Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Aegir

Pagina's: [1] 2
1
Bijen en Imkers / Re: Imkers gezocht
« Gepost op: augustus 13, 2011, 10:27:46 am »
Aegir, het gebied in Oost-Vlaanderen zou wel een goede oogst aan honing hebben (vertellen sommige Belgische imkers)
Of dat BIJ jou in de buurt is weet ik niet.
Maar anders weet Tinus Kolsters wel wat adressen!
Informeer maar eens BIJ hem.
Maar in ZO-Brabant was het inderdaad weer erg droog vandaar weer een geringe zomeroogst.

Bedankt Bijker. Heb inderdaad een imker gevonden... Maar wat denken jullie van 5-euro per 500 gram ? Ik had er zo mijn bedenkingen bij en weet van winkels die vele dichter zijn (lees: besparing brandstof AKA €uro's) dat er voor dat geld ook degelijke honing bij hen te koop is. Als het nu heidehoning of woudhoning kon zijn, oké... maar 10 e / kg voor een mix :|

2
Zelf mede maken / Re: Traditionele mede
« Gepost op: augustus 13, 2011, 10:15:29 am »
Als ik een gist-starter zoals hier gebruik, daar zit al voedingszout in toch? Maar dan heb je nog steeds een zuur nodig?

En hoe denken jullie over Pecto enzymen?

Het zal ook wel in het boekje staan, de link heeft de auteur waarschijnlijk als je hem PM't. Nu, daarmee ben je nu niet echt vooruit geholpen zeker? ;)

Als 'starter' geef ik je dit mee:
- de giststarter maak je gewoon best als je met droge gist werkt. Wat sinaas en appel-sap, wat water (5x het gewicht van je hoeveelheid gist) en laat het daar een dag in trekken. Is het bakkergist, idem, maar dan is 24u het maximum; gebruik je starter dan maar alvast.
- De gistvoeding/zout KAN je toevoegen. Maar als je voldoende voeding geeft: thee of rozijnen of druiven + zuur van een ontbijtkom sinaas en een citroen of limoentje, heb je alles in huis.

Pecto-enzymen gebruik je niet bij klassieke mede. Wil je deze chemicaliën niet gebruiken, laat je fruit of vruchten dan wekenlang meegisten tot ze naar de bodem vallen. Of, leg je fruit/vruchten een nacht in de vriezer, dat bespaart je geld, tijd en de exactehoeveelheid pecto-enymen om af te wegen.

Nogmaals, traditionele mede: honing, water, sinaas, citroen, rozijnen of thee en je gist (droog of 'vers'). Er komen geen (lees: hoeft niet) chemicaliën aan te pas te komen.

Ben je al met een mede gestart of nog informatie aan het verzamelen? :) Foto's ? Je mag altijd PM/e-mailen hoor.

3
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: augustus 13, 2011, 10:02:14 am »
Ik las net ergens dat je de honing moet koken omdat er dan een schuimlaag boven komt drijven waarin bijenwas zit, en als je dat laat zitten de mede slecht zal smaken. Maar ik weet niet of dit echt het geval is, als je de honing niet kookt komt er ook geen schuim, maar zit het er nog helemaal door. Alleen een test zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk smaakverschil oplevert.

Zelf zit ik hier echt mijn hoofd over te breken... Enerzijds, de heilzame werking, ... kom, het gaat om de smaak en veel zal de alcohol wel vernietigen. Drinken om te genezen, dat is niet ons doel. Toch? Dan kan je beter vers geperst uien-, look- en bietensap drinken op een lege maag.

Deze week heb ik honing verwarmd, maar via de microgolfoven, zodat er (met af en toe te walsen) een egale opwarming was en geen gedeeltelijke karamelisatie (zoals vaak onderaan een pan start op een hevig vuur). Het witte schuim is volgens mij ook zo immens aanwezig, (als je maar wacht) door de kleine hoeveelheden lucht die nog bevangen zit in de honing en met de onzuiverheden naar boven komt drijven.

Nu, deze onsuiverheden, zoals propolis, was en bijenresten. Smaakt dit geheel vies of slecht? Ik heb het schuim afgeschept en geproefd.... De textuur proeft schuimig en nog altijd vrij zoet, maar niet zo stroperig als de honing zelf. Om nu te zeggen dat ik het als twijfelachtig of vies zou bestempelen, neen dat ook niet.

Resten de vragen:
  • Het klaren zou IETS langzamer gaan, maar in welke mate (tijdsduur) is dit? Dit vraagt om een experiment.
  • Twee medes van een liter, met exact afgewogen ingrediënten zouden gemaakt moeten worde voor een blinde test en aan meerdere mensen gegeven. Proeft de gemiddelde persoon, mede-maker of wijnkenner een verschil ?

Ik stel voor, voor wat ervaringen te verzamelen omtrent dit onderwerp, dat jullie ook eens wat honing opwarmen tot het schuim er goed opligt en het proeven. Als de smaak niet tegenvalt, denk ik dat er weinig redenen zijn om de extra moeite te nemen, de honing aan de kook te brengen en te pasteuriseren (laten schrikken in ijskoud water). Maar is het enkel handig voor het egaal te mengen met zuiver water.

Wie experimenteert er mee? :)

4
Historie / Re: Mede bij de oude Grieken
« Gepost op: juli 12, 2011, 05:10:35 pm »
Zover ik weet dronken de Griekse goden ambrosia, een nectar-drank ...

De 'voorloper' van de bewustzijnsverlagende drank wijn zoals wij die kennen, was waarschijnlijk honing(wijn) of de nectar van de bloemen (~gefermenteerde honing). En die laatste bevat uiteraard ook psycho-actieve bestandelen: alcohol. Volgens mij had het nog een ander positief effect: je kon ervan goed naar de wc gaan ;)

5
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: juli 12, 2011, 01:10:42 pm »
Giststarter, maar elke 12u ziet hij er weer zo uit:



Nochtans is de temperatuur gemiddeld >20°C.
De voedingsstoffen zijn netjes uitgebalanceerd: tannines, citroenzuren, appel, sinaas
Elke x-aantal uur wordt er eens stevig gewalst voor de zwaardere gist op de bodem terug 'in omloop' te brengen en lucht onder het mengsel te brengen.

Echter, deze giststarter doet zijn werk wel... ik heb hiermee al goede mede gemaakt. Alleen met dat het hier zomaar wat op de bodem (en vaak terug) ligt, weinig pruttelt, niet schuimt, ... het lijkt zo weinig te doen. Het oogt alsof de giststarter een mooi concept is, maar a) hier faalt en gewoon een goede gist+voeding voor bij de most is en blijft of b) er toch suikers tekort zijn voor hem in gang te duwen.
Zou na 48u op zich ook al niet iets méér te zien moeten zijn, dan weer een neergeslagen massa :-|

6
Bijen en Imkers / Re: Imkers gezocht
« Gepost op: juli 12, 2011, 12:59:14 pm »
Zijn hier eigenlijk ook Belgische of imkers van tegen de grens te vinden? :-)  De lokale imkers in mijn buurt, hebben nogal een kleine oplage van honing (weinig kasten). Plus, door wat problemen (varroa) zijn er sommige aan het vechten voor de bijenbevolking groot te houden.

Wie kan mij helpen? :)

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Dondermede
« Gepost op: juli 12, 2011, 12:53:24 pm »
Hoe ziet ie er tegenwoordig uit Maarten? Klaart ie misschien al een beetje? Veel droesem op de bodem van de wortelen al?

Wortelen als je ze kookt, zetten enkele stoffen om in suikers. Maw, gekookte worteltjes zijn zoeter dan 'rauwe'. Zou dit kunnen helpen misschien voor de afbraak te bevorderen met je stevigere (Turbo???) gist ?

8
Feesten en festivals / Re: Elf Fantasy Fair
« Gepost op: april 19, 2011, 02:44:05 am »
Ja ook, maar ook princessen, heksen, stormtroopers, vampiers, predators, ik struikelde bijna over de dood zijn zeis (hoop geen voorteken :lol: )

Doet me denken aan...
Als de zeis gaat door het graan, is 't met het honing halen gedaan.

9
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: april 19, 2011, 02:11:09 am »
We (Braadvraat en ik) hebben 1 keer kokend water gebruikt om de honing in op te lossen. Het resultaat was dusdanig beroerd dat we sindsdien altijd hebben gemengd met water van een graad of 50 en sindsdien smaakt alles wat we brouwen hemels (of beter: Walhalliaans). Zal toch geen toeval wezen?  ;)

Als het 2x of meer hetzelfde recept was, wat proefde er dan zo slecht aan het brouwsel waarbij de honing in aanraking kwam met kokend/net gekookt water?

10
Foto's / Re: kruidenmede
« Gepost op: april 16, 2011, 02:13:01 pm »
Het lavalamp effect doet het hem  :D Maar dat dit fraaie moeras nog voor consumptie moet zijn... maakt het het helemaal af! Zeer benieuwd naar het resultaat  ))J
Misschien een idee om de kaneel in de toekomst een beetje kapot te kloppen met een deegroller, en er dan bij te doen? Of is zo één stokje op zo'n massa, zelfs in zijn geheel, iets dat op enkele dagen (weken) al veel smaak afgeeft?

Het begint weer te jeugen om zelf ook aan de slag te gaan.

11
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: maart 17, 2011, 12:58:22 pm »
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))

Heb terug een starter gemaakt, halfuurtje later was die al aan het prikkelen als een frisdrank. Propje erin. Heb het water vervangen door appelsap. Vanavond bekijk ik m'n suiker/mede verhouding eens, om te kijken of deze misschien niet wat droog was en eventueel aangevuld moet worden. Vervolgens zal ik morgen pas de stater op 1/3de van de massa (door die apart te nemen) testen. Als er terug een betere aanmaak is van gassen, is een dag wachten (om te evalueren) voldoende om de rest erbij te doen, toch?
(Stormcastle herinner ik mij, die sprak ook van telkens 50% erbij te doen, en zo stukje voor stukje aan te vullen met wa tje al had, tot alles erbij is als het maar goed blijft lopen.)

12
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: maart 17, 2011, 12:13:21 am »
gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)

Dus méér OF minder, het maakt niet uit?

Momenteel (moderator Bij, moet ik een nieuw topic starten?) heb ik wel een gisting met framboos (mede) die van 4-dagen heerlijk bubbelend, na 14-dagen nu nog maar héél kleine en weinig (je moet ze echt zoeken) belletjes geeft. Mijn waterslot blubt ook nog maar één keer om de 3 ~ 4u denk ik zelfs.
Als ik er eens goed mee schud, komen er wel veel belletjes naar het waterslot, maar om nu te zeggen dat dit de 'goede' gisting weer op gang trekt... ik heb de indruk dat de boel snel uitgegist gaat zijn OF er iets fout aan het lopen is.
Temperatuur is alleszins goed: schommelt rond de 20-graden.
Starter - die bij de andere mengsel tot nu toe ook altijd goed werkte - is hetzelfde gebleven.

Moet ik soms honing toevoegen? Voedingszout (of ingredienten van mijn starter terug) ? Of maak ik best een kleine giststarter terug, mét gist, en voeg ik wat toe van mijn mengsel, om te kijken of het weer op gang komt na een dag of twee (max), om dan rustig, de overige mede-in wording toe te voegen?

13
Nog geproefd recentelijk? Resultaten?
Ben zéér benieuwd ook naar dit experiment.

14
Zelf mede maken / Re: Honing/water/fruit verhouding
« Gepost op: maart 11, 2011, 02:00:01 pm »
Hoeveel kaneel heb je daar eigenlijk ingedaan? Zelf heb ik met stokjes kaneel gewerkt, maar bij heveling rook en proefde ik er eigenlijk weinig van. In paniek heb ik vermalen kaneel nog toegevoegd, maar helaas, dat dreef boven. (Dus echt hoge mate van absorptie verwacht ik er niet van :(

15
Vage plannen / Re: Duinmede
« Gepost op: maart 11, 2011, 01:16:11 am »
Nu staat er bij de ingrediënten van de duindoornsiroop pectine. Nu meen ik mij te herinneren dat er een verband was tussen pectine en katers. Wie maakt mij wijzer?

Jammer dat ze voor de siroop niet gewoon het hebben ingedikt maar pectine (wat je uit fruit kan winnen zoals appels) hebben toegevoegd. Je kan dit ook in de winkel gewoon kopen, om configuur te maken. Het houdt vele beter dan bv confituur (of jam) te maken met gelatine.

De enigste link tussen pectine en katers zie ik in de afbraak van pectine in ons lichaam, waarbij pectine-zuren 'aan bod komen', die (chemische) ketens (met een groep genaamd methylzuurgroepen) hebben een 'soort van' methanol ergens in het proces van afbraak. Pectine in fruit zou hier rijker aan zijn, dan pectine in yoghurt bijvoorbeeld.
Maar laat ons voorzichtig zijn in het trekken van conclusies en eerst het eindproduct afwachten :)

Pagina's: [1] 2