Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - mrperq

Pagina's: 1 [2] 3 4
16
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 14, 2013, 01:48:38 pm »
SG wordt gemeten met een hydrometer.
Het is een metertje om het soortgelijk gewicht te meten, kost 10€ ofzo.
Je kan er in grove lijnen de hoeveelheid suiker in je mede mee meten.
Als je dit doet bij het begin van je mede en later kan je zo berekenen
hoeveel suiker al werd omgezet in alchohol.

Als de gist stilgevallen is doordat zijn alcoholtolerantie berijkt is
zal je hem waarschijnlijk niet meer in gang krijgen.
Isie echter stilgevallen bij een laag alcoholgehalte moet
er iets anders mis zijn. (Te koud, te zuur, ...)

17
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 14, 2013, 10:22:59 am »
gebotteld
geproefd, bah vies :'(, zure smaak en beetje bubbels
<--
Is nog aan het gisten. Heb je bijgezoet zonder
gestabiliseerd te hebben? Of was er nog activiteit
in het waterslot? Open direct voorzichtig die
flessen en giet ze terug in je grote fles. Als de
druk te groot word kunnen ze ontploffen, en die
scherven wil je echt niet in je gezicht.


18 g wijnsteenzuur
<--
Laat die maar zoiezo achterwege.
Honing heeft echt alle zuren die je mede nodig heeft.
Enkel stoffen die gist nodig heeft zitten er wat
weinig in, en zuur hoort hier zeker niet bij.
Als je echt wil kan je die er achteraf nog altijd bijdoen.

4,4 g tannine
<--
Of die echt kwaad kan weet ik niet,
maar laat die er ook maar achterwege.
We proberen mede te maken, en geen rode wijn.
Probeer je er iets van te maken wat het eigenlijk
niet is zal hij zoiezo nooit helemaal 'juist' smaken.


was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde
<--
Is perfect goeie honing.
Zal geen of weinig effect op je mede hebben.


Iemand suggesties?
<--
Probeer ergens aan een ph-metertje te komen, die zeker
1 cijfer na de komma nauwkeurig is. Zo'n teststripjes
gaan ook maar ik kan hier niet zo goed mee overweg.
Indien dit 3.2 of lager is, wat ik vermoed,
zullen we moeten corrigeren. Laat dan iets weten.

Heb je ook wat SG-metingen?

Het is trouwens perfect normaal dat je na een half jaar
nog geen goede mede hebt. De meeste van mijn mede's zijn
ook zo oud. Slechts 1 hiervan ben ik tevreden genoeg van
om te bottellen. Eigenlijk zijn vaste tijdsspannes geen
goed idee om mede mee te maken. Je mede zal de tijd nemen
die hij nodig heeft, en je zal zelf moeten leren aanvoelen
wanneer de tijd rijp is om hem naar zijn volgend statium
te helpen.

18
Wie is wie? / Re: Apis Mellifera AKA Afke
« Gepost op: mei 10, 2013, 08:34:20 am »
Hey Apis!

De eerste is hopeloos mislukt, hoewel het er verder goed uitzag, heb ik nu 15 liter honing-wijn-AZIJN  :-[.

Ben je zeker dat je effectief azijn hebt, of smaakt je mede gewoon naar azijn?
Het tweede heb ik zelf nog tegengekomen. Rechttrekken is moeilijk maar we leerzaam.

19
Zelf mede maken / Re: Wanneer verwijder je het fruit
« Gepost op: mei 10, 2013, 08:31:29 am »
Ik zou niet zo bang zijn voor bederven. Het waterslot houd
alle viezigheid wel buiten, en de alcohol en de CO2 houden
het minimieme wat al aanwezig is wel onder controle.

Wel kan het zijn dat bepaalde smaken vroeger vrijkomen dan
andere. Dit kan negatief zijn, maar hoeft helemaal niet zo
te zijn. Mijn mede die ik onlangs gebotteld heb heeft
een half jaar staan brubbelen met enkele sinaasappels erbij.
Zonder bijzoeten is iedereen die er al van geproefd heeft
zeer positief over de smaak.

Meestal komt het fruit en andere dingen die ik erbij kap
eruit bij de eerste heveling. (Die ik soms wel wat uitstel
wegens andere dingen te doen) Het eruit krijgen van fruit is
wel soms een rotwerkje. De fles hervullen met water en er zo
uitspoelen, geholpen door een lepel, lijkt voor mij nog het
beste te werken.

20
Workshops en cursussen / Re: Honing bier
« Gepost op: mei 10, 2013, 08:22:50 am »
Ook mijn gelukwensen!
Het is mooi om te zien dat ze nog bestaan, relaties die standhouden,
en zelfs, net als mede, beter worden met de tijd.  ))J

21
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: pure mede
« Gepost op: mei 10, 2013, 08:20:59 am »
na een dag nog 2 sinaasappels en 1 limoen in partjes toegevoegd
(omdat ik hier ergens las dat zuur de smaak verbeterd)

Let op met zuren VOOR de gisting. Hier heb ik nogal wat problemen mee gehad
bij mijn eerste batches. Te zuur en je gistjes gaan dood. Mogelijk was dit
wat foutliep bij je eerste batch? Ben je zeker dat je azijn had? (Zon
vliesvorming enzo) Dan moet je gaan corrigeren met kalk enzo voor hem weer
in gang te krijgen, krijg je hem nooit meer helemaal klaar (doorzichtig),
smaakt hij naar krijtsteen en moet je er nog een ton honing bijkappen gewoon
om het drinkbaar te houden. (Wat ik eigenlijk wat zonde van goeie honing vind.)

PH mag echt niet veel onder de 3.5 zijn wil je veilig spelen. Als je dan al
ziet dat honingwater zonder toevoegingen al snel rond de 3.5-4 zit weet je
dat je toevoegingen echt maar miniem mogen zijn.

Sinaasappels lijken wel goede resultaten te geven. De 2 medes (van de 7,
sinds september) die ik gemaakt heb met sinaasappel zijn eigenlijk de enige
die nu al echt klaar zijn. Resultaat is echt lekker.

22
Foto's / Re: De drooglegging is voorbij!
« Gepost op: april 30, 2013, 06:03:29 am »
Hmmm, ik ben de SG vergeten te nemen.
De OG ligt op 1104. (13,66°)

De volgende keer dat ik een flesje open
meet ik de FG zeker!

23
Foto's / Re: De drooglegging is voorbij!
« Gepost op: april 29, 2013, 05:59:19 pm »
Ja die is best wel wat droog. Mijn eigen schuld, het recept
was bedoeld met bakkersgist, en ik heb wijngist gebruikt.
Maar, eerlijk gezegd, vind ik hem wel lekker, dus laat ik
hem zo. De volgende wordt zoeter.

Hoe heb je dat trouwens gezien dat die droog is?
Krijg je mede die achteraf bij gezoet is niet meer helder ofzo?

24
Foto's / De drooglegging is voorbij!
« Gepost op: april 29, 2013, 11:21:54 am »
Vandaag 15 liter JOAV gebotteld. Smaakt wel naar
mijn zin. Wel wat scherp, gaat er misschien wat
uit met ouderworden?

Uiteindelijk heb ik 12*75cl en 14*0.375cl gebotteld,
plus een goed glas voor mezelf en een restje in de
koelkast voor vrouwlief.

Etiket en aanverwanten is voor later.
Nu nog de afwas  :'(.

25
Bijen en Imkers / Re: Imker in mijn omgeving?
« Gepost op: april 28, 2013, 01:27:39 pm »
Ohttp://www.bijenhouden.nl/index.php?option=com_google&view=standard&id=2&Itemid=65
Daar kan je dan informeren naar een imker in de buurt of hun bijenstal.
Ga daar eens op bezoek en misschien "klikt"  /^\ het met een aanwezige imker.

Wel een gevaarlijke onderneming hoor.
Heb ik ook gedaan, nu heb ik ook de bijenziekte.  8)

26
Vragen en opmerkingen / Re: Wast is er mis.
« Gepost op: april 28, 2013, 01:22:15 pm »
Momenteel ook weinig ervaringen met de mede van mijn kant.

Ik heb boven zon honderd liter drinkensklaar maar zo druk bezig
met vanalles dat ze nog altijd niet in flessen zit.
Heb ik zelfs wat commerciele mede binnengehaald
om de drooglegging te overbruggen.

Mayane en Pierle de Miel.
Een van de betere van de commerciele medes die ik al geproefd heb.
 (Zijn er wel niet veel. Ik verkies zelfgemaakt  ))J)

Wel komt er dit jaar als alles een beetje meezit nog een bijenvolkje.
Mijn kast is aan het drogen van zijn tweede laagje lijnolie.
Druk bezig met draadjes in de raampjes te spannen nu.

27
Bijen en Imkers / Re: Film "More than Honey"
« Gepost op: april 07, 2013, 09:11:26 am »
Kan het zijn dat die film al enkele weken uit is in België?
Op de cursus hebben ze er over gesproken. Zelf ben ik niet
kunnen gaan, zij die wel geweest zijn spreken er zeer positief
over, zeker een aanrader.


Blijkbaar moet je wel sommige aspecten met een korreltje zout
nemen, zoals het met de hand bestuiven van peren in China:

http://kloptdatwel.nl/2013/01/28/bijensterfte-niet-de-oorzaak-van-handbestuiving-in-china/

28
Bijen en Imkers / Re: Imker in mijn omgeving?
« Gepost op: april 05, 2013, 07:00:23 am »
Ik dacht dat m.kolsters honing verkoopt voor een zeer
schappelijke prijs, en dat die niet zo heel ver bij u vandaan
woont. Niet zo heel ver is natuurlijk wel in vergelijking met
de andere forumleden, en dus heel relatief.

Ikzelf haal nogal wat van mijn honing bij het bijenhof
(groothandelaar in imkermateriaal niet zo ver bij mij
vandaan), maar dat is even ver voor u, duurder, en kwalitatief
hoogst waarschijnlijk minderdaardige kwaliteit i.v.m. deze van
m.kolsters.

29
Wie is wie? / Re: Hallo medebrouwers
« Gepost op: april 05, 2013, 06:56:54 am »
Hmmmm ik krijg er zin van in mede als ik je recepten zo lees.
Houd ons zeker op de hoogte van de resultaten!


Wat betreft de bakkersgist:

JAOM, die toch een zeer populair recept is in het buitenland,
gebruikt standaard bakkersgist. Daar ik dat maar wat vreemd
vond heb ik zelf eerst wijngist gebruikt. Later ook nog een
gestart met baggersgist. Eigenlijk vind ik tot nu toe niet
zo heel veel verschil tussen de twee, maar dat kan natuurlijk
ook aan de kruiden liggen, en/of de jonge leeftijd van de mede's.

30
Wie is wie? / Re: Hallo medebrouwers
« Gepost op: april 04, 2013, 08:25:10 am »
Gegroet en een warme welkom, mede-belg.

Nog maar een paar maand bezig en al 10 brouwsessies?
Je vliegt er ook nogal snel in  ;D.

Hoe vorderen je brouwels tot nu toe? Willen die goed
vergisten op deze koude dagen of staan die in een
verwarmde ruimte?

Pagina's: 1 [2] 3 4