Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10
106
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: januari 08, 2013, 04:34:04 pm »
Nou weer maar eens een update:
Het gist nog steeds. Ik weet niet wat het is met deze lading, maar er komt vrij weinig koolzuur vrij, totdat ik schud. Dan begint het waterslot weer te borrelen en komt er een schuimlaag op de mede.
Echt bezinksel zie ik ook nog niet als het bijna een hele dag heeft gestaan.

107
Mede-delingen / Re: Fijne feestdagen en een BIJzonder 2013
« Gepost op: januari 01, 2013, 09:18:24 am »
Aan iedereen een bijzonder gelukkig nieuwjaar toegewenst, mede namens de familie. Verder veel succes met het vergisten van diverse brouwsels.

108
Wie is wie? / Re: Hobbes
« Gepost op: december 31, 2012, 07:04:22 am »
Hoi Hobbes,

welkom in de korf.

109
Zelf mede maken / Re: Wanneer is mede klaar?
« Gepost op: december 19, 2012, 07:36:12 pm »
Er is eigenlijk meer info nodig. Vergisting stopt namelijk door twee oorzaken:
1) de gist gaat dood door de alcohol. De gisting komt niet meer op gang.
2) de gist gaat slapen omdat de temperatuur te laag is. Wordt de temperatuur weer hoger dan start de vergisting weer, totdat of 1) of 2) weer optreed.

Als je schudt, borrelt je waterslot nog? Het kan zijn dat de gisting heel langzaam verloopt, en daarom bijna niet meer borrelt. Bij schudden maak je de koolzuur vrij en gaat het slot borrelen. Dit kan een indicatie zijn dat de gist nog steeds actief is.

110
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn tweede try out mede
« Gepost op: december 19, 2012, 07:29:29 pm »
ter aanvulling:
De gist vermenigvuldigd, hiervoor is er zuurstof nodig (de hoge gisting) EN voedsel (de honing). Tijdens deze fase wordt er wel voedsel gebruikt maar geen alcohol gemaakt. Is de zuurstof op dan start de lage gisting (geen vermenigvuldiging van het gist meer) nu wordt de suiker afgebroken tot alcohol (jippie daar was het om te doen). Waarom dan toch de gisting met zuurstof: meer gist is snellere vergisting in het zuurstofloze stadium (er zijn namelijk meer hongerige monden die alcohol gaan produceren).

De oxidatie van alcohol (er komt weer zuurstof bij) levert azijn op. Hier komt de bekende wijnazijn vandaan, de alcohol is geoxideerd tot azijnzuur. Dit willen we ook niet hebben, dus moet je later zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof meer met je mede in aanraking komt.

Nu zijn hoge en lage gisting misschien ongelukkig gekozen omdat bij het bierbrouwen dit de locatie van vergisting is (hoge gisting ofwel boven gistend ofwel aan het vloeistof oppervlak, en lage gisting of onder gisting ofwel in de vloeistof). Hier komen ook de kreten bier van bovengisting of ondergisting vandaan. De termen aeroob (= met zuurstof) of anaeroob (zonder zuurstof) zijn denk ik beter.
 

111
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 19, 2012, 06:34:24 pm »
@mrperq: Ik begrijp dat de thee niet warm is geweest? Mogelijk ligt het dan anders met de sterkte. De tijd om te trekken is echter wel vele malen langer dan je normaal doet (weken in plaats van minuten), wat juist wel weer een sterker resultaat op zal leveren.

@Mederist: Doe rustig aan met de zakjes, deze thee wordt na verloop van tijd inderdaad sterker. Maar ook hier: je zet geen thee maar gebruikt het in een gistingsproces. Ik weet niet wat er verder gebeurd met de thee, misschien helemaal niks, misschien wordt het ook deels afgebroken of omgezet in andere stofjes gedurende de gisting.

112
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 13, 2012, 09:30:18 am »
Het ligt er aan wat je precies wil bereiken met het toevoegen van thee. Aangezien je specifiek over Earl Grey praat vermoed ik dat het niet om de thee gaat maar het Earl Grey aroma. Wat je dan in feite doet is thee (met een eigen smaak / geur) als drager voor het gewenste aroma (Earl Grey) toepassen.
Misschien zou het een optie zijn het gewenste Earl Grey aroma meteen toe te voegen. Het Earl Grey aroma is bergamot olie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de bergamot plant. Deze plant is een citrusachtige.

Ga wel na voor het gebruik / aankoop of het product geschikt is voor inwendig gebruik.

113
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 12, 2012, 06:12:30 pm »
Als een echte theeleut weet ik (uit eigen ervaring) het volgende:
De inhoud van zakjes is vaak gruis. Omdat de thee hierdoor een groot contact oppervlak heeft zet je meestal redelijk sterke thee als het zakje er lang in zit. Eén kops zakjes bevatten meestal 2 gram. De zakjes voor een pot meestal meer, vaak 4 gram. Over het algemeen zijn de smaakjes theeën in zakjes voor één kopje (dus 2 gram).

Losse kwaliteitsthee (zwart) is grover en wordt daarom veel minder snel bitter. Waarschijnlijk wordt het ook minder bitter omdat de thee zelf van veel betere kwaliteit is dan het gruis in het gemiddelde zakje.
Houdt er rekening mee dat je thee nooit met kokend water zet. Eerst het water laten koken, dan wat af laten koelen (voor zwarte thee 90-95 graden, groen maximaal 80 graden). Wordt groene thee met te heet water gezet, dan krijg je juist bittere thee. Over het algemeen is groene thee sowieso bitterder dan zwarte.

Kort samengevat: 30 gram voor 10 liter most lijkt mij wat aan de sterke kant, omdat er geen 10 liter water (thee) gebruikt wordt. Vijf zakjes voor 5 liter most idem, omdat ook hier geen 5 liter thee wordt gebruikt. Zeker als je de thee mee laat gisten zou ik erg voorzichtig zijn met de hoeveelheid thee. Zet je de thee vooraf dan kan je de sterkte redelijk goed regelen door de blaadjes / zakjes er op tijd uit te halen.

Je kunt beter later nog een extra kop sterke thee toevoegen, dan dat het van het begin af aan al te sterk is.

114
Wie is wie? / Re: Gegroet
« Gepost op: november 30, 2012, 12:21:51 pm »
Hoi Mrperq,
Welkom hier in de korf, ook van deze zuiderling (maar dan voor Nederlandse begrippen  ;D) krijg je een warm welkom.

115
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: november 30, 2012, 12:20:46 pm »
Dat van die koelkast is wel een goede tip. Ga ik vanavond ook eens proberen.

116
Foto's / Re: Zelf gepunnikte bijenkorf.
« Gepost op: november 15, 2012, 07:22:10 am »
Zo, dat ziet er goed uit. Waar heb je de korf van gepunnikt? Na de winter zul je wel een hele rij hebben  ;D.

117
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: oktober 28, 2012, 09:25:36 am »
Krijg je dan geen bananensmaak aan je mede?
Als er iets is wat ik vies vind, is de smaak van banaan.

118
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn eerste try out mede
« Gepost op: oktober 28, 2012, 08:29:41 am »
Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, ik zit in het zelfde stadium als jij. Het lijkt er namelijk op dat mijn appelmede nu is uitgegist. Voor wat betreft het klaren heb je, volgens mij, de volgende mogelijkheden:
  • Wachten: je weet zeker dat er geen smaak- en geurstoffen uit de mede worden gehaald door het klaringsmiddel. Het kan wel lang duren.
  • Bentoniet.
  • Gelatine + kiezelsol, zie de brouwmaterialen websites.
  • Klarvit, dit is een kant en klaar gelatine/kiezelsol klaringsmiddel. Dit zou, qua smaak-/geurstoffen verlies, beter zijn dan bentoniet.
  • Melk of eiwit. Zie hiervoor ook het bentoniet draadje.
Voor 40 liter wijn/mede het wit van een ei gebruiken, geklopt door 0,25l wijn met een snufje zout is voldoende om deze te klaren.
Maar probeer eerst met twee of drie DRUPPELS melk!

Bij mijn eigen brouwsels ga ik gewoon wachten. Ook stond hier ergens op de site de tip om het wat koeler weg te zetten. Zoals ik het begreep gaat het klaren dan ook sneller.

119
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: oktober 23, 2012, 06:38:40 pm »
Voor de eerste keer overgeheveld. De soortelijke massa was gedaald naar 1024. Na overhevelen een halve liter water er bij om de fles aan te vullen. Na dit halve litertje was de soortelijke massa 1020 geworden.
De smaak is goed, dit wordt een sterke, zoete mede als het is geklaard. Nu maar geduld hebben tot het helder wordt.

Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
Met of zonder thee, ik denk niet dat houdbaarheid een probleem zal worden met deze mede.  ;D

120
Wie is wie? / Re: Greetings
« Gepost op: oktober 12, 2012, 04:02:51 am »
Big Daddy: Douglas Adams is de reden denk ik.
42: Hou je van het genre? Ik wel in ieder geval.

Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10