Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 25
31
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: nieuwe poging
« Gepost op: februari 14, 2017, 07:23:23 pm »
Marco, sneu werk als het niet wil lukken.
Maar m.i. geen zorgen maken.
Ten eerste lees ik niet hoeveel gist gebruikt is.
Het recept in het boekje is toch net iets anders.
geen 2 gram tanine maar slechts een enkele kop sterke thee.
Mede heeft een beetje nodig voor een goede afdronk.
In fruit zit het in de schil, pit of steeltjes en dat zit allemaal niet in honing, vandaar.
Sommigen vinden het niet nodig, maar dat moet je zelf maar eens uitproberen.
Wijnsteenzuur gebruik je maar 6,1 gram, in het recept is te lezen 25 gram.
Een "zuurtje" heeft mede ook nodig.
Dan het water... altijd gekookt water gebruiken.
Als het dan iets afgekoeld is, ca 60grC de honing erbij en roeren tot alles is opgelost.
Hiermee blijft smaak en bestanddelen goed zonder het doden van enzymen en overige goede stofjes.
Bij een temperatuur van tegen de 30grC de overige ingrediënten toevoegen.
Dan het gist erbij.
Doe ik er zo in zonder eerst op te lossen en dat werkt prima.

Mijn advies nu is om er alleen nu gist bij te voegen.
Je batche heeft voldoende restsuikers voor een herstart.

Verder geduld Marco!

32
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: januari 21, 2017, 11:32:46 am »
Het maken van mede blijft je verwonderen.
Net eigenlijk als het houden van bijen.
Steeds reageren ze weer anders dan je wenst.
Maar dat is daarom ook wel weer bijzonder.

Heb hier een mede staan opgezet in november 2015
na een maand overgeheveld      ; 12-12-2015 14% 1060
2e maal overgeheveld               ; 29-06-2016 14% 1052
te zoet en geblend met anderen ; 08-11-2016 12% 1010
en heden nog steeds niet uitgegist.

Andere opgezet 11-10-2016, deze is reeds helder, wel geblend met een bessenmede
26-11-2016 16% 1040 met 9,5% 1009
gaf al een heerlijk drankje en verdeeld in 2 x 10 liter 1025 13%
op 16-01-2017 13% met 1023
drinkt als limonade en 1 x 10 liter gebotteld.
Hier nemen we een slokje van op de komende jaarvergadering van de bijenvereniging.

Ook de verschillende melecitoze honingmedeflessen zijn allen verschillend terwijl er dezelfde samenstelling wordt toegepast.

Resume van dit verhaal:
Soms is je mede met een paar maanden drinkgereed en soms moet je heel veel geduld opbrengen.

Leuk toch!

33
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: januari 17, 2017, 10:44:16 am »
Soms weet ik ook niet waar je een berichtje of melding kan plaatsen.
Zijn toch wel te veel items/topics.
Gaat echter om wat je je leuk en lekker kan vinden.

Met een nog steeds matige mist met een zicht van 200m en vorst van -2grC.
Rijp aan de bomen en struiken is het een mooie bezigheid om met mede aan de gang te gaan.

Doen dus!!!

Overgeheveld deze ochtend, proeven, keuzes maken en wat gaan blenden.
Afgevuld een 10 liter fles van restramen wintervoer/honing 2015/2016.
opgezet medio oktober en nu reeds helder, prima van smaak en compleet uitgegist.

Had ook nog wat mooie Whisky - flessen.
Straks nog etiket erop.
Gaan we straks ook bij de jaarvergadering van de imkervereniging op proosten.
Dan de details;
Deze mede heeft een alcoholpercentage van 13% en SM van 1.025
Drinkt als limonade maar pas op na wat proeven en twee glaasjes.

Had ook nog een mede staan van 11-2015
Deze werkt nog steeds!
12%, helder maar een wat vlakke smaak.
En een melicitoze van september 2016
deze is wel uitgegist met 13%
Hier zit een wat iets fruitige smaak aan.
Ga deze blenden, komende week.

34
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: januari 12, 2017, 10:05:53 am »
In deze topic maar eens wat nieuws!
Twee flesjes melecitoze honingmede gestart.
Had nog wat emmers staan hiervan en gistingsflessen leeg.
Dat is zonde toch?
Lees je op het imkerforum dat ze uitgesmolten raampjes met deze honing weggooien.
O, o, o, wat zonde.
Heb me er dus maar weer twee opgezet.
twee flessen van 22 liter S.M. 1.3
Was nog aan het schoonmaken en opruimen van de benodigde materialen toen de eerst fles al zijn eerste blubje liet zien/horen.

35
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: december 30, 2016, 12:07:28 pm »
Heb nu 4 flessen van 25 liter staan.
Zou je denken zat te drinken toch?
Maar ze zijn nog lang niet gereed.
Twee zijn nog niet helder van melecitoze van dit najaar.
Een rest voerramen mede die al wel helder is maar nog een "blubje" geeft.
En een herstart mede die me te zoet was van januari 2015.
Deze is ook nog steeds aan het gisten.
Ook nog wat 5 liter flesjes met diversen.
Heb er wat geblended gisteren om aan een gemiddelde smaak te komen.
( vandaar deze topic "op smaak brengen")
Nou..... de smaak is goed moet nog metingen uitvoeren maar de kurk ploft er nog af.

Dus geen drinkbare mede dit oud/nieuw!
Maar voor alle actieve en inactieve medegebruikers van dit forum, een goede jaarwisseling en veel gezondheid voor 2017.

PROOST op 2017!

36
Vragen en opmerkingen / Re: Medeop smaak brengen
« Gepost op: december 27, 2016, 07:38:31 am »
Peter, het drinken van mede is meer een traditie van/voor het nieuwe jaar.

Lees hieronder een artikel uit 1906;

Deze drank, vroeger door dichters bezongen en in sierlijke bokalen den gasten in de huizen der aanzienlijken aangeboden, is in ons land gaandeweg onbekend geworden. Wel zijn er nog streken, waar de mee jaarlijks wordt aangemaakt om dan, gewoonlijk op Nieuwjaarsdag, bij de gebruikelijke bezoeken aan vrouwen en kinderen geschonken te worden, maar die drank kan eigenlijk niet meer als mede worden aangemerkt en kon beter honigwater genoemd worden.

Als antwoord op een vraag om inlichtingen naar mede kwam het volgende in:
„Dit gekookte en gezuiverde honigwater werd vroeger in Drente, althans in het Oostermoer in flesschen en kruiken bewaard voor den winter om er bij feestelijke gelegenheden en voornamelijk op den Nieuwjaarsdag vrouwen en kinderen van familieleden en vrienden op te tracteeren. Genoemde flesschen en kruiken werden na gekurkt te zijn nog met was dicht gemaakt en in den kelder bewaard. Ook bakte men nieuwjaarskoeken van roggemeel, vermengd met mee om er een zoeten smaak aan te geven, ter vervanging van stroop. Deze nieuwjaarskoeken werden in de rnime keuken (voorkamer van het gansche boerengezin) gebakken op een groot vuur in koekenijzers, waar dan somtijds drie personen mede bezig waren en dan stond op den vloer dicht bij het vuur, de korenwan, waarin de gare koeken gewipt werden, want er moest een grooten voorraad zijn voor den nieuwjaarsdag. Scharen bedelaars en kinderen van arbeiders gingen huis aan huis „veel zegen in 't Neijaar" wenschen en kregen dan nieuwjaarskoeken.

Voor familie en vrienden werden bij de „iemenboeren" koeken gebakken van gerstenmeel met honig, die zeer lekker smaakten. Dat mee wel op den nieuwjaarsdag werd gebruikt, bewijst het volgende rijmpje:
Veel geluk in 't Nieuwjaar!
Staat de mee voor ons klaar?
Schenk dan uit maar de flesch,
Want ze smaakt er maar best.

En een oud afteldeuntje bij de kinderspelen:
Une, mune, mak,
Oliekoeken bak!
Glaasje mee er bij,
Af zijt gij."



37
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: november 27, 2016, 11:23:45 am »
Wat was je start sg van de heide honing?

Oeps?!? heb ik wat over het hoofd gezien?
Er staat hier geen heidehoning te pRRRRRR.
Ben met de bijen daar ook niet geweest.
Heb van de imker waar ik de melecitose van mocht ontvangen vrijdag wat stukken heideraat gekregen.
JA,......... dat is me toch een stuk LEKKER!!

38
Vragen en opmerkingen / Re: Dooie boel hier.
« Gepost op: november 26, 2016, 09:54:20 am »
Peter, niet zo zeuren  :-))))
doe er dan wat aan.
Om een feestje "gezellig" te maken zal ieder zijn eigen "medesteentje" zelf BIJ moeten dragen.
Ga nu een slokje nemen.
Moet kunnen om 12.00 uur.
HIK>>>>

39
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: november 26, 2016, 09:47:24 am »
Er lopen inmiddels nogal wat items door elkaar.
Kan aan mij liggen dat ik zo snel eea niet kan vinden.
Komt door het hevelen, proeven en blenden deze ochtend.
>>> denk ik, tenminste<<<<
Vanmorgen dus wat binnenwerk, buiten met +0,5 gr iets te fris.
Kan je je beter van binnen wat opwarmen.
Ter zake!
De raatmede van 11-10-16 moest dus nodig van restgisten verlost worden.
Deze in een 22L petfles geheveld.
Wat een heerlijke smaak al, met 1.040 en 16%
Stond ook nog een witte bessen deze had 1.009 en 9,5%
Twijfels..... maar toch samen gevoegd en na meting 1.025 en 13%
Zie het plaatje, de flesinhoud staat al weer op "pruttelstand"
De smaak na blenden is me ook naar't zin.
Heb nog wat over gelaten voor zo...... HIK

40
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: november 19, 2016, 10:00:06 am »
Peter, je bent goed bezig.
Hoeveel heb je gemaakt?
Hoeveel honing, hoeveel water?
Citroenzuur EN wijnsteenzuur zou ik zelf niet doen.
Zuur is heel belangrijk maar ook hier te veel is niet echt aan te raden.
De ene melecitosemede die gemaakt is heeft ook te veel zuur.
Dat is toch niet een aanrader voor de smaak.
Moet ik dus weer gaan blenden.
Dus volgende keer iets voorzichtiger, zou mijn advies wezen.
Je kan het later altijd nog BIJpassen, eruit halen is een groter probleem.
Waar heb je de honing vandaan? imker in je buurt?

41
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: november 19, 2016, 09:52:08 am »
Ik zie dat de fles van mijn eerste batch al aardig helder begint  te worden.

Knap dat je mede al aan het klaren is.
Dat lukt mij nooit.
Maar mijn wijze van mede maken is ook op lage temperatuur werken.
Geen toevoegingen en rust bewaren.
Hoe lastig dat soms ook kan wezen.

42
Vragen en opmerkingen / Re: Boek over Mede..
« Gepost op: november 13, 2016, 07:46:42 am »
Heeft niets met verdedigen te maken.
Geef zelf hun ook vaak commentaar of aanvullingen.
Zo is in de nieuwe uitgave de link naar het logboek verdwenen.
http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf
Staat zelfs niet meer op hun webpagina.
In de tabel op pag 29 staat nog steeds S.G. volgens nieuwere normen heet dat nu Soortelijke Massa ipv Soortelijk Gewicht.
Nu ik zelf kennis gemaakt heb met die Melecitose honing, en gelezen dat dat in Duitsland veel gebruikt word, staat er ook niet in.
Evenzo de verschillende namen van mede met fruitsoorten.
Zo kan je natuurlijk van alles nog aan (laten)  vullen.
Maar het belangrijkste kan je er wel in vinden.
En daar gaat het om.

43
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: november 13, 2016, 07:35:03 am »
En gelijk sm gemeten die was1013 ,dat zegt mij niets eigenlijk. Groet Peter.

Peter, in de tabel op pag 29 staat de hoeveelheid grammen suiker vermeld die nog aanwezig zijn.
Dat correspondeert met de gemeten SM.
Dat nu alle suiker uit je batch al omgezet is na twee maanden is erg snel.
1500 gram op 5 liter zou 12% alcohol opleveren.
Ben benieuwd wat je dus zal meten.
Deze mede valt dus in de categorie "droog".
Met de hoeveelheid zuur zal het dus echt niet zoet proeven.
Maar heb deze week al weer gezien dat niets "normaal" is.

44
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: november 13, 2016, 07:25:41 am »
Heb jij dan enig idee wat er in piratenbloed zit ?

Rum!

45
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: november 13, 2016, 07:23:26 am »
Erik op blad 19 van het boekje staat hoe de meter behandeld moet worden.
Als dat zo niet werkt zou je hem terug moeten sturen.
Dat het capillair in een keer leeg loopt zou niet juist zijn.
Getest met water? dan zou het op 0 moeten staan.
Ook niet? dan is het dus niet goed.

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 25