Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Amthezia

Pagina's: [1] 2
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Dondermede
« Gepost op: december 09, 2010, 08:44:26 am »
Hahaha! Dat doe je goed 50% honing! Ben heel benieuwd  8)

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Dondermede
« Gepost op: december 09, 2010, 05:51:28 am »
Klinkt goed Maarten!! Wat is flink wat honing op 5l trouwens? Ben ff nieuwsgierig  ;D

3
Het lijkt me echt heel vies.... Maar! Ik vind het wel superdapper van je dat je zo'n experiment gewoon doet :D

4
Zelf mede maken / Re: Bottelen en flessen vullen
« Gepost op: december 08, 2010, 02:57:56 pm »
Klinkt goed!!! Ben heel benieuwd ;-)

5
Proeverijen / Re: Nieuwjaarsproeverij
« Gepost op: december 06, 2010, 09:37:12 am »
15e kan ik wel :)! Heb geen mede nog, dus worden het alleen hapjes!

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: december 06, 2010, 09:00:46 am »
Over het alcoholpercentage heb ik net in het desbetreffende topic een reactie geplaatst.
Over de zuurgraad is mijn leraar erg streng, want als de zuurgraad niet correct is in de mede, wordt het een soort zoet watertje wat nergens naar smaakt. Dus die zuurgraad schijnt heel belangrijk te zijn voor de smaak.

Het hoe en wat weet ik nog niet precies, ik weet alleen dat we hem dus moeten meten :)
Als ik meer weet, dan post ik dat nog wel!

7
Zelf mede maken / Re: Bottelen en flessen vullen
« Gepost op: december 06, 2010, 08:57:07 am »
Ik zou niet zonder mijn hevelpomp kunnen hoor (bij de drogist was hij 6 euro, en dan heb je zelfs een uitschuifbare!) ! Trechter is superlastig, en zover ik weet houd gist niet heel erg van zuurstof.
Dus je moet eigenlijk overhevelen met zo min mogelijk aanraking met zuurstof.

8
Zelf mede maken / Re: Alcoholpercentage meten
« Gepost op: december 06, 2010, 08:37:42 am »
Het geheim van werken met een hydrometer zijn 2 dingen.
1. Werk super super precies, en maak de apparatuur goed schoon.
2. Vaak door de hoge suikerconcentratie heeft de hydrometer er moeite mee :) dus wat je het beste kan doen is werken met verdunnen. Dus je begint met 100% most. Die meet je. Bij mij kwam die laatst uit op 15%. Dan doe je precies 50% most/50% water. Bij mij kwam uit op 6% (dus x2 is 12%). En daarna doe je nog 33% most/66% water hetzelfde kunstje :)

De hydrometer werkt het beste met lage aantallen, daarom kan je beter werken met oplossingen.

9
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: december 03, 2010, 06:44:02 am »
Paar foto's van woensdagavond:


Leuk leuk, iedereen zijn mostfles mee! Leuk om de verschillen te zien/proeven.


Onze leraar, Theo! Hier is hij bezig om de zuurwaarde te bepalen van de mede (met blauwloog, en dan kijken wanneer het omslagpunt is).

10
Proeverijen / Re: Nieuwjaarsproeverij
« Gepost op: december 03, 2010, 06:41:20 am »
Hahaha ja dat is waar  ::) ::)
Wanneer gaan we dat doen? 8 januari ofzo?

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede maken van dag tot dag
« Gepost op: december 02, 2010, 01:12:34 pm »
Nou ik ben wel benieuwd naar hoe dat eindresultaat gaat worden..... Zijn het dan ook nog speciale snippers van port/sherry/whatever vaten?

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: december 02, 2010, 12:18:40 pm »
Nou gisteren weer les gehad, jemig, ik wist niet dat er zoveel meetwerk bij kwam kijken! Wel gaaf hoor om de zuurgraad te bepalen met blauwloog en met zo'n mini-tuutje het alcohol percentage te bepalen.
Gelukkig! Mijn mede doet het behoorlijk goed (5,7 gram zuur per ltr, en 12% alcohol), gisting verloopt succesvol dus. Volgende week kan ik gaan overhevelen naar een schone fles.

Alleen het aparte is dus dat er totaal geen schuim opkomt bij mij :) maar leraar Theo had daar wel een theorie over dat het te maken had met de zware zomer voor de bijtjes, en de weersomstandigheden ;-) Nou ja, maakt me niet zoveel uit, zolang hij maar goed gist (en niet teveel) en mooie kleine belletjes laat zien.

Morgen weer even langs Slamat (kennen jullie die?) hier in Utrecht, om toch nog wat meer spullen te halen  8) ik wil zelf ook kunnen meten thuis! En meteen even een groter waterslot halen, want deze is toch echt te klein (dacht ik al....)

13
Proeverijen / Re: Nieuwjaarsproeverij
« Gepost op: december 02, 2010, 12:13:16 pm »
Lijkt me erg gezellig!! Alleen kan ik nog niks meenemen voor jullie.... Sorry!

14
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: november 24, 2010, 07:52:26 am »
Even vraagje: Is het normaal dat mijn most eigenlijk niet borrelt (terwijl hij wel op 23c staat)? En er staat ook helemaal geen schuim op :(  Alleen als ik hem beweeg dat komen er wel kleine belletjes (en bloept mijn waterslot ook).

15
De hooiberg / Re: Bijenkoningin gezocht
« Gepost op: november 24, 2010, 07:50:24 am »
Sowieso coole website: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Darren

Maar even een quote: "Na de paring sterven de darren doordat ze hun bevruchtingsteken bij de koningin achterlaten."
Meestal leven ze 2-3 maanden, en alle darren die overblijven begin augustus worden doodgestoken tijdens de darrenslacht!
Dus, tijdens het overwinteren zijn er totaal geen darren aanwezig :)

@Poppe je moet ook geen honing stelen van bijen ;-) worden ze humeurig van  8)

Pagina's: [1] 2