Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 ... 7 8 [9] 10
121
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: oktober 11, 2012, 06:18:56 pm »
Het gisten ging langzamer en het stond nog op de planning om ook hier een potje honing bij te doen. Deze mede is al een stuk beter te drinken dan mijn eerste brouwsel. Een lichte gistsmaak, verder een stuk minder zuur dan de vorige. De appelsmaak is niet echt duidelijk aanwezig, maar dat kan aan mij liggen. Toch een potje honing er bij gedaan, het doel is om een redelijk zoete mede te maken.
Na het toevoegen van de honing en het mengen weer een monster genomen voor de SG meting. Dit smaakt al echt mederig, dus als het weinig meer doet is het ook niet zo erg. Dus hierbij de cijfertjes:

250 ml water
500 gram honing

SG voor honing toevoegen: 998, (van 1110 terug naar 1000) dit zou ongeveer 14 tot 15% alcohol moeten zijn.
SG na honing toevoegen:1030, dit is goed voor nog eens 4% alcohol.

Aangezien de gebruikte gist maar tot 15% gaat zal er waarschijnlijk iets van 1 a 2% bij komen, de rest blijft suiker om de mede te zoeten. Misschien nog wat extra water er bij om het wat minder zoet te maken (iets lager alcohol percentage, dus de vergisting gaat nog wat langer door, zodat er wat meer suiker wordt weggesnoept).

De gistjes hebben in ieder geval weer wat suikers om op te smikkelen :) en om de laatste restjes alcohol uit hun cellen te persen.  >:D

122
Wie is wie? / Re: Greetings
« Gepost op: oktober 11, 2012, 01:21:28 pm »
Hoi Sjoerd,
welkom in de bijenkorf. Ik ben benieuwd naar jou vorderingen. Mag ik vragen waar JAOM voor staat?

123
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: oktober 08, 2012, 01:55:39 pm »
Het is weer flink aan het gisten geslagen. Nu maar hopen dat er ook nog wat honing overblijft, om het zuur wat te compenseren. De fles zit nu vol dus er kan geen nieuwe pot honing meer bij.
Ik heb de hoop opgegeven dat ik binnenkort al wat kan drinken, geduldig afwachten maar.

124
Bijen in beeld / Smurfen mede toch mogelijk
« Gepost op: oktober 04, 2012, 03:51:45 pm »
Nou het blijkt dat blauwe honing (en dus smurfen mede) toch wel mogelijk is.

Citaat
RIBEAUVILLE – De felgekleurde snoepjes M&M's zijn verantwoordelijk voor mysterieuze blauw- en groentinten in de honing van zo'n tien bijenhouders in het Franse Ribeauville.

Lees meer over gekleurde honing.

125
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: september 20, 2012, 04:03:26 am »
Gisterenavond 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. Nu is de fles mooi vol en kan hij gaan rusten.

126
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 20, 2012, 04:02:25 am »
Kijk dat is een duidelijk verhaal.
Dat het om het looizuur (dit is een tannine) ging had ik al wel begrepen. Na wat zoeken vond ik ook nog het volgende:
tannines zitten alleen in rode (druiven) wijn en niet in witte (druiven) wijn. Door het ontbreken van de tannines is witte wijn over het algemeen minder lang houdbaar dan rode wijn.

127
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: september 18, 2012, 06:16:27 am »
Gisterenavond de mede overgeheveld naar een schone lege fles. Meteen een meet/proef sessie gehouden:
SM is iets onder de 1000 (998).
De alcohol is duidelijk te proeven, verder is de zaak redelijk zuur, wat ik al verwacht had omdat ik waarschijnlijk te veel citroensap gebruikt heb. Ook is er nog een duidelijke gistsmaak aanwezig.

Vanavond maar eens proberen of ik er nog een potje honing bij kan krijgen om het wat aan te zoeten. De overgehevelde mede gist ook nog steeds zag ik vanochtend. Ik heb de volgende methode hiervoor in gedachten:
1 pot honing (500g) opwarmen, dit oplossen in 500 ml handwarm water en bij de batch gieten.
Of is er een betere methode om de honing netjes in de gistingsfles te krijgen?

128
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 18, 2012, 06:10:22 am »
Non taken.
Ik denk dat de achtergrond van het thee gebruik is dat er mensen zijn die het zo natuurlijk mogelijk willen doen. Citroensap in plaats van citroenzuur poeder, thee in plaats van gistvoeding enzovoorts. Zelf ben ik (nog?) niet zo'n purist, maar wil wel dat mijn eerste probeersels gaan lukken. In dit stadium van mijn medebland carriere ben ik nog niet zo van de experimenten, eerst de basis maar eens in mijn vingers krijgen.

Bij een volgende batch zal ik het eens zonder thee proberen, maar dat duurt nog wel even.

129
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 16, 2012, 07:13:13 am »
Nou hierbij mijn brouwsels.
Links is mijn eerste batch en rechts de appelmede.
De eerste lading zakt al flink uit, maar bij schudden komt er nog steeds koolzuur vrij. Daarom zwenk ik de fles een paar keer per dag om alles weer goed te mengen.

Bij de appelmede moet ik wat voorzichtiger zijn, omdat het koolzuur hier veel beter opgelost blijft. Bij schudden komt dit snel vrij en drukt mijn waterslot leeg.

130
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 14, 2012, 04:10:57 am »
Volgens veel recepten die ik op internet gevonden heb is de thee nodig voor het looizuur (gistvoeding). Maar misschien is het niet nodig als je met vruchtensap werkt, want ik kom ook wel eens recepten zonder thee tegen. Bij druiven zitten er namelijk tannines in de schil (en het sap misschien ook wel). Bij honing ontbreekt dit. Hoe onmisbaar tannines zijn weet ik echter niet.
Verder: een 1/2 kop thee op 3 liter vruchtensap zal qua smaak niet echt veel gaan uitmaken. Dus vandaar.
Overigens maak ik gebruik van fatsoenlijke thee, dus geen zakjes troep.

131
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: september 14, 2012, 04:07:18 am »
Dat klopt. Als de SM hoog is dan steekt de meter er verder bovenuit dan wanneer je een lage SM hebt. Bij mijn meter kan ik tot 0.9 meten. Wordt de SM nog lager dan gaat hij kopje onder.
Dus als je meter verder ondergaat dan in water heb je een goed alcohol percentage.
En oppeppen: bij zoeten met honing, waarschijnlijk gaat de boel weer gisten, maar dat vind je vast niet erg. En blijkbaar moet je geduld hebben. Maar daar heb ik nog geen ervaring wat dat met de smaak doet. Mijn eerste lading staat nog te gisten.

132
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 13, 2012, 03:57:37 pm »
Nou deze gist een stuk harder dan de eerste lading. Toen ik vanochtend zachtjes schudde spoot mijn waterslot leeg. Daar voor bubbelde de appelmede slechts af en toe. Blijkbaar zat er heel veel koolzuur opgelost.
Nu blubt hij met ongeveer 52 bellen / minuut, maar zodra de vloeistof tot rust is gekomen zakt het tempo behoorlijk in.

133
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: september 11, 2012, 06:40:47 pm »
Ik denk dat deze batch tegen zijn einde loopt. Hij begint al goed uit te zakken, bubbelt niet zo heel veel meer als de fles gewoon staat. Nu zwenk ik de fles enkele keren per dag om het bezinksel weer te mengen. Het waterslot begint dan nog wel flink te borrelen.
1 van de eerste keren dat ik mede maakte was zo, 25 liter gebotteld na 3 maanden, ka-ching  8)  Het was alleen veel sneller op dan dat de volgende fles weer klaar was   :(
Helaas heb ik maar 4,5 tot 5 liter, is de zaak flink troebel en blubt nog stevig als de fles wordt geschud  :(. Dus ik moet nog geduld hebben. Ook heb ik nog niet geproefd. Als het waterslot er af gaat voor het overhevelen dan ga ik proeven  )J (en misschien wel  ))J) en de SM meten. Ik denk echter dat deze de 3 maanden niet gaat halen.  ;D.

134
Mede (en andere brouwsels) logboek / Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 11, 2012, 06:30:28 pm »
11-09-2012
Vandaag een appelmede gestart. Hier zitten de volgende ingrediënten in:
1 kg honing
3 liter appelsap
    De SM van de honing en appelsap samen is: 1110.
1 tl gistvoeding
1/2 kop thee (ongeveer 150 ml)
ongeveer 5 gram gist (BIOFERM ROUGE)
    De gist is opgelost in ongeveer 150 ml lauw water

Dit zou een half droge mede moeten worden volgens de handleiding van de SM meter.

Update 11-10-2012:
0,25 liter water
0,50 kg honing

SG voor de toevoeging: 998
SG na de toevoeging: 1030

Update 23-10-2012:
Overhevelen en 0,5 liter water er bij.

SG voor de toevoeging: 1024
SG na de toevoeging: 1020

Update 18-02-2013:
Overhevelen en aanvullen tot 5 liter.
Hiervoor heb ik 0,75 liter water toe moeten voegen.

SG voor de toevoeging: 1012
SG na de toevoeging: 1010

Update 11-05-2013:
Overgeheveld naar een schone fles, er was weer een flinke hoeveelheid bezinksel ontstaan.
Het verlies bij het overhevelen heb ik niet aangevuld met water.
SG: 998.

Update 10-08-2013:
Overgeheveld naar een schone fles. Het verlies heb ik niet aangevuld. Ook de SG niet gemeten.


Update 11-09-2013:
3x 0,75cl gebotteld.

135
Foto's van evenementen / Re: de nieuwjaarsproeverij/ borrel!
« Gepost op: september 08, 2012, 08:31:50 am »
Het is juist heel professioneel om het op te drinken. Je verspild geen drank   )J en je geeft de maker niet het gevoel dat het niet lekker is. Zo kun je om nog een proefmonster vragen  ))J.

Pagina's: 1 ... 7 8 [9] 10