Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 25
301
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 17, 2011, 09:44:24 am »
Om de potjes nog verkoop gereed te maken, tenzij je alles zelf opeet! komt er nog een etiket op de potjes.
Dat etiket moet aan een aantal voorwaarden voldoen bij verkoop van het product.



Naam en adres van de imker, Nederlandse honing, het gewicht en de productiecode moet vermeld worden.

Het mooiste is natuurlijk als je ook nog eens zelf de etiketten ontwerpt en maakt.
Het opplakken moet ook netjes gebeuren zonder plak- of lijmresten, kreukels, ezelsoren of vlekken.
En het moet er ook recht opzitten.

Ook de pot met raatbrok krijgt zijn/haar eigen etiket.

302
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 17, 2011, 09:36:34 am »
Soms is het mogelijk om ook echte raathoning te oogsten.
Dat lukt als er een sterk bijenvolk is en er een goede dracht is.
De bijen hebben de was gebouwd en heeft een zachte en dunne structuur.
De was kan zo worden gegeten en smelt haast op de tong.
Dan moeten die bijtjes ook nog eens meewerken om de raat perfect te bouwen en te vullen.
Wanneer dat niet lukt kan je de raat in stukjes snijden en als raatbrok in honing verwerken.



Zo'n raampje is wel niet prachtig uitgebouwd maar prima om raatbrokken uit te snijden.
Je smult je de vingers bij af. Vooral de stukjes die er over blijven worden direct "weggewerkt" 8)
Raathoning is een ware delicatesse!


De mooi gesneden stukken raat verdwijnen in de pot en worden met honing afgevuld.
Het mooiste is om een vloeibaar blijvende honing te gebruiken, want wanner de bijgevulde honing snel kristalliseerd zie de brok niet meer.
Maar daar krijgt het de tijd niet voor, bij mij is dat het eerste op! ;D

303
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 17, 2011, 09:19:03 am »
Na een week roeren is de honing gereed om in de pot te doen.
We gebruiken hiervoor natuurlijk schone en het liefst nieuwe glazen potten.
Meestal worden potten van 450gram gebruikt.
De potten worden op de kop gereed gezet om efficient te kunnen werken.
Het op de kop zetten van de potten voorkomt dat er eventueel vuil of stof in de potjes terecht kan komen.



De potten worden gevuld door ze iets scheef te houden zodat er zo weinig mogelijk luchttoetreding is.
En het voorkomt ook dat er luchtbelletjes in de pot ontstaan.

De potten worden tot iets onder de lasnaad van de pot gevuld voor het juiste gewicht en uiteraard dezelfde hoeveelheid in de pot te hebben.


Een deksel erop, en dan wel een nieuwe gebruiken .
Gaan we straks nog een mooi etiket opplakken.

304
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 17, 2011, 09:06:26 am »
hey, maar als er dan gisting gaat plaatsvinden... dan krijg je dus mede toch???

Niet helemaal juist.
Wanneer je gegiste honing wilt gebruiken voor mede zal je het eerst moeten verhitten tot zeker 80gr C.
Dat is noodzakelijk omdat er "verkeerde" gisten zijn ontstaan en die moeten eruit!
Welke soorten dat zijn moet een expert maar uitleggen, want dat is nu weer hogere chemiekunde! ;)

305
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 07:50:55 pm »
Wat je met gistende honing in een pot moet doen?
Ja dat kan je als basis voor je mede gebruiken, maar dat is jammer dat dat is gebeurd.
Had je of eerder moeten consumeren en niet zo lang moeten laten staan.
Maar NOOIT aan de bijen teruggeven!

En dat jouw eigen honing versuikerd.......
Twee opmerkingen;
1- is goed dan is het toch wel goede kwaliteit en niet verhit of behandelsd geweest.
2- nooit meer zeggen of schrijven versuikerd ;)
    het heet gekristalliseerd!

Niet meer vergeten!

Ben benieuwd naar je nieuwe imkerdates ;D laat het ons weten!


Wat bedoel je met lessen en foto's verzamelen?
Je gaat me toch niet te populair maken hier?  8)

306
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 02:21:00 pm »
En over vocht gesproken.
We willen wel weten wat het vochtgehalte van de geoogste honing is.
Dat gebeurt met een honingrefractometer.


Op het glaasje wordt een druppeltje honing gesmeerd en dan kan men aflezen wat het vochtgehalte is.


Op de rechterschaal wordt afgelezen wat het gehalte is.


Het vochtgehalte is van belang om te weten hoe lang de honing bewaard kan worden.
Beter is het om heerlijke verse honing snel te consuemeren of voor mede te gebruiken, maar bewaren moet soms.
> 17,4 % 18 maanden
17,5 - 18,4 % 12 maanden
18,5 - 19,4 % 6 maanden
> 19,5 % 3 maanden
Gisting van de honing zal dan plaats vinden.
We noemen het dan dat de potjes te klein worden! ;D

307
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 02:11:13 pm »
Wanneer de schuimlaag eraf is moet de honing gedurende enige tijd worden geroerd.



Daarvoor is er een speciale rvst honingroerder.

Met de hand roeren kan ook, dat kost veel spierkracht en werd gedaan met een driekante beukenhouten roerder.

Waarom roeren dan?
Gedurende een week, en dan drie keer per dag moet er geroerd worden. De honing krijgt hierdoor een fijne kristalstructuur met een zachte smaak. De kristallen "breken" nl waardoor deze dan niet zo grof en scherp smaken.
Ook zal de kristallisatie wat minder snel gaan waardoor - vooral voorjaarshoning- niet zo hard wordt en er een beter smeerbaarder honing ontstaat, Een bijna creme honing.



Roeren moet voorzichtig gebeuren om geen lucht in de honing te krijgen, want dat veroorzaakt weer luchtbelletjes.
Na het roeren altijd weer de emmer goed afsluiten zodat er geen vuil, maar ook geen ongewenste passanten in komen.
Ook moet voorkomen worden dat het vocht of geurtjes uit de omgeving opneemt, want honing is hygroscopisch, ofwel het neemt zeer snel vocht op uit de omgeving.

308
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 02:00:38 pm »
Wanneer alle honing door de zeef is geweest laten we de inhoud ca 24 uur met rust.
Aan de oppervlakte komt dan een laagje schuim te staan.
Dat zijn zeer kleine wasdeeltjes, pollen en luchtbelletjes, die moet eruit.



Van dichtbij ziet dat er uit als op deze foto.


Met een spatel wordt deze "schuimlaag' samen geveegd en ook in de ontzegelbak gedaan.
Er zijn imkers die het gebruiken in het te maken gebak. Daar is het goed geschikt voor.

Maar het kan ook terug gegeven worden aan de bijen, ze zijn er dol op!

309
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 01:53:24 pm »
Wanneer de emmer vol is moet de daarin aanwezige honing nog worden gezeefd.
Er zijn altijd nog een boel waszegeltjes die achter blijven, en die willen we eruit hebben.
Dat staat niet zo netjes in een potje honing.
Broed, bijenresten, bijenpootjes en andere vervuilingen komen er al niet in voor als de honingramen al schoon zijn.

Voor het zeven is een van de beste middelen een z.g. puntzeef.
Dat is een fijn structuur zeef in een frame wat op de honingemmmer geplaatst kan worden.



De emmer wordt hierin leeggegoten en de honing loopt prachtig door de zeef waar onderin de waszegeltjes achter blijven.


Spoedig is de zeef leeg en de honingemmer vol.


De waszegeltjes gaan in de ontzegelbak, want er wordt niets weggegooid!

310
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 01:45:16 pm »
Wanneer alle ramen zijn ontzegeld en in de honingslinger zijn ontdaan van hun gouden inhoud, wordt de honing via de snijkraan afgetapt.



In een speciale honingemmer voorzien van het teken dat deze alleen voor voedingsmiddelen mag worden gebruikt wordt de honing hierin opgevangen.


Een gouden product, dat is honing en dan af en toe even proeven daarvan.


En straks als je helemaal gereed ben met het slingeren de slinger "uitlikken".
Met de vingers alle randen uitvegen..... :P 8)
Want het wegspoelen is eeuwig zonde, en zet het ook niet buiten neer om door de bijen leeg te laten likken.
Velen zullen daarbij sneuvelen!

311
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 12:27:18 pm »
Bij de oogstmaterialen staat ook een kolbtoestel. En wat is dat dan?!
Wanneer honing een lobbige structuur heeft komt het de raat niet uit.
Dat is het geval met heidehoning, maar ook met boekweithoning.
Deze honing is zo dik dat dat eerst "geroerd" moet worden.

De foto toont zo'n apparaat, een houder met een heleboel stalen pennen.

De pennen komen overeen met de raat structuur om zo min mogelijk de was te beschadigen, en de honing in de raat na het ontzegelen enkele keren in en uit de raat te halen.

De foto toont het gehele overzicht van een spekraat.

Echte heidehoning herkent men eraan wanneer de pot zonder eerst te roeren op de kop wordt gehouden, de honing gewoon in de pot blijft.
Roert men dan even dan loopt het eruit.
Heide honing is er niet ieder jaar en is bij velen geliefd om zijn aparte smaak.
Om er mede van te maken is echt iets BIJzonders.

312
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 16, 2011, 12:18:51 pm »
Om dat zelf eens van naBIJ mede te mogen maken zou je eens in je eigen buurt/omgeving gaan kijken of er een imkervereniging is.
Maak eens een praatje en ga naar een avond toe van zo'n club.
Dan ontmoet je vast iemand waarmee het klikt, en dan maak je een afspraak wanneer hij/zij werkzaamheden in de bijen heeft.
Kan je zo het jaar meelopen en er zelf volgend jaar ook mee beginnen met imkeren om zo de natuur te helpen en voldoende honing te krijgen voor het maken van je eigen mede.
Want vanaf dit jaar geen honing kopen meer uit de super maar van een bevriende imker uit eigen omgeving 8)

AFGESPROKEN?!?!?

313
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 02:19:45 pm »
De honing die uit de ramen komt loopt langs de wand van de slinger naar beneden.


Deze honing bevat nog wat waszegeltjes en die moeten er nog uitgezeefd worden.
Maar dat later.

Wanneer de ramen zijn leeggeslingerd zien ze er uit zoals op de foto.

Rechts de nog niet ontzegelde raat, en links de leeggeslingerde.
Een vol broedkamerraampje verzegeld weegt ruim twee kilo.

De raampjes worden wanneer alles geslingerd is weer teruggegeven aan de bijen.
Maar wel in de avond om eventuele roverij te voorkomen.
De honing ruikt zalig en de meiden weten dat met hun superieure reukorganen goed op te sporen.

Het is dus ook zeer belangrijk dat de ruimte waar de honing wordt geslingerd goed dicht is. Want even niet opletten en de deur open laten staan zorgt ervoor dat er zeer snel bezoek is :o

314
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 02:09:40 pm »
Het ontzegelen van een eenvoudige imker is handwerk.
De grotere imkers gebruiken daar ook wel een elektrisch soort mes voor.
Ook is er een soort schaaf waar de ramen worden ontdaan van de zegeltjes.
Wanneer de ramen aan de ene kant zijn leeggeslingerd worden de ramen aan de andere zijde ontdaan van de waszegels.
De ramen moeten van gelijk gewicht zijn anders "danst"de slinger over de vloer.
Maar dat kennen de meeste wel van een in onbalans zijnde wasmachine. centrifuge of gewoon een wiel.
De slinger mag niet te hard draaien anders zal de raatstructuur beschadigen, en dat is zonde want deze nieuwe raat wordt weer teruggeven aan de bijen.

Foto 1 het ontzegelde raam wordt in de honingslinger geplaatst

Foto 2 de ontzegelde ramen met de "open" kant naar buiten toe

Foto 3 de draaiende ramen waar de honing uit"vliegt"'

315
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 01:55:14 pm »
Wanneer dan al die spullen gereed staan kunnen de honingramen worden ontzegeld.
De honingraat cellen zijn door de bijen met een zeer dun laagje was afgesloten nadat zij de nectar tot honing hebben omgezet.
Het vochtgehalte van de honing bedraagt bij een volledig verzegeld raam tussen de 16 - en 18% vocht.
Het raampje wordt geplaatst in de ontzegelbak en met de ontzegelvork worden de waszegeltjes verwijderd.
Eerst de ene kant, en dan wordt het raam in de slinger geplaatst.
In een slinger passen drie broedkamerramen of 6 honingkamerramen.
Ander type slingers bestaan er ook voor de "grotere" imkers.
Wanneer drie ramen zijn ontzegeld en in de slinger geplaatst gaan we deze "centrifugeren" ofwel we geven er een slinger aan.

Foto 1 een prachtig verzegeld raam met rijpe honing.

Foto 2 begin van het ontzegelen

Foto 3 de ontzegelvork met wasdekseltjes. De mooiste, en lichtste was die je je kan bedenken. Goed apart houden voor het maken van zalf BIJvoorbeeld.

Pagina's: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 25