Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Avicenna

Pagina's: [1] 2 3 ... 7
1
Mede-delingen / Re: Mede proeven.
« Gepost op: juni 24, 2018, 08:08:28 am »
Ziet er goed uit!
Welke recepten heb je gebruikt?

 ))J

2
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: november 25, 2017, 04:44:56 pm »
Ik sluit me bij Agravain aan, da's toch wel een eindje uit de buurt. Wel leuk om te zien hoe anderen dat doen natuurlijk.

3
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Gepost op: november 25, 2017, 04:40:28 pm »
Hoi Tinus, ik had ondertussen al wat honing uit omgeving Eindhoven kunnen krijgen (nou ja, kopen).

En inderdaad, je zou de gist die onderin ligt in de koelkast kunnen zetten en bewaren voor een volgende batch.

4
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Gepost op: september 24, 2017, 08:56:05 am »
Deze is +/- 30l. Je hebt ze ook in 50l
Nu nog wat lokale honing zien te vinden... Ik had een dramatisch jaar met mijn bijen en de honing van vorig jaar is er nu toch echt door heen :)

5
Zelf mede maken / Fast Fermenter
« Gepost op: september 23, 2017, 06:18:51 pm »
Vandaag een 'fast fermenter' gekocht. Eigenlijk een plastic versie van wat ze bij de 'professionele' wijnhuizen gebruiken. Ze beweren dat je een rijkere smaak krijgt (lees 'minder muf') doordat je gist naar onder in een smalle tuit zinkt en daarmee minder contact tussen de mede en de gist is. Onderin heb je een kraan en een opvang bol voor de gist. Als de 1e gisting voorbij is, kan je de kraan dicht doen en de bol eraf schroeven. Het leek mij wel handig dat je het overhevelen kan overslaan terwijl je wel de gist uit de fles krijgt.

Ik ben benieuwd of dit inderdaad zo handig werkt als het verkoop praatje doet geloven en of het een andere smaak mede oplevert.

Zijn er meerdere mede collega's die hier ervaring mee hebben?

6
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: september 23, 2017, 05:44:30 pm »
Ziet er goed uit, al die kannetjes!

Davids, goed om te zien dat je het forum als een soort logboek gebruikt! Vooral door gaan :-)

7
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: september 23, 2017, 05:42:15 pm »
Wat ik nooit zo snap is waarom mensen de S.M. tussentijds meten. Voor zover ik begrijp meet je aan het begin, voor er gisting heeft opgetreden de S.M. zodat je kan bepalen of je genoeg suiker hebt om een bepaald alcohol % te halen. Later meten zegt iets hoeveel suiker er is omgezet maar alleen als je het met de 1e vergelijkt. Toevoegen van honing als het te droog is is altijd goed natuurlijk maar dat doe ikzelf meer op je smaak dan op de S.M. meter.
Mijn ervaring is ook dat de gist vaak genoeg weer verder gaat als je honing toevoegt, zelfs als de S.M. <1.0 is.

8
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Gepost op: mei 27, 2017, 03:09:22 pm »
De voorste flessen zijn van Brouwland

De achterste komen van de Ikea

9
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Gepost op: mei 25, 2017, 03:35:24 pm »
Gisteren was het dan zo ver: Na 5 jaar rijpen maar eens op de fles gedaan. 1 batch kersenmede (in den beginne gered door Tinus) en 1 batch mede gemaakt van kastanjehoning.
Pas geleden met een paar vrienden "geproefd" in die waren wild enthousiast!!!

Proost!  ))J


10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: mei 25, 2017, 03:30:32 pm »
Haha, dat op zijn kantje balanceren ken ik. Je wil toch zoveel mogelijk sap uit die fles halen.

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: mei 25, 2017, 03:28:00 pm »
Goed bezig!  :))

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Weer aan de gang
« Gepost op: maart 19, 2017, 08:42:40 pm »
Daar wilde ik de komende week toch nog langs gaan :)

13
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Weer aan de gang
« Gepost op: maart 19, 2017, 02:10:07 pm »
Mogelijke schimmelsporen in de honing.

14
Mede (en andere brouwsels) logboek / Weer aan de gang
« Gepost op: maart 19, 2017, 07:57:44 am »
Gisteren had ik honing uit raten gehaald van bijen die de winter niet overleefd hebben. Ja dat was honing, geen suiker, want ik had in augustus met opzet de honing laten zitten. Idee was dat de bijen beter op honing konden overleven omdat ze dat al een paar duizend jaar gewend zijn. Bleek dus toch niet zo goed te werken als gehoopt. De raten waren niet allemaal verzegeld dus de honing die er in zat is door de hygroscopische werking wat vloeibaarder dan normaal. Die een emmer honing, enigszins dubieus, kan wel gebruikt worden voor mede leek me. Honing 20 minuten op 85C verwarmd voor de zekerheid en nu staat 20l al weer te pruttelen.

Een beetje een risico dus. Ik ben benieuwd of dit allemaal goed gaat komen.

15
Mede-delingen / Weer actief!
« Gepost op: december 17, 2016, 10:27:50 am »
Zo, winter is weer in aantocht. Dat betekent weer tijd voor activiteiten in huis. Dus ook weer mede maken (en op het forum rondstruinen). Goed om te zien dat er toch nog steeds mensen op het forum rondhangen.

Groeten,

Sjoerd

Pagina's: [1] 2 3 ... 7