De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Avicenna op juli 30, 2012, 06:14:36 pm

Titel: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op juli 30, 2012, 06:14:36 pm
Na een aantal flessen gewone recht toe recht aan mede opgestart te hebben, leek het me nu wel eens tijd voor wat anders. Iets met vruchten zou toch ook wel moeten lukken. Onderweg naar een BBQ in de Betuwe kwamen we een bordje “kersen” tegen. Dit bordje gevolgd en dat bracht ons bij een teler die ook de kersen los verkoopt. Met 3 kg. kersen huiswaarts, 2 kg. voor de mede en de rest om zo te eten natuurlijk.

Kersen gewassen:

(http://www.sjoerd.com/Images/20120730 Kersen.jpg)

1.5 l. koken water over de kersen gegoten. 2 schepjes Pecto Enzymen er bij. 24h laten staan.

Volgende dag de pitten uit de kersen gehaald om de pitten met de most contact te laten maken voor extra smaak. Kersen en pitten in een 10 l. fles gedaan.
4 l. water gekookt, 2.5 kg. honing toegevoegd. 10 min. op 70C laten staan. Dit toegevoegd aan de kersen. Giststarter gemaakt en toegevoegd op het moment dat most tot 35C was afgekoeld.

Even nog de SM meten:

(http://www.sjoerd.com/Images/20120730 Meten.jpg)

Plaatje laat ongeveer 1150 zien maar de uiteindelijke S.M. kwam uit op 1100.

En nu maar laten borrelen:

(http://www.sjoerd.com/Images/20120730 Fles.jpg)
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Bulls op juli 30, 2012, 07:50:56 pm
Ziet er goed uit  ^-^ Ik had trouwens zelf liever alle kersen geplet wanneer je ze de eerste keer met kokend water overgoten hebt. En dan met een pulpgisting laten voltrekken voor 1 of 2 week, daarna in de fles hevelen. Maar dit zou vast ook wel goed komen.  ))J
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Maarten op september 03, 2012, 05:18:00 pm
Goede. Moet wel goede worden.

Brouwplezier
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op oktober 07, 2012, 12:15:35 pm
De kersenmede is al weer een tijdje geleden overgeheveld. De kersensmaak zit er goed aan! Het moet duidelijk nog eens aangezoet worden maar dat komt wel na de 2e overheveling.
(http://www.sjoerd.com/Images/20121007 Fles.jpg)
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 07, 2012, 01:26:01 pm
Wauw wat een diepe kleur! Ben benieuwd hoe hij er straks in een glas uitziet.
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op december 24, 2012, 07:13:23 am
Een treurige dag gisteren ik heb moeten toegeven dat de mede is mislukt en dat het azijn is geworden.  :'(

Iemand nog interesse in kersenazijn?
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: m.kolsters op december 24, 2012, 08:49:08 am
Ja breng maar een grote fles 10 liter.
Voor een pot     Je honing.
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Big Daddy Bee op december 24, 2012, 11:33:02 am
Ow wat jammer :(

Ach, een nieuw jaar nieuwe kansen zou ik zeggen  ))J
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op februari 03, 2013, 12:07:03 pm
Vlak na de kersen had ik ook een bramenmede opgestart. Gisteren eens voorzichtig geproefd en die is wel erg goed gelukt. Een beetje aan de zoete kant maar wel duidelijk een fruitsmaakje er aan.

 ))J
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: m.kolsters op februari 11, 2013, 01:10:59 pm
Iemand nog interesse in kersenazijn?Iemand nog interesse in kersenazijn?Iemand nog interesse in kersenazijn?
Het moet duidelijk nog eens aangezoet worden maar dat komt wel na de 2e overhevelen
Na de derde keer over giet is het gelukt,even BAKHUIS honing in gedaan.
Het zal je berouwe dat je hebt weg gegeven is nu al zoet en lekker ga er nog maar wat honing toevoegen ha ha ha  ))J ))J ))J
Maar je mag komen proeven )J )J )J )J )J )J )J )J )J
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: m.kolsters op februari 11, 2013, 07:17:23 pm
Ik heb nog boekje van zelf wijn maken   C.J.J. Berry.
En de kersen mede is weer aan het gisten, wordt wel lekker  :)) :)) :)) :)) :))
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op februari 12, 2013, 09:08:42 pm
Ik wil het nog wel meemaken. Maar goed, als je op die manier 10 liter mede kan redden dan is dat natuurlijk erg nobel.

Ik kom wel als nog proeven als het toch nog wat geworden is. Succes!   ))J
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: Avicenna op maart 24, 2013, 08:17:26 am
Ok, ere wie ere toe komt!

Tinus heeft inderdaad de kersenmede weten te redden. Blijkt toch weer dat er te weinig honing in zat.

Tinus heel erg bedankt!!!  ))J

(Voor de boeken: er zit bijna 3 kilo meer honing op 10l in deze kersenmede dan in mijn bramenmede)
Titel: Re: Kersen Mede
Bericht door: m.kolsters op maart 24, 2013, 09:06:20 am
Maar wat dan nog, wie weet hoeveel honig er op kersen of bramen of peren en appels moet dat kan je proeven.
Je moet telkens je vinger in de MEDE stoppen en aflikken dan weet je of er nog meer in moet.
Maar ja het is zo vies om je MEDE te besmetten met je vinger hè.
 Je hebt gisteren toch geleerd hoe je moet proeven ha ha ))J