Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Pieter-Jan

Pagina's: [1]
1
Proeverijen / Re: Mede proeven?
« Gepost op: juli 18, 2016, 04:08:20 pm »
Strak plan!

Is het goed per ov te bereiken? (Ik heb het gevoel dat terugrijden geen optie word.)

2
Zelf mede maken / Bedorven mede
« Gepost op: juli 17, 2016, 10:53:38 am »
Dag allemaal,

Na een paar jaar wijn en mede maken, merk ik dat wijn (bijna) altijd lukt en mede bijna altijd mislukt. Wat vaak voorkomt: na ca. 1 maand een lucht van braaksel (zurig) en geen smaak in de most.

Soms gaat het goed (bv. mede met citroen lukt tot nu toe *klop* *klop* altijd), maar door de bank genomen is het roulette.

Is iemand hier bekend mee?
Alvast bedankt!

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Absinth
« Gepost op: november 25, 2015, 11:29:55 am »
Prima tip! Ga ik proberen.

Heb je de absinth ook gebruikt om het gisten te laten stoppen (vanwege het hoge alcoholpercentage.)

4
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het staat met deze mede.
Is de gisting aangeslagen?

Vorige week (begin augustus) is het waterslot teruggeslagen. De cola-kleur is eruit, het is nu gee en de smaak is vrij bitter. Ik vraag me af of dit de sherry-smaak is, of dat het geheel bedorven is.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Veganistische "mede"
« Gepost op: juli 09, 2014, 01:26:48 pm »
Voor een paar vrienden wil ik een veganistische mede maken (contradictio in adjecto, ik weet het.)

Heeft iemand hier ervaring mee?

De 1e poging heet "Deniece's Delight" en naast dat er geen honing in zit, moet hij smaken zoals de band Corvus Corax klinkt.

1 juli

Giststarter:
  2 x 1,5 [l] Appelsientje zwarte bessensap
  300 [g] suiker
  1 tl gistvoedingszout
  1 pakje Arsegan mede gist (gebruik ik normaal nooit)

Later toe te voegen:
2 x 500 [g] = 2 x 360 [ml] Agarvesiroop van Eko plaza

6
Wie is wie? / Re: Imker Floris stelt zich voor
« Gepost op: juni 11, 2014, 01:19:28 pm »
Leuke combinatie: imker & medemaker!

Succes met het mede maken (ze mislukken bij mij ook regelmatig.)




7
Feesten en festivals / Keltfest & Castlefest 2014
« Gepost op: mei 28, 2014, 08:19:38 am »
Het wordt een beetje kort dag, maar zijn er mensen die dit jaar (en dit schrijf ik in 2014) naar Keltfest of Castlefest gaan en die zin hebben om mede te komen proeven?

Castlefest ga ik 3 dagen heen en neem altijd mede & wijn mee.

Helaas zal de BzG (zie Topic "Bijen zonder grenzen") niet te bewonderen zijn. Als er mensen met eigen creaties zijn houd ik mezelf aanbevolen!

Hopelijk tot dan!

8
Zelf mede maken / Re: Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 24, 2014, 04:10:15 am »
Voor zover ik weet kun je wijn rustig in een kamer, of op zolder zetten. Zie de foto's ergens op dit forum.



9
Hoi Agravain,

Nee, ik heb het niet eerder gemaakt, het schijnt naar Sherry te smaken.

De gebruikte pH-strips zijn niet heel nauwkeurig. Volgens wikipedia is de pH van cola is 2,8 en door het te vermengen schat ik het nu op 3,1. (De schaal is logaritmisch, dus 10x verdunnen doet de pH met 1 stijgen.)

Hoe is jou ervaring met Bioferm Blanc (zie Topic: Agravain's eenvoudige mede), in de zin: overleeft de gist dat?

Ad het toevoegen van honing (je reactie in Topic: Ik ben Pieter-Jan): meestal doe ik alles in 1x. Weet je wat er gebeurt als je honing en suiker mixt?
Bv. eerst een kilo suiker en bij overhevelen een kilo honing toevoegen.

10
Vage plannen / Iemand ervaring met saffraan?
« Gepost op: mei 23, 2014, 12:55:45 pm »
Om mede een "oosterse tint" mee te geven wilde ik vijgen gebruiken en een paar draadjes saffraan toevoegen.

Heeft iemand hier ervaring mee?
(Qua hoeveelheid, inwerktijd en resultaat.)

Grt.
P-J

11
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 23, 2014, 05:37:07 am »
Dag Jules & Welkom,

Wat ik hoor van bier brouwen is dat het veel moeilijker is, dus dit wordt voor jou een eitje!

Ik gebruik  "Maak zelf wijn"  van Ron Hoose, erg handig. De wijnmaak "bijbel" is "Zelf wijn maken" van C.J.J. Berry.

Maar... je kunt ook op "Member Map" klikken, welke ervaren medebrouwer in de buurt woont.

Succes!
P-J

12
Ik heb ergens op het web gelezen dat je wijn kunt maken uit cola. Op zich best logisch, omdat zuur en suiker belangrijke voorwaarden voor wijn zijn.

Omdat er op dit forum nog niets van te vinden is: deze "Bijen zonder grenzen" mede, op basis van cola (met een vanillestokje als backup.)

21 mei

Giststarter
  350 [ml]  water
  100 [g]   suiker
  10 [g]     gistvoedingszout
  50 [ml]   citroensap
  7 [g]       Bioferm blanc gist

22 mei

(Giststarter staat te feesten.)

Alles in een emmer met
  2,5 [kg]   Honing
  2 [l]         Coca-cola

Aangevuld met kraanwater tot ca. 7 [l] most.
Schatting alc. = 15 %

gemeten pH = 3

Overhevelen & proeven na 20 aug

13
Wie is wie? / Ik ben Pieter-Jan
« Gepost op: mei 20, 2014, 01:46:32 pm »
Dag allemaal,

Sinds een klein jaar maak ik mede, en gebruik dit forum al voor tips (veel medes hebben de neiging te mislukken) en vind het tijd geworden mezelf keurig aan te melden.

Wijngoeroe Tom heeft mij ooit aangestoken (zie Topic "Ik ben Tom") en we zijn vaak te vinden op folk-festivals.

Zelf houd ik van zware mede (3,5 tot 4 [kg] honing per 10 [l] met Braumeister's Maxiferma) en geef wijnen graag namen, naar gelang hun smaak en het % (zo is er "Kjerse mede", "Bees in kilts" (naar Rapalje) en "Pearl Jam-mede".)

Pagina's: [1]