Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - mrperq

Pagina's: 1 2 3 [4]
46
Zelf mede maken / Giststammen
« Gepost op: december 04, 2012, 08:44:03 am »
Tot nu toe heb ik op aanraden van de brouw-shop een
Sauternes gist van Kittsinger gebruikt.

Binnenkort
start ik waarschijnlijk een op met Fermiblanc van
Oenoferm.

Welke giststammen gebruiken jullie, en zijn er
waar jullie betere of mindere ervaringen mee hebben?

Snelheid van het klaren?
Snelheid van het vergisten?
Temperatuurgevoelig?
...

47
Wie is wie? / Re: Gegroet
« Gepost op: december 04, 2012, 08:42:44 am »
Een van mijn volgende medes wil ik maken met denne-honing,
apparte smaak schijnt het, en roetzwart van kleur. Ik dus
naar de plaatselijke imker-handel (blijken mooie honing te
hebben tegen een mooie prijs), en wat zie ik daar staan naast
de vele potten honing? Mede!

Ik heb een flesje 'Mayane Hydromel Moelleux' meegenomen,
en samen met het vrouwtje lief s'avonds nog soldaat gemaakt.
Was al bij al eigenlijk zelfs nog lekker  ;D

48
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: november 30, 2012, 09:43:49 am »
Hallo,

Enkele opmerkingen van een mede-beginner.

Als ik er van uitga dat je volledig uitgegist bent (SG rond de 1.000) zou
je met wijngist, 3,2kg honing (+-80% suiker) op 10l zou je toch rond de 12,7°
moeten zitten, als je nog bijzoet nog hoger.

4kg brengt je richting 15,5°, indien je gist dit aankan.

Wat de bitterheid betreft terwijl je mede nog aan het gisten is, probeer
de volgende keer eens een kleine hoeveelheid een nacht in de frigo te
plaatsen. (bodem van een glas is genoeg) Bij mij had ik heel veel bezinksel
en verdween een groot deel van de bitterheid. Dit doet mij vermoeden zolang
je mede bezinksel blijft produceren, dat de smaak zachter wordt.

49
Wie is wie? / Gegroet
« Gepost op: november 30, 2012, 09:40:32 am »
Dag beste noorderburen.

Mij even voorstellen.

Ik kom dus van het verre Belgenland,
maar geen vrees, ik kom in vrede!
(Voorlopig wel nog zonder mede :()

Ik ben nogal nieuw in de edele kunst van het vergisten,
iets minder in het genieten van edele dranken. :)

Ooit in een ver verleden, toen de dieren nog praatten,
heb ik eens mede gedronken. Daar ik eens iets anders wouw
dan bier, wijn en whiskey, ben ik op zoek gegaan naar
mede in de lokale drankhandels.

Aangezien mede blijkbaar niet bestaat in de lokale handel
ben ik eind augustus dan maar zelf begonnen aan mijn eerste
fles mede.

Doordat ik nogal graag experimenteer, en mij toch met iets
moet bezighouden tot ik aan het proeven over kan gaan,
staat hier ondertussen een kleine 100 liter mede in verschillende
stadia te blurpen, waarvan nog geen liter klaar om te
drinken natuurlijk.   ::)

Het leven zit toch vol beproevingen,
gelukkig worden deze (hopelijk) beloond met proevingen. :)

Pagina's: 1 2 3 [4]