Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25
61
Vragen en opmerkingen / Re: Welke fles.
« Gepost op: oktober 30, 2016, 11:49:22 am »
Vond hier nog een plaatje van/tijdens/na het afvullen met de "kurken" in de flessen.

62
Vragen en opmerkingen / Re: Welke fles.
« Gepost op: oktober 30, 2016, 11:46:40 am »
Gebruik voor mijn af te vullen flessen altijd kunststof "kurken"
Ook wel champagnedop/kurk genoemd.
Vele malen herbruikbaar, goed schoon te maken en eenvoudig te lossen.
Ook toegestaan als je de flessen voor een keuring in gaat leveren.

Dat in combinatie met de ca 7 flessen die ik op voorraad hou vereenvoudigd je werkzaamheden zonder zorgen.....

63
Vragen en opmerkingen / Re: afgevuld
« Gepost op: oktober 30, 2016, 11:36:49 am »
Proficiat Erik met je flessen.
Op het etiket lees ik 8%, klopt dat?
Zo ja, dan kan je ze toch niet zo lang bewaren.
Dus snel aan de drank dan maar.

Iedereen doet het op z'n eigen wijze natuurlijk.
Zelf vul ik nooit meer dan een fles of 7.
7 * 0,75 liter(flessen) = omstreeks 5 liter.
Mijn grotere flessen hevel ik steeds over naar kleinere.
Dus een 25 liter naar bv 2 - 10, en dan de afvul, of drinkflessen.
Dan de 10 naar de drinkflessen en naar een 5 literfles.
Verkoop doe ik niet, mag ook niet.
wel regelmatig wat weggeven natuurlijk.
Voordeel is dat je niet zoveel flessen op voorraad hoef te hebben.

Zal binnenkort een plaatje maken van een fles met etiket.
Als je het weggeeft maak ik er wel een mooie presentatie van.

Je mede is ook licht van kleur.
Wat is je SM? zoet/medium/droog?
En de afdronk?
Heb je alles genoteerd weet je wat je de volgende keer op moet letten of aanpassen.
Maar bovenal.............. geniet en drink nu mat maten!!

64
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: oktober 29, 2016, 09:46:25 am »
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
Groet Peter.

Peter, maak je ook bier?
Brouwen  = bier maken
Stoken     = de wat "sterkere" drankjes maken
Wijn maken  :  hoe heet dat eigenlijk?
Mede maken : Ook geen idee hoe dat zou heten.

Als daar geen naam voor is gaan we dat hier eens wat voor maken.

65
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: oktober 29, 2016, 09:41:41 am »
Had even voorzichtiger moeten wezen met de lavendel die voert iets wat de boven toon.
Heb ook nog 2 batches staan met honing /water en toevoeging banaan zeer helder en smaakt ook goed. wel andere toevoegingen erbij gedaan, citroen zuur, zakje vanilla tanine ,kruitnagels

Erik, wat is je reden om lavendel aan je mede toe te voegen?
Heel benieuwd.
Banaan toevoeging is om het sneller te klaren, dat is "helder".
En vanille komt me ook niet bekend voor.
Geeft al snel een overheersende smaak.
Kennis/imker/stoker die whisky maakt gebruikt dat ook wel eens.
Maar daar moet je echt heel bescheiden mee om gaan.

66
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: oktober 29, 2016, 09:35:42 am »
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
maar ik heb het nog nooit gedronken,
dus ik ben heel erg benieuwd  hoe het smaakt.

Groet Peter.

Heb je nog nooit aan de mede mogen proeven?
Bedoel je dat zo?
De smaken variƫren heel erg, uiteenlopend van zoet naar droog en dan natuurlijk afhankelijk van de soort honing.

67
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: oktober 29, 2016, 09:32:34 am »
Mede van heide honing.
Kijk of je heideraat honing wel RAAT roer dit met warm water van 30 graden,

Dit is echte MEDE  en geloof me des pas lekker.

Tinus, waarom eerst tot 30gr verwarmen?
De raat smelt dan toch nog niet?

Daarna tot 70gr is duidelijk.
Smelttraject van je was is boven de 60gr.

Hoe lang duurt het voor dat het gaat gisten zonder starter?

68
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: oktober 27, 2016, 02:26:02 pm »
Erik, je hebt er wel een prachtige mix van gemaakt.
Lastig te bepalen wat het gaat worden.
Als je meer mede op voorraad zou hebben kan je wat gaan blenden om voor jou een leuke smaak te componeren.
Alleen honing erbij ga je het zoeten en met een hogere SM misschien opnieuw laten starten.
Maar smaak zal niet veel wijzigen.
Daarom altijd voorzichtig omgaan met kruiden, specerijen en smaakjes.
Eeuwig zonde als het niet smaakt en je moet het door het putje spoelen.

69
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 27, 2016, 02:17:33 pm »
Ik ben het niet eens dat vruchten niet in mede mogen.

Tinus, ALLE fruitsoorten mogen erin!
Het heet dan geen mede meer.
Maar de smaak bepalen wij zelf toch?

70
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: oktober 27, 2016, 08:33:04 am »
Hoi Erik,
Heidehoning is de beste honing qua smaakbeleving voor het maken van mede.
Door de bijzondere smaak van heidehoning komt dat in de mede goed tot zijn/haar recht.
Ook boekweithoning heeft zo'n aparte smaak en werd in de vorige eeuw ook veelvuldig toegepast voor het maken van mede.
Dat waren in de vorige eeuw ook de meest voorkomende honingsoorten.
De "resten" van deze honing werden na het persen/oogsten dan in een medevat gedaan om er de mede van te maken.
Komend jaar word hier vlak bij een hectare boekweit ingezaaid.
Het meel zal worden gebruikt voor het bereiden van authentieke gerechten.
En de (te verwachten?? ) honing wordt gebruikt om er mede van te maken.
Dat betreft een cultureel programma in de gemeente Hoogeveen in 2018 !!!

71
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 26, 2016, 08:30:29 am »
Enkele namen voor mede met toevoegingen:

Melomel   : vruchtensap gezoet met honing
Pyment    : mede met druivensap
Cyser       : mede met appelsap    
Hippocras : honing met druivensap en medicinale kruiden                   
Metheglin : honing met (veel) kruiden.

Alleen honing gegist in water mag Mede heten.                       

72
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 26, 2016, 08:22:00 am »
Heb je al een densimeter om de SM te meten?
Proeven kan ook maar meten weet je hoeveel suiker er nog aanwezig is.
Zoete mede heeft > 1010
Medium mede tussen 1010 en 1005
Droge mede heeft een SM van< 1005

Met toevoeging van honing kan je het bijzoeten.
Maar alcoholpercentage meten is ook wel aan te raden.
Is het SM nu 1000 dan is het de vraag of de gisting wel spontaan start.
Wat mede/wijngist erbij zal de gisting weer op gang brengen.

Blijft leuk werk toch, en daar gaat het om met de beloning van een drankje

73
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 26, 2016, 08:11:34 am »
Er zijn verschillende soorten gist, dat klopt helemaal.
Die Killergist is meestal bestemd voor fruitsoorten.
Deze doden sommige gisten die bij fruit niet gewenst zijn.
Voor mijn laatst opgezette heb ik een medegist van 3 gram per 5 liter gebruikt.
En die melecitosehoningmede ging binnen 10 minuten in de fles al tekeer.
Het zou dus wat minder kunnen, maar beter wat ruim dan te weinig.

Meer voedingszout hoeft niet want dat wordt per ...liter bepaald en niet berekend op SM.

Voor honing kan je gemiddeld toch uitgaan van 300gram per liter mede.
Ofwel 3kg per 10 liter.

74
Bijen en Imkers / Re: Bijen ingewinterd.
« Gepost op: oktober 26, 2016, 07:59:31 am »
Peter, honing, bijen en mede horen BIJ elkaar.
Maar om hier op dit forum uitgebreid over bijen te communiceren is m.i. niet de juiste plek.
Daar is het imkerforum bestemd voor.

Niet alle medemakers zijn ook imkers.
Zelf heb ik wel wat volken.
Op dit moment 7 stuks in gewinterd.
Staan hier bij me in de tuin op zichtlocatie vanuit het woongedeelte.

75
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 26, 2016, 07:54:09 am »
Hoi Peter,
Je kan alle soorten fruit toepassen, net als bij het maken van wijnen.
Voor water maak je dan gebruik van het fruit.
De soort en de hoeveelheid bepaald natuurlijk het eindresultaat.
Maar het heet dan geen mede meer.
De naam mede is slechts voorbehouden aan de drank/vloeistof bestaande uit honing en water, door gisting verkregen.

De namen van mede met.... zoek ik nog even op.

Uiteindelijk gaat het erom om wat lekkers te maken en ervan te genieten toch??

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25