Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
61
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: november 21, 2013, 05:07:21 pm »
De batch is op 14-09-2013 ingezet.

62
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: november 21, 2013, 11:39:17 am »
Vandaag de fles afgevuld met 0,45 liter water. Nu is het volume in de gistingsfles 5 liter.
Na de overheveling doet de mede vrij weinig meer, ook zakt de gist snel naar de bodem. Aangezien deze mede nog behoorlijk zoet is, hoop ik dat de gisting nog een tijdje aan de gang blijft.

63
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Taxus bes en mede.
« Gepost op: november 16, 2013, 06:46:04 am »
Hoe heb je die gelei gemaakt Tinus? De zaak met geleisuiker laten koken?
Hoeveel taxusbessen heb je nodig om de hoeveelheid te maken die op de foto staat, en hoeveel mede / likeur kun je daarmee maken?
Ik weet het, veel vragen maar ik ben echt nieuwsgierig naar jou werkwijze.

64
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: november 16, 2013, 06:41:49 am »
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met mede maken, dus ik probeer eerst wat handigheid in mijn vingers te krijgen voordat ik me aan experimenten ga wagen. Daarom ben ik begonnen met het lezen hoe je mede maakt. Op die zoektocht heb ik ook wat recepten gevonden die redelijk uitgebreid beschreven waren, zodat ik kon vergelijken met mijn eigen resultaten.

Mijn mede met veenbessen is mijn eerste (eenvoudige) experiment met extra toegevoegd fruit. Ondertussen ben ik nog wel aan het broeden op smaak combinaties, dus er zal nog wel eens een experiment volgen.

65
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: november 15, 2013, 05:04:40 pm »
Cranberries is de Engelse benaming, veenbessen de Nederlandse.

66
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: november 15, 2013, 05:01:12 pm »
De zuren om er geen laf zoet drankje van te maken. Zie ook de discussie hier. Ook bij wijn maken wordt er vaak de zuurgraad gemeten en aangepast.
Verder hou ik wel van een zuurtje in mijn mede, dat maakt het lekker fris.

De thee is een natuurlijke tannine bron en dient ook als bron voor gistvoeding, zie ook de discussie's hier, hier en hier. En ik ben verder een theeleut, want ik drink wel een paar liter thee per dag.
Waarschijnlijk ga ik de volgende mede zonder thee (maar wel met zuren) maken.

67
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: november 10, 2013, 11:44:45 am »
Mede is nu mooi geklaard, dus opnieuw overgeheveld. Het restant moet ik nog filteren, dus de proefnotitie volgt nog.

68
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: november 10, 2013, 11:35:54 am »
Vandaag deze mede voor het eerst overgeheveld. Dit is misschien een beetje aan de late kant, maar ik wilde de veenbessen goed de tijd geven om hun smaak en kleur af te geven.
Volgende keer ga ik de bessen ook vooraf behandelen met pecto enzymen, om zo nog meer uit de vruchten te krijgen.
Na het overhevelen heb ik nog een liter gekookt water toegevoegd.
Het restant uit de fles, wat de hevel er niet meer uit krijgt, heb ik in een koffiefilter in een trechter gedaan. Dit staat nu uit te lekken in een glas. Dit soort restanten gebruik ik om te proeven hoe het gaat.
Deze mede is nog vrij zoet, dus waarschijnlijk nog niet uit gegist. Dit is wel voor het toevoegen van het water.
Soortelijke massa heb ik verder niet gemeten. Dat doe ik in een later stadium wel.

69
Wie is wie? / Re: gegroet mede brouwers
« Gepost op: oktober 28, 2013, 03:52:52 pm »
Hoi Bart, zoon van Martin. Leuk dat je je vleugels uit komt slaan hier in de korf.

70
Wie is wie? / Re: hallo
« Gepost op: oktober 28, 2013, 03:52:08 pm »
Hoi Grasbij, welkom in de korf.

71
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Taxus bes en mede.
« Gepost op: oktober 25, 2013, 09:41:31 am »
Hoe zit het met het taxine, ben je daar niet bang voor?
Voor zover ik heb gevonden is alleen het vruchtvlees van de taxus bes gifvrij.
De zaden, bladen, takken en wortels bevatten verder allemaal taxine.

72
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Taxus bes en mede.
« Gepost op: oktober 24, 2013, 10:10:00 am »
Tinus,

heb je de bessen in onverdunde honing gedaan? Dat kan ik niet goed zien op de foto's.

En tja mede of likeur, dat is een persoonlijke voorkeur denk ik. De smaak van taxus bessen ken ik niet, maar gevoelsmatig zou ik zeggen: likeur.
Mijn enige ervaring met bessen loopt nu nog: mijn mede met (gedroogde) veenbessen.

73
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: september 15, 2013, 05:55:33 am »
Ruim een uur na het toevoegen van de gist stond de fles al te bloepen. Ik ben benieuwd wat dit gaat worden.
Ik had geen foto's maar u vraag en wij draaien:

74
Mede (en andere brouwsels) logboek / Vlielands Gloed
« Gepost op: september 14, 2013, 03:33:46 pm »
14-09-2013
Vandaag een mede met veenbessen (cranberry's) ingezet. Het recept is gebaseerd op Bijkers eenvoudige mede. Hier heb ik 250 gram gedroogde cranberry's aan toegevoegd.

Ingrediƫnten:
  • 1,5 kg honing
  • 3,25 liter water
  • 0,25 liter thee
  • 250 gram gedroogde cranberry's
  • 13 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 3 gram gist (Bioferm AROMATIC)
De cranberry's met 0,25 liter water gekookt. Honing opgelost in 1 liter water. Alle ingrediƫnten (behalve de gist en 0,1 liter van het water) in de fles gedaan. Dit mengsel heeft een SM van 1118.
Nadat de most voldoende was afgekoeld de gist en het resterende water toegevoegd.

In de eerste instantie had ik 2,5 liter water gepland, maar de soortelijke massa van dit mengsel was flink hoger dan 1150 ( de maximale schaal van mijn meter). Bij de volgende keer kook ik de cranberry's met 0,5 liter water in plaats van 0,25 liter. Omdat de bessen gedroogd waren was bijna al het water opgenomen.

Berekeningen:
Soortelijk gewicht van 1118 komt overeen met 307 gram suiker per liter.
3.5 liter water + 1.5*0.6 liter honing = 4,1 liter most. Dit is 4.1*307=1258 gram suiker totaal.
1258 gram voor 5 liter = 251,5 gram per liter.  Als 18 gram 1% alcohol oplevert wordt het alcoholgehalte iets onder de 14%.

Update 10-11-2013:
eerste overheveling.
1 liter water toegevoegd.

Update 21-11-2013:
0,45 liter water toegevoegd. Het totale volume is nu 5 liter.


Update 09-02-2014:
2de overheveling

Update 08-04-2014:
3de overheveling

Update 12-10-2014:
Gebotteld.

75
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 12, 2013, 08:32:53 am »
Het lijkt er op dat de vergisting eindelijk gestopt is, want gisteren was de luchtdruk buiten de fles hoger dan binnen de fles. Ook na schudden veranderde dit niet. Daarom het restant in 0,75cl beugels gedaan. Ik heb er nog drie van kunnen vullen. De mede is nog wel troebelig, maar ik had geen zin meer om langer te wachten op het klaren. Dat gebeurt in de koelkast wel. Grappig detail: de mede was gisteren precies een jaar geleden ingezet.

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10