Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25
46
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Zegelwasmede
« Gepost op: november 12, 2016, 11:27:42 am »
Erik, jij als imker weet inmiddels dat ieder plan wat je maakt door de bijtjes en de natuur wordt achterhaald.
De  z.g. resthoning die van de zegelwas afkomstig was heb ik o.a. gebruikt voor de witte bessenmede.
Over puur kan je dus niet meer speken.
De was is natuurlijk apart gewonnen en daar wordt dan weer crème of zalf van gemaakt.
De overige was, daar ben ik dan weer waswafels van aan het gieten.
NU, op dit moment zelfs, maar ondertussen even hier.
Het gieten kan niet continue, de mal wordt dan wat te warm en nieuwe was moet weer smelten in de pan.
Gietimkers die 40 vel en meer kunnen gieten per uur.............??????
Daar heb ik wel twijfels over.
Dat is wel een vel per anderhalve minuut?

Maar daar ging het hier niet over.
Ga nu weer wafels gieten.


47
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met banaan
« Gepost op: november 12, 2016, 10:30:55 am »
Yurg, je reactie heeft dan wel niets met banaan en mede te maken.
Zou dus in een andere topic behoren.
Mede zonder gist toevoeging kan wel, zie de heidehoningmede van Erik.
En er zijn toch wel meer historische gegevens bekend mbt de mede.
Zelfs de bekende drinkhoorns op veel oude plaatjes zijn discutabel.
In opgravingen zijn bv vooral bij vrouwelijke (graf)resten deze drinkbekers gevonden.
Maar voor iedere wetenschapper (ben ik niet hoor !!!) staat er een lijnrecht tegenover de andere.

In honing zitten veel soorten suikers en die kunnen afhankelijk van andere stoffen verschillende soorten gisten produceren.
In honingdauwhoning zitten er weer andere dan in florale honing.
En wanneer de imker zijn honing niet goed oogst en bewerkt, ontstaan spontaan gistingen.
Imkers spreken dan van: "de pot wordt te klein voor de honing!"

48
Vragen en opmerkingen / Re: Boek over Mede..
« Gepost op: november 12, 2016, 10:18:01 am »
Wat is er mis mee met de uitgave?
Wat zou er dan BIJ gezet moeten worden?
Kom op met je op/aanmerkingen.
Na de eerste uitgave zijn er ook een aantal opmerkingen aangevuld.
En met ervaringen van medemakers kan alles natuurlijk altijd beter.
Eea te verwerken in een derde druk.
Moet je ze wel naar het goede adres zenden en hier ook vermelden.

49
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: november 12, 2016, 10:12:11 am »
Erik, heb geen enkele ervaring met het maken van heidemede.
Maar niet overhevelen lijkt me toch niet goed toe.
Heide honing heeft ook veel reststoffen en zal dus ook veel materiaal achterlaten.
Om dat te laten staan lijkt me dus niet goed.
Zou echt na ruim een maand - dus na de eerste gisting - wel overhevelen.

50
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: november 12, 2016, 09:16:52 am »
Deze week met een wijnmaker de beide batches geproefd en gemeten.
Ze zijn van dezelfde samenstelling en een dag na elkaar gemaakt op 06-09 en 07-09.
De eerste is al enige tijd uitgegist en de andere is nog bezig.
Ze zijn ook nog lang niet helder, want koken of spul erbij doen we niet aan.
De eerste heeft een alc% van 14,1 en SM van 1040
De smaak heeft veel zuurtjes terwijl het met 1040 zoet zou moeten wezen.
Die van 07-09 is 13,8 en een SM van 1038
En heeft dit niet en proeft ook niet zoet.
Apart, vraag is of dat aan het soort honing zou liggen.
We hebben ook nog een paar andere batches geproefd en nog eentje van 01-2015
Een mooi volle smaak, maar dat was wel de laatste fles  :-((
Daarna nog even de eerste geproefd en dan zijn de "zuurtjes" opeens niet meer aanwezig.
Zo zie je hoe proeven verschillende resultaten geeft.
Voorlopig dus nog een tijdje laten staan en dan gaan blenden.
Daar komt veel proeven bij.
O,O,O, wat is dit een mooie bezigheid.

51
Vragen en opmerkingen / Re: Hevelen.
« Gepost op: november 06, 2016, 09:48:01 am »
Erik, hoe krijg je al dat schuim in de flessen na het afvullen?
Lukt mij niet.
Grapje hoor.
Voorzichtiger afvullen voorkomt schuimvorming waardoor er minder zuurstof bij komt.
Na het afvullen in fles zullen smaken niet meer wijzigen.

Moeten toch eens gaan denken aan een proefsessie met al die smaken en soorten.
Komende zomer toch iets opzetten ergens.
Door bureaucratie is de opzet zoals eerder door mij opgezet niet doorgegaan.
Leerzaam proces die in een volgende opzet met succes gerealiseerd moet worden.

52
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met banaan
« Gepost op: november 06, 2016, 09:37:41 am »
Iedere op te zetten mede zou ook zonder gist toevoeging zelf moeten starten.
Zo is het ook ontstaan, beter gezegd, ontdekt dat resten van honing met water/vocht gingen gisten.
Dan ontstaat dus alcohol uit suikers en koolzuur.
Maar wij willen het zelf controleren en voegen gist toe.

Tijdens de keuring gisteren op de studiedag waren er drie inzendingen.
Vanwege het goede programma met veel bijenproducten gerelateerde onderwerpen heb ik dit jaar niet aan de keuringen deelgenomen.

53
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met banaan
« Gepost op: november 06, 2016, 08:06:18 am »
Hoe lang staan deze nu vanaf de start?
Wat is je gemeten alcoholgehalte?
Het bijvoegen van wat honing doe je om "op te zoeten"?
Opgewarmd? tot welke temperatuur doe je dat?

Bedenk wel dat bij droge mede de ultieme smaken te proeven zijn.
Hoe zoeter hoe meer smaken worden onderdrukt door zoet.
Daarom zijn tegenwoordig al die voedingsstoffen, drankjes en zo smaakloos door de hoeveelheden suikers

Maar smaak verschilt natuurlijk per persoon waar mee je bent (op)gevoed.

54
Vragen en opmerkingen / Re: Hevelen.
« Gepost op: november 04, 2016, 10:55:24 am »
Je bent inderdaad een hoeveelheid restvloeistof kwijt na het hevelen.
Maar om dat nu weer te bewaren, te laten bezinken en er wat van proeven????
Het kan ook nooit veel meer zijn wat je overhoud.
Wanneer je de afvulunit gebruikt met de fles schuin geplaatst blijft er weinig over.
( deze gebruik ik ook bij het afvullen van de honingpotjes)
Het zijn wel dode gistcellen die je juist kwijt wil.
Ben zelf ook zuinig op alles wat de bijen maken/verzamelen/leveren/produceren enz.
Maar er zijn grenzen en dit droesem gaat echt het "putje" in.

Peter, een vraag:
Heb je al een batches opgestart?
Of ben je je nog aan het oriënteren?
Kan dat zo niet terug vinden hier.

55
Vragen en opmerkingen / Re: Populair forum.
« Gepost op: november 04, 2016, 10:41:53 am »
Het aantal actieve medemakers onder imkers is BIJna recht evenredig aan de huidige rente ( 0,1 - 0,2% ) die je ontvangt op een spaarrekening!

De wijngaard hier in de buurt gaat binnenkort starten met medemaken.

Er is dus zeker wel toekomst voor deze BIJzondere drank.

Zal dat van naBIJ gaan volgen.



56
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: november 02, 2016, 08:38:02 am »
Oke bedankt  man.

Peter, heel veel van die informatie is te vinden in het boekje "mede" van het Bijkergilde.
Veel mede zelf maken met je medevrienden dan leer je er nog meer van.
En samen met een glaasje (gevuld met mede) weet je dan wat je zelf gemaakt heb.
Puur en (h)eerlijk genieten.

57
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: november 02, 2016, 08:34:01 am »
na een maand vanaf gisting en  4 maand na de eerste overheveling daarna weer 7 maanden wachten.

Klopt helemaal Erik.
En 1 + 4 + 7 = 12 , ofwel een jaar.
En dat betreft dus een standaard mede zonder koken, banaan, hulpmiddeltjes, fruit, specerijen e.d.
Voor heidemede moet je voor een goede rijping echt op enkele jaren rekenen.
Deze vallen onder de "zware-mede"
Net wat Tinus al aangaf, wel 4 jaar.
Maar een goede whisky moet ook wel ruim 10 jaar liggen.


58
Vragen en opmerkingen / Re: mede van heidehoning
« Gepost op: november 01, 2016, 10:54:29 am »
Erik, zelf nooit heidehoningmede gemaakt.
Reis zelf niet met de bijen en dan ook geen specifieke botanische honing oogsten.
M.u.v. 2015 honingdauwhoning en 2014 lindehoning.
Maar dat was in > 30 jaar ook niet voorgekomen.
Maar nu ter zake:
Percentages en hoeveelheden bij het maken van mede met heidehoning wijken volgens mij niet af van andere honingsoorten.
De smaak die zal bepalend zijn aan de eindstreep.
Zelf gebruik ik de tabel die ook in het boekje "Mede" van het Bijkersgilde staat.
1,102 geeft 14% bij 2700 gram suiker per 10 liter
1,0425 geeft nog 4% met circa 1100 gram suiker per 10 liter
Alles weer afhankelijk van de hoeveelheid honing per liters water.
Vochtgehalte speelt dan ook nog een kleine rol mee.
En nu nog je laatste vraag:
wanneer overhevelen?
Vuistregel is 1 : 4 : 7
Ofwel na een maand, dan na 4 maanden en dan na 7 maanden.
En dat is weer afhankelijk van helderheid, gist het nog enz.
Ervaringen en veel doen.

59
Vragen en opmerkingen / Re: Hoe lang houdbaar
« Gepost op: november 01, 2016, 10:39:09 am »
Erik, dat is toch wel lastig te zeggen.
Een laag percentage beperkt wel de houdbaarheid.
Maar neem aan dat je ze niet wilt bewaren voor/tot na je pensioen :-))
Lekker opdrinken zou ik zeggen komende weken.
Wel een opmerking:
Met je gemeten restsuiker van 1.042 zou je met een starter het percentage wel kunnen verhogen.
Maar nu je alles in 0,75 flessen heb zitten is dat ook geen optie.
Volgende keer maar doen.
De restsuikers gaan weer tot gisting over waardoor het alcoholpercentage zal toenemen en wel minder zoet zal worden.
Maar je vrouw vindt het lekker, toch?
En daar moet je dan deze keer maar naar luisteren.

60
Vragen en opmerkingen / Re: Welke fles.
« Gepost op: oktober 30, 2016, 11:55:55 am »
Hallo  even en vraag ,als ik ooit mijn mede in een fles kan doen wat is dan het beste ,een kurk erop of een beugelfles of maakt het niks uit ivm houdbaarheid  ?

Groet Peter.

Wil je tzt enkele flessen mede bewaren dan zijn een eerste kwaliteit kurk aan te bevelen.
Zo niet, dan de kunststof "kurken"
Echte kurkstoppen zijn ook maar voor eenmalig gebruik.

Peter, begrijp dat je niet kan wachten om te proeven en te genieten.
Maar geduld is een schone zaak in deze.
Dus eerst maar eens aan het werk.

P.s. Voor de liefhebbers heb ik nog steeds een aantal emmers melicitosehoning staan.
Zo af te halen om met je mede-maken te gaan starten.

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25