Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Avicenna

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 7
31
Mede (en andere brouwsels) logboek / Nu ook Vlierbessen mede
« Gepost op: september 01, 2013, 08:25:20 pm »
De vlierbloessem die ik niet in mijn vorige batch mede heb gegooid is inmiddels uitgegroeid tot mooie besjes. Met een tas er op uit getrokken, nu om de vlierbessen te plukken. Na een ½ uurtje een aardige bodem in de tas. Alles bij elkaar ongeveer… ¾ kg. Dat valt wel wat tegen.

De volgende dag maar weer wat extra gaan plukken. Alles bij elkaar is het 1.6 kg geworden.

Bessen van de takjes af gehaald en goed gewassen. Daarna in 1 l water 15 min gekookt en met een staafmixer gepureerd. Af laten koelen en in een fles gedaan. Daar vervolgens 2 tl. pecto-enzymen en nog eens 3 l water aan toegevoegd.

12 uur later 3 kg honing met 1 l water verwarmd tot 80C en 15 min op deze temperatuur gehouden. Weg gezet om af te koelen. Giststarter gemaakt en aan de vlierbessen puree toegevoegd.  Na 2 uurtjes te laten afkoelen de honing bij de most gedaan.

Nog steeds geen maatbeker dus nog steeds geen SG kunnen meten.

32
Bijen en Imkers / Re: Zelf Bijen Houden
« Gepost op: juli 05, 2013, 04:27:06 pm »
Kei leuk toch?  /^\

Een beetje in de gaten houden wat er zoal gebeurd en allemaal proberen te onthouden. Meer is het niet  ;D


33
Mede (en andere brouwsels) logboek / Vlierbloesem mede
« Gepost op: juni 16, 2013, 08:25:04 pm »
Deze week vlierbloesem mede opgestart. Niet te moeilijk gedaan, standaard mede (honing, water, gist) met een kilo bloesem er in. Eens kijken wat dat gaat worden.

Mijn maatbeker is gesneuveld dus ik kan niet de SG bepalen. Dus dan maar volledig blind proeven en proberen.

34
Zelf mede maken / Re: Vlierbessen bloem mede.
« Gepost op: juni 13, 2013, 07:54:57 pm »
Hey Tinus,

Ik heb gisteren beide gemaakt. Zowel de mede als de siroop (zie de foto's)

Zay, bloesem of de bessen is niet te vergelijken qua smaak. Zoiets als rooibosthee vergelijken met groene asperges. Wat houd je tegen om beide te doen? Het is nou niet dat er een te kort aan is :D

35
Workshops en cursussen / Re: Honing bier
« Gepost op: mei 06, 2013, 08:37:37 pm »
Van harte gefeliciteerd Tinus! Ik drink er ook nog wel 1 op  ))J

36
Zelf mede maken / Re: Balsemien mede
« Gepost op: mei 05, 2013, 06:49:41 am »
Balsemien honing, is dat niet van die vreselijk niet te eten honing?

37
Muziek / Re: Muziek voor BIJ de mede
« Gepost op: mei 05, 2013, 06:43:51 am »
Ha! Heidevolk heerscht!  ))J

38
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Kersen Mede
« Gepost op: maart 24, 2013, 08:17:26 am »
Ok, ere wie ere toe komt!

Tinus heeft inderdaad de kersenmede weten te redden. Blijkt toch weer dat er te weinig honing in zat.

Tinus heel erg bedankt!!!  ))J

(Voor de boeken: er zit bijna 3 kilo meer honing op 10l in deze kersenmede dan in mijn bramenmede)

39
Workshops en cursussen / Re: Honing bier
« Gepost op: maart 08, 2013, 03:15:32 pm »
Hoi Tinus,

Ik ben er bij hoor!

40
Medesoorten en -smaken / Re: Zoete mede
« Gepost op: maart 08, 2013, 04:18:02 am »
Bedoel je dat je een hand vol rijst in je mede gooit om het alcohol percentage omhoog te krijgen Tinus?

41
Medesoorten en -smaken / Re: Zoete mede
« Gepost op: maart 07, 2013, 04:24:33 pm »
Even zomaar wat beredeneren:
Gist gaat dood of wordt inactief bij een bepaald percentage alcohol. Dat percentage zit nu in die fles. Dan lijkt me dat een nieuwe giststarter toevoegen niet heel veel effect gaat hebben.

Wat water toevoegen betekent dat het alcohol percentage omlaag gaat en dat de gist weer zijn werk zou moeten kunnen doen tot de max weer is bereikt (die 14%). Nu wordt het wel heel veel goochelen met cijfertjes om het goede SM te berekenen met de juiste alcohol, ik zelf zou beginnen met max 5% volume water toe te voegen.

Tenzij ik hier met mijn beredenering er volledig naast zit natuurlijk.

42
Wie is wie? / Re: Hoi, ik ben Raymond
« Gepost op: februari 16, 2013, 08:36:24 pm »
Hallo Raymond,

Welkom en veel succes. Aan je bosbessen mede te zien moet dat brouwen wel gaan lukken.

43
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bosbessen mede
« Gepost op: februari 16, 2013, 08:31:55 pm »
Ziet er goed uit!

Over het rotten; Als je de stop er op laat zitten is de kans op rotten 0. Voor rotten is zuurstof nodig en alle zuurstof wordt tijdens het gisten door de koolzuur uit de fles geduwd.

44
Vage plannen / Re: Wat krijg je van biermout (pulp )
« Gepost op: februari 12, 2013, 09:13:54 pm »
Die jenever is echt een aanrader! Lekker zacht, licht zoet en bijzonder goed drinkbaar!

45
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Kersen Mede
« Gepost op: februari 12, 2013, 09:08:42 pm »
Ik wil het nog wel meemaken. Maar goed, als je op die manier 10 liter mede kan redden dan is dat natuurlijk erg nobel.

Ik kom wel als nog proeven als het toch nog wat geworden is. Succes!   ))J

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 7