Gisteren een frambozenbraggot (bier met honing) gemaakt. Voor 10l:
-680g licht moutextract
-22g Cascade hop
-8g Fuggle hop
-2.25 kg honing
-1500g frambozen
-400g blauwe bessen
-Safebrew S-33 gist
-1g gistvoedingscomplex
Ongeveer 7l water aan de kook gebracht, moutextract en hop toegevoegd, 1u laten doorkoken (rolling boil). Bevrozen vruchten in plastiek fermentatievat gedaan, kokende vloeistof erover gegoten (soort van sterilisatie). Honing er na een paar minuten bij. Goed roeren en vruchten wat pletten. Gistvoeding opgelost in gekookt water en toegevoegd. Wachten, wachten, WACHTEN tot het koel was (stond om 3u 's nachts in mijn pyama te roeren in de pot en te smeken of ie nog eindelijk onder de 30 graden kon worden). Gist gerehydrateerd en toegevoegd, waterslot erop en in bed gekropen.
Staat al mooi en sterk te gisten momenteel
Wilde eigenlijk een lambiekgist toevoegen, maar de smack-pack van Wyeast werkte toch niet zoals beloofd op de verpakking. Blijkt dat ik wel een weekje mag wachten ipv de 5 uur die er op de verpakking staat om hem te gebruiken
Achja, dan moet ik nog maar een ander recept verzinnen voor die gist.