Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
91
Zelf mede maken / Re: Bottellen
« Gepost op: maart 16, 2013, 08:52:12 am »
Wanneer heb je deze ingezet? Hij is inderdaad mooi helder. Heb je dit alleen met geduld bereikt, of heb je klaringsmiddelen gebruikt?

92
Medesoorten en -smaken / Re: Zoete mede
« Gepost op: maart 07, 2013, 08:45:35 pm »
Bijker, het ligt er ook aan wat voor gist er bij gaat. Gist dat maar tot 14%-15% kan hebben, zal weinig veranderen. Voeg je een gist toe die hoger kan, bijvoorbeeld een champagne gist die tot 17% gaat, kun je die paar extra procentjes alcohol maken.
En zoals Avicenna meldde, verdunnen is ook een goede optie.
Ik weet zo niet wat de SM van een (half) droge mede is en hoeveel de SM daalt door 3% extra alcohol. Misschien heb je een combinatie van beide nodig. Let wel dat verdunnen niet alleen de alcohol verdund, maar (in theorie) ook de smaak, al zal dat in de praktijk wel niet zo'n vaart lopen.

Na wat googlen vind ik deze waar 18% wordt beloofd. Bij deze wordt zelfs 20% beloofd, wat je dus een extra 5% a 6% alcohol gaat opleveren. Ik schat in dat dat voldoende moet zijn om een gort droge mede van je batch te maken. (Wel even echt na rekenen he ;))

93
Wie is wie? / Re: Groeten van een mede liefhebber
« Gepost op: maart 03, 2013, 03:22:07 pm »
Hoi Zay,

welkom hier in de korf.

94
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: februari 20, 2013, 05:35:26 pm »
Mijn batches hebben tot nu toe nog niet zo hard gegist dat de vloeistof rond stroomt in de fles. Vind ik ook niet erg eigenlijk, als de gisting maar aanslaat.

Vandaag deze mede overgeheveld en de fles aangevuld tot 5 liter, hierbij de bekende getalletjes:
SG begin 1060 (komt van 1136).
Overgeheveld.
2 liter gekookt water toevoegd.
SG na aanvullen: 1032.

95
Zelf mede maken / Reinigen materiaal
« Gepost op: februari 20, 2013, 05:04:27 pm »
Nu ik een tijdje bezig ben met de edele kunst van het medeblanden heb ik mijn portie schoonmaak / sterilisatie werkzaamheden al flink toegepast. Nu vallen mij een aantal dingen op betreffende het restvocht. Met name mijn hevel (slang) en mijn gistingsflessen blijven vochtig aan de binnenkant. Vooral de hevelslang blijft vochtig, zelfs na een aantal dagen hangen. Ook bij de flessen, waarvan ik dacht dat ze droog waren, zie ik soms toch weer condensatie in de hals verschijnen.

Heeft iemand tips om de slang en de hevel aan de binnenkant in korte tijd goed droog te krijgen? Juist omdat de slang en de hevel zo lang vochtig blijven ben ik bang voor schimmel / bacterie groei etc.


96
Wie is wie? / Re: zeg ken jij de bosjesman?
« Gepost op: februari 19, 2013, 06:28:45 pm »
Hoi Sander,

welkom in de korf.

97
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: februari 18, 2013, 12:45:16 pm »
Weer eens aan de slag gegaan met deze melomel. Hij gist nog steeds, want er blijft gas vrij komen als ik met de fles schud. Vandaag heb ik hem overgeheveld en aangevuld tot 5 liter. Hiervoor moest ik 0,75 liter (gekookt) water toevoegen. Verder nog wat getalletjes:
-0,75 liter gekookt water toegevoegd, de gistingsfles zit nu tot net onder het oor vol. Dit zou ongeveer 5 liter moeten zijn.

SG voor aanvullen: 1012
SG na aanvullen: 1010

De smaak is al erg goed. Zacht, zoet en toch een appelige smaak. Raar dat ik die de vorige keer gemist heb. Dit is een gemene mede  >:D, want hij drinkt  )J als limonade weg. Maar zodra je opstaat: [vul hier een smiley in die met een hamer op zijn kop wordt geslagen].

98
Wie is wie? / Re: Hoi, ik ben Raymond
« Gepost op: februari 13, 2013, 03:10:31 pm »
Hoi Raymond,
veel gist en drink plezier. Al moet je nog wel wat geduld hebben als je eerste lading pas 5 dagen staat.

99
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 14, 2013, 09:49:46 am »
Hoe lang moet ik wachten met het bijvullen van de fles?
Het lijkt er op dat ik geen spontane schuimvorming krijg. Als ik met de fles schud schuimt het uiteraard wel, maar er staat standaard geen schuim op.

100
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 13, 2013, 09:42:51 am »
Ja ik gebruik meteen het waterslot. En het blubt inderdaad niet. Maar zodra ik zwenk met de fles wordt het slot leeg geblazen door het gas wat opeens vrijkomt uit de vloeistof.

Een voorgisting doe ik niet aan. Hoe sneller de zaak alcohol produceert hoe beter. Omdat mijn gistingsflessen maar 5 liter zijn en de kleinste hoeveelheid gist die ik kan kopen 7 gram is, kan het vermenigvuldigingsstadium van de gist, naar mijn mening, overgeslagen worden.

Omdat dit pas mijn derde lading is moet ik tot mijn schande zeggen dat het gewone potjeshoning uit de supermarkt is. Maar ik ben al wel aan het rondkijken naar imkers. Bij mijn werk heb ik al wat borden langs de weg zien staan, en van een collega weet ik ook dat hij bijen houdt, dus hij is ook wel een mooie ingang tot de imker scene in mijn werkomgeving.

101
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 13, 2013, 09:07:05 am »
Wat is de natuur toch een mooi iets. De gisting is vannacht goed aangeslagen, maar weer het "probleem" dat de koolzuur goed opgelost blijft in de vloeistof.

102
Mede (en andere brouwsels) logboek / Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 12, 2013, 08:16:42 pm »
12-01-2013:
Vandaag de vrijgekomen gistingsfles weer gevuld met een nieuw mengsel. Dit keer een recept wat Bijker heeft gegeven. De hoeveelheden waren voor 10 liter, dit heb ik gehalveerd, omdat mijn fles maar 5 liter is.
  • 1,5 kg honing
  • 2,5 liter water
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 4 gram bioferm BLANC (gist voor witte wijn)
  • een kop sterke thee (sencha green tea), hiervoor heb ik water van de 2,5 liter gebruikt. Voor het oplossen en hydrateren van het gist geldt hetzelfde.
Deze keer heb ik de honing met 1,25 liter water tot tegen het kookpunt verhit. Op het forum hier heb ik diverse malen gelezen dat dit een positief effect heeft op de snelheid  van het helder worden van de mede.

De soortelijke  massa van het gehele mengsel is 1136.

Update 20-02-2013:
Overhevelen en 2 liter gekookt water toegevoegd (volume is nu 5 liter).
SG voor: 1060
SG na: 1032

Update 04-06-2013:
Overgeheveld.
SG:1019

Update 10-08-2013:
Overgeheveld.

Update 10-11-2013:
Overgeheveld.

103
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: januari 11, 2013, 05:33:49 pm »
Zo, ik heb me een beetje vergist in de hoeveelheid die nog in de 5 liter fles zat: ik heb er nog twee 0.75 liter beugels uit kunnen halen.  ;D  Wat overschoot heb ik in een glas gegoten en daar ben ik nu van aan het genieten.  )J

104
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: januari 11, 2013, 06:56:22 am »
De mede is 22 augustus 2012 ingezet. Zit dus op 4 maanden en 2 weken. Waarschijnlijk ga ik vanavond de gistingsfles leeg maken (nog een 0.75 fles bottelen en het restant  ))J). Als het meezit zet ik van het weekend een nieuwe batch in. Ik denk dat het een gewone mede wordt.

105
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: januari 08, 2013, 04:53:56 pm »
Nou, hierbij dan een foto van de eerste (en waarschijnlijk enige) volle fles van het eerste brouwsel. De rest is al op gegaan aan diverse proef sessies.
Misschien dat ik nog net een tweede fles van 0.75 liter uit de gistingsfles kan halen.

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10