Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - mrperq

Pagina's: 1 2 [3] 4
31
Honingsoorten en -smaken / Re: Studie naar honing in Belgie.
« Gepost op: maart 25, 2013, 07:23:45 pm »
Heren, begrijp me niet verkeerd. Alhoewel je de middelen en slagkracht van
dergelijke organisaties niet te onderschatten vallen, mag je deze ook niet
overschatten. Persoonlijk hecht ik dan ook veel meer geloofwaardigheid aan
de expertise vanuit de imker-wereld dan die vanuit een consumentenorganisatie
die zo elke zoveel jaar ook eens een onderzoek voert naar honing, naast zijn
vele andere onderzoeken.

De insteek van deze organisatie (beste koop voor een zo laag mogelijke prijs)
tegenover die van de ambachtelijke imker (kwaliteit zonder compromis), moet je
ook zeer zeker in rekening brengen bij het lezen van dergelijke artikels.
Het is een zeer terechte opmerking dat 'beste' voor iedereen een andere
betekenis kan hebben. Persoonlijk lig ik inderdaad dan ook niet wakker van
details op etiketten, of het hier en daar afwijken van een gram in een pot
honing.

Wel denk ik dat verschillende test-resultaten van verschillende studies niet
noodzakelijk elkaars correctheid in twijfel hoeven te trekken. Zo kan ik mij
bijvoorbeeld wel voorstellen dat een potje honing die vanboven een stapel
paletten flak in de zon staat te koken wel wat negatiever uit een studie kan
komen dan hetzelfde potje honing die onmiddellijk de frisse opslagplaats inging.
Een steekproef blijft dan ook maar een steekproef.

Dit artikel heb ik dan ook louter informatief geplaatst, zonder enige eigen
conclusie aan te verbinden. Dit laat ik aan het ongetwijfeld meer dan
competente intellect van de lezer over.

32
Honingsoorten en -smaken / Studie naar honing in Belgie.
« Gepost op: maart 22, 2013, 11:31:37 am »
Vergelijkende studie van Testaankoop (consumentenorganisatie) naar de
kwaliteit en prijs van honing in Belgie. (Zowel commercieel als van 4
lokale imkers.)

33
Zelf mede maken / Re: Bottellen
« Gepost op: maart 18, 2013, 04:14:23 pm »
Volledig op zichzelf klaar geworden. Indien mogelijk
gebruik ik zo weinig mogelijk chemicalien. Indien
toch nodig probeer ik de bananen-truuk van m.kolsters
eens uit.

Deze mede is van 30 september 2012. In totaal heb ik
7 mandflessen vergisten, waarvan dit de 4e is, en de
eerste is die klaar is.

Naast deze is nummer 7 ook al redelijke klaar
(17 november). Beiden zijn JOA varriaties.

Waarschijnlijk is er iets in de appelsienen die ervoor
zorgt dat ze zo snel klaar komen. Al mijn andere medes
zijn nog ver van klaar. Nummer 3 zal waarschijnlijk de
eerste 'traditionele' mede zijn die klaar wordt, op basis
van acaciahoning.

34
Zelf mede maken / Re: Bottellen
« Gepost op: maart 15, 2013, 09:25:00 pm »
Ziet er alweer mooi klaar uit.
Hopelijk heb ik volgend weekend tijd om te bottellen.  :D
Kan ik eindelijk zo nu en dan es een flesje eigen mede kraken ))J

35
Bijen in beeld / Re: Twee dingetjes om maar eens te bekijken
« Gepost op: maart 15, 2013, 09:18:27 pm »
wat bedoelen ze precies met dat de honingbij hier een exoot is? H

Zover ik dacht gebruikt het gros van de hedendaagse imkers rassen die nauw verwant
zijn aan onze eigen zwarte bij, maar toch een andere ondersoort van afkomst zijn.
Vaak voorkomend zijn de Carnica (Oostenrijk/Hongarije), Lingustica (Italiaans)
en Buckfast (Door mens samengesteld uit andere rassen), met als reden teelt-vriendelijker
eigenschappen. Onze eigen zwarte bij, weliswaar verbasterd, komt ook nog voor. Sommige imkers
zweren er zelfs bij.

Alhoewel ik er amper iets van afweet, lijkt me het toewijten van de verdwijnziekte
aan het importeren van exotische rassen een gemakkelijk en vals argument, aangezien
dit ook, en soms vooral (vb italië) voorkomt in de thuisregio's van voorgenoemde bijen.

36
Bijen in beeld / Re: Twee dingetjes om maar eens te bekijken
« Gepost op: maart 14, 2013, 08:32:18 am »
En  de documentaire Vanishing Of The Bees
http://www.youtube.com/watch?v=_lGhcEEfcIc

Echt goed gaat het niet met de bijtjes, jammer genoeg. Hier zijn
mijn lesgevers tot nu toe heel eerlijk over geweest. Ik hoop dat
ik zelf bijen zal kunnen houden zonder ware genociden mee te maken,
maar ik ben er wel een beetje bang voor. Mijn hoop om chemie-vrij te
werken is ook al redelijk geslonken. Alleen voor de honing zou ik het
nooit doen, maar wat van het toch wel dure materiaal terugverdienen
zou zeker welkom zijn.


Rare veganisten die bijen willen doodmaken
http://forum.evavzw.be/viewtopic.php?t=7117

Ja, zon topics kom je geregeld tegen op het internet. Soms snap ik toch
maar weinig van sommige 'natuurliefhebbers'. Waarschijnlijk hebben die
dan ook problemen met honden en katten als huisdieren? Dit zijn tenslotte
ook exoten. Een echte wilde kat laat je echt niet bij je in de buurt komen
hoor.

Enige manier om hun utopie waarheid te krijgen is de druk op de natuur
terugbrengen tot het holbewonertijdperk. Waarschijnlijk staan zij zelf
dan eerste in de rij om een knipje te doen bij hun zaadgeleider?
BAM probleem opgelost.

Begrijp me niet mis, ik draag de natuur een zeer warm hart toe, maar dan
vanuit een standpunt hoe kunnen we best samenleven met de natuur, zodat ons
nakomelingen er ook nog plezier aan hebben. Niet vanuit het standpunt hoe
keren we 5000 jaar terug in de tijd.


http://community.babycentre.co.uk/post/a3610065/wyoo_my_next_door_neighbour_having_a_bee_hive

Dees is gelijkaardig, over een of ander wijf heeft die schuw is van
de bijen van de gebuur. Ziet dat haar kostbaar addergebroed een prikje
krijgt! Ze spraken zelfs over de bijen verdelgen  >:( Mijn grootvader had zelf bijen,
van het nogal agressieve soort. Ik ben er praktisch opgegroeid en ben zelf nooit
gestoken geweest. Je wordt gewoon kwaad als je zon dingen leest. Ik heb veel
liever een goede gebuur met bijen dan een bleiter die mij dag en nacht wakkerbleit.


http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=116&t=9074

Of dees, waar een bijen-sympatisant reclame maakt voor gratis bloemzaadjes
voor op braakliggende grond enzo. Ahnee hee met bloemetjes zaaien help je
heel het ecosysteem om zeep, er zitten soorten bij die hier niet natuurlijk
voorkomen. Veel liever een platgespoten akker braakgrond dan.

37
Zelf mede maken / Re: Bottellen
« Gepost op: maart 13, 2013, 01:25:00 pm »
Het bottelen is er verleden week dus niet van gekomen.
Perfect heldere fles, na hevelen terug troebel :(.
Heb er wel een helder slokje van kunnen nemen,
mmmmm zaligheid in een glas  8).


En veel plezier met je aankomende bijencursus 8)  /^\

Ondertussen al derde les gehad. Zaterdag eerste keer praktijk
maar aan het weer afgaande zal dit wel zonder echte bijtjes zijn
vrees ik.

Echt een aanrader voor iedereen! Ook als je niet zeker weet als
je zelf wel bijen wil. (Ik ben niet zeker als ik kan, kleine tuin
in stad.)


Uit wassen met een beetje gloor in heet water en een borstel in een boormachine fluitje van een cent.

Hmm goed idee.
Hoe bevestig je je borstel op je boormachine?
Of bestaan hiervoor speciale borstels?


Hobbes 6 flessen voor een fles mede, nieuwe flessen kosten 35 eurocent en een fles mede 7,50  euro.

0.35€ is wel een mooie prijs voor uw flessen.
Waar haal jij je flessen? Zijn dit dan nieuwe
of hergebruikte flessen?

Deze prijzen vond ik tijdens mijn zoektocht:
Brouwmarkt: 0.60€  (>1388->0.49€)
BMS: 0.60€
Brouwland: 0.82€ (!!!)

Een bijna halvering van prijs zou interessant zijn
moest ik er ooit willen kopen.

38
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bramen mede
« Gepost op: februari 27, 2013, 01:53:18 pm »
Ziet er lekker uit, mooi van kleur ook!

Volgens de lijst zou dat eerder een SG van 1130 moeten zijn.
Iemand misschien een linkje naar wat theorie hierover?

Ik gebruik de rekenaar van gotmead:
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=745&Itemid=16

Hierbij kom ik voor 3,5kg honing 1105 uit. Suikergehalte verschilt nog wat de ene
honing bij de andere. Het verschil van 1105 naar 1095 kan natuurlijk ook met de
bramen te maken hebben?


Het leek ons (ik was samen met mijn vriendin bezig) niet slim om in een keer alle
honing erin te gooien en dan gaan roeren, maar hier moet iets slimmers voor te verzinnen
zijn.

Ik doe de honing rechtstreeks in de pot na het koken van het water. Van de pot
naar de fles wordt het hevelen. (Met zon plastieken buis, zoals je iemand brandstof
ziet stelen uit auto's in de films.) Laatste restje giet ik er met een trechter in.

Dit ding helpt trouwens giga om te hevelen zonder morsen:
http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D704%26cat%3D491%26dt%3D24&shwlnk=0



Het gist begon nog niet echt actief, pas de volgende dag merkte ik pas echt activiteit op in m'n waterslot.

Volkomen normaal. Is altijd zo bij mij.


Daarnaast, ik heb nu geen open gisting gedaan, wat is daar beter/slechter aan? Ik heb het nu niet gedaan omdat het niet zo stond in het recept van Draak, maar ben wel benieuwd wat de afweging is tussen wel of niet doen.


Ik dacht dat bij wijnen of medes met sommig fruit men soms eerst wat
enzymen loslaat op het fruit, die dit fruit afbreekt zodat dit beter
verteerd kan worden door de gistjes. (Vergelijkbaar met wat speeksel
doet). Dit wordt meestal in een open emmer gedaan met gewoon een doek
over, vandaar 'open gisting', ook al gebeurt er eigenlijk geen echte
gisting.

Indien dit niet is wat je bedoelt, maar echt gisting in een emmer,
denk ik dat de gisting soms de eerste uren (dagen?) gedaan wordt in een
open emmer om een 'mede-fontein' te vermijden tijdens de eerste uren
van hevige vergisting. (Heb die al meegemaakt, zijn echt niet leuk
geloof me.) Bijkomend voordeel is dat een emmer goedkoper is dan glas.
Ikzelf verkies gewoon wat plaats over te laten in de hals van de fles
en die af te vullen eens de ergste gisting voorbij is.


Vooraf voldoende gekookt water prepareren. Ik ben nu veel tijd kwijt geraakt aan het koken en weer laten afkoelen van het water, omdat ik geen gist wil vermoorden.

Vooral dat afkoelen duur eeuwen. Ik zet die meestal in de gootsteen gevuld met water,
met de kraan een klein beetje open. Ik doe dit wel niet graag doordat ik geen waterput heb.
Moest ik een metalen kuip vinden ofzo zou ik wel eens experimenteren met bevroren vlessen
water.


En nog een vraag: waar stallen jullie je mede-in-making? Ik heb het nu nog in de keuken staan om het in de gaten te houden, maar daar schomelt de temperatuur nog wel. Andere optie die ik heb is in de kelder, waar de temperatuur wat constanter en wat lager is. (kelderbox van appartement is wel goed droog)

Bij mij staat die in de 'kinderslaapkamer'. Aangezien wij nog geen kindjes hebben
is dit dus de 'medeslaapkamer' geworden ^^. Hoe warm is het in je kelder?
Voor het gisten dacht ik mag je mede niet te koud hebben.

39
Zelf mede maken / Bottellen
« Gepost op: februari 27, 2013, 01:22:00 pm »
De laatste maanden heb ik mijn mede een beetje verwaarloosd wegens tijdgebrek,
en die imker-initiatie-cursus die ik binnenkort ga volgen zal hier niet veel
aan verbeteren vrees ik. Ik heb altijd gehoord dat je mede er wel tegen kan
om lang te blijven staan (ze staan in den donker), binnenkort wil ik toch eens
bottelen.

Paar vraagjes:

Welke flessen gebruiken jullie? Hergebruiken jullie die? Hier wordt wel wat gewone
wijn gedronken ook dus lege flessen heb ik genoeg, alleen, die zijn niet allemaal
even proper. Kan ik die hergebruiken of krijg ik hier een hoger risico op schimmel
en andere rotzooi mee?

Welke prodecure gebruiken jullie voor het reinigen? Goed spoelen met een borstel
enzo, daarna sulfiet water, is dit voldoende?

Advies over kurken enzo?

Ander dingen...

Fire away xD.

40
Mede-delingen / Re: Belgen begrijpen
« Gepost op: februari 06, 2013, 09:31:02 am »
Toch enkele correcties en aanvullingen ;):


Ja lap...
Verdorie.


Ik zit verveeld met mijn mede...
Ik heb problemen met mijn mede.
<-- Is dit echt geen algemeen nederlands?

Been houwer
Slager.




Enkele klassiekers:

Opletten als een belg het over 'poepen' heeft.
Dit heeft namelijk helemaal niets met het toilet te maken,
wel met de liefde bedrijven.

Mag ik een pieper van u? -> Een pieper is in het 'Belgisch'
voor een kus.



Daar ik boven een belg zelfs een west-vlaming ben (welke de meeste
belgen zelf amper verstaan), enkele extracten van ons plaatselijk
dialect ^^.

- Ti e rututus en otrint trint trin
- Ge moei mulle oedn.
- Nie te lange pekkn e!
- Tis ol gin oar snien.
- A't dak lekt moei der e sulle onder zettn.
- Ti ve klappenancie an wei.

41
Zelf mede maken / Re: Wanneer is mede klaar?
« Gepost op: december 20, 2012, 07:40:57 am »
Geen waterslot? Het ding kost praktisch niets en voorkomt je veel potentiële
problemen. In het slechtste geval kan je een gaatje in een ballon prikken en
die over je fles spannen, schijnt ook goed te werken.

Alhoewel het inderdaad kan dat je gistcellen het vroegtijdig opgegeven hebben ,
(Temperatuur is niet de enige reden waarom dit kan gebeuren. Teveel zuur heb
ik zelf nog voor gehad.) is je mede waarschijnlijk klaar.

Er is wel maar één manier om dit zeker te zijn, en dat is door je suikergraad te meten
met een hydrometer en die SG te vergelijken met je SG toen je begon. Het originele
SG kan je ook min of meer berekenen, als je het exacte recept nog hebt.

Die droesem op de bodem krijg je weg door te hevelen.
Plaats je fles op een stoel of tafel, liefst in een koude omgeving, en wacht
tot alles terug bezinkt en alles helder is. Plaats een darm in je mede
(niet in je droesem!) en zuig die vol, en laat hem leeglopen in een andere
fles die lager staat. Zo zuig je eigenlijk de bovenste heldere vloeistof weg
van het 'afval'. Wel mee opletten als je mede nog aan het gisten is, of je
verwijderd de gist van de mede, met als gevolg zeer trage of vastgelopen vergisting.

42
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 14, 2012, 08:41:28 am »
Bij thee is het extraheren wel belangrijk dat het gekookt heeft, ik heb wel eens en waterkoker gehad die
te vroeg af sloeg, en dan wil thee niet zetten en gaat wit schuimen, het moet echt aan de kook geweest zijn,
als je het koud erin doet weet ik niet wat voor effect dat heeft.

Volgens wikipedia moet water inderdaad koken vooraleer er thee van te maken,
en heeft dit te maken met de zuurstof in het water:

Citaat
To preserve the antioxidant potency, especially for green and white teas brewed at a lower temperature,
water should be boiled vigorously to boil off any dissolved oxygen and then allowed to cool to the appropriate
temperature before adding to the tea.
bron:http://en.wikipedia.org/wiki/Tea

Alle water die ik voor mijn mede gebruik heeft 20 minuten gekookt, en passief gekoeld tot <40°C.
Voorlopig zit ik dus waarschijnlijk min of meer goed, buiten te hoge dosering van mijn thee?

Over het koud-zetten van thee vind ik wat tegenstrijdige informatie. De ene is er helemaal zot van omdat dit betere
anti-oxidante eigenschappen (geen idee wat dat precies is?) zou hebben. (blijkbaar momenteel een rage in Taiwan.)
De ander beweert dat thee best warm smaakt, maar gaat niet specifiek in over het verschil tussen afgekoelde warme
thee en koud gezette thee.

Voor de zekerheid zal ik de volgende keer de thee er al vroeger bijdoen als het water nog
warm is.

43
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn tweede try out mede
« Gepost op: december 14, 2012, 07:27:54 am »
Eerder op de dag heb ik een giststarter gemaakt van water suiker en iets voeding, doet het goed dus das prima

Laat me raden, gebeurd voornamelijk bij het vullen van je DJ?
Had ik ook veel bij mijn eerste paar brouwdagen.

Nu schep ik het grootste deel van de most eerst over met een kannetje van 0,5l.
Het laatste restje lukt dan meestal zonder smossen.
Ik zie ook geen trechter bij je materiaal? Helpt voor als je wat uitschiet.


Bij het overhevelen kwam ook nogal eens een plens op de grond,
vooral net na het zuigen. Dan heb ik zo'n auto-siphon gekocht.
Een beweging en de stroom is op gang, geen gesmos meer en geen
opmerkingen meer i.v.m. mond-mede contact.

Het is wel iets moeilijker om te reinigen, maar dat spaar je uit op de vloer.

Link naar de auto-siphon bij brouwland:
http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D704%26cat%3D491%26dt%3D24&shwlnk=0

44
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 13, 2012, 07:23:52 am »
Normaal doe ik er nooit thee bij, deze keer was uit nieuwshierigheid naar het effect.
Bitter schrikt mij niet af. Bier is ook bitter, en indien goed gebalanceerd zeer lekker.
Ik heb die thee er trouwens gewoon koud bijgehooid, had ergens gelezen dat dit niet zo
erg was als je die lang genoeg er in laat.

Kort samengevat: 30 gram voor 10 liter most lijkt mij wat aan de sterke kant, omdat er geen 10 liter water (thee) gebruikt wordt.

Hmm teveel is natuurlijk wel teveel.
In het ergste geval kan ik hem natuurlijk aflengen gewone mede achteraf  :-\
Wat raad je aan als hoeveelheid thee de volgende keer ik zoiets probeer?

45
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 12, 2012, 08:32:43 am »
Ik heb momenteel een vergisten met (groene) thee.
Ik denk 30g op 10l gebruikt te hebben, geen idee hoe
je dit in zakjes uitdrukt. Of dit veel of weinig was
moet nog blijken. Ik heb nog gehoord dat thee werd
toegevoegd als een natuurlijke bron van tannine,
dus bitter zal zoiets waarschijnlijk wel worden.
Ik hoop dan de eventuele bitterheid uit te balanceren
met zoet indien nodig.

Pagina's: 1 2 [3] 4