Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
31
Mede (en andere brouwsels) logboek / Nogmaals Aardbeien mede
« Gepost op: juni 21, 2015, 08:06:12 am »
Omdat het idee van aardbeien mede mij wel aansprak en het er nu de tijd van het jaar voor is, zal ik ook maar eens een poging wagen.
Gisteren heb ik aardbeien kunnen plukken voor weinig. Een deel van de oogst heb ik meteen voorbereid.

Ingredienten:
  • 4,1 kg aardbeien (met aanhangend water van het wassen).
  • 7 gram Bioferm ROUGE
  • 3 gram pecto enzymen
  • 6 gram gistvoeding
  • 0.5 kg honing + 1,0 kg = 1.5 kg totaal
  • 0.5 liter water + 1.0 liter = 1.5 liter totaal
2015-06-20:
Was de aardbeien. Breng ze aan de kook met een beetje water. Laat afkoelen en voeg de pecto enzymen toe. Roer af en toe door.

2015-06-21:
Los de gistvoeding op in 20 ml water en voeg deze toe aan de most. Los ook de gist op in 80 ml handwarm water en voeg dit ook toe aan de most. De most zit nog steeds in (de afgedekte) pan.
Update 19:20: Nu net de most in de fles gegoten. De gisting is inmiddels aangeslagen, al gist het nog niet erg hard.

2015-06-24:
Omdat ik de indruk had dat de vergisting wat langzamer ging heb ik vandaag 500 gram honing in 500 ml water toegevoegd. Dit mengsel heb ik in een nieuwe fles gedaan, en het gistende aardbeiensap er bij geheveld.

2015-07-07:
Deze keer 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. De fles is nu vol.

2015-07-10:
Overgeheveld omdat mijn waterslot was volgelopen.

2015-08-05:
Overgeheveld, gisting leek gestopt. 500 gram honing en 500 ml water in een schone fles, het gistende aardbeiensap er bij geheveld.

32
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Steentijd mede.
« Gepost op: juni 19, 2015, 04:24:57 pm »
Vandaag deze mede gebotteld.
Ik heb 1 fles van 2 liter en 3 flessen van 0,75 liter kunnen vullen.
Van het laatste beetje uit de gistingfles ben ik nu aan het genieten.
Deze is lekker zoet.
 ))J

33
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Aardbeien mede
« Gepost op: mei 31, 2015, 07:47:50 am »
Hoi Tinus,

Je schrijft dat je 80 kg aardbeien hebt gebruikt. Hoeveel honing en water is hier bij gegaan?
Ik ben ook van plan om aardbeien mede te gaan maken, maar niet in zulke grote hoeveelheden als jij  :), dus ik moet gaan omrekenen naar geschikte hoeveelheden voor mij.
De verhoudingen die jij gebruikt wil ik wel graag aanhouden.

34
Wie is wie? / Re: Mede-plichtig
« Gepost op: mei 04, 2015, 06:20:29 pm »
Hoi Alchemist,

leuk om te lezen dat je "het licht" hebt gezien, en de alcohol niet verder omzet in azijn.
Welkom in de korf.

35
Vragen en opmerkingen / Re: Etiketten
« Gepost op: maart 12, 2015, 07:06:50 pm »
Mooie etiketten Tinus.

36
Vragen en opmerkingen / Re: Etiketten
« Gepost op: februari 23, 2015, 05:59:30 pm »
ik heb ergens de volgende tip gelezen:
maak een mooi ontwerp
print uit (liefst op een laserprinter)
Plak ze met melk op de flessen

Is later ook makkelijker te verwijderen.

Ik heb overigens geen ervaring met deze methode.

37
Zelf mede maken / Re: Koolzuur in mede
« Gepost op: februari 23, 2015, 05:56:01 pm »
Staat je waterslot nog naar buiten toe? Dat betekent dat je overdruk in je fles hebt. Dan is waarschijnlijk je gisting nog bezig. Als je zachtjes de fles zwenkt zou het koolzuur vrij moeten komen uit de vloeistof en zie je weer belletjes door je waterslot komen.
Als je dit na een paar dagen weer doet, en je ziet weer belletjes, dan weet je vrijwel zeker dat de gisting nog bezig is.

38
Mede (en andere brouwsels) logboek / Jeneverbes Mede
« Gepost op: december 21, 2014, 10:36:02 am »
2014-12-21

De gistingsfles heeft een volume van 5 liter.
  • 1 kg honing
  • 2 liter gekookt water
  • 40 jeneverbessen
  • 7 gram Bioferm Aromatic (1 pakje)
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding

Doe de jeneverbessen in een pan en kneus deze. Voeg de honing en 1 liter gekookt water toe.
Los de honing op en giet de most in de fles.
Spoel de pan en trechter na met 0.5 liter gekookt water, dit spoelwater komt bij de most in de fles.

gebruik de resterende halve liter gekookt water om de gist, gistvoeding en zuren in op te lossen.

2015-01-25
Toegevoegd: 1 kg honing en 1 liter water.

2015-04-03
Overgeheveld en 0.75 liter water toegevoegd.

2016-02-29
Overgeheveld en 0.5 liter water toegevoegd.
Dit experiment gist moeilijk. Misschien komt dit door de jeneverbessen. De mede blijft troebel en zakt nog niet uit.

2017-04-01
De mede is nu helder geworden en lijkt te zijn uit gegist. Binnenkort maar eens gaan bottelen.

2017-07-16
Er zat toch weer een laag bezinksel in de fles, dus nogmaals overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden.

2017-12-30
Het bezinksel is bijna weg, voor de laatste maal overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden. Binnenkort koud weg zetten en bottelen.

2018-04-03
3x 0.75 liter en 1x 0.5 liter gebotteld. Zat nog een flinke laag bezinksel in de fles.

39
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Steentijd mede.
« Gepost op: november 13, 2014, 06:15:06 pm »
Hoi Tinus,
je bedoelt gewoon most maken en wachten op spontane gisting? Of toch gist toevoegen?

40
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Steentijd mede.
« Gepost op: november 09, 2014, 08:50:05 am »
Ik weet het Tinus,
helaas heb ik (nog) geen zin om 4 tot 5 jaar te wachten. En om de gist een kans te geven toch maar gekookt water en een voedingsbodem.
Daarom meld ik ook dat er een beetje gesmokkeld is.  :).

41
Mede (en andere brouwsels) logboek / Steentijd mede.
« Gepost op: oktober 12, 2014, 02:01:36 pm »
De naam van deze mede heb ik gekozen omdat het een heel eenvoudige mede is: alleen honing, water, gist en gistvoeding.
Dat laatste is een beetje smokkelen omdat dit vroeger nog niet bekend was. Maar met de kennis van nu, toch maar toegevoegd.
Deze mede heb ik al een tijd geleden ingezet, maar nog niet hier op het forum geplaatst. Bij deze dus, met een korte historie van het proces.

2013-11-21:
  • 1.5 kg honing
  • 3 liter water (gekookt)
  • 6 gram gistvoeding
  • 1/2 pakje bioferm Aromatic

Kook 3 liter water. Doe de honing in een pan. Spoel de potten om met 1 liter van het gekookte water en doe dit bij de honing in de pan.
Giet het honing / water mengsel in de gistingsfles. Spoel de pan na met 1 liter van het gekookte water.
Doe de gistvoeding in de fles en spoel de trechter schoon met de rest (700 ml) van het gekookte water.

Los de gist op in 100 ml gekookt water, hou 200 ml gekookt water apart.
Als de most voldoende is afgekoeld, doe dan de gist in de fles, spoel na met de 200 ml apart gehouden water.
Het soortelijk gewicht van de most is 1126.

2013-11-29:
  • 1 kg honing
  • 1 liter water (gekookt)
Honing opgelost in het water en in de fles gedaan. Deze is nu vol.

2014-02-09:
Eerste overheveling.


2014-10-12
Tweede overheveling.
Deze mede smaakt nog goed naar honing. De gisting lijkt voor het hevelen ook gestopt (waterslot staat naar binnen toe). Na het hevelen bubbelt het waterslot weer, maar of dit nu gisting of vrijkomen van het opgeloste koolzuur is weet ik niet.

2015-06-19
Gebotteld.

42
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlielands Gloed
« Gepost op: oktober 12, 2014, 01:30:33 pm »
Vandaag deze mede gebotteld, ik heb er 5x 0,75 liter beugel en 1x 0.35 liter uit gehaald. De rest ben ik nu aan het op drinken  ))J, ik moet zeggen, qua alcohol is er niks mis mee,  >:D.
Het is een droge mede geworden. Al de suikers die op 21-11-2013  nog aanwezig waren zijn nu weg, volgende keer wat meer honing (achteraf?) toevoegen. Van de veenbessen is helaas niks meer te proeven of te zien. Volgende keer meer bessen en ook pecto-enzymen gebruiken.

Verder moet ik toch eens wat werk van etiketten gaan maken. Ik heb al ooit eens een tip gezien om etiketten met melk vast te lijmen op de fles. Nu het ontwerp nog. Nu label ik de flessen met luier tape: makkelijk om op te schrijven en komt ook goed van de flessen af als deze hergebruikt worden.

Nog een foto van het eindresultaat in de 0.35 liter fles.

43
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: oktober 05, 2014, 06:46:53 pm »
Ben nu van de één na laatste fles van deze mede aan het genieten, terwijl ik een beetje op het forum aan het lezen ben. De rusttijd heeft deze mede veel goed gedaan. Het is een heerlijk drankje geworden. De laatste fles laat ik nog even staan, ben benieuwd of de mede nog zachter wordt.
Misschien ga ik morgen de Vlielands Gloed bottelen. Deze is na de derde heveling mooi helder gebleven.

44
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het staat met deze mede.
Is de gisting aangeslagen?

45
Nieuws / Re: Vrouwen in noordoosten hebben meer drank nodig
« Gepost op: juli 02, 2014, 06:54:26 pm »
Of ze hebben een man die de drank voor hun brouwt Big Daddy.

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10