De Baldadige Bijenkorf

Van de Redactie => Vragen en opmerkingen => Topic gestart door: erik op oktober 26, 2016, 05:24:01 pm

Titel: Medeop smaak brengen
Bericht door: erik op oktober 26, 2016, 05:24:01 pm
Beste formleden,

Ik heb nu een mede staan van rozemarijn citroentijm tijm en lavendel. Ik vind er een iets wat bittere smaak aanzitten. Kan je deze smaak afvlakken door honing toe te voegen? of is dit zonde voor de Honing? Zit nu op 13%
vr gr Erik
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op oktober 27, 2016, 02:26:02 pm
Erik, je hebt er wel een prachtige mix van gemaakt.
Lastig te bepalen wat het gaat worden.
Als je meer mede op voorraad zou hebben kan je wat gaan blenden om voor jou een leuke smaak te componeren.
Alleen honing erbij ga je het zoeten en met een hogere SM misschien opnieuw laten starten.
Maar smaak zal niet veel wijzigen.
Daarom altijd voorzichtig omgaan met kruiden, specerijen en smaakjes.
Eeuwig zonde als het niet smaakt en je moet het door het putje spoelen.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Peter van Den Berg op oktober 28, 2016, 06:16:04 am
Ik zie dat jullie het over de smaak  van mede hebben.
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,maar ik heb het nog nooit gedronken,dus ik ben heel erg benieuwd  hoe het smaakt.

Groet Peter.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: erik op oktober 28, 2016, 02:18:00 pm
Het gaat zeker niet door het gootsteen heen, is best te drinken. maar niet als je de eerste gewone mede heb geproeft.
Had even voorzichtiger moeten wezen met de lavendel die voert iets wat de boven toon.
Heb ook nog 2 batches staan met honing /water en toevoeging banaan zeer helder en smaakt ook goed. wel andere toevoegingen erbij gedaan, citroen zuur, zakje vanilla tanine ,kruitnagels
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op oktober 29, 2016, 09:35:42 am
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
maar ik heb het nog nooit gedronken,
dus ik ben heel erg benieuwd  hoe het smaakt.

Groet Peter.

Heb je nog nooit aan de mede mogen proeven?
Bedoel je dat zo?
De smaken variëren heel erg, uiteenlopend van zoet naar droog en dan natuurlijk afhankelijk van de soort honing.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op oktober 29, 2016, 09:41:41 am
Had even voorzichtiger moeten wezen met de lavendel die voert iets wat de boven toon.
Heb ook nog 2 batches staan met honing /water en toevoeging banaan zeer helder en smaakt ook goed. wel andere toevoegingen erbij gedaan, citroen zuur, zakje vanilla tanine ,kruitnagels

Erik, wat is je reden om lavendel aan je mede toe te voegen?
Heel benieuwd.
Banaan toevoeging is om het sneller te klaren, dat is "helder".
En vanille komt me ook niet bekend voor.
Geeft al snel een overheersende smaak.
Kennis/imker/stoker die whisky maakt gebruikt dat ook wel eens.
Maar daar moet je echt heel bescheiden mee om gaan.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op oktober 29, 2016, 09:46:25 am
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
Groet Peter.

Peter, maak je ook bier?
Brouwen  = bier maken
Stoken     = de wat "sterkere" drankjes maken
Wijn maken  :  hoe heet dat eigenlijk?
Mede maken : Ook geen idee hoe dat zou heten.

Als daar geen naam voor is gaan we dat hier eens wat voor maken.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: erik op oktober 29, 2016, 10:54:34 am
Hallo Bijker,
Heb de geurige kruidenmede die op de baldadige bij site staat gemaakt 1/2 handje lavendel toevoegen staat daar dat heb ik dus gedaan. voor mij ook een verrassing. Ik heb bij de gewone mede 1 vanilla suiker zakje gebruikt op 20 liter. Als je staafjes gebruikt heb je kans dat het ondrinkbaar wordten dat is zonde.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: m.kolsters op oktober 29, 2016, 01:03:19 pm
Zo heb mijn kastanje bier gebrouwen 22 liter, nu aan het afkoken het ruikt al hoppig.
Volgende week walnoten bier.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Peter van Den Berg op oktober 29, 2016, 04:41:24 pm
@ Bijker  ,nee ik brouw  geen bier ,ik ben slechts een beginnende mede maker.
Proberen  althans.
Groet Peter.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: m.kolsters op oktober 30, 2016, 02:00:35 pm
Wij ook, maar drinken met onze maten. 
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Avicenna op december 16, 2016, 05:54:14 am
Erik,
Normaalgezien zou je bitter tegen kunnen gaan met zout. Ik zou het eerst in een klein glaasje uitproberen. :)
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: erik op december 16, 2016, 05:15:24 pm
Is niet vervelend. Begint steeds beter te smaken of zou dat komen door de Alcohol en hoeveelheid van het nuttigen. ;D
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Peter van Den Berg op december 26, 2016, 03:38:21 pm
Het is zeker niet de gewoonte  dat er met de kerst Mede gedronken  worden of geproefd,want ik lees het hier van niemand.

Groet Peter
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op december 27, 2016, 07:38:31 am
Peter, het drinken van mede is meer een traditie van/voor het nieuwe jaar.

Lees hieronder een artikel uit 1906;

Deze drank, vroeger door dichters bezongen en in sierlijke bokalen den gasten in de huizen der aanzienlijken aangeboden, is in ons land gaandeweg onbekend geworden. Wel zijn er nog streken, waar de mee jaarlijks wordt aangemaakt om dan, gewoonlijk op Nieuwjaarsdag, bij de gebruikelijke bezoeken aan vrouwen en kinderen geschonken te worden, maar die drank kan eigenlijk niet meer als mede worden aangemerkt en kon beter honigwater genoemd worden.

Als antwoord op een vraag om inlichtingen naar mede kwam het volgende in:
„Dit gekookte en gezuiverde honigwater werd vroeger in Drente, althans in het Oostermoer in flesschen en kruiken bewaard voor den winter om er bij feestelijke gelegenheden en voornamelijk op den Nieuwjaarsdag vrouwen en kinderen van familieleden en vrienden op te tracteeren. Genoemde flesschen en kruiken werden na gekurkt te zijn nog met was dicht gemaakt en in den kelder bewaard. Ook bakte men nieuwjaarskoeken van roggemeel, vermengd met mee om er een zoeten smaak aan te geven, ter vervanging van stroop. Deze nieuwjaarskoeken werden in de rnime keuken (voorkamer van het gansche boerengezin) gebakken op een groot vuur in koekenijzers, waar dan somtijds drie personen mede bezig waren en dan stond op den vloer dicht bij het vuur, de korenwan, waarin de gare koeken gewipt werden, want er moest een grooten voorraad zijn voor den nieuwjaarsdag. Scharen bedelaars en kinderen van arbeiders gingen huis aan huis „veel zegen in 't Neijaar" wenschen en kregen dan nieuwjaarskoeken.

Voor familie en vrienden werden bij de „iemenboeren" koeken gebakken van gerstenmeel met honig, die zeer lekker smaakten. Dat mee wel op den nieuwjaarsdag werd gebruikt, bewijst het volgende rijmpje:
Veel geluk in 't Nieuwjaar!
Staat de mee voor ons klaar?
Schenk dan uit maar de flesch,
Want ze smaakt er maar best.

En een oud afteldeuntje bij de kinderspelen:
Une, mune, mak,
Oliekoeken bak!
Glaasje mee er bij,
Af zijt gij."


Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Peter van Den Berg op december 27, 2016, 11:54:07 am
Mooi man,bedankt voor de moeite.
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: Bijker op december 30, 2016, 12:07:28 pm
Heb nu 4 flessen van 25 liter staan.
Zou je denken zat te drinken toch?
Maar ze zijn nog lang niet gereed.
Twee zijn nog niet helder van melecitoze van dit najaar.
Een rest voerramen mede die al wel helder is maar nog een "blubje" geeft.
En een herstart mede die me te zoet was van januari 2015.
Deze is ook nog steeds aan het gisten.
Ook nog wat 5 liter flesjes met diversen.
Heb er wat geblended gisteren om aan een gemiddelde smaak te komen.
( vandaar deze topic "op smaak brengen")
Nou..... de smaak is goed moet nog metingen uitvoeren maar de kurk ploft er nog af.

Dus geen drinkbare mede dit oud/nieuw!
Maar voor alle actieve en inactieve medegebruikers van dit forum, een goede jaarwisseling en veel gezondheid voor 2017.

PROOST op 2017!
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: erik op december 31, 2016, 06:52:46 am
Dan drink je  toch mede met bubbels. alles hoeft niet in 1 keer op en je noem het proeven. :))
Titel: Re: Medeop smaak brengen
Bericht door: m.kolsters op december 31, 2016, 10:53:56 am
Alles is te drinken, met bubbels en zonder droog en zoet met veel alcohol  en te veel alcohol.
Welke fles wil je, vandaag in aanbieding gratis.