Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Big Daddy Bee

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18
61
Zelf mede maken / Re: Mede mislukt!
« Gepost op: september 17, 2012, 02:10:49 am »
of misschien zelfs de kwaliteit van het water dat je hebt gebruikt).

Beetje late reactie, maar dit was eigenlijk het eerste waar ik aan dacht.

5 flessen, 5 watersloten, 5 verschillende batches, de grote algemene deler is ongeveer het water, aangezien het bijna niet kan dat de honing voor problemen zorgt.

Stel dat er nu eens 1 waterslot niet goed sluit ofzo, dat betekent nog niet het einde van 5 flessen, maar waarschijnlijk heb je wel alles met hetzelfde water afgespoeld en dat water ook voor de mede gebruikt.

Wat je kan checken is of er ergens bij je kraan of keukenapparaten zwarte "aanslag" zit die steeds terug komt, dit zijn bacterieën kolonies. Je ziet ze vaak ook in vochtige ruimtes, of als aanslag op ruiten die vaak vochtig zijn.

Verder vertrouw ik zelf kraanwater niet zomaar meer tegenwoordig:
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,237.msg2536.html#msg2536


62
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Pulp mede
« Gepost op: september 16, 2012, 04:45:54 pm »
Zo hee die foto's, het ziet er idd wel gek uit zo wit! Ben erg benieuwd naar de smaak, ik ga eens wat in de agenda schuiven geloof ik ;)

Mooi plaat trouwens ook die met het gevlochten mandje erbij. In die fles rechts (die beerse mede) is dat een soort mini tapje wat erin steekt?

63
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Kleine stoofperen. (sierboom )
« Gepost op: september 16, 2012, 04:34:29 pm »
Das wel heel kort dag, waar kom je vandaan dan?


Tinus, je staat nog niet op de kaart ;)  ( ?action=profile;area=forumprofile )

64
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Aardbeien mede
« Gepost op: september 16, 2012, 04:28:12 pm »
Nee in de mede die je hebt geproeft was de smaak te fleps, nu eens zo veel aardbijen.

Oei oei  :o  laat het maar niet aan de Baldadige Bij horen

Dit is dan mede vier en je drinkt hem met plezier.

Haha, dat klinkt lekker vrolijk  ))J

65
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: september 16, 2012, 04:20:14 pm »
In plaats van overhevelen honing toevoegen en blazen aan de slang, krijgt meer zuurstof en plupt weer verder.

Ah dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik zie meteen een aquariumpompje voor me in die fles mede, misschien ook een leuk kasteeltje op de bodem zetten  :D

Maar alle gekheid op een stokje, op zich klinkt dit als een prima truuc, maar als je er zelf direct lucht in blaast is er wel wat risico dat je er wat bacteriën in blaast toch? (Niet dat ik zelf altijd zo hard laboratorium-hygiëne nastreef, maar toch.)

66
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 16, 2012, 04:13:10 pm »
Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!

Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk  8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;)  (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)

Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.

Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig  :P

67
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: september 14, 2012, 09:59:13 pm »
nou alcohol zit erwel in maar die smaak, zure witte wijn in combi met lauw duval bier.

Wie kan mij oppeppen

Haha, als alle suiker opgegist is dan heb je feitelijk gewoon een hele droge wijn. Weer honing toevoegen kan idd weer zorgen dat hij verder gist, maar soms ook niet, soms zit je al ongeveer aan max alcohol.

In principe hoef je trouwens ook niet meteen over te gaan hevelen puur wanneer de gisting stopt, zeker niet als wat extra honing erin doen hem weer verder laat gisten. Je kunt hem ook gewoon nog wat laten staan om eerst wat te bezinken.



68
Proeverijen / Re: Honingbier of mede.
« Gepost op: september 10, 2012, 01:20:17 am »
hee habraxis,

Hou ons even op de hoogte van je plannen, wie weet kunnen we het een en ander combineren.


Tinus, dat propolis bier maakt me erg nieuwsgierig. Wat doe je volgend weekend?

69
Zelf mede maken / Re: koffie mede
« Gepost op: september 10, 2012, 01:10:01 am »
Hmm, in mijn persoonlijke ervaring is caffeïne en alcohol geen goede combi qua roes. Hoewel ik verder wel houdt van mokka smaakjes. De combi met honing zou in principe goed uit kunnen pakken.

Ik zou inderdaad voorzichtig doen, eventueel kijken of het mogelijk is een smaak-extract te maken zonder de caffeïne.

70
Zelf mede maken / Re: Water
« Gepost op: september 09, 2012, 03:36:13 pm »
Het "praktisch bronwater kwaliteit" dacht ik ook, maar dat is niet zo.

Sinds een jaar of twee gebruik ik een actief-koolstof waterfilter voor alle water wat ik drink, waar ik mee kook, en mede mee maak. (Hij staat op het aanrecht naast de kraan, en dan kun je kiezen of je gefilterd of gewoon kraanwater wilt.)

Hier in nijmegen is geen hard water, en dan ook gecombineerd met het erg goed aangeschreven nederlandse kraanwater, top dus zou je denken... maar een glaasje uit de filter heeft desalniettemin een opvallend andere smaak. Veel zachter, natuurlijker, rustiger zou je bijna zeggen.

Wat betreft water koken: als je water kookt om het steriel te maken, moet je geloof ik ongeveer 20 minuten koken om alles wat er in zit kapot te krijgen (larven en eitjes van sommige microben kunnen aardig wat hebben), maar dan zijn ze alleen dood, en nog niet uit je water, inclusief alle andere ongewenste stoffen die dan wel gekookt zijn, maar verder nergens naartoe gaan.

Koken is dus omslachtig, kost veel energie en is zeer beperkt effectief. Alleen nodig om zoals hierboven gezegd je water op een goede lauwe temperatuur te krijgen voor de gist.

Een filter haalt gewoon alles eruit. Klaar. Bij normaal gebruik vervang je ongeveer iedere 6 maanden de filtermodule.

Deze heb ik:
aQix

Het ding is ongeveer zo groot als een waterkoker :)

Bijzonder veel plezier van gehad al, niet alleen vanwege de betere smaak met koken enzo, maar zeker ook omdat goed water ook belangrijk is voor je gezondheid.

71
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: drink rode wijn ........eerst maken dan maar.
« Gepost op: september 09, 2012, 02:56:07 pm »
SG water 998 gram / liter (wordt afgerond naar 1000)
SG alcohol 790 gram / liter

Dus, hoe meer alcohol, hoe minder sjouwen als je gaat picknicken ;)

Ben erg benieuwd hoe het wijnmaken gaat! Wij hebben het ook eens gedaan, maar dat werdt rosé, en ook witte zijn, die was erg lekker geworden. Een resultaat daarvan is terug te vinden als PDF op de hoofdsite, met een grote knipoog :)  http://www.debaldadigebij.nl/wijn.html

72
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 08, 2012, 02:56:04 pm »
Voor kleine hoeveelheden (even) wegzetten, 1 liter smoothie fles van de albert-heijn!

73
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 08, 2012, 02:42:45 pm »
Wij hebben dit ook eens gedaan. Het lijkt er op dat je bij het koken wel wat stofjes kapot maakt, want die batch smaakte nergens naar.

Dit kan ik niet geloven.
Slechte honing of te wijnig, en kom anders maar proeven.
Dan weet je het verschil.

Nou, ik ben dus wezen proeven ;D en ALLE medes (en het waren er veel) die Tinus ons liet proeven waren ZO GEWELDIG, dat ik gewoon nooit meer naar al het "detaillistische" gepraat over koken en niet koken zal kunnen luisteren, terwijl ik het idee heb dat die info werkelijk van belang of bruikbaar is wanneer ik mede ga maken.

Het enige waar ik in kan komen is het verlies van aromatische geurstoffen, maar voor de rest: met koken klaart je mede veel sneller, dat is het grote verschil, niet in smaak.

74
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 08, 2012, 02:30:58 pm »
hoef je je ook geen zorgen te maken over wilde gisten.

Af en toe, ben ik zelfs heel blij met wilde gisten  :)  haal maar eens een albert-heijn smoothie, liefst eentje met bramen en kersen enzo, gewoon paar dagen wachten, en je hebt een perfecte starter, water en honing erbij, en voila. Zo verkreeg ik enkele heerlijke fruitsmaakjesmedes, en niet te zuinig qua alcohol ook!

Waarschuwing, als je te lang wacht met zo'n flesje, en je maakt hem open, dan zit alles onder.

75
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: september 07, 2012, 10:59:16 pm »
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).

Dank voor deze info hier posten Medeblander! Ik weet niet of veel mensen zich druk maken om hoge en lage gisting (voor de duidelijkheid: ik niet meestal  :) ) maar het is wel goed om dit soort dingen te weten zodat je kunt nagaan wat er eigenlijk gebeurt in je flessen.

Als ik werk met kleine flessen 5 tot 10 liter ofzo, en ze staan in mijn zicht, dan heb ik de neiging ze vaak even te schudden (niet echt schudden, maar ik draai ze zo rond dat de vloeistof even gehusseld wordt) na een tijdje merk je dat alles super snel weer bezinkt, dan nader je een soort eindstatium. Ik houd de flessen ook goed vol, en haal het waterslot er niet af, geen extra zuurstof. In ieder geval in de case van de "big daddy's brew" leverde dit door optimale lage gisting een erg hoog alcoholpercentage op.

Plus vrijwel garantie dat er geen nagisting gaat optreden, wanneer het proces op deze manier ten einde is, dan was het dat ook echt.

En dan zie je, je kunt voorkomen dat je geduld moet hebben door goede planning en uitvoering. Geduld hebben betekent vaak wachten op bezinken of wachten tot de hoge gisting stopt, maar dat kan vaak voorkomen worden.

En dan nog, graag wil ik hier even verwijzen naar wat wijze woorden van een van onze leden:
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,106.msg1311.html#msg1311

Dus  ))J

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18