De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: Braadvraat op oktober 26, 2010, 07:47:23 pm

Titel: Koolzuur
Bericht door: Braadvraat op oktober 26, 2010, 07:47:23 pm
Onze mede was al maanden klaar met bloepen (bloeben?). Gaan we het overgieten, schuimt het ineens als verse cola!  :o
Dus maar weer teruggeschonken in de mandfles, en om de paar dagen goed schudden.

Dus nog nog een paar maanden langer wachten.  :-(
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Draak op oktober 26, 2010, 07:57:09 pm
Iets dergelijks hadden vrienden van me ook. Eigenlijk wilde hun mede geheel niet bloepen. Totdat een van hen het even schudde. Toen bruiste een groot deel van de mede ineens de fles uit. Net alsof iemand een menthos in de cola gooide.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Braadvraat op oktober 26, 2010, 08:03:23 pm
LOL

Zo ernstig was het bij ons niet, het had in het begin wel netjes gebloept, zoals het hoort.

Maar goed. Iemand enig idee hoe dit kan? Of beter: hoe we dit kunnen voorkomen in het vervolg?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 26, 2010, 08:06:28 pm
geen idee, misschien werd het gist wakker geschud door temperatuurwisseling ofzo? Kent niemand hier een bioloog die alles van gist afweet om dit soort dingen te verklaren? Hier is het namelijk ook wel eens voorgekomen.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Braadvraat op oktober 26, 2010, 08:23:29 pm
geen idee, misschien werd het gist wakker geschud door temperatuurwisseling ofzo? Kent niemand hier een bioloog die alles van gist afweet om dit soort dingen te verklaren? Hier is het namelijk ook wel eens voorgekomen.
Dit doet me er aan denken (en komen we weer on-topic): de mede heeft wel de hele tijd in de bijkeuken gestaan, en dan vooral dicht bij het raam. En we hadden een koude winter, dus ik denk dat de mede in het begin veel kou heeft meegekregen.

Waar lag jullie mede, toen dat bij jullie voorkwam?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 26, 2010, 08:44:02 pm
bij ons staat alles doorgaans in de kelder, maar ik denk dat die in de winter ook wel aardig koud geworden is. Maar toen heb ik de mede naar boven gehaald en een tijdje nog in de warmere woonkamer gezet, ging alles ook weer gisten even en daarna wekenlang niks, toen ging het dus niet meteen schuimen maar wel nagisten in de flessen, dat was die ploppende kurken ellende. En een deel van de toen gebottelde mede die niet geplopt was heb ik weer terug gegoten in een grote fles, en dat was toen weer wel flink aan het schuimen en gisten. Dus wellicht is het inderdaad een soort winterslapende gist?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 27, 2010, 03:03:18 pm
Klinkt op zich plausibel dat bij een koudere temperatuur de gistcellen op non-actief gaan. Midden in een hete zomer (zeg een weekje of twee 25-30 graden overdag) heb ik ook wel eens flessen zien gisten alsof hun leven ervan af hing.

Weet iemand / of heeft ervaring met of de duur (of intensiteit) van de gisting invloed heeft op de smaak? Of maakt dat weinig uit en ligt het eraan hoe lang je de mede daarna uberhaupt laat staan (dus is 3 maanden gisten + 9 maanden staan hetzelfde als 12 maanden gisten?)
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 27, 2010, 06:04:58 pm
Bij druivenwijn schijnt het wel uit te maken, hoe langzamer de gisting hoe beter. Zo heeft de smaak natuurlijk ook wel tijd om zich te ontwikkelen. Ik weet niet hoeveel tijd bepaalde stoffen nodig hebben om te binden qua smaak, en wat de invloed van gistcellen erop is, misschien krijgen sommige stoffen te weinig kans om hun smaak effectief af te geven bij een snelle vergisting omdat de gist ze opeet. Het is maar een theorie, maar ik kan me wel voorstellen dat het mischien zo werkt.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Poppe op oktober 28, 2010, 08:00:13 am
Ok dus moet je nou alles blijven schudden?
Want ik hoor aan alle kanten dat je het na een week gewoon moet laten staan en wachten.
Is dat dan zo erg dat schudden?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 28, 2010, 08:20:24 pm
de wijnmevriouw van de drogist hier zei dat je bij wijn maken in de beginfases regelmatig flink moets roeren/schudden, en dan als het wat helderder begint te worden en je bijvoorbeeld een keer van fles gewisseld hebt om de eerste dikke laag bezinksel weg te halen (als het helder begint te worden), je hem met rust moet laten... zo iets :) experimenatie baart kunst is het devies.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Braadvraat op oktober 29, 2010, 09:36:47 pm
Ehm, als je het blijft schudden wordt het niet helderder.
Of begrijp ik je nu niet goed?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Poppe op november 05, 2010, 10:25:48 am
Ik heb mezelf maar voorgenomen om te schudden totdat de gist het niet meer doet.
Lijkt me dat als je het daarna een week laat staan, al het troep wel naar de boden is gezakt.
Is dat goed? Ik vind het namelijk zo vies uitzien als je er veel fruit in hebt gedaan, dat er dan van die gistdrap op zit.
Zeg aub als ik er nu meteen van af moet blijven omdat ik het helemaal fout heb!
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Big Daddy Bee op november 06, 2010, 11:08:56 am
Volgens mij is dat gewoon een goed plan. Eerst flink laten gisten en schudden, en daarna de rommel eruit (met rommel bedoel ik natuurlijk zeer gewaardeerde ingredienten  :D) en dan laten staan om helder te gaan worden.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: De Baldadige Bij op november 06, 2010, 11:20:31 am
Ik had gisteravond ook nog zo iets geks

ik ging wat mede aftappen uit een 5 liter fles die er al een tijdje stond, het gloeiende zwaard met kruidnagel en kaneel en peper enzo, en die begon dus ook enorm te schuimen toen ik hem overhevelde. maar er zat verder geen koolzuur in ofzo en hij was superlekker. Maar het was wel een beetje gek. Toen ik het daarna in glaasjes schonk schuimde het ook niet meer.

Over peper gesproken, dit waren gewone peperkorrels, maar we zaten te overwegen om eens te expirimenteren met echt pittige mede (maar het moet wel drinkbaar blijven) met spaanse pepers erin. Heeft iemand al eens zoiets geprobeerd? En zijn er suggesties voor eventuele andere ingredienten erbij voor een warme exotische smaak? Misschien kokos en mango ofzo........
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Karlo op november 12, 2010, 09:54:13 am
ananasmede?
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Draak op november 12, 2010, 11:51:36 am
Mede met ananas heeft een vriend van me eens geprobeerd. De ananas voegde eigenlijk enkel een wat rare en nare bijsmaak toe.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Maarten op december 05, 2010, 05:48:23 pm
Goed topic, het forum is erg leerzaam... gebeuren goede dingen hier.


Even ontopic over dat geschuim... Kan het misschien aan de gistsoort liggen die schuim? Ik heb wel een mede van de schrale bakkersgist, die schuimt ook graag. Misschien dat de kwaliteit van d egist dus wat met het schuimen te maken heeft?

Ik ben tevens benieuwd naar het effect van 'klimaat' op het gistingsproces... zo ook de duur.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Aegir op maart 10, 2011, 12:33:32 pm
Goed topic, het forum is erg leerzaam... gebeuren goede dingen hier.


Even ontopic over dat geschuim... Kan het misschien aan de gistsoort liggen die schuim? Ik heb wel een mede van de schrale bakkersgist, die schuimt ook graag. Misschien dat de kwaliteit van d egist dus wat met het schuimen te maken heeft?

Ik ben tevens benieuwd naar het effect van 'klimaat' op het gistingsproces... zo ook de duur.

1ste gisting: mag het aardig warm zijn en nog 'redelijk' schommelen: 18~26° lijkt me doenbaar. Natuurlijk mag er beweging zijn en wals je best af en toe met je fles of DJ.
2de gisting (zo noem ik het proces als hij na een paar dagen heftig gisten op fles met waterslot gaat): dan probeer ik toch al wel meer een stabiele warme temperatuur te behouden.

Algemeen kan je zeggen, en da tgeld voor alle voedingsmiddelen:
- Hoge temperatuurschommelingen = geen goede zaak.
- Koudere temperatuur = trage processen, dus bij mede ook tragere gisting -> er zou meer body in je mede komen. Of dit écht merkbaar is en bv. meer doet dan een half jaar gewoon langer laten staan... geen idee.

Volgens mij zorg je ook best, dat je mede nooit in de vlakke zon staat. Zon 'bleekt' altijd wel af. En zorgt voor een hogere temperatuur aan de buitenkant van je gistende mede. Een mede in de tocht of nabij een raam, krijgt natuurlijk ook andere en sneller wisselende temperaturen (wind) aan zijn buitenste zijden, dus ja... vaak is de kelder of garage een ideale plaats qua klimaat denk ik dan. :)
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Agravain op augustus 25, 2012, 05:41:12 am
Onze mede was al maanden klaar met bloepen (bloeben?). Gaan we het overgieten, schuimt het ineens als verse cola!  :o
Dus maar weer teruggeschonken in de mandfles, en om de paar dagen goed schudden.

Dus nog nog een paar maanden langer wachten.  :-(
Iets dergelijks hadden vrienden van me ook. Eigenlijk wilde hun mede geheel niet bloepen. Totdat een van hen het even schudde. Toen bruiste een groot deel van de mede ineens de fles uit. Net alsof iemand een menthos in de cola gooide.

Wat ook mogelijk kan zijn (om maar weer naar de begin vragen te gaan) is dat het wel blijft gisten, maar dat het koolzuur opgelost blijft in de vloeistof, en niet overgaat in gasvorm.
Dit kan gebeuren als er geen groeikernen zijn waar het koolzuur van opgeloste toestand naar gas kan gaan. Als je naar een glas champagne kijkt (of bier of fris, maar champagne heeft mooie kleine belletjes) zie je dat de bubbel slierten altijd starten op de glaswand. Meestal is dit startpunt een (onzichtbaar) krasje of iets dergelijks.
Een vergelijkbaar fenomeen is het oververhitten van water. Hier zit water van meer dan 100 graden in een glas. Eigenlijk zou het moeten koken, maar ook hier zijn geen groeikernen om stoom te maken. Een kleine verstoring (trilling oid) kan dan een explosieve verdamping veroorzaken.
zie ook het volgende filmpje:
Mythbusters experiment, oververhit water (http://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0)
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: De Baldadige Bij op augustus 26, 2012, 07:27:30 am
je linkje doet het helaas niet....
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Agravain op augustus 26, 2012, 08:25:10 pm
Nu zou hij het wel moeten doen.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: m.kolsters op augustus 27, 2012, 09:19:39 am
Moet je aardbijen nemen dan kan je na 3 jaar de flessen horen knallen, neem dan wijnflessen die meer druk kunnen hebben zit aan de onderkant een verhoging in ( geen vlakke bodem )
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Agravain op september 02, 2012, 01:00:44 pm
Heeft iemand eigenlijk ervaring met doorgisting in beugelflessen? Het lijkt me dat, als de druk door het gisten te hoog wordt het gas langs de rubber ring gaat ontsnappen. Ook heb je bij deze flessen geen noodzaak om ze te laten liggen. Er is immers geen kurk die vochtig moet blijven.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Bulls op september 02, 2012, 04:34:52 pm
Ik heb een keer nog niet volledig uitgegiste most in een beugel fles gedaan, en na 2 week vertrouwde ik het toch niet, toen ik hem met gestrekte armen en afgewend hoofd open deed knalde de kurk incl. beugel tegen het plafond en bruiste de volledige inhoud uit de fles. Dat was erg leuk om op te ruimen :)

Ik heb wel een paar flessen appelcider die met nagisting in beugels staan, en die ploppen aardig als een grolsch, wellicht iets te veel suiker nog ingedaan want ook hier bruist het iets te veel, niet een beetje zoals bij champagne maar er komt aardig wat uit de fles.

Als het goed is moet er niets ontsnappen langs het rubberen ringetje, als ze maar niet zo oud zijn dat je oma ze nog heeft gebruikt net als die gare weckfles ringen :D
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Big Daddy Bee op september 07, 2012, 10:37:58 pm
Jaja, probeer dan maar eens met 2 kratten met 12 flessen mede achterin de auto, buiten 30 graden, in de auto ietsje meer, van Tilburg naar eindhoven te rijden. Met mede die te vroeg gebotteld is.

Ik kan je verzekeren dat je erg voorzichtig over drempels gaat. Echt om de 10 minuten knalde er een kurk af, lekkere plakzooi in de auto, daarna zsm al die flessen in de koelkast en opdrinken ;)


Maar wat betreft die mede: die was dus letterlijk nog aan het gisten, na een poosje in de koelkast had het een onverwacht lekker champagne-mede effect, lekker koel met warm weer, en een nog lekker ongecompliceerd smaakje eraan, perfect zomerdrankje.

Als er zoals anderen in deze draad ook zeggen geen gisting meer is, maar nog wel koolzuur in de vloeistof, dan gaat deze er inderdaad deels uit met acties als overhevelen enzo, an anders ach, dan heb je een beetje fizzy mede, niks mis mee als je het mij vraagt.
Titel: Re: Koolzuur
Bericht door: Avicenna op oktober 07, 2012, 08:01:30 pm
Vandaag had ik een soort van zelfde ervaring.

Een nieuwe mede opgestart (lindehoning, ruikt erg lekker!) en weg gezet. Nu ben ik gewend dat na een paar uur de bellen al beginnen te komen maar deze keer gebeurde er na 4 uur nog niks. Mijn redenatie was dat ik de gist te snel in de most gedaan had voor het genoeg was afgekoeld. Dus ik nog maar een giststarter gemaakt en er bij gegooid. Dop er weer op en even geschud om de nieuwe gist te mengen. Vervolgens werd zo'n beetje mijn hele waterslot leeggeblazen door de hoeveelheid koolzuur die ineens vrij kwam.