Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
136
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: september 07, 2012, 03:28:41 pm »
Ik weet het: mede vergt geduld. Dat zal ik vast wel leren na een paar batches. Wat ik me nu afvraag, nu mijn eerste brouwsel 3 weken onderweg is: hoe zat het bij jullie. Konden jullie het geduld op brengen om je eerste mede 12 maanden te laten staan? Of was die al op geproefd voor het bottelen?

137
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: drink rode wijn ........eerst maken dan maar.
« Gepost op: september 04, 2012, 07:01:43 pm »
Direct het alcohol meten is lastig. Daar heb je professionele apparatuur nodig. Je kunt wel een indicatie krijgen door je SG van je most te bepalen als je het gemaakt hebt (wel goed af laten koelen). Na de gisting kan je weer het SG bepalen. Uit de daling kan je dan op bovenstaande wijze berekenen hoeveel suiker er verdwenen is. In theorie zou dit dus allemaal alcohol moeten zijn. Nu zal de praktijk wel enigszins afwijken omdat het SG van alcohol lager is dan dat van water. Dit trekt het SG van het totaal dus omlaag. Een deel van de verlaging van SG komt dus door de alcohol en niet door het verdwijnen van suiker.
Ter info:
SG water 998 gram / liter (wordt afgerond naar 1000)
SG alcohol 790 gram / liter

138
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: september 04, 2012, 06:29:37 pm »
Als het goed is zit er bijna geen zuurstof boven je brouwsel zolang je het waterslot er maar op laat zitten.

Eerst wordt er zuurstof verbruikt door de vermenigvuldiging van het gist. Met een waterslot er op kan er geen nieuwe zuurstof meer bij. Door zuurstof gebrek gaat het gist alcohol maken en maakt het als bijproduct ook koolzuurgas. Dit veroorzaakt overdruk en laat je waterslot bubbelen. Hiermee wordt er nog aanwezige zuurstof mee naar buiten gedrukt.

139
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: drink rode wijn ........eerst maken dan maar.
« Gepost op: september 04, 2012, 06:18:17 pm »
Dat kan je uitrekenen.
Als je googled dan vind je dat het soortelijk gewicht van water 1000 is. Alles wat daar boven zit kun je als suikers rekenen. Voor elke 5 gram soortelijk gewicht boven de 1000 reken je 13 gram suiker per liter. 13 gram suiker per liter levert een alcohol percentage van 0.69 op.
Meet je bijvoorbeeld een SG van 1090 dan heb je 234 (90/5*13) gram suiker per liter, wat resulteert in een alcohol percentage van 12,42 (234/13*0.69).
Wil je hoger, naar bijvoorbeeld 14% alcohol dan heb je 14/0.69*13=263.77 gram suiker per liter most nodig. Je hebt er al 234 dus je moet 263.77-234=29,77 gram suiker per liter most toevoegen.

140
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: september 02, 2012, 01:00:44 pm »
Heeft iemand eigenlijk ervaring met doorgisting in beugelflessen? Het lijkt me dat, als de druk door het gisten te hoog wordt het gas langs de rubber ring gaat ontsnappen. Ook heb je bij deze flessen geen noodzaak om ze te laten liggen. Er is immers geen kurk die vochtig moet blijven.

141
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: augustus 26, 2012, 08:25:10 pm »
Nu zou hij het wel moeten doen.

142
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: augustus 25, 2012, 05:41:12 am »
Onze mede was al maanden klaar met bloepen (bloeben?). Gaan we het overgieten, schuimt het ineens als verse cola!  :o
Dus maar weer teruggeschonken in de mandfles, en om de paar dagen goed schudden.

Dus nog nog een paar maanden langer wachten.  :-(
Iets dergelijks hadden vrienden van me ook. Eigenlijk wilde hun mede geheel niet bloepen. Totdat een van hen het even schudde. Toen bruiste een groot deel van de mede ineens de fles uit. Net alsof iemand een menthos in de cola gooide.

Wat ook mogelijk kan zijn (om maar weer naar de begin vragen te gaan) is dat het wel blijft gisten, maar dat het koolzuur opgelost blijft in de vloeistof, en niet overgaat in gasvorm.
Dit kan gebeuren als er geen groeikernen zijn waar het koolzuur van opgeloste toestand naar gas kan gaan. Als je naar een glas champagne kijkt (of bier of fris, maar champagne heeft mooie kleine belletjes) zie je dat de bubbel slierten altijd starten op de glaswand. Meestal is dit startpunt een (onzichtbaar) krasje of iets dergelijks.
Een vergelijkbaar fenomeen is het oververhitten van water. Hier zit water van meer dan 100 graden in een glas. Eigenlijk zou het moeten koken, maar ook hier zijn geen groeikernen om stoom te maken. Een kleine verstoring (trilling oid) kan dan een explosieve verdamping veroorzaken.
zie ook het volgende filmpje:
Mythbusters experiment, oververhit water

143
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bentoniet
« Gepost op: augustus 25, 2012, 05:15:03 am »
Ik ga het proberen!
Heb nog een kleine 10 liter oer-smerige lijsterbloesem-mede (foutje... had vlierbloesem moeten zijn, maar ben met m'n brakke kop bij de verkeerde struik gaan staan) die na een jaar niet helder is, daar kan ik wel ff met wat melk op los gaan. Ik ben erg benieuwd!
Ik ben behoorlijk nieuwsgierig of je het al geprobeerd hebt en wat het resultaat was. Of ben je er nog niet aan toe gekomen? Sowieso heb ik al wat geleerd: Geen bloesem plukken als er nog mede actief is in je lichaam.

144
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: augustus 24, 2012, 01:52:28 pm »
Na een wat moeilijke start (geen explosieve vergisting zoals sommigen meemaken), blubt het zaakje nu met een mooie 31 bellen / minuut.

145
Wie is wie? / Re: ff voorstellen
« Gepost op: augustus 22, 2012, 05:31:11 pm »
Hoi Marcel, ook van mij een hartelijk welkom. Ook al ben ik net na je binnen gekomen.  :)

146
Mede (en andere brouwsels) logboek / Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: augustus 22, 2012, 05:30:00 pm »
Nou mijn eerste batch van 5 liter is ingezet.
4 liter water
2 citroenen
1,5 kilo honing
1 theelepel gist
1 theelepel gistvoeding
1 kop sterke thee.
gist type: BIOFERM ROUGE

Hiermee volg ik het recept van een van de eerste batches van Bulls.
Het SG is 1090 (niet helemaal accuraat want het is geen twintig graden).

Ben benieuwd wat het gaat worden.

147
Wie is wie? / Hallo iedereen
« Gepost op: augustus 21, 2012, 06:48:34 pm »
Mijn naam is Walter,
sinds een tijdje neus ik al rond op het forum. Als ik in de gelegenheid ben koop ik mede. Helaas is dit niet echt goed verkrijgbaar, dus heb ik het plan opgevat om het dan maar zelf te gaan maken.
Binnenkort ga ik een eerste batch van 5 liter inzetten. Ik hoop dat mijn eigen brouwsel even goed (of beter) gaat smaken dan de mede die ik gekocht heb.

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]