Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - mrperq

Pagina's: [1] 2 3 4
1
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 26, 2014, 08:38:52 am »
Ik heb ook nog gehoord dat bier moeilijker is.
Dat elke fout je veel harder afstraft, terwijl er
van mede dikwijls toch wel nog iets van te maken valt.

Wel moet je er tijd voor durven uittrekken.
Veel recepten op het internet spreken van drinkbare
mede binnen drie maand, maar tenzij je er praktisch
stroop van maakt om de smaak wat te verdoezelen
is dat niet echt realistisch. Vooral de nagisting kan
echt lang duren. Zelf reken ik twee jaar. Soms heb
je geluk en is ie veel vroeger op toppunt, maar
reken er niet te sterk op.

2
Vage plannen / Re: Iemand ervaring met saffraan?
« Gepost op: mei 26, 2014, 08:32:43 am »
Ik niet jammer genoeg.
Zal waarschijnlijk wel wat kleur afgeven ook  ;D

3
Zelf mede maken / Re: Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 26, 2014, 08:31:36 am »
Op extremere temperaturen na heb ik geen weet van sterke invloed van temperatuur op mede.

Gebruik je dezelfde gist voor je bier als voor je mede?
Ik vermoed dat temperatuur-gevoeligheid sterk afhangt van de gebruikte gist,
en dat dit minder een probleem is bij gisten veel gebruikt voor mede.
Moest je dezelfde gist gebruiken misschien toch wat voorzichtig zijn?

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e brouwsel
« Gepost op: mei 26, 2014, 08:26:23 am »
Haha de ervaring van een eerste mede  ;D
Laat me raden, nu zit je soms minutenlang naar de opsteigende belletjes te kijken?  ;D

5
Wat microorganismen betreft kan gist uitstekend goed tegen zuur,
ze verlaagt namelijk zelf de zuurtegraad zodat andere organismen
geen kans krijgen om sterk te komen, maar 3 komt behoorlijk dicht
bij de zuurtegraad van azijn, en dus echt wel te laag. Houd dan
nog rekening dat de gist, indien ze in staat is om op gang te komen,
de zuurtegraad nog verder zal verlagen en je bent al bijna helemaal
zeker dat je gist geen kans meer maakt.

Beste dat je nu kan doen is de zuurtegraad proberen te verlagen.
Hiervoor verkopen ze (en raden ze dikkijls aan) neerslagkalk
(Calcium Carbonaat), maar zelf heb ik betere ervaringen met
Kaliumcarbonaat. Minder smaak-effect en minder troebel.
(Heb ze zelf al beiden uitgeprobeerd.) Meestal zal er wel een
commerciele naam aan gegeven zijn dus zal je wel een beetje
moeten uitzoeken welke ontzuurder wat is. Kaliumcarbonaat word
bij mijn brouwhandelaar verkocht onder de commerciele naam
kalinat Erbslöh.

Moest je aan een digitale zuurmeter raken (eventueel lenen?) is
dat eigenlijk wel gemakkelijker omdat je dan presiezer kan zien
welk effect welke dosis ontzuurder heeft en minder kans hebt om
te 'overshooten'. Die dingen zijn wel niet bepaald goedkoop, en
geen absolute vereiste, gewoon een gemak.

Ph verhogen tot 3,5 kan al resultaat boeken, maar je mag gerust
tot 4 gaan. En dan hopen dat de smaak van cola zonder suiker
je bevalt, misschien word het nog verrassend goed ;)

LET WEL OP, ONTZUURDERS KUNNEN HEFTIG REAGEREN! Niet teveel
ineens, en best voor de zekerheid rekening houden dat je vat
kan overlopen.

6
Wie is wie? / Re: Vriendin-van
« Gepost op: april 22, 2014, 06:49:11 am »
Hey Pipikwie,

Welkom in de (soms ietswat stille) bijenkorf  ;)

7
Zelf mede maken / Re: Later fruit toevoegen
« Gepost op: april 22, 2014, 05:55:34 am »
Hey pipikwie,

Zelf heb ik nog nooit fruit nadien toegevoegd.
Krijg je dit dan wel nog mooi helder?

8
Zelf mede maken / Re: Verhitten ja of nee
« Gepost op: april 15, 2014, 01:42:32 pm »
Hey denba,

Houd er rekening mee dat voor verhitten alleen de honing optioneel is.
Alle water of andere ingredienten (buiten gist natuurlijk) die in mijn
mede's komen zijn altijd gekookt. Werk zal je niet sparen door het niet
verhitten, integendeel je verliest veel tijd wachtend tot je gekookte
water afgekoelt is.

Het koken dient om schadelijke organismen die je brouwsel helemaal
om zeep kunnen helpen uit te schakelen. Voor honing is dit eigenlijk
niet echt nodig, door zijn zuurtegraad en groot aandeel suiker is
honing een zeer onvriendelijke omgeving voor schimmels en bacterieen.
De enkele organismen die er toch kunnen overleven kunnen helemaal
niet overweg met de lage ph waarde in mede.

Mensen die wel koken doen dit voornamelijk omdat mede's waarbij de
honing niet gekookt werd moeilijker klaren. Als je kookt komen er
deeltjes naar boven (was?) die mogelijk aan de oorzaak liggen
hiervan. Verhitten doe ik zelden, en ik kan getuigen dat een mede
inderdaad soms lang duurt. Niet allemaal, sommigen zijn kraakhelder
in enkele maanden, maar ik heb er staan die bijna 2 jaar worden,
elke maand een beetje klaarder, elke maand een beetje lekkerder.

Indien je niet verhit doe je dit om de honing zo weinig mogelijk
te beschadigen. Verhitten is niet bevorderlijk voor de kwaliteit
van honing, en dus je mede. Bij een mede waarbij je heel veel suiker
overlaat, of veel andere ingredienten bijdoet, zal je het verschil minder
merken. Voor zo'n mede's is het voor mij een kwestie van dat beetje
extra kwaliteit. Een kurkdroge pure mede daarintegen leunt volledig
op de subtiele aroma's in honing, en hier kan het echt wel het verschil
maken tussen een saaie mede en een perfecte mede.



Want wat ik ook heb begrepen is dat als je een gist starter maakt deze ook
de bacteriën dood inplaats van t te verhitten???

Dit begrijp ik niet echt. Natuurlijk zal gist andere organismen proberen
uit te schakelen maar hier heb je echt geen giststarter voor nodig.
Giststarters dienen om je gist sneller in gang te doen schieten.
Honing bevat geen organismen die concurrentie kunnen betekenen voor
je gist. Water soms wel!



Moet je de honing nou eigenlijk verhitten of is soepel maken alleen genoeg zodat het door de trechter kan.

Doe jij je honing onverdund door een trechter? Bij mij gaat die gewoon in de
pot eens het water afgekoeld is. Met zo'n pottelekker gaat dat rap.
Eens opgelost in water gaat het brouwsel zonder verhitten door de trechter
in de fles.

9
Honingsoorten en -smaken / Re: Honing kopen
« Gepost op: april 14, 2014, 11:09:48 am »
Ook niet in de Albert Hein of de C1000? Hier bij ons heeft Delhaize of Colruyt
altijd een degelijke voorraad. Wel woon ik in een ietswat verstedelijkt gebied.
Heb je al eens geprobeerd in Rotterdam centrum?
Dichtere bevolking = grotere afzetmarkt = grotere voorraad?

Niet dat ik je van je zoektocht naar een imker wil afhelpen hoor, integendeel
ik moedig dit zeer sterk aan, de imkerwereld kan alle hulp gebruiken die ze kan.
Zoek eens je plaatselijke vereniging op via http://www.bijenhouders.nl/afdelingen .
Stuur eens een mailtje of geef een belletje die mensen helpen je heel zeker
graag verder.

10
Honingsoorten en -smaken / Re: Honing kopen
« Gepost op: april 14, 2014, 08:04:19 am »
Goedkoop en kwaliteit spreekt dit zichzelf jammer
genoeg een beetje tegen.

Supermarkthoning is goedkoop maar minder kwaliteit.
Meestal is dit 'Gemengde eu & niet eu honing', wat
in de praktijk neerkomt op 0,001% eu honing, de rest
China.

Los van de niet altijd even eerlijke bedrijfsmethodes
in zo'n landen word industrieel gewonnen honing wel
degelijk verhit. 'Koud slingeren' is een misleidend begrip,
geen honingboer groot of klein die zijn honing verhit
om te slingeren. Bij het inpotten daarintegen...

Persoonlijk vind ik die nog altijd geschikt voor een
goede zoete mede, zeker als je niet zeker bent van het
resultaat, of je nogal wat smaakstoffen (zoals fruit)
gebruikt. 10Kg meenemen uit de supermarkt heb ik nog
nooit problemen mee gehad. De meeste imkers daarintegen
zijn enkele maand na de oogst dikwijls al uitverkocht.
Moet lukken onder 3€/Kg.




Imkerhoning is duurder maar veel kwaliteitsvoller.

Los van de kwaliteitswinst die je uit kleinschaligheid
alleen al haalt gelden in onze streken zeer strenge
regels voor het houden van bijen. Zo worden heel
strikte hiegieneregels opgelegt en  zijn producten
zoals Amitraz en Perizin zijn niet meer toegelaten
in onze bijenvolken. Buiten europa (of zelfs buiten
de Benelux) is zon werkwijze ondenkbaar. Google
'gids voor goede bijenteeltpraktijken pdf'
indien je hier meer over wilt weten.

In tegenstelling tot verwerken van grote
hoeveelheden honing is verhitting nergens voor
nodig als je kleine hoeveelheden verwerkt.
Zo'n honing dan koken vind ik wel zonde, je
verliest er een deel van de aroma's mee.
Zoals anderen al schreven zijn zo'n mede's
wel wat delicater en lastiger om echt goed te
krijgen. Toch naar mijn bescheiden mening de
enige manier om een lekkere droge mede te
krijgen. (Niets mis met zoet natuurlijk)

De keerzijde van de medaille is dat door de
kleinschaligheid, de grote vraag, het beperkte
aanbod en het dure materiaal de prijs meestal
wat hoger ligt.

In Vlaanderen krijgen we de richtprijs van
10€/Kg mee, maar duurder is zeker geen uitzondering.
Goedkoper, indien het echt over eigen honing gaat,
mag je als een vriendendienst beschouwen.
De prijs in nederland ken ik niet echt.




Soortjeshoning (honing die helemaal van eenzelfde
plant komt) haal ik tot nu toe bij het bijenhof.
Ongeveerd zelfde prijs als imkershoning, en
bijna per definitie import (dus lagere kwaliteit),
maar het is eens iets 'speciaals', en je kan het hele
jaar door krijgen, tot een ton met een keer moest je
dit willen. Vind ik leuke honing om eens mee te
experimenteren.

11
Bijen en Imkers / Re: Imker in mijn omgeving?
« Gepost op: augustus 19, 2013, 05:52:45 pm »
Linkje naar een kaartje met de verenigingen in België,
moest je nog op zoek zijn:

http://www.konvib.eu/een-imker-in-mijn-streek.html

12
Wie is wie? / Re: Groeten uit Lekkerkerk
« Gepost op: augustus 19, 2013, 05:36:17 pm »
Hey,

Welkom Denba.
Plaats je dan een verslagje van je brouwsessie? (Met foto's? ;D ;D)
Kunnen we wie weet nog iets leren van elkaar!

13
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: augustus 19, 2013, 02:06:28 pm »
Hey Linda,

Welkom op het forum.

Had je schoonvader niet wat honing ter beschikking voor je?
Goedkope discounter honing is trouwens zeer ok als je nog maar
een beginner bent, hoef je je helemaal niet voor te schamen.
Goede imkerhoning is kostbaar en eigenlijk wat zonde om te riskeren
indien je nog niet heel zeker bent van je recept. Gebruik ik ook dikwijls
voor mijn mede's, en die draaien ook goed uit.

14
Foto's / Re: De drooglegging is voorbij!
« Gepost op: augustus 19, 2013, 01:47:20 pm »
Ik vertrouw nooit meer op de helderheid alleen.
Alle flessen zijn met het warme weer terug beginnen gisten,
en nu heb ik er geen meer.

Wat een zonde, maar nu heb ik wel mijn lesje geleerd.  8)
Niets nog in flessen die geen vol jaar gegist hebben.

15
Zelf mede maken / Re: Vieze smaak in sinaasappelmede bij hevelen
« Gepost op: augustus 19, 2013, 01:34:24 pm »
Hoewel er aan de buitenkant niets te zien is aan de mede viel het mij op dat er een beetje aparte geur vanaf kwam anders was dan ik verwacht had, het smaakte als een brut champagne met een vleugje schimmelige sinaasappel.

Half juli? Bubbels? Je mede is gewoon nog aan het gisten. Gist ruikt en smaakt wat muf, en soms wat raar,
dus als dit je eerste mede is (je kent de geur nog niet echt) zou ik me echt geen zorgen maken.
Gistende mede is bij mij zelden zelfs nog maar drinkbaar eens de meeste suiker weg is, laat
staan dat er een vleugje champagbe op zit. Verbluffend hoe lekker het eindresultaat dan soms
is.

Heb je de sinaasappels wel goed schoongemaakt voor je ze ging gebruiken? Een schimmel smaak lijkt mij niet normaal. Maar ik heb nog geen mede gemaakt met sinaasappels.

Ik wel, met schil en al. Nog nooit problemen mee gehad, integendeel.
Wel kook ik alles, uitgezonderd de honing en de gist, die in de fles
gaat.

Pagina's: [1] 2 3 4