Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 23 24 [25]
361
Foto's / Re: Etiketten
« Gepost op: januari 02, 2011, 07:50:19 am »
Wanneer je nog eens een fles aan wil bieden BIJ een keuring moeten er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan wat er zoal op vermeld moet worden;
- Nederlandse mede,
- inhoud,
- naam en adres van de maker,
- alcoholpercentage,
- afvuldatum,
- ingredieneten, maar dat mag ook op een apart aangebracht etiket vermeld zijn,
- herkomst honing Moet vermeld zijn dus van een imker uit je buurt zal het Nederlandse Honing zijn en als je het toch bij de super wilt halen zal het meestal Niet EU honing zijn.

Er mogen geen teksten op staan als;
- honingwijn,
- medicinale termen,
- op gezondheid gerichte termen.

Maar voor eigen gebruik is een etiket gewoon mooi en verder niet van belang wat er op staat.
Maar als inzender bij een keuring weet je nu wat erop moet staan.

362
Geschiedenis / Re: Geschiedenisles van Big Daddy - Les 1
« Gepost op: januari 02, 2011, 07:35:29 am »
Bijen communiceren via Beemail.
Later vonden mensen de communicatie E-mail pas uit!

363
Bijen en Imkers / Re: Imkers gezocht
« Gepost op: december 31, 2010, 02:21:21 pm »
Imkers gezocht? dat is toch niet zo moeilijk?
De meesten zullen nu (BIJna) geen honing meer hebben. Maar in het voorjaar, dus begin juni na de voorjaarsdracht en in de zomer hebben de meeste imkers normaal zat honing die best per emmer willen verkopen, scheelt die imkers een boel werk.
Geen potten en etiketten en je hebt dan pure honing zonder vreemde buitenlande bewerkingen enzo.

http://www.bijenhouders.nl/afdelingen.php
Hier kan je een landelijke opgave vinden van afdelingen van de grootste imkervereniging.
En ga dan eens bij een imker op bezoek, kijk in en BIJ zijn stal en help hem eens bij het honingoogsten/slingeren.
Hij blij en kan je een boel vertellen en jij direct verse honing!

Er zijn  ook veel imkershops die weer honing opkopen bij de imkers zoals de werbij in Rhenen.
Ook op http://www.bitsandbees.nl staat onder de kop adressen overzicht per regio een heleboel adressen.
Dus zo undercover zijn ze niet, en ze kunnen er genog van laten zien/horen van de bijtjes.

364
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: december 31, 2010, 02:10:08 pm »
Je had er best wel wat meer walnoten in kunnen doen.
Zelf maak ik een ander drankje met honing en walnoten als eindejaarsdrankje, dus wel geen mede, maar dat mag ik hopelijk toch wel hier vertellen :D
450 gram zomerhoning, en een pot van 450gram (uiteraard) gepelde en gekneusde walnoten vullen.
Een (1) liter brandewijn en daar de honing in oplossen en de noten erin.
Regelmatig omhusselen en zeker drie maanden laten staan.
Dan hevelen want de noten drijven bovenop en wat residu ligt op de bodem.
Daarna een week laten staan en nog eens hevelen (zo nodig nog een keer!)
En dan heb je een heerlijke likeur met prachtige nootsmaak.
Maar wel kleine glaasjes want je praat dan wel over 35%!!!

Rerstant van de noten heb ik nog een keer afgevuld met mede uit een van de flessen en laat dat nog even staan.
Het gist nog iets maar ben benieuwd wat daar de smaak straks van is.
Dus restant van de noten "volgezopen"van de brandewijn en dan nog eens de mede erbij.

Wil je dus meer noten proeven kan je best wat extra erin doen, maar is natuurlijk makkelijk praten wanneer je een grote notenboom naast de achterdeur heb staan! 8)

365
Workshops en cursussen / Re: cursus mede maken bijkekersgilde, Roden
« Gepost op: december 31, 2010, 12:28:48 pm »
Die iemand ben ik dus 8)
De gehele webpagina van het Bijkersgilde staat op:
http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Bijkersgilde.htm
De cursus is dus in Roden en de presentatie in Hoogeveen.
Even dus goed opletten mocht er dus iemand willen komen.
Wel vooraf even melden, omdat er natuurlijk geen leden van het Bijkersgilde alhier op het forum aanwezig zijn.

We heffen ook altijd het medeglas met de leden en aanwezigen!

366
Historie / Re: Vroeger mede maken
« Gepost op: december 31, 2010, 12:23:35 pm »
Enkele passages uit ons uit te brengen boekje:

De Galliƫrs dronken, bij vermoedelijk gebrek aan altijd geschikt drinkwater, gegist graan met honing, ofwel honingbier.

Bij de Germanen, Kelten en Galliƫrs werden ook al honingdranken gemaakt, niet alleen mede maar ook honingbier. De mede stond bij die groepen bekend als godendrank die door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.

Maar ook de Griekse god Zeus (350 v.C) wist wat lekker was en genoot van honing, nectar, Ambrozijn en mede.

In die tijd werd geperst druivensap vaak gebruikt als basis waaraan men een vijfde deel honing toevoegde. Het geheel liet men ca 30 tot 40 dagen rusten tijdens de eerste gisting. Na die eerste gisting werd het overgeheveld in stenen urnen. Ook dat liet men dan langere tijd rusten voor dat het werd gedronken.
Werd er geen druiven- of vruchten sap gebruikt dan was men aangewezen op regenwater of bronwater, men kookte dat water, voegde er honing aan toe en liet dat dan ook gedurende 40 dagen staan in de zon of bij het vuur.


Een open gisting paste men toe!

367
Mede valt onder de zwak alcoholische dranken dat is tot 15%, dan zal je als producent accijns af moeten dragen aan de fiscus en als verkoper dien je te voldoen aan de drank- en horecawet.
Dat is dus buiten de BTW om allemaal.
Gewoon niet doen, zelf consumeren en je vrienden en familie mede laten genieten.

368
Wie is wie? / Ook maar even voorstellen BIJ deze!
« Gepost op: december 31, 2010, 12:13:38 pm »
Mijn naam is Gerard Vos en al vele jaren hobby-imker van gemmiddeld 6 - 7 volken. Vandaar ook de naam Bijker, een "oude" naam voor bijenhouder ofwel imker. En het gezegde zegt een bijenhouder heeft bijen en een imker heeft ook honing!
Door het houden van bijen kom je natuurlijk in het bezit van bijenproducten zoals honing, bijenwas, propolis e.d.
Dan is de stap naar het verwerken van bijenwas tot creme, zalf en kaarsen en het experimenteren met honing natuurlijk snel gemaakt.
Op dit moment staan er 2 flessen van 10 liter al goed helder te worden.
Ben ook gildebestuurslid van het Bijkersgilde en daar is meer over te lezen op: http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Bijkersgilde.htm
Binnen die club ben ik ook honingkeurmeester en dan valt mede ook onder de keuring, maar mede wordt niet zo vaak aangeboden op keuringen, de (drank)ervaring daarin ontbreekt dus nog een beetje  ;D
Vanuit die functie om bijenproducten te promoten zijn we ook bezig met het opzetten van een cursus medemaken en het maken van een daarBIJ behorend boekje die we op 10 maart willen presenteren.

Hoop zo af en toe ook wat aan het forum toe te voegen met zaken die van belang kunnen zijn.
Verder wil ik hier wat leren om de kennis van mede maken te vergroten.
Zijn er bijen en honing vragen dan zal ik die natuurlijk ook proberen te beantwoorden.
Aan alle forumleden alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.


Pagina's: 1 ... 23 24 [25]