De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Agravain op januari 12, 2013, 08:16:42 pm

Titel: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op januari 12, 2013, 08:16:42 pm
12-01-2013:
Vandaag de vrijgekomen gistingsfles weer gevuld met een nieuw mengsel. Dit keer een recept wat Bijker heeft gegeven. De hoeveelheden waren voor 10 liter, dit heb ik gehalveerd, omdat mijn fles maar 5 liter is.
Deze keer heb ik de honing met 1,25 liter water tot tegen het kookpunt verhit. Op het forum hier heb ik diverse malen gelezen dat dit een positief effect heeft op de snelheid  van het helder worden van de mede.

De soortelijke  massa van het gehele mengsel is 1136.

Update 20-02-2013:
Overhevelen en 2 liter gekookt water toegevoegd (volume is nu 5 liter).
SG voor: 1060
SG na: 1032

Update 04-06-2013:
Overgeheveld.
SG:1019

Update 10-08-2013:
Overgeheveld.

Update 10-11-2013:
Overgeheveld.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op januari 13, 2013, 09:07:05 am
Wat is de natuur toch een mooi iets. De gisting is vannacht goed aangeslagen, maar weer het "probleem" dat de koolzuur goed opgelost blijft in de vloeistof.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Bijker op januari 13, 2013, 09:26:53 am
koolzuur goed opgelost blijft in de vloeistof.
Leg eens uit! Gebruik je een waterslot? en "blubt"dat dan niet?  :-[
Als je een ander gist soort gebruikt b.v. port of sherry kan alcoholgehalte ook hoger worden.
Witte wijn zal een lager percentage kunnen geven.
Na de eerste goede gisting wel BIJvullen met gekookt water tot in de hals van de fles.
De meting zal door de "verdunning" dan ook lager uitkomen.
Noteer al je gegevens bv in een "logboek" zoals op: www.bijkersgilde.nl/Logboek mede.pdf (http://www.bijkersgilde.nl/Logboek mede.pdf)
Nog een vraagje :D :D wat voor honing = gebruikt?
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op januari 13, 2013, 09:42:51 am
Ja ik gebruik meteen het waterslot. En het blubt inderdaad niet. Maar zodra ik zwenk met de fles wordt het slot leeg geblazen door het gas wat opeens vrijkomt uit de vloeistof.

Een voorgisting doe ik niet aan. Hoe sneller de zaak alcohol produceert hoe beter. Omdat mijn gistingsflessen maar 5 liter zijn en de kleinste hoeveelheid gist die ik kan kopen 7 gram is, kan het vermenigvuldigingsstadium van de gist, naar mijn mening, overgeslagen worden.

Omdat dit pas mijn derde lading is moet ik tot mijn schande zeggen dat het gewone potjeshoning uit de supermarkt is. Maar ik ben al wel aan het rondkijken naar imkers. Bij mijn werk heb ik al wat borden langs de weg zien staan, en van een collega weet ik ook dat hij bijen houdt, dus hij is ook wel een mooie ingang tot de imker scene in mijn werkomgeving.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Bijker op januari 13, 2013, 11:42:34 am
"In den beginne" heb ik de gist ook zorgvuldig per batch afgewogen ;D
Flauwekul, gewoon het hele za(a)kje erin kost BIJna niks en de rest moet je toch dan weggooien.
Doe nu de rest van het gist en de aanvulling van de fles er gewoon BIJ!
Komt de gisting goed op gang ::)

Voorgisting? ook nooit van gehoord, wat kan je hier toch veel leren op het forum 8)

= verder niks mis mee om met de 'super'honing je mede te maken.
Met je collega/imker kan je straks nog wel voordeliger aan honing komen, lever je hem staks een flesje mede, en misschien begint ie er zelf ook wel aan.

Heb hier ook nog een fles staan die af en toe "blub" doet, staat er BIJna een jaar en als ik inderdaad schut (fles met inhoud) dan gaat het in een veelvoud verder! Ook daar kan ik de reden niet verklaren.

In ieder geval fles verder afvullen, dat = wel belangrijk! ))J
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op januari 14, 2013, 09:49:46 am
Hoe lang moet ik wachten met het bijvullen van de fles?
Het lijkt er op dat ik geen spontane schuimvorming krijg. Als ik met de fles schud schuimt het uiteraard wel, maar er staat standaard geen schuim op.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Big Daddy Bee op januari 14, 2013, 03:07:37 pm
Voorgisting? ook nooit van gehoord, wat kan je hier toch veel leren op het forum 8)

  ;D

Je zou je kunnen afvragen of er genoeg gistvoeding(szout) en/of teveel honing in zit om te beginnen. De beste manier om dat te testen is om hetzelfde recept in een andere fles te doen en dan de verhoudingen te veranderen, totdat je een batch hebt die wild aanslaat. Als het echt hard aanslaat kun je de vloeistof zien rondstromen in de fles.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op februari 20, 2013, 05:35:26 pm
Mijn batches hebben tot nu toe nog niet zo hard gegist dat de vloeistof rond stroomt in de fles. Vind ik ook niet erg eigenlijk, als de gisting maar aanslaat.

Vandaag deze mede overgeheveld en de fles aangevuld tot 5 liter, hierbij de bekende getalletjes:
SG begin 1060 (komt van 1136).
Overgeheveld.
2 liter gekookt water toevoegd.
SG na aanvullen: 1032.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op juni 04, 2013, 05:34:56 pm
Vandaag weer overgeheveld. Het SG is gedaald  naar 1019.
De smaak is redelijk zacht. Misschien dat ik hier nog iets van houtsnippers bij ga doen.
Moet ik nog even over nadenken.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op augustus 10, 2013, 12:56:43 pm
Ook deze heb ik vandaag overgeheveld (en geproefd). De smaak is ten opzichte van de vorige keer verbeterd, daarom heb ik besloten om er niks meer aan te doen. Deze overheveling heb ik geen SG meting gedaan.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op november 10, 2013, 11:44:45 am
Mede is nu mooi geklaard, dus opnieuw overgeheveld. Het restant moet ik nog filteren, dus de proefnotitie volgt nog.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: bart martinszoon op november 10, 2013, 01:01:12 pm
wat is het nut van de zuren en de thee die je toevoegt mijn eenvoudige (gewone) mede bestaat uut een puur mengsel van honing en water ongeveer 500 g per liter en een beetje gist en deze smaakt super
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op november 15, 2013, 05:01:12 pm
De zuren om er geen laf zoet drankje van te maken. Zie ook de discussie hier (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,111.0.html). Ook bij wijn maken wordt er vaak de zuurgraad gemeten en aangepast.
Verder hou ik wel van een zuurtje in mijn mede, dat maakt het lekker fris.

De thee is een natuurlijke tannine bron en dient ook als bron voor gistvoeding, zie ook de discussie's hier (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,234.msg1849.html#msg1849), hier (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,91.msg1686.html#msg1686) en hier (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,316.0.html). En ik ben verder een theeleut, want ik drink wel een paar liter thee per dag.
Waarschijnlijk ga ik de volgende mede zonder thee (maar wel met zuren) maken.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: bart martinszoon op november 15, 2013, 08:27:30 pm
duidelijke taal
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op november 16, 2013, 06:41:49 am
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met mede maken, dus ik probeer eerst wat handigheid in mijn vingers te krijgen voordat ik me aan experimenten ga wagen. Daarom ben ik begonnen met het lezen hoe je mede maakt. Op die zoektocht heb ik ook wat recepten gevonden die redelijk uitgebreid beschreven waren, zodat ik kon vergelijken met mijn eigen resultaten.

Mijn mede met veenbessen is mijn eerste (eenvoudige) experiment met extra toegevoegd fruit. Ondertussen ben ik nog wel aan het broeden op smaak combinaties, dus er zal nog wel eens een experiment volgen.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: m.kolsters op november 16, 2013, 10:52:58 am
Wat wil je dan van honing,(  De zuren om er geen laf zoet drankje van te maken.)
Alleen de bes in honing en als het vlug moet de bes verwarmen tot 80 graden en dan de honing mee verwarmen.
Dit  in de fles als het wat is afgekoeld en pecto-enzyme toevoegen na 12 uur de gist en voeding zout.
Veder geen thee of wat anders bij mengen wel telkens proeven of het nog zoet genoeg is anders honing bij vullen.
Na 3 maanden op drinken en als dit niet lukt na een jaar op de fles.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op april 08, 2014, 08:34:38 am
Deze mede is inmiddels gebotteld. Vreemd. Dacht dat ik dit al eens had gemeld. Heeft precies een jaar op de gistingsfles gezeten. Momenteel zijn er nog 3 0,75 liter beugels over.
Titel: Re: Agravain's eenvoudige mede.
Bericht door: Agravain op oktober 05, 2014, 06:46:53 pm
Ben nu van de één na laatste fles van deze mede aan het genieten, terwijl ik een beetje op het forum aan het lezen ben. De rusttijd heeft deze mede veel goed gedaan. Het is een heerlijk drankje geworden. De laatste fles laat ik nog even staan, ben benieuwd of de mede nog zachter wordt.
Misschien ga ik morgen de Vlielands Gloed (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,390.0.html) bottelen. Deze is na de derde heveling mooi helder gebleven.