Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25
316
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 12:20:50 pm »
De ramen uit de kasten worden direct apart gezet in een afgesloten kast of bak.
Dat voorkomt dat zoekende bijen direct op de ramen afkomen.
Wanneer alle ramen uit de kasten zijn gehaald worden die naar de slingerruimte gebracht.
De ruimte waar de honing verwerkt moet worden moet een schone ruimte zijn.
Eigenlijk moet deze aan HACCP eisen voldoen maar dat is erg moeilijk.
In ieder geval een schone ruimte waar de benodigde gereedschappen reeds schoon gereed staan.
Om te oogsten zijn de volgende spullen nodig.
- ontzegelbak,
- ontzegelvork,
- honingemmer,
- honingslinger,
- kolbtoestel,
- een zeef, het beste is een puntzeef,
- een vochtige doek om indien nodig de handen af te kunnen vegen.


Foto 1 Ontzegelbak


Foto 2 Honingslinger

317
Toepassingen / Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 12:04:58 pm »
Om mede te maken hebben we honing nodig.
En om honing te verkrijgen hebben wij bijen nodig.
Honing kunnen wij pas oogsten wanneer er een sterk bijenvolk is, en er voldoende dracht geweest is.
Buiten specifieke drachten om kan er meestal worden geoogst medio week 20 wanneer niet met de bijen wordt gereisd.
De voorjaarsdracht in de natuur loopt dan af, en de bijen hebben de honingkamer vol gehaald.
Honing kan geoogst worden wanneer het rijp is.
En wanneer is honing rijp? Wanneer ruim 3/4 van de ramen door de bijen zijn verzegeld.
We gaan dan - het liefst in de ochtend de ramen uit de kast halen die geslingerd moeten worden.
Dat slingeren laten we in een van de volgende delen van dit verhaal zien.

Foto 1 de bijenkasten waar de ramen uit gehaald worden.

Foto 2 de verzegelde ramen met rijpe voorjaarshoning.



318
Honingsoorten en -smaken / Honing deel 3
« Gepost op: februari 06, 2011, 08:22:45 am »
De samenstelling van honing is in de loop van het jaar, en dan bedoel ik vanaf het voorjaar tot de laatste dracht niet gelijk.
Voorjaarshoning kristalliseert heel erg snel, soms al wel in de raat wanneer de imker te lang wacht met oogsten.
Het vochtgehalte van honing mag niet boven de 20% uitkomen, niet alleen dat deze honing snel zal gaan gisten maar is volgens het honingbesluit ook niet toegestaan. Uitzondering is heidehoning wat maximaal 23% vocht mag hebben.
Bij 17% vocht zal honing niet gaan gisten en de meeste honing heeft een vochtpercentage van 18 - 19%.
Het vochtgehalte wordt gemeten met een refractometer.
Wat zit er verder in de honing?
Aan suiker zijn de gemiddelde waarden vruchtensuikers 38,2%, druivensuikers 31,3%, sacharose 1,3% en maltose 7,3%.
Verder nog hogere suikers, vrije- en totaal zuur, enzymen diastase/amylase 20,8 als absolute waarde, as, mineralen en nog circa 300 stofjes zijn uit onderzoek gevonden. En natuurlijk ook nog pollen.
pH waarde ligt als gemiddelde op 3,91
Honing die bij de super is aangekocht en vloeibaar blijft is behandeld, gepasteuriseerd, verhit of gefilterd en zal een laag, tot geen enzymgehalte hebben.

319
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bej!
« Gepost op: februari 06, 2011, 08:02:34 am »
Eigenlijk was het mijn plan om 4l te maken, maar ik was vergeten dat honing ook een volume heeft. Slimslimslim... We zullen wel zien wat het wordt...

Met de hoeveelheid honing moet je natuurlijk altijd rekening houden.
Honing heeft een s.m. van tussen de 1,2 en 1,4, soms wel eens 1,7.
Dat is afhankelijk van de soort, en het vochtgehalte van de honing.
Jouw 1100gram honing levert dus ca 0,850 liter volume op.
Altijd dus rekening mee houden!

320
Zelf mede maken / Geduld met mede
« Gepost op: februari 06, 2011, 07:57:20 am »
Vorig jaar op 9 februari heb ik een fles van 25 liter gemaakt met "echte" mede, dus zonder andere spullen.
Na diverse keren overhevelen en opklaren zijn de flessen in november verdeeld in 5 liter en 2 x 10 liter.
Die 5 liter is allang op, waarvan er ook een gebruikt is voor de honing/notenlikeur.
Maar geduld moet je hebben want nog steeds ontstaat er koolzuurgas, belletjes wel heel erg klein en niet zo veel, maar toch....
Dus nog maar wachten, want geduld is een schone zaak.

Door dat de vorige winter al de bijenvolken weg waren had ik het afgelopen jaar niet zo veel honing.
Hopelijk is het dit jaar beter en worden er wat meer flessen gevuld.

321
Historie / Re: Onze eerste Mede
« Gepost op: februari 06, 2011, 07:49:24 am »
Tinus, op je vraag waar het woord mede van afkomstig is mag je heel ver terug in de tijd. En is het woord in veel landen en culturen bekend.
Namen uit oude culturen zijn “mulsum”, “oenomel” en “medhu” waarvan de laatste naam afstamt van het indo-germaans.
In de Romaanse talen is “hydromel” bekent.
Andere verwante namen en afleidingen hiervan zijn o.a. “mead”, “myod” “mjöd”, “medd” en “mädhu” .
Nog meer namen zijn “aquamulsa” wat staat voor water met honing, en “melomeli” wat verwijst naar fruitsap en honing

322
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:44:17 pm »
Bedoel je deze uitgave (themanummer honing?): http://www.konvib.eu/downloads/cat_view/237-themanummers.html

Bedankt voor je tips trouwens!

Jij bedankt, heb het nummer wel maar heb daar indertijd veel moeite voor moeten doen om er een kopie van te krijgen.
Ja die bedoel ik, en er staat heel veel info in.

Denk toch dat je een ander onderwerp voor je doctoraal moet gaan kiezen :D ;D
Er valt nog zo veel over te lezen, schrijven en onderzoeken.

323
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:38:31 pm »
Als veel lezeres, en wel bij jullie in de bieb aanwezig, is A Book of Honey uit 1980 van Eva Crane aan te raden.
Zij heeft daarin een aantal (voedings)stoffen beschreven die in honing zijn gevonden waarvan een aantal in geen enkel ander voedingsmiddel bekend of gevonden zijn.

Door de samenstelling van honing die afhankelijk is van veel factoren als dracht, klimaat en omstandigheden zal honing nooit als medicinaal kunnen worden geregistreerd.

Maar een groot probleem zit er aan te komen dat door vervuiling met fijnstof, pesticiden, herbiciden, fungiciden, neonicotines, glyfosaat, zware metalen en nog een waslijst van dat spul, deze steeds vaker bij serieuze onderzoeken in honing worden gemeten.
En die krijgen niet alleen de bijen naar binnen bij het voeden van hun larven, maar ook wij als imkers en de consument.
Er zijn al onderzoeken en rapporten die honing benoemen als Sweet Poison en daar wordt ik af en toe niet bepaald vrolijk van. :-[ >:( :(
Wellicht ook een oorzaak van de ziekten/sterfte/verdwijnen van bijenvolken.

Maar laten we het hier maar wel gezellig houden 8)

324
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:11:12 pm »
De zuur graag van honing is inderdaad zo rond de 3,5pH.
Dat zure milieu versneld de wondheling, als het wordt toegepast bij verwondingen of brandwonden.
Dan tellen de pollen nog mee voor een klein deel.
Ook bevat honing flavonoiden en andere bacterieremmende stoffen onder de verzamelnaam inhibinen.
Al deze stoffen bij elkaar kunnen zich versterken, maar zullen afzonderlijk misschien weinig tot geen effect hebben.

Ik wet wel dat er bij jullie in Vlaanderen meer kennis hieromtrent is.
De Vlaamse Imkerbond heeft in augustus 2008 een special uitgegeven over honing.
Probeer die maar eens te pakken te krijgen bij een van je imkerbekenden.
Prof Jacobs van de universiteit van Gent is ook een beroemdheid bij jullie mbt bijen, mede en honing.

325
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 12:46:10 pm »
Tegen een bioloog kan ik natuurlijk niet op als simpele keurmeester.
In honing zijn meer dan 300 verschillende stoffen gevonden.
Enzymen zijn daar ook onder.
Over het afbreken en houdbaarheid en levensduur daarvan kan ik geen kennis delen, want die mis ik dus!
Het enzym Glucose-oxidase geeft met vocht waterstofperoxide.
Dan is er nog Katalase wat waterstofperoxide weer ontleedt in water en zuurstof.
Amylase, en invertase zijn weer andere enzymen.
Wat die allemaal weer doen weet ik ook niet precies en hoe die te meten zijn kan ik ook al niet vertellen.
Valt buiten de kennis van een imker en keurmeester.
Maar dat komt goed uit dat ji er nu BIJ bent om dat te vertellen of misschien starks in je proefschrift te gaan uitwerken 8)

326
Toepassingen / Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 12:37:23 pm »
Door Isilme
Ik weet dat veel van de genezende eigenschappen van honing toegeschreven worden aan enzymen in de honing. Hierbij stel ik mij wel wat vragen. Ten eerste, hoe lang blijven de enzymen actief in de honing? Ik ben bioloog en als wij stalen nemen om enzymactiviteit in te meten, is het altijd rennen om ze zo snel mogelijk bij -80°C te krijgen om de enzymen te bewaren. Het lijkt me dan ook sterk dat de enzymactiviteit in honing gedurende lange tijd bewaard blijft. Een additioneel probleem daarbij is dat enzymen het maagzuur niet overleven. Als de genezende eigenschappen van honing komen van de enzymen, dan kan dit enkel voor lokale toepassingen gelden (d.m.z. voor het in de maag terecht komt) en niet voor interne.
Ik ben zelf hoegenaamd geen specialist op het vlak van de samenstelling van honing, maar ik ben van mening dat er verder moet gekeken worden dan naar de "enzymen". Volgens mij zijn veel van de genezende en bacteriedodende eigenschappen (en dan nog voornamelijk lokaal) toe te schrijven aan de hoge zuurtegraad (gemiddeld pH 3.5, zoiets?) en hoog suikergehalte van honing, waardoor kiemen geen kans hebben om te groeien.

Al bij al vind ik het erg interessant en zou hier meer over willen leren, maar dan wel op een juiste, wetenschappelijke manier. Spijtig genoeg is er veel onnauwkeurige en zelfs foute informatie in omloop, meestal gepropageerd door bedrijven die winst willen maken.

327
Wie is wie? / Re: Weer een imker
« Gepost op: februari 01, 2011, 12:34:32 pm »
Gezien het onderwerp dwalen we ver af van de kennismakingsrubriek.
Beter verder in hoofdstuk honing! 8)

328
Honingsoorten en -smaken / Re: Honing deel 2
« Gepost op: februari 01, 2011, 09:22:51 am »
Een jaar rond bloei voor de bijen kan en is ook belangrijk voor een goede voeding van pollen en nectar.
Binnen een straal van 400m ronde de kasten moet voldoende foerageergebied zijn.
Dracht wordt meestal veel verder gehaald tot rond een straal van 3 km!

Het begint al vroeg met winterheide, sneeuwklokje, Winterakkoniet en wilg tot einde van het jaar met bloeiende klimop waar nog veel pollen worden gehaald als de zon schijnt en de temperatuur ca 12gr is.

Probeer in drie lagen de tuin aan te leggen;
1: bodembedekkers
2: een en twee jarige bloemen
3: bomen en struiken als vuilboom, honingboom, bandwilg enz.

De lijst is lang te maken, maar is weer afhankelijk van grondsoort en situering van de tuin.

Wij laten bv altijd enkele boerenkool struiken staan, deze bloeien straks eind april overweldigend en is een feest voor de bijen.

329
Wie is wie? / Re: Weer een imker
« Gepost op: februari 01, 2011, 09:12:05 am »
Elisabeth, verstandig dat je honing gebruikt van de Nederlandse imkers.
De binnenlandse productie over 2009 is berekend op 1422ton honing.
De consumptie van honing in Nederland ligt op 450gram per persoon/perjaar.
!0 % komt van de imkers.
Over de kwaliteit zijn boeken vol te schrijven.
De geneeskrachtige werking van honing is bekend maar met een grootte MAAR!
Het is wel van belang dat er voldoende enzymen aanwezig zijn. En dat is is niet altijd zo.
Gisteravond bij een presentatie nog honing gemeten van een serieuze imker!
Zijn honing had nagenoeg geen enzym Glucose-oxidase wat verantwoordelijk is voor het ontstaan van waterstofperoxide.
En wanneer dat dus niet aanwezig is kan het niet werken als desinfecterend of herstellend!

Probleem is dat je dat zo zonder te testen niet aan de honing kan zien.
En als je dan uitsluitend Nederlandse honing wilt gebruiken valt Thijm en Eucalyptushoning al snel af ;D


330
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 31, 2011, 02:24:36 pm »
Klopt, als geheelonthouder/ster naar je bijen toe. 8)
Als je rustig met de bijen omgaat en eerst kijkt hoe hun gemoedstoestand is kan je zo zonder handschoenen, kap en met korte mouwen erin werken.
Maar owe als ze narrig zijn, en dat moet je dus zien om te weten wat je gaat doen.
En zorgen voor rustigge bijen aan te schaffen.
Carnica is een goede keuze maar kijk wat er in de buurt wordt gehouden, daar zal je ook rekening mee moeten houden.

Wespen en bijengif is beslist niet hetzelfde, daar is dus niet zo een vergelijk te maken.


Pagina's: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25