Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 25
16
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 10, 2017, 03:58:09 pm »
Meten met je hydrometer.
Die heb je lees ik in je bericht.
1.000 betekent geen suiker meer dan ook geen mogelijkheid om weer op te starten.
Hoeveelhoning is proberen een S.M te krijgen van ca 1.090
Komt overeen met 12% uiteindelijke alcohol of wel 2400gram "suikers" per 10 liter toevoegen.
Zie hiervoor de tabel in het boekje.
Fles vol? bewaar je het deel in afgesloten fles en kan je na overhevelen tzt weer bijvoegen.
De theoretische formule is ook in het boekje te vinden.

17
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 07, 2017, 10:22:12 am »
Onder 1.00??
Dan zijn er geen suikers meer aanwezig.
Gisting ( omzetting suikers in koolzuur en alcohol) kan dus niet meer plaatsvinden.
4500gram honing voor 15 liter geeft 12% alcohol.
Maar koken en al die zuurtjes beïnvloeden het uiteindelijk resultaat.

Wat nu te doen dan?
Alcohol al gemeten?
Dan maar weer honing toevoegen. Suikergehalte meten en gist starter erbij, bij voldoende suikergehalte.

Er af blijven daarna!
Blijft wel even spannend nog.
Je ziet wel. Altijd eerst volgens de standaard procedure je mede maken.
Daarna pas gaan experimenteren.
Altijd jammer als het niet goed gaat de eerste keer.

18
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 02, 2017, 06:22:11 am »
Beste Davids, waar heb je dit allemaal "geleerd"?
Ieder doet het op zijn/haar eigen wijze, dus zal nooit iets veroordelen!
Maar dan toch enkele opmerkingen als het mag.
Waarom zo veel zuurtjes? citroen (wel biologisch?. Alle citrusfruit is gecoat met kankerverwekkende stoffen zoals b.v. Imazil)
citroenzuur en wijnsteenzuur?
Waarom je most wel 10 minuten tegen de kook.
Alle smaak en enzymstoffen verdwijnen daardoor.
Alleen toe te voegen water zal je het beste moeten koken en de rest nooit boven 40grC.
Dan ga je de gehele bubs regelmatig omzwenken.
Nooit doen meer!
Alle vaste stoffen, dode gisten moeten juist tot rust komen en bezinken.
Dode gisten kunnen het proces juist verstoren of afbreken.
Daarom ook altijd na de eerste gisting e na een maand overhevelen.
Wat er nu gebeurt is lastig te voorspellen.
In ieder geval = mijn advies nu AFBLIJVEN voorlopig en na bezinken over bv twee weken overhevelen.
Dan SM meten zodat je weet of suikergehalte voldoende is om zo nodig opnieuw op te starten.

Mede maken = geduld hebben.
En het oorspronkelijke, al duizenden jaren terug ontstane proces is nooit met koken begonnen.
Dat doen wij om een sneller proces te laten plaats vinden.
Koken zou ook het helder worden versnellen.
Alles gaat wel ten koste van de smaak.

Boekje medemaken van het Bijkersgilde al aangeschaft?

19
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Blenden en proeven.
« Gepost op: mei 10, 2017, 07:42:57 am »
Heb inmiddels verscheidene flessen staan met pure mede. Dus zonder smaakjes, fruit kruiden of wat dan ook.
Maar ze zijn allemaal net even anders. Wel met allen 13%
Sommige fruitig, of net wat minder of met een bittertje erin.
Dan ga je van verschillende wat mengen naar eigen smaak.
Zo simpel, en dus het voordeel dat er meerdere flessen staan.
Heb de blend ook aan een deskundige laten proeven en die was zeer positief.
De smaak die ik nu in de fles heb zitten is heerlijk fruitig met een prettige afdronk.
En dat komt dan echt van het beetje tannine (kop sterke thee) die je toevoegt.

Morgen een 25liter van vorige maand overhevelen.
Ben benieuwd, de gisting hiervan is inmiddels zeer matig en nog erg troebel.

20
Mede (en andere brouwsels) logboek / Blenden en proeven.
« Gepost op: mei 08, 2017, 10:40:49 am »
Had nog een korte tijd beschikbaar en ben even aan het blenden en proeven gegaan.
Nou ja, eigenlijk andersom.
Moet een opgezette mede van een maand terug komende week overhevelen.
Dus wat materiaal herschikken en vrij maken.
Heb een 5 liter, een 5 liter en een 10 liter van diverse herkomst gemeten en geproefd.
Allen zijn anders van smaak met een gelijk alcoholpercentage van 13% en volkomen uitgegist.
Helder zijn ze ook.
Deze drie flessen heb ik samengevoegd in een grote fles.
Laat ik enkele dagen staan om in de loop van de week te gaan bottelen.
Dan heb ik weer ruimte om te hevelen.

Dat proeven, testen en meten is toch een van de vele leuke bezigheden van het medemaken.
Resultaat is een licht fruitige mede met en prettige afdonk.
Kan ik weer maaaaaaaaanden vooruit!

Zal een plaatje ervan maken deze week.

Ben ik nu de enige die aan het medemaken ben???

Kom op forumleden, vertel je belevenissen eens!!!

21
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: mei 08, 2017, 10:27:54 am »
Welke soort fles(sen) heb je nu toegepast?
Hoe heb je je most samengesteld?
Welke ingrediënten - voedingszout/wijnsteenzuur - heb je gebruikt?
Heb je het water gekookt?
Staat het al te gisten/blubben?

Vertel eens meer over je eerste batche!
Je ervaringen, wat je hebt ervaren, viel het mee of heb je ergens een probleem in gezien?

Kunnen anderen ook weer van leren.

22
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: mei 04, 2017, 02:08:28 pm »
Leuk te lezen wat je allemaal wilt gaan doen.
ADVIES:
Lees je eerst eens in wat je benodigdheden moeten zijn.
Zoals;
Hoeveelheden.
Gistvoedingszout.
Wijnsteenzuur.
Hoeveel mede ga je maken(in liters)
Welk alcoholpercentage wil je.

Met 4500gram honing en 12% alcohol kan je 15 liter mede krijgen.
Gebruik je maatglas en densimeter om je gemaakte most te meten.
Noteer alles in je logboek
http://bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf

23
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Gepost op: mei 03, 2017, 10:19:40 am »
Dit zijn de belangrijkste materialen.
Leveranciers willen natuurlijk meer leveren dan je nodig ben.
Zorg voor voldoende van het genoemde zout/zuur/gist.
Kooy heeft een goed boekje ove mede maken.
BIj Brouwmarkt ontvang je een boekje over wijn.
Mede is echt wat anders.
Het boekje wordt ook voor cursus toegepast.
IN het najaar weer een cursus in Ruinen.
Misschien een idee?

benodigd:
Fles 5 of 10 liter (advies kunststof) Beide is beter vanwege overhevelen.
stop(pen) met waterslot en een reserve
densimeter
maatglas
alcoholmeter
potje medegist
gistvoedingszout
wijnsteenzuur
hevelslang
Boekje mede maken van het Bijkersgilde

Handig maar niet echt direct noodzakelijk:
pH meetstrookjes
grote emmer of pan voor het mengen van je most
goede weegschaal (grammen) voor het afwegen van je toevoegingen
flessen, kurken en dat spul maar daar ben je dus nog lang niet aan toe.
En alternatieven hiervoor zijn talrijk.

En zoek een imker in je buurt voor de honing.
Zelf nog een emmer melezitocehoning staan.
In ieder geval veel plezier met het maken.
Start met een standaard mede.
Als dat je lukt kan je gaan experimenteren met kruiden, vruchten en andere smaakjes.

Maar mede is uitsluitend van honing!!!

24
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Gepost op: mei 03, 2017, 06:52:50 am »
Welkom op het forum alhier David.
Leuk dat je er mee gaat starten.
Al wel eens wijn gemaakt? of ook nog niet.
Wat er allemaal bij het pakket zit kan ik niet zo ontdekken.
Wil wel een lijstje maken met de noodzakelijke materialen.
Mijn materiaal haal ik er ook vandaan, en als je in de gelegenheid ben zou je er eens heen moeten.
Zoveel spullen hebben ze.
Welke honing is afhankelijk van je smaak en wat je wilt maken.
Een stevige smaak van honing zoals heide of boekweit bepaald het uiteindelijke resultaat.
Acacia geeft bijvoorbeeld een flauw smaakje.
Droog of zoet? er zijn mogelijkheden ten over.
Zal een lijstje samenstellen en hier plaatsen.
Spit vast het forum door voor tips.

25
Mede in de media / Boekweitmede in het nieuws
« Gepost op: april 09, 2017, 10:14:06 am »
De oorsprong van Hoogeveen is voortgekomen uit het ontstaan van het Boekweit verbouwen door de bewoners.
Het maken van mede was weer een bijkomend gevolg van het oogsten van de honing.
Slingeren kon men niet.
Persen, dt gebeurde en het spoelwater werd opgevangen met een hoog honinggehalte.
Dat was dan de basis voor het maken van mede.
Lees het artikel uit de Hoogeveensche courant :
https://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/human-interest/489337/de-terugkeer-van-de-boekweitmede.html

26
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Gepost op: april 02, 2017, 08:54:07 am »
De eerst opgezette melezitosemede stond al langere tijd met een gelijkblijvend waterslot.
Echt helder is het nog niet.
Wilde de 25 liter fles gebruiken voor de afgelopen weken uitgesmolten raten van afgelopen bijenseizoen.
Het werd dus tijd om de inhoud over te hevelen en de reststoffen van de bodem te verwijderen.
Een maal 10 liter, een maal 5 liter en de rest ook in een 10 liter fles overgeheveld.
En dan natuurlijk proeven en meten.
Mijn meetglas voor SM is jongstleden gesneuveld na vele jaren.
Dus dit meten kan niet.
Alcohol meten wel, en dat is ruim 13% (geen 14% !!)
De smaak is fris, tintelend en blijft lekker hangen.
Niet zoet maar twee glaasjes zijn al te merken....... (hik)

Wat een mooie bezigheid is dit toch.

Voor de vereniging gaan we eind dit jaar weer een cursus/workshop organiseren.
Dat gaat dus weer feest worden!

27
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Gepost op: maart 04, 2017, 03:11:08 pm »
De inhoud is nog beter!!

28
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Gepost op: maart 04, 2017, 10:11:56 am »
Tinus je bent weer goed bezig. :-))
Ik hou het nog maar even op een glaasje na het werk in de tuin en voor de lunch.
Volgende week weer eens wat overhevelen en bottelen.
Ben al weer bijna door de voorraad heen en er zijn wat flessen met gelijkstaand waterslot.
Eerst proeven, misschien blenden en dan weer............. Hik,slik

29
Zelf mede maken / Re: gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Gepost op: februari 26, 2017, 11:34:45 am »
Stavik, inderdaad maak je er een heel verhaal van.
Waarom alles zo moeilijk?
Medemaken is eenvoudig als je maar geduld kan opbrengen.
En dat is voor velen juist het probleem!

Waarom bronwater? Altijd, en gewoon kraanwater toepassen en dit erst aan de kook brengen!
Waaom zo zuinig met gist, dat spul kost nauwelijks wat.
Gewoon erbij voegen en geen mengsels maken.
 Je voegt het bij een lauwwarme ( ca 25grC) mengsel van gekookt water en de honing.
Waarom die sinasappel partjes? Voor de zuurtjes?? dan beter citroen of wijnsteenzuur.
Waarom die rozijnen erbij?
Waarom 5 liter opgezette mede na drie maanden overhevelen naar kleine flesjes?
Bedoel je met reflectometer een refractometer?
En zo ja welk soort gebruik je hiervoor?
Er zijn refractometers voor honing, suiker, maar ook voor antivries!
Dat is dus ook bepalend.
Beter is een densometer te gebruiken voor de SM meting.
Waar meet je het alcoholgehalte mee? Ben daar benieuwd naar want 4% = wel heel vreemd.
Themeratuur houden op 22grC is nergens voor nodig.
Dat de gemaakte batche tussen 05-01 en 31-01 van 1350 naar 970 is veranderd is een wereldwonder.
En met slechts 5% alcohol ????
Allemaal en beetje zeer apart m.i.

Je vragen:
Maak eens een plaatje van je wijnmeter en je reflectometer.
Alcoholgehalte eens meten met een alcoholmeter, 4 of 5% blijft wel een vreemd resultaat.
Mede gereed na enkele weken of maanden is een vreemd verschijnsel. Uitgegist, maar met een SM van 1025 zou een zoete mede moeten wezen.
Dat betreft dan een subjectief smaakpatroon.
EEn echte mede maken?
Lees eerdere informatie hier op het forum.
Even zoeken of een goed boekje aanschaffen waar eea uitgebreid staat beschreven.
Wanneer je dan de basis kent van het medemaken kan je verder uigebreid gan experimenteren met grondstoffen van vruchtensappen, specerijen enz.

Wil je puur natuur ga dan niet over tot extremen in temperatuur en toevoegingen als sulfiet, giststoppers, bentoniet en andere spullen.
Mede maken vraagt geduld en respect.
Het is als omgaan met een mooie vrouw die je wilt veroveren en wilt verwennen.
Zoals Tinus eerder melde: "mede is als een mooie vrouw, je weet nooit hoe ze reageren"" , altijd anders dan je verwacht.

30
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: februari 14, 2017, 07:38:40 pm »
De opgezette batches van 11 januari deze ochtend overgeheveld.
Dat doe ik altijd na ongeveer een maand.
Dikke laag prut natuurlijk op de bodem, redelijk helder al en nog maar een matige gisting.
De smaak was al prima maar gemeten heb ik niet.
Mijn maatglas was twee week terug gevallen en veranderd in een heelveelvoud aan glasscherven.
Jammer, was er zuinig op en had het al 6 jaar.
Mijn alcoholmeter was verstopt. Niet goed schoongemaakt en dan gebeurt dat.
Flessen aangevuld met nog een flesje van 5 liter dat ik had staan.
Beide flessen zijn alweer "op druk" met zo nu en dan een blubje.

Dan ondervind ik ook weer het voordeel van kunststof "flessen".
Makkelijk te reinigen, beter dan glas.

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 25