De Baldadige Bijenkorf

Van de Redactie => Vragen en opmerkingen => Topic gestart door: erik op oktober 26, 2016, 05:34:53 pm

Titel: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 26, 2016, 05:34:53 pm
Hoe smaakt mede van heide honing? Is het aan te bevelen?
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op oktober 27, 2016, 08:33:04 am
Hoi Erik,
Heidehoning is de beste honing qua smaakbeleving voor het maken van mede.
Door de bijzondere smaak van heidehoning komt dat in de mede goed tot zijn/haar recht.
Ook boekweithoning heeft zo'n aparte smaak en werd in de vorige eeuw ook veelvuldig toegepast voor het maken van mede.
Dat waren in de vorige eeuw ook de meest voorkomende honingsoorten.
De "resten" van deze honing werden na het persen/oogsten dan in een medevat gedaan om er de mede van te maken.
Komend jaar word hier vlak bij een hectare boekweit ingezaaid.
Het meel zal worden gebruikt voor het bereiden van authentieke gerechten.
En de (te verwachten?? ) honing wordt gebruikt om er mede van te maken.
Dat betreft een cultureel programma in de gemeente Hoogeveen in 2018 !!!
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: m.kolsters op oktober 28, 2016, 08:18:35 am
Mede van heide honing.
Lees goed, als je dat wil maken ben je 4 jaar verder, proeven mag.
Kijk of je heideraat honing wel RAAT roer dit met warm water van 30 graden,
en als het bijna is opgelost afscheppen en in een pan en op warmen tot 70 graden.
Dan laten afkoelen tot de was is gestold was verwijderen en terug in de fles.
Dit alles regelmatig opschudden dat het weer snel gaat gisten  ( bubbelen )
Na een half jaar de ergste gisting voorbij is over hevelen en proeven.
Dan elke maand een keer schudden en proeven tot het niet meer gist,
fles leeg dan heb je teveel geproefd of te weinig gemaakt.
Ik heb 10 kg. raat heide honing op 20 liter water, geen gist of andere toevoegingen

Dit is echte MEDE  en geloof me des pas lekker.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 28, 2016, 02:11:37 pm
Bedankt voor de werk omschrijving. Verheug me er nu al op.
Het moeilijkste is eraf blijven.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op oktober 29, 2016, 09:32:34 am
Mede van heide honing.
Kijk of je heideraat honing wel RAAT roer dit met warm water van 30 graden,

Dit is echte MEDE  en geloof me des pas lekker.

Tinus, waarom eerst tot 30gr verwarmen?
De raat smelt dan toch nog niet?

Daarna tot 70gr is duidelijk.
Smelttraject van je was is boven de 60gr.

Hoe lang duurt het voor dat het gaat gisten zonder starter?
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: m.kolsters op oktober 29, 2016, 01:07:10 pm
Dat is omdat het uit zichzelf moet gaan gisten,
als de honing is opgelost kan je de drijvende delen hoger op warmen.
Dan komt de smaak van propolis en was en stuifmeel vrij.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 29, 2016, 05:09:50 pm
tinus wat moet de sg zijn van de most11.00 of zo?
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 30, 2016, 09:55:28 am
Tinus wanneer  gaat de most aan de gang? aan het waterslot te zien gebeurd er nog weinig. Gistermiddag klaar gemaakt. Eerst een week aankijken?
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: m.kolsters op oktober 30, 2016, 01:57:54 pm
Geduld is een schone zaak, hou het in de gaten 3 weken meer of minder.
Hoeveel honing heb jij en hoeveel water.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 30, 2016, 03:56:04 pm
Ik had 7 kilo incl raat staat nu op 17 l water ongeveer. ik had sg aangehouden van 11.02 Moet ik er nog meer honing bij doen denk je? De wilde gisting gaat die langer door dan de gewone mede gist bij brouwmarkt vandaan?
De mede die ik nu gebotteld heb is sg 10.42 vrij zoet en wilde niet meer verder gaan. Mijn vrouw vond dit heel erg lekker.(deze was van zomerhoning)
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op oktober 31, 2016, 06:50:41 pm
Ik heb de batch heidehoning opgezet. Wat is het traject verder? Vanaf gisting 1.5 maand rekenen daarna 1ste keer overhevelen?
Hoeveel keer moet ik dan daarna overheven voordat het klaar is? 2 x per jaar of zo?
Wil niet dat de mede naar dode gistcellen gaat smaken.
Bij gewone mede weet ik het wel maar heidehoning is nieuw voor mij.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op november 01, 2016, 10:54:29 am
Erik, zelf nooit heidehoningmede gemaakt.
Reis zelf niet met de bijen en dan ook geen specifieke botanische honing oogsten.
M.u.v. 2015 honingdauwhoning en 2014 lindehoning.
Maar dat was in > 30 jaar ook niet voorgekomen.
Maar nu ter zake:
Percentages en hoeveelheden bij het maken van mede met heidehoning wijken volgens mij niet af van andere honingsoorten.
De smaak die zal bepalend zijn aan de eindstreep.
Zelf gebruik ik de tabel die ook in het boekje "Mede" van het Bijkersgilde staat.
1,102 geeft 14% bij 2700 gram suiker per 10 liter
1,0425 geeft nog 4% met circa 1100 gram suiker per 10 liter
Alles weer afhankelijk van de hoeveelheid honing per liters water.
Vochtgehalte speelt dan ook nog een kleine rol mee.
En nu nog je laatste vraag:
wanneer overhevelen?
Vuistregel is 1 : 4 : 7
Ofwel na een maand, dan na 4 maanden en dan na 7 maanden.
En dat is weer afhankelijk van helderheid, gist het nog enz.
Ervaringen en veel doen.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op november 01, 2016, 03:22:54 pm
Hallo Bijker
Heb helemaal geen gist toegevoegd moet uit zijn eigen gaan. volg het recept van tinus. alles gaat dus toch net even anders. we wachten af.
IK ga wel weer een gewone mede van zomerhoning opzetten.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Peter van Den Berg op november 01, 2016, 04:35:56 pm
@Bijker die vuistregel 1 :4: 7 is dat 4 maanden na de eerste maand of vanaf 0 .
Of moet je er 4 bij optellen  en daar weer 7 bij optellen.
Het steekt niet op een dag natuurlijk dat begrijp ik.

Groet Peter.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op november 01, 2016, 07:11:28 pm
 na een maand vanaf gisting en  4 maand na de eerste overheveling daarna weer 7 maanden wachten.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Peter van Den Berg op november 01, 2016, 07:26:50 pm
Oke bedankt  man.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op november 02, 2016, 08:34:01 am
na een maand vanaf gisting en  4 maand na de eerste overheveling daarna weer 7 maanden wachten.

Klopt helemaal Erik.
En 1 + 4 + 7 = 12 , ofwel een jaar.
En dat betreft dus een standaard mede zonder koken, banaan, hulpmiddeltjes, fruit, specerijen e.d.
Voor heidemede moet je voor een goede rijping echt op enkele jaren rekenen.
Deze vallen onder de "zware-mede"
Net wat Tinus al aangaf, wel 4 jaar.
Maar een goede whisky moet ook wel ruim 10 jaar liggen.

Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op november 02, 2016, 08:38:02 am
Oke bedankt  man.

Peter, heel veel van die informatie is te vinden in het boekje "mede" van het Bijkergilde.
Veel mede zelf maken met je medevrienden dan leer je er nog meer van.
En samen met een glaasje (gevuld met mede) weet je dan wat je zelf gemaakt heb.
Puur en (h)eerlijk genieten.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Peter van Den Berg op november 02, 2016, 11:06:31 am
Boekje is onderweg.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op november 04, 2016, 02:28:15 pm
Hoera de heide mede staat te pruttelen. en nu wachten.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Peter van Den Berg op november 05, 2016, 12:06:01 pm
@ Bijker.
Even over dat boekje ,ik heb geld overgemaakt, en er stond dan word het boekje prompt opgestuurd.
Maar volgens mij wacht ik al een week en nog geen boekje,wat bedoelen ze met prompt ?
Of ben ik te ongeduldig ?

Groet Peter.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: m.kolsters op november 05, 2016, 02:07:13 pm
Ja jongens alles met mede duurt lang, we hebben er weer een paar snellen jongens bij.
Als het boek al niet snel is waarom dan de heihoning mede.
Als je bij honing 10 potjes een potje water toe voegt wordt het zeer goede mede,
en dan er niet meer aan komen voor het gisten rustig wordt of bijna stopt.

Dat is mede volgens het eeuwen lange recept.
Ik heb een boek schrijver, uit de ijs tijd en daarin kennen ze mede op deze manier.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op november 05, 2016, 04:52:06 pm
dat is Peter Tinus . De mede die nu de fles is ingegaan staat 15 maanden.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: erik op november 10, 2016, 05:27:45 pm
Hallo Tinus je schreef overhevelen na een half jaar. Krijg je dan niet de smaak van dode gistcellen in je mede?
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: Bijker op november 12, 2016, 10:12:11 am
Erik, heb geen enkele ervaring met het maken van heidemede.
Maar niet overhevelen lijkt me toch niet goed toe.
Heide honing heeft ook veel reststoffen en zal dus ook veel materiaal achterlaten.
Om dat te laten staan lijkt me dus niet goed.
Zou echt na ruim een maand - dus na de eerste gisting - wel overhevelen.
Titel: Re: mede van heidehoning
Bericht door: m.kolsters op november 12, 2016, 11:42:03 am
Als de mede niet meer gist over hevelen en als deze te zoet is water bij vullen.
Maar wees wel zuinig, vul maar een keer meer bij.