Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Avicenna

Pagina's: 1 ... 5 6 [7]
91
Honingsoorten en -smaken / Re: Natuurkundig vraagje
« Gepost op: juni 07, 2012, 02:30:54 pm »
Dat is wel een serieus verschil in SM!Nooit gedacht dat het zo veel kan zijn.

Ik neem aan dat je bedoelt 1 liter weegt 1.4 kg. en dat 1 kg overeen komt met 0.71 liter.

Maar wat gebeurt er met het volume in de fles als je de honing er in op lost. Als je 1 kg suiker op lost in 10 liter water dan heb je daarna nog steeds ongeveer 10 liter water met een hoger SM. in hoeverre heb je dit met honing ook?

92
Honingsoorten en -smaken / Re: Natuurkundig vraagje
« Gepost op: juni 07, 2012, 12:31:29 pm »
Ja, haha.

Dit was gewoon een simpel rekenvoorbeeld :)

Ander wordt het iets van:
4.5 liter met 1.375 kg honing. Dat babbelt toch veel minder makkelijk?

LOL over de rabarber :))

93
Honingsoorten en -smaken / Natuurkundig vraagje
« Gepost op: juni 06, 2012, 05:51:01 pm »
Als je 1 kilo honing in 10 liter water gooit hoeveel liter heb je dan in totaal? Iets meer dan 10 liter of iets minder dan 11 liter?

Achtergrond van de vraag is hoe je honing moet omrekenen naar de suikers die hydrometer aan geeft. Als je na het toevoegen van de honing 11 liter hebt moet je dus eigenlijk iets meer honing toevoegen om toch de juist SG te krijgen. Als je 10 liter hebt dan hoef je niets te compenseren.

Of is dit allemaal te theoretisch en maakt het de praktijk geen hout uit omdat je toch met de honing gaat goochelen om de goede smaak te krijgen?

94
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: juni 04, 2012, 08:02:07 pm »
Ik heb een maand geleden 2 batches mede opgestart. Het enige verschil tussen de 2 is dat de ene gekookte honing heeft en de ander niet. De batch met de gekookte honng is nu al bijna helder, de ongekookte is nog redelijk troebel. Is dit sneller helder worden HET grote verschil tussen je honing koken en oplossen in 40C of is dit gewoon toeval?

Zijn er al meer mensen die dit experimentje hebben uitgevoerd?

95
Zelf mede maken / Zurige mede
« Gepost op: juni 04, 2012, 07:54:03 pm »
Mijn 1e batch mede (2 flessen) is ongeveer een maand geleden opgestart. Gisteren had ik ze voor het eerst geproefd. Nu zit er een zurig smaakje aan. Is dit normaal en moet ik het langer laten staan of meer honing toevoegen of is er echt iets mis gegaan.

Het lijkt me sterk dat het aan de honing zelf ligt want die komt van Tinus af  :))

96
Honingsoorten en -smaken / Acacia- en Kastanjehoning
« Gepost op: mei 30, 2012, 08:46:43 pm »
Tinus had me al een beetje gewaarschuwd; als je eenmaal begint met het brouwen van mede weet je al snel niet waar je moet ophouden. Mijn eerste bezoek aan 't Bakhuis leverde me al genoeg honing voor zo'n 20 liter mede. De eerste batch van 10 liter staat te rijpen, de 2e batch van zijn honing start ik zeer waarschijnlijk komend weekend op. Daarnaast ben ik afgelopen week in Zuid-Frankrijk geweest en heb bij de lokale imker aldaar 3 kilo kastanjehoning gehaald.

Als beginnende brouwer vraag ik me af hoe goed je het verschil van deze honingen in de mede proeft? Ik ga het uiteindelijk zelf meemaken voor de honing die ik al heb maar ik wil natuurlijk wel weten wat ik kan verwachten en of het de moeite is speciale honingen mee te nemen mocht ik er ergens tegenaan lopen (zo had de imker in la France bijvoorbeeld ook lavendelhoning staan).

97
Moppen en slechte grappen over mede. / Heeeele oude grap
« Gepost op: mei 27, 2012, 09:42:10 pm »
Het is zwart en geel maar toch net niet.
.
.
.
.
.
.
Maya de BIJna.

(of stond ie al ergens?)

98
Mede in de media / Re: Nieuw boekje over mede maken bijna verkrijgbaar!!
« Gepost op: mei 16, 2012, 01:48:25 pm »
En... Nog ooit toegekomen aan het lezen van het boekje?

Ik zie dat ze het boekje nog steeds verkopen en zit er over te denken het te bestellen. Een recentie is welkom  :)

99
Wie is wie? / Mede maken, zelfs ik zou dat moeten kunnen
« Gepost op: mei 16, 2012, 06:57:43 am »
Mensen maken mede al duizenden jaren en in die tijd keken ze niet op een centilitertje meer of minder. Hygiƫne was ook niet het niveau van nu. Dit bracht me tot de conclusie dat mede maken toch niet echt moeilijk kan zijn. Dat wilde ik dus aan den lijve ondervinden; ik ga het zelf doen/proberen.

Dus, naar een imker geweest (ook mede brouwer en behoorlijk actief op dit forum zag ik) honing en de rest van de benodigdheden gehaald. Nu staan er 2 batches van 5 liter al lekker te borrelen.

Ik ben benieuwd waar deze hobby me gaat brengen.

 ))J

Pagina's: 1 ... 5 6 [7]