Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 22 23 [24] 25
346
Workshops en cursussen / Re: cursus mede maken bijkekersgilde, Roden
« Gepost op: januari 26, 2011, 02:53:22 pm »
Als onderdeel van de cursus is in het boekje Mede: maken, drinken en genieten. ook een logboek opgenomen.
Misschien handig voor de gebruikers en te vinden op:
http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf

Mochten er nog aanvullingen of opmerkingen hierover zijn, dan zijn die welkom, want binnenkort gaat het naar de drukker!

347
Wie is wie? / Re: Ook maar even voorstellen BIJ deze!
« Gepost op: januari 26, 2011, 02:49:06 pm »
Ik heb juist veel ervaring in het keuren van mede en weinig in het keuren van honing

Karlo, ervaring in keuren om te drinken, of drinken om te keuren?? :D

Brengt me wel op een idee voor een keuring.
Zie andere topic anders dwalen we af alhier!

348
Wie is wie? / Re: Voorstellen maar!
« Gepost op: januari 26, 2011, 02:46:06 pm »
Welkom, en er komen zo steeds meer Noordelingen BIJ, pas een "uut de Pekel" en Elisabeth uit Friesland.
Al mede met een vleugje Berenburg geprobeerd? 8)
Misschien een idee om mee te doen met de aanstaande cursus in Roden?
Of  heb je al veel mede ervaring?

349
De hooiberg / Re: Mannen...
« Gepost op: januari 12, 2011, 08:36:27 am »
Binnen de bijenwereld hebben de heren maar weinig te vertellen.
Eenmalig hun daad verrichten en het is gebeurt met de kortstondige pret.

En aan het einde van de zomer worden de heren zo de deur uitgezet.

P.s. De bijtjes op het plaatje zijn geen mannen ofwel darren maar werksterbijtjes.

350
Workshops en cursussen / Re: cursus mede maken bijkekersgilde, Roden
« Gepost op: januari 12, 2011, 08:22:07 am »
De start van de cursus is verplaatst naar 12 maart.
Zelfde plaats en tijd, alleen de eerste datum dus gewijzigd!

351
Foto's / De drinkhoorn, een foto?!
« Gepost op: januari 12, 2011, 08:18:47 am »
Voor ons boekje Mede maken zijn wij nog op zoek naar een (mooie) foto van een BIJzondere drinkhoorn.
Die willen wij dan daarin plaatsen, uiteraard met toestemming en de naam van eigenaar en/of fotograaf.

Boekje is BIJna gereed en we zijn met de laatste details bezig.

Zijn er ook aparte of speciale namen voor z'n drinkhoorn?
En wat is de eventuele historie hiervan?
Is misschien ook leuk om dat te vermelden.

352
Honingsoorten en -smaken / Re: Druipende Honingraten
« Gepost op: januari 09, 2011, 11:53:57 am »
Zucht! ???

Valt nog een boel te laten leren ;)

Je bent ook nog wel met Voedings- resp. levensmiddelen bezig.

Buiten de etische normen dat je bijenbroed vernietigd en daarmee ook nog eens de honing vervuilt.
En dat broed zeer veel eiwitten bevat moet bekend zijn, maar dat gebruik je niet om mede te klaren.
In ontwikkelingslanden kan je overbodig (darren) broed consumeren als zeer eiwitrijk voedsel.
Moet ok zeer smakelijk zijn.
In Amerika worden overtollige bijenvolken aan het einde van een drachtperiode wel gedood en de bijen, ook weer als eiwitrijk voedsel als veevoer toegepast.
Darrenbroed koppen, in de wok met wat peper en zout en zou volgens diegene die dat hebben uitgetest/geproefd zeer smakelijk zijn.

Wat is normaal?
Wij eten rauwe haring, de overgrote meerderheid van de wereldbevolking verklaart ons voor gek.
In Japan consumeren ze walvis en tonijn rauw. (hier inmiddels ook al!)
Andere kant van de wereld eet hond of cavia, hier verklaren wij hun voor gek.
In Afrikaanse landen eten ze gefrituurde sprinkhaan, maar in chocolade gedoopt moet dat wel heel erg lekker zijn.
In Belgie eten ze waterkonijn, hier proberen wij de muskusrat uit te roeien.

Ja wie is er gek, en wat is normaal?
Ligt eraan aan welke zijde van de lijn je wilt gaan staan?

354
Artikel nog wel niet gelezen ga ik nog een dezer dagen doen.
Maar wel een reactie.
In veel recepten staat dat de honing in het water aan de kook moet en dan ontstaat er dus die schuimlaag.
Die schuimlaag zijn pollen en wasdeeltjes.
Tijdens dat koken gaan de pollen dus stuk en zullen grotendeels verdwijnen.
Die er eventueel nog achter blijven zullen ook als bezinksel neer dalen en bij hevelen achter blijven in de fles/fust/vat.
Het aandeel pollen in mede zal dus nauwelijks meetbaar zijn.
Zodra ik een fles overhevel of wat aftap zal ik een preparaatje maken en eens kijken wat ik zelf terug kan vinden.
Van de honing maak ik regelmatig een preparaat om het pollenbeeld en aanwezigheid te zien.
Indien belangstelling kan je hier eens kijken wat ik er mee doe:
http://www.bitsandbees.nl/pollenanalyse.htm


In honing, maar dan wel van de imker, zitten wel veel pollen die ook een goede uitwerking kunnnen hebben op allergieen maar dat is een ander verhaal die op andere fora meer vertellen.
Honing uit de super heeft in de meeste gevallen dus veel minder pollen en enzymen.

En om (vreemde en onbekende) pollen weer aan je mede toe te voegen????


Dus beslis ook zelf maar waar je de basis haalt voor je eigen mede! 8)

355
Zelf mede maken / Re: helder worden
« Gepost op: januari 05, 2011, 08:02:37 am »
Betoniet is een soort klei dat tien maal het eigen gewicht aan water kan absorberen en veroorzaakt stremmen en samenklonteren van eiwitten, en schijnt wel een wondermiddel te zijn.
Maar is misschien moeilijk aan te komen en de dosering kan een probleem zijn.
Eenvoudige middelen om te klaren zijn enkele, 2 of 3 druppels melk.
een ander eenvoudig middel is het wit van een ei geklopt door 0,25 liter witte wijn en een snufje zout is voor 40 liter voldoende om te klaren.
Principe van de klaringsmiddelen is dat eiwitten en looizuren elkaar doen neerslaan in de mede (of wijn)

Het klaren kan zonder hulpmiddelen en afhankelijk van de ingredienten een half tot meer dan een jaar duren.
En om totaal de mede te laten rijpen is dus echt een jaren durend project.


356
Honingsoorten en -smaken / Re: Druipende Honingraten
« Gepost op: januari 03, 2011, 12:23:33 pm »
Nee dit is echt niet normaal!
Als je honing van de imker wil promoten is dit wel de slechtste reclame die we ons als imkers zouden wensen.
Dat is ook een van de taken van het Bijkersgilde waar ik dus inzit om niet alleen honing te keuren, maar ook gebruik en verbruik te promoten maar ook het verwerken ervan, de hygiene bij het oogsten en slingeren en potten e.d.
We hebben daar ook een speciale presentatie van gemaakt die daar over gaat.

Ook de ruimte die de foto toont is geen plek om honing te slingeren.
je zou bij de foto's moeten zetten dat het dus zo beslist NIET moet!


357
Historie / Re: Vroeger mede maken
« Gepost op: januari 03, 2011, 12:13:51 pm »
door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.    Beetje jammer, dit stukje.

Maar daar gaat wel meer in dan in een drinkhoorn! 8)

358
Foto's / Re: Etiketten
« Gepost op: januari 03, 2011, 12:09:46 pm »
Even een kopie gemaakt van een etiket zoals die indertijd gemaakt is voor een keuring.
http://www.bitsandbees.nl/etiket.pdf
Ik maak ze, ook voor de honingpotten in Excel, heel eenvoudig te maken allemaal.
Het Bijkersgilde heeft daar een presentatie voor gemaakt(zie de webstee daarvoor)
Het wapen verwijst naar het oude gemeentewapen van Hoogeveen waar meer informatie geplaatst is op de imkerpedia;
http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Hoogeveen
Mede is indertijd met puur appel gemaakt, dus zonder water erbij.
Was zeer erg veel BIJzonder lekker, heb er nog een fles van in het rek liggen voor eventuele BIJzondere gelegenheid.

Alles mag je op je etiket zetten! :D

Maar als je toch beslist voor verkoop of voor een keuring dan zijn er (spel)regeltjes.

Hoe kom je trouwens aan 16%???
Welke gist gebruik je daarvoor of ben je al aan het stoken?
En voortaan alleen honing gebruiken van een ëchte"imker, die zorgvuldig met zijn product omgaat!

Kom tzt nog wel een keer terug op de keuringsnormen van Mede indien gewenst.

359
Honingsoorten en -smaken / Re: Druipende Honingraten
« Gepost op: januari 02, 2011, 08:11:04 am »
Mooie foto's, maar diep geschokt!! ??? :'(
Honingraten ontzegelen en slingeren met broed erin is een doodzonde dat doe je niet! :(

Vertel je imkerkennis maar dat hij dat NOOIT meer mag doen! >:(

360
Toepassingen / Re: Honing om (brand)wonden te behandelen
« Gepost op: januari 02, 2011, 08:01:53 am »
Als nieuweling loop ik een beetje door de - ook dus oudere- berichten door en las ook deze inzending.
Daarom is honing ook zo belangrijk en toepasbaar voor andere doeleinden.
Daarover heb ik nog eens een stukje geschreven op:
http://www.bitsandbees.nl/enzymglucoseoxidase.htm

Leuk dat ze dat op de BHV cursus vertelden, toen ik dat jaren geleden op de EHBO cursus wilde uitleggen moet ik haast  de zaal verlaten, ze wilden er niets van horen want er staat niets over in de instructieboekjes....

En daarom is het ook van belang om Nederlandse honing te gebruiken!

Pagina's: 1 ... 22 23 [24] 25