Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Agravain

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Versie 2 van de simpele mede
« Gepost op: juli 10, 2019, 10:33:45 am »
Citaat
Waarschuwing: er is al ten minste 120 dagen geen nieuw bericht geplaatst in dit topic.
Tenzij je zeker weet dat je hier wilt reageren, overweeg je beter om een nieuw topic aan te maken.
Denk dat de mede nu wel tijd genoeg heeft gehad  ;D.

Vandaag gebotteld.
Ik heb er slechts 3 flessen van 0.75l uit kunnen halen, maar de gistingsfles was ook niet vol. Het plan was eigenlijk om na de eerste, heftige gisting nog bij te vullen met meer honing en water, maar dat is er nooit van gekomen.
De mede smaakt aardig goed, dus binnenkort maar eens een nieuwe batch van dit recept op starten. Deze keer wel de fles vol proberen te krijgen  :).

2
Mede-delingen / Re: Nieuwjaars wens.
« Gepost op: januari 04, 2019, 08:20:04 pm »
Ook van mij de beste wensen en een gelukkig nieuwjaar.

3
Workshops en cursussen / Re: Eindelijk een cursus mede maken!
« Gepost op: januari 16, 2018, 06:01:54 pm »
Wederom jammer dat het zo ver is. De cursus lijkt me wel interessant.

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Versie 2 van de simpele mede
« Gepost op: december 30, 2017, 04:50:02 pm »
Dit recept is gebaseerd op mijn eerste poging, met wat kleine wijzigingen.

Recept voor 5 liter
  • 1,5 kg honing
  • 1,25 liter water
  • 1,25 liter water
  • 7 gram gistvoeding
  • 12 gram gemengde zuren
  • 7 gram gist (BioFerm Rouge)
2017-12-30: Werkwijze
Kook 3 liter water en warm de honing in de pot op.
Meet 1 liter gekookt water af en gebruik wat om het zuur en de voeding op te lossen en in de fles te gieten.
Giet honing in pan en voeg de rest van de liter gekookt water toe. Roer goed door elkaar. Giet dit mengsel in de fles. Spoel pan na met 0,5 liter gekookt water.

Als de temperatuur van de most laag genoeg is kan het gist er bij. Spoel trechter na met de laatste 0,5 liter gekookt water.

Waterslot er op.

2018-04-03
overgeheveld.

2019-07-10
3x 0.75cl gebotteld.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Jeneverbes Mede
« Gepost op: december 30, 2017, 04:37:37 pm »
Nogmaals overgeheveld omdat er een waas van gist onderin lag. De smaak is echt lekker zoet. Er is twee kilo honing gebruikt, dus of de most was om te beginnen al te zoet voor een goede gisting, of de jeneverbessen hebben het gistingsproces vertraagd.
Het alcohol gehalte is wel ok, gebaseerd op het proeven van het restje na het overhevelen. Deze mede komt wel stevig aan.

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Gepost op: december 30, 2017, 04:33:00 pm »
Wederom overgeheveld, omdat er weer gisting is geweest van het toegevoegde appelsap.
Het restje geproefd, dit is een lekker, licht tintelende cider geworden. Volgende keer weer wat bottelen en weer opnieuw afvullen met nieuwe appelsap.

7
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: november 23, 2017, 09:41:45 pm »
Jammer dat het voor mij zo ver weg is.
Moet eigenlijk zelf ook weer eens wat in zetten. Ben nu een beetje aan het interen op mijn voorraad.

8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Gepost op: oktober 28, 2017, 09:47:14 pm »
Vandaag heb ik twee flessen van 0.75l gebotteld van deze cider. Hierna de rest overgeheveld en de fles weer aangevuld met nieuwe appelsap.
Ik hoop dat de gisting weer aanslaat.

Het restje van het overhevelen ben ik nu aan het proeven. Het is een lekker licht acoholische cider geworden, omdat er geen extra suiker of honing is toegevoegd.

9
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Gepost op: september 24, 2017, 10:19:20 am »
Met dit apparaat heb ik geen ervaring, maar het lijkt me wel een handige opstelling. Hoe groot is het fermentatievat, dat kon ik niet goed zien op de foto.
Ben benieuwd naar de resultaten en gebruikersgemak.

10
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Gepost op: mei 26, 2017, 11:38:31 am »
Nou jij hebt veel geduld zeg. Bij mij is het na 5 jaar al lang op.

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Blenden en proeven.
« Gepost op: mei 08, 2017, 10:23:46 pm »
Momenteel ben ik bezig met (nu nog) een cider maar dat gaat zeer waarschijnlijk een cyser worden, want ik wil er toch nog wat honing aan toevoegen.
Deze heb ik al een keer overgeheveld en bij de volgende heveling gaat er waarschijnlijk een potje honing en wat water bij om de fles weer aan te vullen tot 5 liter.
Ook heb ik nog een fles staan die is uitgegist, de jeneverbes mede. Wat ik hier mee ga doen weet ik nog niet. Die moet sowieso nog een keer geheveld worden.

Hoe blend je dan precies Bijker? Test je dit met kleine hoeveelheden en verschillende verhoudingen om te kijken wat het beste resultaat is, of mik je gewoon alles bij elkaar wat in de flessen zit die je nodig hebt voor de volgende batches?

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Cider (of misschien toch Cyser)
« Gepost op: maart 31, 2017, 07:37:21 pm »
Vandaag maar weer eens wat opgestart.
Dit wordt een Cider of misschien toch een Cyser, daar ben ik nog niet uit.

2017-03-31:
  • een paar liter appelsap (uit een 5 liter pak van een lokale fruitteler)
  • 7 gram (1 pakje) Bioferm Aromatic gist
Het pak sap heeft een aantal dagen in de keuken gestaan en is omgevingstemperatuur.
Tap een bodem appelsap in de gistingsfles. Doe het zakje gist erbij. Vul aan met appelsap tot ongeveer 3 liter. Ik heb deze keer bewust geen extra gistvoeding, zuren en thee (tannine) toegevoegd omdat het sap al van zichzelf troebel is. Het is namelijk appelsap van een lokale fruit teler en niet (industrieel) helder gefilterd. Ik hoop dat er daarom voldoende stoffen in zitten voor de gist.


2017-04-01:
Gisting is aangeslagen en staat nu lekker te bubbelen.

2017-04-15:
Vandaag voor het eerst overgeheveld en de fles gevuld tot ongeveer 5 liter met appelsap.
De cider smaakt goed, met een licht prikkeltje van het koolzuur. Misschien dat er nog een potje honing bij gaat bij de volgende overheveling. Dat is afhankelijk hoe de smaak zich ontwikkeld. Ten opzichte van de appelsap wat er bij is gegaan deze keer, smaakt de cider beduidend minder zoet, dus er is al flink wat suiker omgezet.

2017-07-16:
Tweede overheveling. Smaak is goed.

2017-10-28:
Derde overheveling. 2x 0.75l gebotteld en de rest in een schone fles overgeheveld en weer met verse appelsap aangevuld tot 4.5 a 5 liter.

2017-12-30:
Vierde overheveling.

13
Nieuws / Re: Nieuwe naam en labels.
« Gepost op: februari 19, 2017, 02:45:38 pm »
Mooi Tinus.

14
Mede-delingen / Re: Weer actief!
« Gepost op: december 19, 2016, 06:09:18 pm »
Hoi Sjoerd,
welkom terug.

15
Mede-delingen / Re: Fijne feest dagen en een goed MEDE jaar
« Gepost op: december 19, 2016, 06:08:25 pm »
Nou Tinus,
je bent er wel snel bij. Normaal verkondig je altijd rust en geduld bij het mede maken.
Ik ga eerst eens onder de kerstboom van een glaasje (of twee of drie) genieten.
Maar ook van mij alvast een gezond nieuw jaar.

Pagina's: [1] 2 3 ... 10