Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Mattheijer

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / nieuwe poging
« Gepost op: februari 11, 2017, 12:22:11 pm »
op 15-1-17 een nieuwe 10 literfles mede aangemaakt.
ingredienten:
7 liter water
3132 gram honing
13 gram gistvoeding
2 gram tanine
6,1 gram wijnsteenzuur

SM voor toevoeging van gistvoeding:1102
zurgraad 4

fles stopt op 6-2-2017 met gisten.
vandaag (11-2-2017) overgeheveld en geproefd natuurlijk.
vind hem verre van zoet en smaakt mijn inziens niet naar mede??

Moet ik me zogen gaan maken dat ook deze batch mislukt of moet ik simpelweg geduld hebben en afwachten ?
graag jullie mening

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mede nieuwe poging HELP
« Gepost op: november 20, 2016, 09:59:45 am »
Het is stormachtig en zit lekker achter de warme laptop,
Nu maar weer eens kijken of ik een mede kan opstarten.
Mijn recept van de vorige keer was erg droog zo niet te drinken uitgevallen.
dit is in het kort de werkbeschrijving die ik heb gevolgd.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).


Nu wil ik graag weten welke gist kan ik het beste gebruiken,
En geloof dat ik het water niet boven de 50 graden mag laten komen ?
Wie kan mij op weg helpen ?

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 23, 2016, 11:56:33 am »
Hallo allemaal,

Misschien ben ik helemaal gek geworden maar ga toch een poging wagen.
ik ga proberen mede te maken van stoopperen.

Ik heb bij Tinus een 1,5 literfles meegenomen en daar ga ik het volgende mee proberen.
De fles gesteriliseerd.

700 ml water
0,5 liter Honing
3 kleine stoofpeertjes (geschild) en in kleine stukjes gesneden.
0,45 gram tanine poeder
1,5 gram gistvoeding
0,45 gram gist.

Water naar 60 graden gebracht hier de halve liter honing toegevoegd samen met de tanine en gistvoeding.
Dit gaat nu afkoelen en als het weer op kamer temp is dan gaat het samen met de kleine stukjes peertjes in de fles.

Ben erg benieuwd.
vragen en en of opmerkingen zijn van harte welkom.

4
Vragen en opmerkingen / flessen
« Gepost op: oktober 19, 2016, 02:01:54 pm »
Waar kopen jullie je flessen.
Ik had wel een paar site gevonden maar de verzendkosten zijn soms duurder dan de flessen zelf.
Weet er iemand een adres in de omgeving van Den Haag waar ik iets kan kopen dan kan ik ze zelf ophalen :-)

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 19, 2016, 01:06:08 pm »
Begonnen met mijn eerste mede,

14 september 2016

een recept gevolgd van het www, 2,5 kilo honing de rest aangevuld met water tot een 9,5 liter.
Dit alles aan de kook gebracht en het schuim eraf geschept.
Dit door een gaasdoek in een emmer gegoten en 2 theelepels gsitvoeding en 2 theelepels citroenzuur en 2 gram tannine van kastanjehout toegevoegd.
Dit alles laten afkoelen en toen 2,5 gram bioferm killer (gistkorrel) toegevoegd.
dichtheid van 1090
Dit heeft een weekje in de emmer gezeten en iedere dag even omgeroerd.

21 september 2016
De most vanuit de gistton overgegoten in de gistfles en deze afgesloten met een waterslot.

01 oktober 2016
meting van dichtheid gedaan en die staat nu op 1000

05 oktober 2016
De mede heeft al 2 dagen geen bubbels gegeven in het waterslot.
Overgeheveld in een nieuwe schone fles om het gistdrap kwijt te raken.

19 okotber 2016
Mede is glashelder maar wel aan de lichte kant.
ik heb er nu een fles uitgehaald en ik vind de smaak niet super. nu is de vraag is er reden voor paniek of ga ik gewoon veels te snel?





6
Wie is wie? / Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 17, 2016, 07:47:29 pm »
Hallo Allemaal,

Mijn naam is Marco Mattheijer 41 jaar en woonachtig in den haag.
Een paar weken gelden mijn eerste mede batch gestart en het mede virus flink te pakken.

De eerste batch lijkt te gaan lukken maar heb wel een heleboel vragen en hoop hier wat antwoorden te kunnen gaan vinden

Pagina's: [1]