De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Peter van Den Berg op november 12, 2016, 04:30:44 pm

Titel: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op november 12, 2016, 04:30:44 pm
Vandaag ook nog een nieuwe batch gestart.
Alleen met honing water en gist.
Wat citroenzuur  wijnsteenzuur  gist voeding   tannine.
Alleen nu echte honing,want mijn eerste batch was met honing  uit de supermarkt,en zo kan ik het verschil  proeven.
Of niet natuurlijk.
Verder zit in allebij het zelfde.

Groet Peter.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op november 12, 2016, 05:00:32 pm
Oja dat vergeet ik  met een sm van 1090.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op november 12, 2016, 05:16:00 pm
1090 = 12% Alc en je zal zeker het verschil proeven. echte honing is niet verwarmd boven 40 graden en alle enzymen zitten daar nog in. Je hebt toch zeker wel de honing geproefd toch?
Nu afwachten.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op november 18, 2016, 07:36:24 am
Hij staat lekker te bubbelen  hoor ,als er iemand is die dit leest. Denk  het niet.

Groet Peter.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op november 18, 2016, 07:03:18 pm
ja hoor   Mooi dat het goed te keer gaat nu afwachten.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Bijker op november 19, 2016, 10:00:06 am
Peter, je bent goed bezig.
Hoeveel heb je gemaakt?
Hoeveel honing, hoeveel water?
Citroenzuur EN wijnsteenzuur zou ik zelf niet doen.
Zuur is heel belangrijk maar ook hier te veel is niet echt aan te raden.
De ene melecitosemede die gemaakt is heeft ook te veel zuur.
Dat is toch niet een aanrader voor de smaak.
Moet ik dus weer gaan blenden.
Dus volgende keer iets voorzichtiger, zou mijn advies wezen.
Je kan het later altijd nog BIJpassen, eruit halen is een groter probleem.
Waar heb je de honing vandaan? imker in je buurt?
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op november 19, 2016, 09:50:54 pm
Mijn Bijen staan in de tuin, en de rest vertel ik later wel een keer ga nu slapen.

Groet Peter
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op november 20, 2016, 08:32:10 am
Ik had kokend water bij een beetje honing gedaan en daarna aan mijn bananen mede toegevoegd. dit is niet voldoende om gisting te stoppen. Er vindt toch weer omzetting plaats. Blij dat het nog niet in de flessen zit.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op november 20, 2016, 02:24:02 pm
Moet langer koken als het niet mag gisten.
Maar waarom.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op november 20, 2016, 06:29:35 pm
Ik houd niet van te droog dus aanlengen met honing om op smaak te brengen. was al klaar met gis.ten al mnd Ik weet wel dat dit ten koste gaat van smaken maar ja voor wie maak ik het nou? Zoveel mensen zoveel smaken. helaas zit ik niet bij jouw in de buurt Tinus  anders kon ik misschien meer medes testen op smaak.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op november 21, 2016, 08:31:02 am
En als je niet van droog houd dan meer honing en niet zo warm maken.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Yurg op november 25, 2016, 08:47:30 am
Wat je kan doen om te voorkomen dat je mede verder doorgist dan je wilt is regelmatig SG meten totdat deze op een gewenst niveau is, hierna wil je je gisting stoppen.

Het stoppen van de gist kan op 2 manieren. De eerste is het verwarmen van je mede iets boven de 40 graden. Dit zorgt ervoor dat de gistcellen direct afsterven, maar de honing niet te warm wordt. Houd deze temperatuur ongeveer 10 minuten aan om zeker te zijn dat de gistcellen wel echt dood zijn.

En tweede manier is het toevoegen van url=https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/wijnmaken/mostverbetering-correctie/most-smaak-verbeteren/giststop-instant-dosis-voor-10-20-liter-wijn-15-gram.html]giststopper[/url]. Als je deze in je most voegt zal de gist binnen een maand afsterven en stopt je gisting. Let wel op dat hier sulfiet in zit en je dit dus echt in kleine hoeveelheden moet gebruiken (maar niet te weinig, want dan werkt de giststopper helemaal niet). Let wel op dat je most nog een tijdje doorgist dus je dit moet doen vlak vóór je je ideale SG hebt.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op december 10, 2016, 01:30:56 pm
Vandaag overgeheveld  en sg gemeten  was 1090 is nu 1005.
En geproefd  was best lekker  maar ik hou van zoet  ,dus een pot honing er bij gedaan.
En nu weer wachten.

Groet Peter
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op december 11, 2016, 11:09:09 am
Van wie leer je dat al die troep er bij moet, honing water gist en voeding zout en genoeg honing in een keer 2 potten water een pot honing.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op december 11, 2016, 02:13:47 pm
Sorry  ik moet het natuurlijk ook leren. Het stond in een boekje en dat heb ik gevolgd en dat ging over wijn maken met een special recept  voor mede ,vandaar.

Groet Peter
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op december 19, 2016, 09:07:39 am
Peter dat is niet voor jou maar voor Yurg, niet laten stoppen als de mede te sterk is kan je er nog altijd ijsklontjes bij doen.
Ga niet van alles in je mede gooien hou het zo puur mogelijk.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op december 19, 2016, 04:07:38 pm
Ik ben niet boos hoor
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Yurg op december 19, 2016, 08:44:11 pm
Mede stopt niet zomaar met gisten als er nog suikers in je mede zitten. Als je alle suikers laat vergisten heb je een drankje dat nog droger is dan droge witte wijn. Dus ja, de gisting laten stoppen is soms simpelweg nodig. Ik heb twee manieren gegeven die veel door wijnmakers worden gebruikt (vrijwel iedere fles wijn die je in de winkel koopt gebruikt sulfiet als giststopper). Natuurlijke processen zijn leuk, maar soms wil je simpelweg meer controle of ben je tevreden met het eindproduct zoals die op dat moment is. 1 pot water over 2 potten honing is leuk en inderdaad de basis, maar dit is niet alles wat mede is.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op december 20, 2016, 07:56:39 am
Ja laat maar gisten , als hij te droog is honing in een beetje warm water en weer bij vullen,
 hou vol de mede maker wint.
Voor een goede mede moet je wel rekenen op 3 jaar en niet te veel over hevelen.
En wat je in de winkel koopt is bocht nie te drinken voor mede makers.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Yurg op december 20, 2016, 09:28:19 am
Dan kom je al gauw op een percentage rond de 20% uit. Dit lijkt me niet in alle gevallen wenselijk (tenminste, ik vind dat mede ronde een percentage van wijn moet zitten). Mijn mede zit vaak op een alcoholpercentage van 12,5% nadat ik de gisting laat stoppen door verhitting. Hierna laat ik de mede doorgaans nog ongeveer een 10 tot 12 maanden in de gistingfles rijpen alvorens ik deze bottel. Mijn ervaring is dat er dan een mooie gebalanceerde smaak uit komt, zonder dat het alcoholpercentage té sterk wordt. 
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Bijker op januari 12, 2017, 10:05:53 am
In deze topic maar eens wat nieuws!
Twee flesjes melecitoze honingmede gestart.
Had nog wat emmers staan hiervan en gistingsflessen leeg.
Dat is zonde toch?
Lees je op het imkerforum dat ze uitgesmolten raampjes met deze honing weggooien.
O, o, o, wat zonde.
Heb me er dus maar weer twee opgezet.
twee flessen van 22 liter S.M. 1.3
Was nog aan het schoonmaken en opruimen van de benodigde materialen toen de eerst fles al zijn eerste blubje liet zien/horen.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Peter van Den Berg op januari 12, 2017, 10:56:21 am
Das weer een mooie batch bij elkaar ,leuk voor de voorraad.

Groet Peter.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: m.kolsters op januari 12, 2017, 12:46:08 pm
Ja Gerard je begint het jaar goed, hoop dat ik ook uit val heb in de bijen kan ik ook weer op zetten.
Ik heb ze niet in gevoerd in 2016 heb dus zuivere honing met stuifmeel en propolis.
Ook zit er heide honing in om dat ik niet slinger na de linde en staan de bijen nog op de aardbeien en heide.
Je wil niet weten hoe deze smaakt.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op januari 14, 2017, 04:10:48 pm
Ik heb toch liever levende volken Tinus. Als je toch wat mede wil maken haal je in het voorjaar wat voerramen eruit  ben je gelijk raat vernieuwing aan het doen.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Bijker op januari 17, 2017, 10:44:16 am
Soms weet ik ook niet waar je een berichtje of melding kan plaatsen.
Zijn toch wel te veel items/topics.
Gaat echter om wat je je leuk en lekker kan vinden.

Met een nog steeds matige mist met een zicht van 200m en vorst van -2grC.
Rijp aan de bomen en struiken is het een mooie bezigheid om met mede aan de gang te gaan.

Doen dus!!!

Overgeheveld deze ochtend, proeven, keuzes maken en wat gaan blenden.
Afgevuld een 10 liter fles van restramen wintervoer/honing 2015/2016.
opgezet medio oktober en nu reeds helder, prima van smaak en compleet uitgegist.

Had ook nog wat mooie Whisky - flessen.
Straks nog etiket erop.
Gaan we straks ook bij de jaarvergadering van de imkervereniging op proosten.
Dan de details;
Deze mede heeft een alcoholpercentage van 13% en SM van 1.025
Drinkt als limonade maar pas op na wat proeven en twee glaasjes.

Had ook nog een mede staan van 11-2015
Deze werkt nog steeds!
12%, helder maar een wat vlakke smaak.
En een melicitoze van september 2016
deze is wel uitgegist met 13%
Hier zit een wat iets fruitige smaak aan.
Ga deze blenden, komende week.
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: erik op januari 17, 2017, 07:32:08 pm
Netjes. Deze winter kom je niet droog te staan. :))
Titel: Re: Nieuwe batch.
Bericht door: Bijker op februari 14, 2017, 07:38:40 pm
De opgezette batches van 11 januari deze ochtend overgeheveld.
Dat doe ik altijd na ongeveer een maand.
Dikke laag prut natuurlijk op de bodem, redelijk helder al en nog maar een matige gisting.
De smaak was al prima maar gemeten heb ik niet.
Mijn maatglas was twee week terug gevallen en veranderd in een heelveelvoud aan glasscherven.
Jammer, was er zuinig op en had het al 6 jaar.
Mijn alcoholmeter was verstopt. Niet goed schoongemaakt en dan gebeurt dat.
Flessen aangevuld met nog een flesje van 5 liter dat ik had staan.
Beide flessen zijn alweer "op druk" met zo nu en dan een blubje.

Dan ondervind ik ook weer het voordeel van kunststof "flessen".
Makkelijk te reinigen, beter dan glas.