Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 21 22 [23] 24 25
331
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 31, 2011, 01:47:10 pm »
Onder toezicht van de docent een bij pakken en in je arm laten steken, ja dat meiske gaat dan dood, maar jij weet dan hoe dat werkt en wat jouw reactie is op een steek.
Als je nog nooit eerder bent gestoken weet je niet hoe je daar op reageert, het kan zijn dat je een allergische reactie krijgt.
En dan moet je je daar wel tegen wapenen.
Mijn eesrste prikken leverden vreselijk dikke en jeukerige plekken op.
En bij mijn eerste eigen volk kreeg ik bij de eerste inspectie drie steken en een zeer heftige reactie tot vlekken en heftige benauwdheid aan toe.
Dat is een moment om te weten wat wel en niet kan.
Ben doorgegaan na al die jaren en heb nu geen last meer als het gebeurd.

In een volk die lastig kan zijn moet je niet werken tenzij het zeeeeer dringend nodig is bv bij het breken van doppen(wat???.... kom je nog wel achter!)
Anders weer sluiten en een andere keer verder.
Wanneer ze narrig en vervelend zijn om welke reden dan ook moet je er niet in werken.
Kan van alles zijn, het weer, onweer, honger, moerloos, vreemde luchtjes(geen parfum, deodorant, Alcohol! ed) daar reageren ze furieus op!

Helemaal als je op de biologische toer wilt gaan werken.

332
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 31, 2011, 12:19:56 pm »
Dat zal wel goed komen met jou, je bijen en een goede standplaats.

Wanneer jullie de eerste praktijkles gaan krijgen (klinkt heel vreemd ik weet het....) zorg er dan voor dat je bewust EEN maal gestoken wordt.
Dan weet je hoe dat voelt, maar belangrijker is om te weten hoe je reageert op een steek, kan je er tegen, ben je niet allergisch en weet wat er gebeurt en hoe het voelt als je wel onverwacht een prikje ontvangt.

De eerste keer een kast los KIJK hoe de bijen reageren! lopen ze rond zonder zelf te reageren dan is het goed, doen ze nerveus en trillen ze met de vleugels, dan is het opletten, en wanneer ze met de vleugels en achterlijf omhoog gaan lopen doe dan de kast dicht en laat ze met rust!

333
Honingsoorten en -smaken / Honing deel 2
« Gepost op: januari 31, 2011, 12:11:41 pm »
Honingbijen zijn verzamelaars en halen ...... juist,.... geen honing!
Honing maken ze, en ze halen nectar. En van die nectar maken ze honing.
Door het toevoegen van lichaamseigenstoffen zoals enzymen, het aanwezig zijn van pollen(stuifmeel), de tijdsduur, of snelheid van het verzamelen ontstaat de honing die weer kleur, suikersamenstelling en smaak bepalen.
De kleur van honing verloopt in grote lijnen in het seizoen van bijna wit tot bijna zwart.
De eerste honing van de meest populaire dracht in Nederland is koolzaad. De wilg is nog iets vroeger maar honingt alleen in uitzonderlijke en gunstige weersomstandigheden.
De kleur van koolzaadhoning is bijna wit.
Een van de laatste drachten is vaak de heidehoning, en deze is donker van kleur.
De bijna zwarte honing komt van de zg Waldhoning, maar komt hier in Nederland niet voor wel in Duitsland populair.
Met het verloop van de kleur verloopt ook de smaak, die dan ook weer bepalend is voor de smaak van de te maken mede.
De smaak van koolzaad, daar moet je van houden, is voor beginners soms geliefd. En hoe verder je in het jaar komt hoe meer smaak, of scherpte er aan komt te zitten.
En ook hier heb je dan weer liefhebbers en die er niets van moeten hebben.


Dat ging dus over kleur en smaak, daar maak ik nog een overzichtje van tzt.
de volgende keer over suikersamenstellingen.

334
Honingsoorten en -smaken / Honing Deel 1
« Gepost op: januari 31, 2011, 11:56:47 am »

In deze Topic wil ik wel het een en ander vertellen over honing, de soorten, smaken, kleuren en samenstelling ervan.
Honing is de basis voor een goede mede.
Als we al beginnen door niet te weten of onbekend te zijn met de basis van het product mede, dan weet je ook niet wat je krijgt voor drank(je).

De volgens de wet vastgelegde omschrijving luidt:
 ”de natuurlijke stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd, en in honingraten opgeslagen om te rijpen”.

De gehele omschrijving, bepalingen en eisen omtrent honing ligt vast in het Honingbesluit van 20 november 2003.
Zoals je leest kan dus honing alleen afkomstig zijn van bijen en dan de honingbij, want er zijn ook nog eens een 20.000 soorten wilde , of beter omschreven solitaire bijen in de wereld. Deze zijn voor de honingoogst niet van belang.

Wij onderscheiden de volgende soorten honing; Honing, Bloemenhoning, Nectarhoning, Honingdauwhoning, Raathoning, Brokhoning, Raatbrokken in honing, Lekhoning, Slingerhoning, gefilterde honing of bakkershoning.

In dit verhaal gaan we alleen in op de drie eerst genoemde soorten.
Wordt vervolgd.

335
Geschiedenis / Re: Geschiedenisles van Big Daddy - Les 1
« Gepost op: januari 31, 2011, 11:40:03 am »
Hadden we het de vorige keer over de Rondedans, nu gaan we verder met de Kwispeldans en de Sikkeldans.

Ga ook niet meer vragen of jullie dit wel leuk vinden, maar draai het om.
Als de meerderheid meldt geen prijs te stellen op deze informatie gaan we toch gezellig een glaasje mede drinken.

Maar bedenk wel zonder honing geen mede, en zonder bijen geen honing. 8)
"k zal jullie wel leren!!!

Kwispeldans.
Vastgesteld is, dat de richting van het platte stuk van de ‘acht’ verandert. Na veel geduld en zoekwerk kwam men erachter dat de richting kast-zon voor de bijen op een verticale raat betekent: zon bovenaan de raat, kast onderaan de raat. De afwijkingshoek tussen die denkbeeldige verticale lijn en het platte stuk van de ‘acht’ is dezelfde hoek die de andere bijen moeten volgen om de voedselbron te vinden.
De bij die het voedsel ontdekt heeft, loopt op de raat een stukje rechtuit, al kwispelend met het achterlijf en maakt daarna twee halve kringen in de vorm van een acht. De rechte lijn geeft de richting van het voedsel aan ten opzichte van de zonnestand. De snelheid waarmee de bij danst geeft aan hoe ver het voedsel van de woning af is. Het aantal dansen per minuut geeft de afstand aan; b.v. 35 dansen per minuut ± 200 m van de kast, en 16 dansen per minuut ± 1200 m van de kast.
 Vaak laat de bij ook een geur achter bij de voedselbron om het vinden voor de andere bijen gemakkelijker te maken. Dit noemen we het ‘merken’ van een plaats.

Sikkeldans;
De sikkeldans van de Italiaanse bij  treedt op wanneer de bron zich op middelmatige afstand bevindt: dus NIET dichtbij maar toch binnen een straal van 50 m.
De CARNICA bij kent deze dans niet en begint haar kwispeldans bij afstanden van ongeveer 300 m terwijl de LIGUSTICA er reeds mee start bij afstanden groter dan 50 m.

336
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 31, 2011, 09:49:45 am »
Isilme, wanneer start de theorie?
Probeer je van te voren al eens in te lezen en te leven in de theorie van het imkeren door het aanschaffen van wat boeken.
Je kan(maar dat hoeft niet, anders zeggen ze dat ik reclame maak.... ;D ;D) eens op mijn webpagina kijken, onder les- en informatiemateriaal staan de eerste 4 theorielessen van een beginnerscursus, als je die door leest ben je alvast van een heleboel op de hoogte en dat is belangrijk als basis.
In augustus een volk krijgen lijkt me niet goed, dat volk moet dan al flink groot zijn en er moet worden gestart met in het invoeren voor de winter. en zonodig een eerste behandeling tegen varroa.
Het mooiste is om met een klein aflegger- of zwerm te beginnen. En dan wel een rustig volkje, want zwerm- of steekduivels kunnen een reden zijn om het niet zo'n geslaagde bezigheid te vinden. Vergelijk het maar kort met de aanschaf van een valse hond die niet wil luisteren! :o

Biologisch, is een vehaal en een wereld op zich, in Nederlaand is een BDimkervereniging, dan werk- en denk je geheel anders in de wereld van de immen, andere behuizing, natuurbouw, werken in de bijen volgens de BDzaaikalender, invoeren met honing en niet met suikeroplossing. enz.


Je zal je vaak verwonderen over de bijenwereld. Zorg voor een goede mentor, iemand waarbij je terecht kan voor vragen zonder eigen gewin, en waar je goed mee overweg kan met vragen en probleempjes.
Mijn mentor zei jaren terug al, bijenhouden leer je nooit, bedoeld te zeggen zij bepalen en verwonderen en zorgen steeds weer voor verrassingen en dat is dan de charme van het imkeren.
Maar mooi is het!

337
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 30, 2011, 05:54:40 pm »
Dat is een mooi bericht, een mooie bezigheid, zal er geen spijt van krijgen.
Heb je al een mooi plekje waar je je volkje kan plaatsen?
Hou je ons op de hoogte van je lessen, je wetenswaardigheden en voortgang?
Probeer wel al op tijd dat volkje te krijgen, zal een zwerm of aflegger zijn, eind mei!
veel plezier alvast.

338
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: januari 30, 2011, 05:49:12 pm »
In september heb ik een honing/noten likeur gemaakt volgens het recept van Tinus Kolster, nu ook medeforumlid.
pot honing 450gram, pot vo; gedopte noten en een liter brandewijn.
Dat laat je drie maanden staan, af en toe omschudden.
Dan overhevelen, De restnoten in de fles heb ik laten zitten en daar een eenvoudige mede weer in de fles gedaan.
Was een mede met 11%, dat heeft nu een maand gestaan, de alcohol die dus in de noten zat geeft voldoende smaak en alcohol af aan de mede.
Dat is dus vanmorgen weer overgeheveld en resulteert in een percentage van 17% met een mooie notensmaak.
Denk dat ik dus volgend jaar de noten in een 5literfles met mede vul, dan krijg je van de echte pure mede een mede met een notensmaak en hoger alcohol percentage.
Nu duidelijk wat ik geprutst heb,? maar is wel lekker!
Als je alleen mede gemaakt heb met de noten is het alcohol percentage natuurlijk een stuk lager.

339
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: januari 30, 2011, 09:48:57 am »
Resultaat van mede/likeur, ja hoe moet dat heten??

percentage is 17% :P ;D
Het was dus de likeur van honing, noten en brandewijn, althans de rest ervan en dat residue met een mede van krap 11% weer een keer aangevuld.
In de noten is dus nog een boel restalcohol aanwezig waardoor de mede nu vol is van een notensmaak en een hoger alcohol gehalte.
Vorig jaar heb ik de noten zo weggegooid, zal ik dus nu niet meer doen.
Maar heb er dus maar een fles van overgehouden.
pH waarde is 3,65, kan je dus zuur noemen.
Nou, ik neem nog een slokje en tot de volgende keer! ;)

340
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: januari 30, 2011, 08:29:51 am »
Vanmorgen de fles met restant van de honing/notenlikeur en een rest van een vorige mede overgeheveld.
Dat was op 31 december, het heeft dus nog een maand gestaan.
Notenrestanten weggegooid en ga dat straks eens proeven.
Meet ik ook zuurgehalte en alcohol.
Ben benieuwd en wordt vervolgd.

341
Geschiedenis / Re: Geschiedenisles van Big Daddy - Les 1
« Gepost op: januari 30, 2011, 08:24:09 am »
Al vast een link naar een filmpje.
Plaatjes en beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

http://www.youtube.com/watch?v=-7ijI-g4jHg

Prof. Dr. Karl van Frisch(1886-1982) was de grote ontdekker van de bijendans. In 1973 ontving hij samen met Prof. Tinbergen en Prof. Lorenz de Nobelprijs voor fysiologie.
De bijendans informeert de bijen d.m.v een drietal dansfiguren op de raat in de bijenwoning andere vliegbijen waar voedselbronnen gevonden zijn, en wordt informatie verstrekt over de geur van de bloemen,de smaak van de meegevoerde nectar en stuifmeel, de afstand tot de voedselbron en bij de kwispeldans ook de richting.

Wij gebruiken dus @mail en de bijen al miljoenen jaren Beemail.
En het veel gebruikte "vrienden"site Hives komt weer van .... Bijen volk want hive is bijenwoning of bijen samenleving, een sociale samenleving.

342
Geschiedenis / Re: Geschiedenisles van Big Daddy - Les 1
« Gepost op: januari 30, 2011, 08:13:58 am »
Karlo, Jaloers dat zij eerder al communiceerden dan dat de mens bestaat?

De bijendans wordt door de bijen gebruikt als communicatiemiddel om elkaar te melden waar dracht is te vinden.
Een ingenieus systeem die hen in staat stelt juiste locatie, afstand en richting over te dragen aan elkaar.

Er zijn verschillende dansuitingen, nl:
Rondedans;
Bij afstanden onder de 50m vanaf de bijenkast, voeren de bijen een rondedans uit, een cirkelvormige beweging op de raten. Het is echter geen volledige cirkel: als de cirkel bijna rond is keert de bij op haar stappen terug. De andere werksters in de kast beginnen nieuwsgierig de dansende bij te volgen. Uit geduldig onderzoek bleek dat de dansende bij hiermee wil zeggen: “Er is voedsel te vinden dicht bij onze kast.” De andere bijen trekken er dan onmiddellijk op uit maken een spiraalvormige vlucht, altijd maar verder van de kast tot ze op de voedselbron stuiten.


Indien belangstelling vertel ik de volgende keer over de Kwispeldans.

343
Wie is wie? / Re: Weer een imker
« Gepost op: januari 30, 2011, 07:59:53 am »
Hallo Tinus,
Leuk je hier te treffen.
Komt mooi uit met al je recepten die je kent.
Als imker voelde ik me al wat eenzaam hier :D
En als honingleverancier voor het zuiden des lands hoeven de mede-medemakers niet meer naar de plaatselijke super voor importhoning van onbekende herkomst ;)

344
Wie is wie? / Re: Ook maar even voorstellen BIJ deze!
« Gepost op: januari 29, 2011, 09:41:40 am »
Kan een leuk en belangrijk onderwerp worden het keuren van mede.
En dat in het belang van alle forummers.
Maar voor dat we daar over verder gaan,... is een andere topic daar niet beter voor?
Dan heb ik wel wat vragen aan Karlo als deskundige, want over het keuren wil ik nog wel het eea weten.

345
Proeverijen / Keuring van mede
« Gepost op: januari 26, 2011, 03:02:38 pm »
In deze topic staan proeverijen centraal.Tijdens de markt van Melk en Honing in Zuidlaren op de eerste zaterdag in augustus is altijd de grootste honingkeuring van het Noorden.
Ook mede valt daaronder.
Misschien een leuk idee om daar dit jaar wat meer aandacht aan te besteden.
A: er komt een nieuw keuringsformulier van de NCvB.
B: uitgave van het boekje Mede: maken, drinken en genieten van het Bijkersgilde.
C: de cursus mede maken die 12maart start in Roden
D: omdat er iedere dag wel een reden moet zijn om een feestje te bouwen.
E: normaal is er aandacht aldaar voor honingcake en gebak, en dat doen ze niet meer.

Als er belangstelling is voor de keruring met voldoende deelnemers zorgt het Bijkersgilde dit jaar voor een fraaie medaille voor de beste mede!
Het duurt nog even maar dan kan je er alvast rekening mee houden.

Zal ik binnenkort het nieuwe keuringsformulier vermelden als dat gereed is.


NCvB= Nederlandse Commissie van Bijenproducten

Pagina's: 1 ... 21 22 [23] 24 25