De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: pipikwie op april 21, 2014, 12:48:49 pm

Titel: Later fruit toevoegen
Bericht door: pipikwie op april 21, 2014, 12:48:49 pm
Hoi Allemaal,

Zay had ergens gelezen (kunnen we niet meer terug vinden) om eerst platte mede te maken en als deze is uit gegist er fruit bij te doen. Het idee hierachter is dat de smaak van het fruit meer de boventoon voert.
We hebben een aardbeien-mede staan met heel veel aardbeien, maar de smaak is wat afgevlakt. Dat vond ik jammer.

Vandaar de achteraf toevoeging.

Mochten jullie hier ideeën over hebben, hoor ik ze graag.

Groetjes
Yvonne 
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: mrperq op april 22, 2014, 05:55:34 am
Hey pipikwie,

Zelf heb ik nog nooit fruit nadien toegevoegd.
Krijg je dit dan wel nog mooi helder?
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: pipikwie op april 24, 2014, 03:31:14 pm
Ha Mrperq,

ik heb werkelijk geen idee. we zullen zien!
de platte mede staat nu lekker te gisten in de keuken.
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: Avicenna op april 26, 2014, 05:32:07 am
Het is een gedachte die zeker het uitproberen waard is.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de hele verhouding alcohol en suiker in je mede verandert en dat daardoor waarschijnlijk de boel opnieuw gaat gisten. Kan je weer op nieuw wachten tot dat dit stabiel en neergeslagen is.

Om dit te voorkomen zou je sulfiet in je mede kunnen gooien om zeker te weten dat je alle gist om zeep helpt maar ik heb de indruk dat hier op het forum daar maar weinig voorstanders van zijn.
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: Medeblander op april 26, 2014, 06:43:08 am
Leuke vraag!
Het moment waarop je een smaak toevoegt aan de mede, bepaalt hoe geïntegreerd deze smaak wordt met de smaak van de honing. Voeg je het fruit of de kruiden toe aan het begin van het proces, tegelijk met de gist, dan versmelten (synergie) de smaken van de honing en de toevoeging. Voeg je het later, bijvoorbeeld tijdens het gisten, of zelfs helemaal aan het einde, op de fles, dan zul je over het algemeen twee smaken in één drank hebben.
Voorbeeld: ik heb een paar jaar geleden granaatappelmede gemaakt, daarvan proef je de honing en de granaatappel veel minder, maar zitten er vooral smaken van rood fruit, karamel en citrus in. Niet omdat ik die smaken er zelf aan toe heb gevoegd, maar omdat Granaatappel+bloemenhoning+gisting=(rood fruit, karamel en citrus). Ik heb ook wel eens een vanillestok pas in de fles toegevoegd aan de mede, daarin proef je heel duidelijk mede en vanille naast elkaar.
Dit spel van wanneer je het fruit toevoegt is erg leuk, je kunt heel veel mee zodra je het in de vingers krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om 2/3 van de aardbeien aan het begin toe te voegen en mee te laten gisten (voor de synergie), maar omdat de aardbeiensmaak dan wat afvlakt (versmelt met de smaak van de honing), zou je achteraf nogmaals 1/3e van de aardbeien kunnen toevoegen om de aardbeiensmaak iets te benadrukken.
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: m.kolsters op april 27, 2014, 11:03:10 am
Als je een smaak wil hebben van ....... dan doe je de vruchten in de honing en laad deze staan tot een week of twee wel regel matig proeven.
Dit op warmen en water toe voegen( het gewicht aan honing 2 maal water )
Af laten koelen en in een fles met vruchten er bij, laat maar staan tot deze niet meer gist , dan over hevelen en het gaat wel weer aan het gisten  honing toe voegen als het niet zoet genoeg is wel elke week proeven, als het proeven voorbij is dan heb je een te kleine fles aan gemaakt.
Wat betreft de aardbeien 80 kg. op 120 liter.
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: Japie Bee op mei 09, 2014, 07:30:58 pm
Als je een smaak wil hebben van ....... dan doe je de vruchten in de honing en laad deze staan tot een week of twee wel regel matig proeven.
Dit op warmen en water toe voegen( het gewicht aan honing 2 maal water )
Af laten koelen en in een fles met vruchten er bij, laat maar staan tot deze niet meer gist , dan over hevelen en het gaat wel weer aan het gisten  honing toe voegen als het niet zoet genoeg is wel elke week proeven, als het proeven voorbij is dan heb je een te kleine fles aan gemaakt.
Wat betreft de aardbeien 80 kg. op 120 liter.

Ha Tinus, doe je hier dan geen gist in? Je gebruikt dan de eigen natuurlijke gisten?
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: pipikwie op januari 15, 2015, 08:33:35 am
Hoi Allemaal,

een update voor de platte mede.

hij is dood. nouja hij heeft nooit geleefd.

we hebben hem tot 2 keer gereanimeerd en op kamertemperatuur gezet maar hij wil niet gisten.
nu hebben we een fles met 10 liter honing water met gist....
heeft iemand nog tips voor we hem begraven? (door de wc spoelen)
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: Bijker op januari 17, 2015, 11:14:19 am
Heb je de waarden gemeten? :o
Suikergehalte met de densometer.
Geen suiker geen gisting.
Maar ook te hoog suikergehalte zal geen start van de gisting geven.
Is het de mede, opgezet van april?
Alcohol waarde ook gemeten?
En als het azijn is geworden kan je het ook nog altijd gebruiken :))

Wanneer de mede is uitgegist, zijn smaakjes (daarna) toevoegen vaak geen oplossing.
Titel: Re: Later fruit toevoegen
Bericht door: m.kolsters op januari 19, 2015, 11:14:13 am
Waarom platte mede, als je de vruchten kookt (70 - 80 gr ) en het sap er bij mengt was het goed geweest.
Aardbeien zijn zeer plat van smaak maar niet als je ze eerst goed opwarmt en dan mengt.
Kan nu nog wel maar eerst in kleine pannen proberen om te weten hoeveel je nodig hebt.
Maar denk wel dat de alcohol % naar beneden gaat na zo veel tijd.
Je kan er wel weer alcohol bij voegen.  ))J ))J