De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: Atala op mei 03, 2011, 05:52:26 pm

Titel: recepten tips?
Bericht door: Atala op mei 03, 2011, 05:52:26 pm
Mijn ouders hebben een grote tuin en de buurman van mijn ouders ook. Daarin groeit het een en ander waar je volgens mij goede wijn van kan maken. Misschien vraag ik het een beetje erg vroeg maar dan heb ik alle tijd van de wereld om er over na te denken.

Heeft iemand recepten tips voor:
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Poppe op mei 04, 2011, 11:45:04 am
Heb net een zeer zware en redelijk zoete amaldel/walnoot mede gemaakt.
De smaak is typisch maar voor een zelf verzonnen walnoten mede, niet slecht.

Voor 5 liter.
2,7 kilo honing (euroshopper)
130 gram amandelpitten (gemalen)
106 gram Walnoten (gekraakt)
Ik heb een sterkere gist gedaan, omdat er veel honing in zit. Anders blijft deze mede veel te zoet. Dus Bioferm ofzo.
Heb em toch een 4,5 maand laten staan.
En tussedoor heb ik er nog een halve liter water in gegooid. Maar dat was nadat ik de noten er uit heb gehaald.

Succes er mee;)
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 04, 2011, 03:29:16 pm
Atala:
Er staat een recept voor bramenmede van Draak op de website, in het receptenboek.

En voor Poppe: Waarom zou een zelfbedacht recept niet goed kunnen uitpakken? Maar hij is dus wel typisch lekker bedoel je?
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Bijker op mei 07, 2011, 04:26:11 pm
Met oa ook rabarber in de tuin, moet dat ook lukken.
Zal in het wijnboek van Berry morgen eens zoeken naar een recept.
Zoet en zuur is vaak een mooie combinatie.
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 07, 2011, 07:58:47 pm
Met oa ook rabarber in de tuin, moet dat ook lukken.
Zal in het wijnboek van Berry morgen eens zoeken naar een recept.
Zoet en zuur is vaak een mooie combinatie.

Dat boek is sowieso een aanrader, staan zoveel recepten in, en het is leuk om te lezen, vlot geschreven.
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Bijker op mei 08, 2011, 06:12:53 pm
Maar eens gekeken, en ja hoor op bladzijde 77 staat een mooi rabarber recept.
Maar wat "in des veredesnaams" is nu neerslagkalk? ::)
Iemand een idee? :-\
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 08, 2011, 06:34:18 pm
hm....
kalk die in regenwater zit en zich heeft afgezet op planten?

geen idee hahahaha :)
misschien heb ik het goed, maar waarschijnlijk niet  :-\
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Fermentor op mei 09, 2011, 11:16:31 am
wellicht bedoeld men er bentoniet mee? (veel gebruikt om wijnen e.d te klaren).
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Draak op mei 09, 2011, 05:34:35 pm
Lijkt mij op bentoniet te slaan inderdaad.

Wat betreft de bramenmede staat er zoals De Baldadige bij al zei een hier  (http://www.debaldadigebij.nl/recepten-bramenmede.html)een recept. Voor kersenmede kun je trouwens prima de bramen door kersen vervangen in het recept in mijn ogen.
Titel: Re: recepten tips?
Bericht door: Bijker op mei 09, 2011, 05:45:59 pm
Toch maar even verder gezocht en gevonden bij onze "huisleverancier" VAN DER KOOY JUBBEGA.

Neerslagkalk per zak 1000 gram.
Om de zuur graad met 1 gram per liter te verlagen is 0,666 gram per liter neerslag kalk nodig.
Deze manier van ontzuren heeft geen invloed op de smaak en laat geen waas achter.
Een erge zure most wordt meestal voor de gisting ontzuurd, bijvoorbeeld bij rabarberwijn.
De benodigde hoeveelheid kalk moet niet ineens of met wat water worden toegevoegd.
Dit levert alleen maar een felle koolzuurontwikkeling en het nodige schuim op.
Het is beter om de kalk in een klein beetje wijn om te roeren, deze hoeveelheid aan te vullen tot
een wat grotere hoeveelheid en daarna pas toe te voegen.
Het gebruik van neerslag heeft bij rode wijn geen invloed op de kleur.
Dosis: 6,6 gram per 10 liter geeft een vermindering van 1 gram per liter.
Dosis: 2 gram per liter voor rabarbersap.


In rabarber zit nl Oxaalzuur, en dat wordt ook toegepast om Varroamijt te bestrijden bij de bijen.