Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Jules

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 23, 2014, 12:45:01 pm »
Hallo medebrouwers,

In het geval van bier brouwen is de vergistingstemperatuur nogal belangrijk voor het smaakprofiel van het bier. Een paar graden verschil kan behoorlijk wat smaakverschil opleveren. Vandaar dat mijn bieren in een "klimaatkast" vergist worden. Hierin kan ik de temperatuur binnen een halve graad nauwkeurig instellen.

Mijn vraag is of wijngist hier net zo gevoelig voor is? Of kan deze gist meer temperatuurschommeling aan?

jules

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / 1e brouwsel
« Gepost op: mei 23, 2014, 12:41:27 pm »
Mijn eerste Mede staat in de fles, hier het recept:

2,1 kg honing, aangevuld tot 5 liter.
Vanille stokje
1/2 sinaasappel in stukken gesneden.
een stuk of 30 rozijntjes
Gistvoeding
Gist is Arsegan mede gist

Gisteravond alles ontsmet, water gekookt en de honing opgelost. Ik heb er voor gekozen de honing niet te koken. De gist gehydrateerd en bijgevoegd zodra de most op kamertemperatuur was. Niet lang daarna kwam de gisting al goed op gang en vandaag gaat ie flink te keer. Ik heb de vergelijking horen maken met een lava-lamp en zo ziet het ook uit :)

Nu komt het moeilijkste: geduld........

3
Wie is wie? / Hallo
« Gepost op: mei 22, 2014, 10:17:56 pm »
Hallo allemaal!

Mijn naam is Jules en ik brouw al enige jaren mijn eigen bier. Niet geheel onverdienstelijk gelukkig!
Nu ben ik via festivals in aanraking gekomen met mede en nu geloof ik dat ik dat ook kan maken, en dat ik het op zijn minst moet gaan proberen.
Ik ben me dan ook aan het inlezen hoe mede nou eigenlijk gemaakt wordt, en ondertussen heb ik een kleine batch in de gistfles staan. Als iemand nog een goed boek weet over mede bereiding hoor ik dat graag.

Tot snel!

Jules

Pagina's: [1]