Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
46
Wie is wie? / Re: Imker Floris stelt zich voor
« Gepost op: juni 09, 2014, 02:49:33 pm »
Hoi Floris,

welkom hier in de korf. Altijd handig om je eigen honing te kunnen verwerken.
Veel lees- en leerplezier hier.

47
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 26, 2014, 01:53:35 pm »
Bij mij begint de gisting ook pas na een jaartje tegen zijn eind aan te lopen. Dan nog een tijdje bezinken (klaringsmiddelen doe ik niet aan). Je bent inderdaad waarschijnlijk ruim een jaar bezig om bij de botteling te komen. Dan moet het nog een tijdje rijpen.

48
Ik weet niet of gist goed bestand is tegen zuur. Volgens mij heb ik één keer de PH bepaald met mijn titratie setje. Maar zo laag als 3 zijn mijn batches bij mijn weten niet geweest. Dacht dat witte wijn zo rond de 5 a 6 zit.
Verder weet ik niet of de witte wijn gist beter / anders presteert als rode wijn gist. Eigenlijk moet ik van alles een fles bewaren en eens een proef sessie houden.
Maar om dat een beetje goed aan te pakken moet je eigenlijk 1 grote batch most aanmaken en dat met de verschillende gisten inzetten. Dan weet je pas dat de smaakverschillen door de gist komen. Mijn (of eigenlijk Bijkers) eenvoudige mede smaakt prima, dus in dat recept is het prima op zijn plaats.
Nu heb ik wat lopen met aromatic gist, dus misschien dat die een rijker smaak pallet oplevert.
Honing en suiker gaat in principe wel goed. Als ik een gist starter maak, dan doe ik dit ook met suiker omdat dat lekker makkelijk afweegt. Honing doe ik altijd per pot (van 500 gram) er bij. Soms als ik meer honing wil gebruiken dan gaat er later in de vergisting nog wat bij (omdat anders de SM te hoog wordt en dat is ook weer niet goed voor de gist).

49
Mede met cola, een aparte combinatie.
Maar een pH van 3, dat is behoorlijk zuur. In cola wordt dat gemaskeerd door de suiker, die verdwijnt bij de vergisting.
Heb je dit recept al eens eerder gemaakt?

50
Wie is wie? / Re: Ik ben Pieter-Jan
« Gepost op: mei 21, 2014, 05:08:51 pm »
Hoi Pieter-Jan,
welkom in de korf.
Voeg je de honing in één keer toe of in meerdere keren.

51
Wie is wie? / Re: Hoi Hoi
« Gepost op: mei 17, 2014, 05:02:49 am »
Hoi Cor,
ten eerste, welkom op het forum. Je baan klinkt als off-shore, heb ik dat goed geraden?
ten tweede, mede maken is ook iets voor jou.

De belangrijkste zaken zijn geduld en hygiëne. Het mooie van mede maken is dat de gist het werk helemaal zelf doet. Als het éénmaal aan het gisten is, dan hoef je er niet meer zoveel naar om te kijken (tenminste, ik kijk niet zo veel meer). De reden waarom ik veel keek in het begin was nieuwsgierigheid, nieuwheid van de hobby enzovoorts, maar niet uit noodzaak. Kijk anders eens naar mijn logboeken hier, dan zie je hoeveel tijd er tussen de verschillende handelingen zit.
Als je 20 dagen aan het werk bent kom je niet in de verleiding om te veel te rommelen met de batch, de geduld factor is dus al ingebouwd  :).
Maar misschien hebben meer doorgewinterde medemakers daar wel een heel andere mening over.

52
Wie is wie? / Re: Vriendin-van
« Gepost op: mei 04, 2014, 08:05:20 pm »
Hoi Yvonne,

welkom hier.

53
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: april 08, 2014, 08:34:38 am »
Deze mede is inmiddels gebotteld. Vreemd. Dacht dat ik dit al eens had gemeld. Heeft precies een jaar op de gistingsfles gezeten. Momenteel zijn er nog 3 0,75 liter beugels over.

54
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: april 08, 2014, 08:25:17 am »
Vandaag maar weer een een overheveling gedaan. Het lijkt er toch op dat de gisting tegen het einde loopt. Soms is er namelijk onderdruk in de fles (waterslot staat naar binnen toe).  Na het hevelen bubbelt het weer, misschien wat koolzuur wat vrijkomt uit de vloeistof.

55
Wie is wie? / Re: Hallo Mede Mensen!
« Gepost op: februari 13, 2014, 05:34:36 pm »
Hoi Bril,
welkom hier in de korf.

56
Zelf mede maken / Re: Een korte recap en begin eerste mede
« Gepost op: februari 13, 2014, 05:31:22 pm »
Hoi WatZullenWeDrinken,

zelf gebruik ik ook oxi, werkt perfect om te reinigen. Als ik je een tip mag geven: haal maar wat meer gistingsflessen. Ik heb er eerst drie gehaald, maar dat bleek al snel te weinig. Bij mij duurt het (tot dusverre) 9 maanden tot een jaar voordat de zaak is uitgegist. Tussendoor begint het wel te kriebelen, en dan is het fijn als je al een volgende batch in kan zetten.
Giststarters kun je inderdaad het beste zelf maken met appelsap, zoal medeblander al aanstipte.

En over thee zijn de meningen verdeeld, zelf doe ik het wel altijd (al heb ik nu één batch lopen zonder).

Verder veel gistplezier toegewenst

57
Zelf mede maken / Re: flessen
« Gepost op: januari 21, 2014, 12:45:22 pm »
de plastic fles verkleurd.
Misschien zelfs dat nog niet eens.
Denk maar aan cola, is eigenlijk best een gemeen goedje (erg zuur bijvoorbeeld), dat heeft ook geen effect op de plastic fles waar het in zit. Of bijvoorbeeld honing in van die knijpflessen, als je die flessen schoon spoelt zie je er ook weinig aan.

Die fris flessen zijn bedoeld om levensmiddelen in op te slaan, dus ik vermoed dat het wel gaat. Misschien wel even de dop goed controleren of deze nog goed afsluit.

58
Wie is wie? / Re: proost mede genoten
« Gepost op: januari 12, 2014, 07:17:29 pm »
Hoi Japie,

ik heb je intro helemaal over het hoofd gezien. Maar bij deze als nog hartelijk welkom.

59
Mede-delingen / Re: Een fijn nieuwjaar 2014
« Gepost op: januari 06, 2014, 05:17:06 pm »
Ook van mij de beste wensen en het nodige gist plezier in het nieuwe jaar.

60
Zelf mede maken / Re: op temperatuur houden
« Gepost op: december 20, 2013, 07:44:49 am »
Emmer water met een aquarium verwarmingselement er in. Die kun je regelen, zijn niet zo duur. Verder zijn het standaard artikelen, dus goed uitontwikkeld. Ook zijn er types voor verschillende aquarium groottes, dus je kunt vrij makkelijk een type vinden wat geschikt is voor jou. Regeling is na instellen automatisch, dus hoef je verder niet meer naar om te kijken. De emmer zelf kun je dan eventueel ook nog isoleren om het energieverbruik in de perken te houden.

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10