Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Davids

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: oktober 08, 2017, 03:45:48 pm »
Dus, eigenlijk lees ik hier, dat wanneer ik aan deze batch opnieuw honing zou toevoegen, het opnieuw zou kunnen gaan gisten?
Het suikergehalte was nu inderdaad onder 1. Maar het alcoholpercentage was ook hierbij rond 5%. (mede/water 50/50). Met een refractometer gemeten.

Wat doe ik met deze batch het beste?


2
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: oktober 08, 2017, 03:41:20 pm »
Het heeft lekker staan borrelen. Na de heftigste gisting aangevuld tot 1 gallon.
Maar.... toen ik terug kwam van vakantie was de schroefdop gebarsten en was het waterslot eraf. Hel bijzonder...
Omdat er (maar) 1 fruitvliegje in zat, ben ik er van uit gegaan dat dit net was gebeurd. De vlieg eruit en opnieuw afgesloten.
Het gisten is inmiddels al een tijdje gestopt.
Met een refractometer heb ik bij een 50/50 mede/water oplossing  de hoeveelheid alcohol gemeten. Dat was, na terugrekenen, 5%. Zou niet goed moeten zijn....
De eerstvolgende stap is nu overhevelen naar een schone fles, want dat is nog niet gebeurd en het suikergehalte meten. Als er nog suiker in zit zal ik een nieuwe giststarter moeten toevoegen lijkt mij. Klopt dat?
Nog andere tips?

3
Zelf mede maken / Nieuwe batch
« Gepost op: augustus 01, 2017, 11:10:08 am »
Dit keer volgens het boekje gewerkt.
2,5 liter water gekookt en daarna de honing opgelost.
1350gr lindehoning
Na afkoelen tot 26 gr.C.
2,8gr Gistvoeding
4gr wijnsteenzuur
Snufje tanninepoeder
Kamertemperatuur 23 gr.C.
De SM die ik meet is 1130g/cm3
5gr Arsegan Wijngist Mede met 3 theelepels suiker in 50mL water (27 gr.C.) opgelost.
Nu afwachten.
Later vul ik aan tot 1 gallon (3,78L).

4
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 10, 2017, 04:39:56 pm »
Oké, duidelijk. Dankjewel voor de hulp.
Ik ga opnieuw honing aanschaffen en toevoegen.
Dat doe ik in de grote fles. Wanneer deze te vol wordt, maar de sd nog niet is bereikt, hevel ik vloeistof uit de fles in een andere af te sluiten fles enz.
Giststarter erbij.
Moet er ook weer opnieuw gist toegevoegd worden? Of is dit, denk je, nog voldoende aanwezig in de grote fles?

5
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 09, 2017, 01:45:42 pm »
Ik heb (nog) geen alcoholmeter en hoe en waarmee meet ik het suikergehalte (glucosegehalte meetstrookjes?)
Hoeveel honing toevoegen?
De fles heeft nu nog wat ruimte onder de kurk over.

6
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 07, 2017, 08:33:20 am »
Ik heb mijn batch overgeheveld en de dichtheid gemeten. Deze is nu net onder 1,00, in het gele deel van mijn hydrometer.
Het boekje is besteld.

7
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 01, 2017, 06:52:42 am »
Inmiddels zijn we bijna een maand verder...

Volgens recept toegevoegd:
- 7,5gr geraspte citroenschil (schoongespoeld met water)
- 1,5 afgestreken theelepel tanige
- 4,5 theelepels citroenzuur
- 1,5 theelepel wijnsteenzuur
- 3 theelepels Gistvoeding zout
-1 Zakje mede-wijngist Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter).

De honing opgelost in 6 liter water. 10 minuten tegen de kook houden samen met de citroenschil. Schuim afschepen.
Na koeling in de gistfles gedaan. Samen met alle ingrediënten.
Na een week aangevuld tot de hals met kraanwater.

De gisting was goed in het begin. Heftige CO2 ontwikkeling. De fles staat op de kast in een donker hoekje van de woonkamer. Maar momenteel zie ik bijna geen bubbels meer. Ik heb de fles elke week wel een keer flink gezwenkt zodat allen goed word gemengd. De drab op de bodem meng ik dan weer helemaal met de
Het lijkt mij te vroeg voor de gisting om al te stoppen. Ik lees overal dat dit 3 maanden nodig heeft (ongeveer). Zou de buitentemperatuur hier iets mee te maken kunnen hebben?
Vooralsnog laat ik het rustig even staan, maar misschien hebben jullie nog tips om de gisting weer op gang te brengen?

8
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: mei 04, 2017, 05:33:33 pm »
Ga ik doen! 
Ik wil inderdaad 15 liter maken.

9
Zelf mede maken / Mijn eerste mede poging
« Gepost op: mei 04, 2017, 09:59:54 am »
Oké,
Nu heb ik 4,5 kg, voor een zoete mede met een wat hoger alcoholpercentage.
Hierbij heb ik "Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter)." gekocht.
Omdat ik niet te moeilijk wil doen zou dit, met water natuurlijk, mijn mede moeten maken.
Nu begin ik wat twijfels te krijgen, omdat ik op de verpakking van de gist lees dat ik de zuurgraad in de gaten moet houden, i.v.m. een constante gisting. Moet er dan nog meer bij in? Wie neemt mijn onzekerheid weg? #hetmoetlukken!

10
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Gepost op: mei 03, 2017, 04:41:14 pm »
Hartelijk dank!
Inmiddels heb ik een bestelling gedaan en heb ik contact gekregen met een imker. In juni heeft die weer honing, dus heb zelf alvast 4,5kg honing bij de supermarkt wezen halen. Ik ben zelf heel benieuwd wat het gaat worden.

11
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Gepost op: mei 03, 2017, 08:22:11 am »
Dankjewel voor je reactie. Ik heb eens bier gemaakt en een likeur op school. Verder heb ik weinig ervaring.
Natuurlijk heb ik het hele forum al doorgespit. Toch vind ik het lastig om een duidelijk beeld te krijgen.
Inmiddels heb ik ook bij de brouwmarkt e.e.a. gespot en hier een email van ontvangen.
Ik ga daar een starterset bestellen met wat extra medegist. Inmiddels wel vernomen dat er verschillende gisten zijn die op een verschillende wijze ingezet kunnen worden.

12
Zelf mede maken / Starterset
« Gepost op: mei 02, 2017, 08:49:39 am »
Hallo allen,
Ik sta op het punt om de starterset te kopen in deze link:

http://www.vanderkooyjubbega.nl/wijnmaken-startpakket-mede-of-honingwijn.html

Ik heb nog geen mede gemaakt,  maar het staat al jaren op mijn lijstje. Iemand tips voor mij?  Welke honing gebruik ik  bijvoorbeeld het best? Heb ik deze set idd in het geheel nodig?  Andere tips of aanbevelingen?

Ik hoor het graag.
Groeten, David.

Pagina's: [1]