Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25
76
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 25, 2016, 03:09:06 pm »
Allemaal al flink aan het experimenteren.
Een flinke uitdaging gaan jullie al aan.
Ervaringen met wijnen maken????
Probeer eerst eens een goede mede naar vooraf gestelde wensen te maken.
Dat zal al niet meevallen.
Vaak toch te zoet, of juist te droog.
Maar altijd net anders dan de  vooraf gestelde doelen.

77
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 25, 2016, 03:03:25 pm »
er lijkt iets te gaan gebeuren, hij borrelt nog niet :-)

Wel wat weinig giststarter gebruikt.
Heb hier een medegist staan die aangeeft 3 gram per 5 liter.
Zou dus minimaal 0,9 gram moeten wezen.
Stoofpeertjes , daar zit ook al niet zo veel in.
Ook geen zuurtjes erin??
Giet er nog maar een half theelepeltje gist bij in zou ik zeggen.

78
Vragen en opmerkingen / Re: Bijvullen gistfles.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 09:48:47 am »
Peter, dat recept, waar stond dat, ofwel wat is de link ernaar toe?
Er staat soms veel onzin op het WWW.

Het maken van mede vergt veel geduld, en dat wordt heel vaak door starters niet onderkend.
Het maken van bier is meestal enkele weken.
Wijn maken kan soms ook in enkele maanden.
Maar een smaakvolle mede waarbij gebruik wordt gemaakt van uitsluitend goede "grondstoffen " is echt minimaal een jaar.
Vanuit historische documenten blijkt dat voorjaars honing als basis gebruikt werd voor nieuwjaars drank.
Deze werden rond de feestdagen dan geschonken bij de nieuwjaars wensen.
De Coevordense opstanden van medio 1700 zijn hierom nog bekend.

79
Vragen en opmerkingen / Re: De tijd.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 09:38:05 am »
Tijd klopt inderdaad niet.
Komt door het gebruikte forum-concept die ergens "down-under" vandaan komt heb ik begrepen.
Dag datering klopt wel.
Er zijn ernstiger zaken in de wereld,..... toch?

80
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 09:33:17 am »
Terug naar je recept/opgezette mede:
Beetje veel "zuurtjes" erbij gedaan.
Weeg je het af, of gebruik je een theelepel.
En die heb je weer in diverse maten.
Afwegen is toch een betere indicatie van hoeveelheden.
Doe zelf altijd 65 gram op 25 liter most.
En 35 gram gistvoeding op 25 liter most.
Komt dus neer op 2.6 gram wijnsteenzuur per liter most.

Voor je tannine gebruik ik een kop sterke thee.
Honing heeft dat niet dus moet je dat toevoegen.
In wijn zit het door de schillen en de steeltjes van de druif of ander gebruikt fruit.
Wel voorzichtig hiermee anders kan je mede nogal wrang worden.

81
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 09:24:55 am »
Even kijken of het mij wel lukt een plaatje te plaatsen?
Is er toch wat anders aan het handje!!

Ga naar Bijlagen en andere opties,
Dan een plaatje uit je pc "bladeren"
Vanuit je "Phone" zal het vermoedelijk niet lukken.

82
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:52:51 am »
Gooi hier de vragen maar in de ronden en wie weet geven ze antwoord.
Veel drank genot en, drink met ( je ) maten.

Hallo Tinus, ook weer aanwezig!
Mooi, voelde me een beetje "alleen" hier.
Maar komt weer goed zo met jou erbij  :-)))

83
Wie is wie? / Re: Even voorstellen.
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:47:24 am »
Moi Peter,
leuk wat weer leven in de "medebrouwerij"
Was wel erg rustig hier.  :-))

Al lang met bijen aan de gang?

Vertel je ook eens hoeveel je opgezet heb zaterdag en je ingrediƫnten?

84
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:41:54 am »
Zelf zit ik op 2 a 2,5 kilo op een 5 liter fles, dus dat is bijna de dubbele hoeveelheid honing als wat jij gebruikt in dit recept.

Dan hou je wel van erg zoete mede  :-))
En op hoeveel % kom je dan uit?

85
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:39:51 am »
Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.

Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.

In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.

Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl

86
Vragen en opmerkingen / Re: Bijvullen gistfles.
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:19:21 am »
Waarom direct BIJvullen?
Jullie zijn allemaal veel te ongeduldig!
Na het opzetten van je batches moet je er gewoon een maand afblijven.
Na een maand ALTIJD voor de eerste maal overhevelen.
Je eerste opzet vul je af tot BIJna vol.
Te veel ruimte er boven = te veel zuurstof in het begin.
Mocht de eerste gisting wel extreem zijn..... nou dat is dan zo.
Doekje of lap ernaast en dat opruimen.

Die eerste gisting laat je lekker gaan!

87
Vragen en opmerkingen / Re: flessen
« Gepost op: oktober 20, 2016, 08:14:06 am »
Altijd glazen flessen gebruikt.
Dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van Pet-flessen.
Ik haal mijn materiaal bij http://www.vanderkooyjubbega.nl/
Voor jou dan niet in de buurt maar ze verzenden natuurlijk ook.
Die flessen zijn dus licht in gewicht, minder kwetsbaar en dus ook eenvoudiger te reinigen zonder risico.
Op het plaatje zijn de linker en de tweede van links de petflessen.
De anderen zijn glas.

Voor mij dus geen anderen meer.

88
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 18, 2016, 02:54:48 pm »
Imkeren in de stad kan zeker, daar zijn er meer van.
Jammer dat al die bomen nu gekapt zijn aan de veerkade.
Imkers in een stad hebben vaak meer en ook betere honing dan op het " platteland" .
Er is ook een imkerafdeling in Den Haag.
Informeer maar eens http://den-haag.bijenhouders.nl/
Heb je volgend jaar eigen honing en bijen.

Vertel maar in de andere topic hoe je eerste mede gemaakt is.

89
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 18, 2016, 09:57:24 am »
Hoi Marco welkom op het forum en ga er wat moois van maken.
Ben je en Hagenees of een Hagenaar?

Vertel wat, en hoe je je eerste mede hebt opgezet.

En welke vragen wil je stellen, ben benieuwd
Maak je ook gebruik van het logboek?
http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf
Altijd belangrijk om ook later te weten wat gedaan is.
Na een jaar weet je het vaak niet meer precies

90
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: oktober 11, 2016, 09:32:58 am »
Hedenochtend de Melecitosehoningmede overgeheveld.
Het waren twee flesjes van 23 liter en stonden er dus een maand.
Dan moet je voor de eerste maal overhevelen.
Natuurlijk gemeten en dan zijn er toch verschillen ondanks een gelijke verdeling en start.
De eerste heeft een alcoholpercentage van 14% en een SM van 1050.
Behoorlijk zoet dus, maar daar staat melecitosehoningmede om bekend vanwege zijn/haar eigenschappen van suikers.
De tweede geeft 12% en een SM van 1042.
Ik heb de flessen aangevuld met een witte aalbessenmede.
Deze heeft een lekker zuurtje van smaak maar is droog en een alcoholpercentage van tegen de 10.
Op het plaatje zijn dat de achterste twee flesjes.
De voorste is een nieuwe batch van restraathoning die pas gewonnen is.

Voor de liefhebbers zijn er nog enkele emmers melecitosehoningstroop beschikbaar!!

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25