Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op december 04, 2017, 09:07:19 am »
Erik, goed bezig hoor!
Heb je sm niet gemeten of kon je het niet meten.
Het laatste lijkt me juist.
Er zit wel heeeel erg veel honing in.
En een te hoog sm ofwel suikergehalte kan ervoor zorgen dat de gisting niet start.
Als ik het mis heb vertel je het maar.
Ook nog de pruimen erbij geeft wel een overdaad.
Zou het nog eens goed meten en er zeker wel minstens 25 liter van maken.
Kom je zelfs nog zonder die pruimen op een zoet en hoog alcoholgehalte uit.
Wil je echt een zoete mede dan zal je het zuur gehalte ook moete verhogen.
Reken dan op 3gram per liter most voor een zoete mede.
Gistvoeding zou ook wel meer mogen.
Reken altijd 1,3 gram per liter most.

Hou je ons op de hoogte??

Ga deze week enkele mede's blenden.
Heb verschillenden staan nl 5 + 5 + 10 liter, en ga daar een smaakje van maken.
Wie wil komen helpen proeven???   :-))
22
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door erik Gepost op december 03, 2017, 09:45:56 am »
Hier ook weer een nieuwe batch 20 liter opgezet.
Had wat gistende koolzaad honing

ingredienten.

8,5 kilo koolzaadhoning
6 kilo pruimen
wijnsteenzuur 20 gr
citroenzuur 15 gr
10 kruidnagels
1 zakje vanilla suiker
en 15 gr gistvoeding
Mede gist

pruimen met wat honing in het vat gedaan, pecto enzymen toegevoegd en na 48 gefilterd.  Daarna vat afgevuld tot 3/4.
De sg was niet te meten.
Tinus kolster zegt altijd niet te zuinig met honing.

23
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op november 25, 2017, 04:44:56 pm »
Ik sluit me bij Agravain aan, da's toch wel een eindje uit de buurt. Wel leuk om te zien hoe anderen dat doen natuurlijk.
24
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op november 25, 2017, 04:40:28 pm »
Hoi Tinus, ik had ondertussen al wat honing uit omgeving Eindhoven kunnen krijgen (nou ja, kopen).

En inderdaad, je zou de gist die onderin ligt in de koelkast kunnen zetten en bewaren voor een volgende batch.
25
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Agravain Gepost op november 23, 2017, 07:41:45 pm »
Jammer dat het voor mij zo ver weg is.
Moet eigenlijk zelf ook weer eens wat in zetten. Ben nu een beetje aan het interen op mijn voorraad.
26
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op november 21, 2017, 09:58:53 am »
Dan een Mededeling die in een andere topic behoort.
Maar geef het hier door in de hoop op voldoende lezers :-))

Medio januari is de imkerafdeling Ruinen voornemens een cursus c.q. workshop te houden.
Medemaken!
Bij voldoende deelname natuurlijk.
Heb je belangstelling meld het dan aan de secretaris van de afdeling.
Adres kan je vinden op hun webpagina;

http://www.ruinerimkers.nl/

Zou wel leuk zijn om dat weer eens mee te mogen maken.
Doen dus, een echt werkje voor in de wintermaanden.
En een unieke kans er wat BIJ te leren.

Proost alvast
27
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op november 21, 2017, 09:51:13 am »
Jammer dat het hier zo rustig is met ervaringen en berichten.
Desondanks ben ik er zelf nog steeds mee bezig!

Had nog 2 kilo vlierbessen geplukt en in de diepvries gedaan.
En nog een voorraad melicitozehoning van vorig jaar.
Enkele flessen leeg en dan maar weer aan de slag ermee.

Eerst de vlierbessen een de kook,
Dan de honing en meten welke verhoudingen natuurlijk,
Na het koken van de bessen deze bij de honing voegen,
Gist, voedingszout, wijnsteenzuur en anderhalf kop thee erbij.
De thee voor de tanine is een puntje natuurlijk.
In de vlierbes is de natuurlijke tanine aanwezig.
Dus hoe dat uitpakt blijft een vraag en is tevens een leer moment.
Dan de gist erbij in, en na 10 minuten was de gisting al gestart.
En dan de spullen weer schoonmaken natuurlijk, emmers, trechter, maatbeker enzovoorts.
En nu maar weer maanden wachten om te kunnen beleven hoe uiteindelijk de smaak is.



28
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op november 16, 2017, 10:28:57 am »
Hoeveel honing moet je hebben, en die flessen gebruiken ze bij bier brouwen dan kan je de gist cellen aftappen.
29
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Laatste bericht door Agravain Gepost op oktober 28, 2017, 06:47:14 pm »
Vandaag heb ik twee flessen van 0.75l gebotteld van deze cider. Hierna de rest overgeheveld en de fles weer aangevuld met nieuwe appelsap.
Ik hoop dat de gisting weer aanslaat.

Het restje van het overhevelen ben ik nu aan het proeven. Het is een lekker licht acoholische cider geworden, omdat er geen extra suiker of honing is toegevoegd.
30
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op oktober 09, 2017, 08:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10