Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Workshops en cursussen / Re: Eindelijk een cursus mede maken!
« Laatste bericht door Agravain Gepost op januari 16, 2018, 04:01:54 pm »
Wederom jammer dat het zo ver is. De cursus lijkt me wel interessant.
2
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op januari 14, 2018, 09:55:00 am »
De gemaakte mede van restvoerramen - van nu een jaar terug - is mooi helder en wel uitgegist.
Geproefd en besloten deze gedeeltelijk af te vullen in een aantal flessen.
Het staat nu in een kunststof 22 liter fles.
De smaak is voortreffelijk.
Meten moet nog, dat gaat gebeuren met het afhevelen op fles.
Zal er wat plaatjes van maken om forumbezoekers "lekker" te maken.

De smaak van dit soort mede is toch wel heel erg lekker.
Beter zelfs dan van een specifieke honingsoort.
Maar smaken verschillen gelukkig.

wordt vervolgd!
3
Workshops en cursussen / Eindelijk een cursus mede maken!
« Laatste bericht door Bijker Gepost op januari 14, 2018, 09:45:44 am »
Na lang wachten gaat het nu toch echt plaatsvinden.
Een cursus medemaken in Zuidwest Drenthe.
Een eeuwenoude traditie waar op nieuwjaarsdag door de imker gemaakte mede wordt aangeboden aan de familie en bezoekers.
De secretaris deelde me mede dat er slechts nog enkele plekken beschikbaar zijn.
Meer informatie op de webstee van de imkervereniging;
http://www.ruinerimkers.nl/Workshops.html

9 februari de eerste avond en er worden dan ook een aantal mede's geproefd :-)))

Kom erbij als je kan, zoveel mogelijkheden om het te leren zijn er niet.
4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Versie 2 van de simpele mede
« Laatste bericht door Agravain Gepost op december 30, 2017, 02:50:02 pm »
Dit recept is gebaseerd op mijn eerste poging, met wat kleine wijzigingen.

Recept voor 5 liter
  • 1,5 kg honing
  • 1,25 liter water
  • 1,25 liter water
  • 7 gram gistvoeding
  • 12 gram gemengde zuren
  • 7 gram gist (BioFerm Rouge)
2017-12-30: Werkwijze
Kook 3 liter water en warm de honing in de pot op.
Meet 1 liter gekookt water af en gebruik wat om het zuur en de voeding op te lossen en in de fles te gieten.
Giet honing in pan en voeg de rest van de liter gekookt water toe. Roer goed door elkaar. Giet dit mengsel in de fles. Spoel pan na met 0,5 liter gekookt water.

Als de temperatuur van de most laag genoeg is kan het gist er bij. Spoel trechter na met de laatste 0,5 liter gekookt water.

Waterslot er op.
5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Jeneverbes Mede
« Laatste bericht door Agravain Gepost op december 30, 2017, 02:37:37 pm »
Nogmaals overgeheveld omdat er een waas van gist onderin lag. De smaak is echt lekker zoet. Er is twee kilo honing gebruikt, dus of de most was om te beginnen al te zoet voor een goede gisting, of de jeneverbessen hebben het gistingsproces vertraagd.
Het alcohol gehalte is wel ok, gebaseerd op het proeven van het restje na het overhevelen. Deze mede komt wel stevig aan.
6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Laatste bericht door Agravain Gepost op december 30, 2017, 02:33:00 pm »
Wederom overgeheveld, omdat er weer gisting is geweest van het toegevoegde appelsap.
Het restje geproefd, dit is een lekker, licht tintelende cider geworden. Volgende keer weer wat bottelen en weer opnieuw afvullen met nieuwe appelsap.
7
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op december 27, 2017, 12:52:51 pm »
Heb weer mais bier gemaakt 40 liter en nu de mout aan het gisten voor een 20 granen likeur.
Maar ik blijf zeggen geen thee of zuren in de mede.
Gewoon honing en water met vruchten en ook water niet boven de 50 graden als er de honing in moet.
Als er vruchten welke ook dan tannine en gistingen zout en gist per 5 liter een thee lepeltje.
8
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op december 04, 2017, 11:58:49 am »
Hoogeveen is wat ver rijden voor mij anders had ik je graag geholpen.

Groet Peter
9
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op december 04, 2017, 09:07:19 am »
Erik, goed bezig hoor!
Heb je sm niet gemeten of kon je het niet meten.
Het laatste lijkt me juist.
Er zit wel heeeel erg veel honing in.
En een te hoog sm ofwel suikergehalte kan ervoor zorgen dat de gisting niet start.
Als ik het mis heb vertel je het maar.
Ook nog de pruimen erbij geeft wel een overdaad.
Zou het nog eens goed meten en er zeker wel minstens 25 liter van maken.
Kom je zelfs nog zonder die pruimen op een zoet en hoog alcoholgehalte uit.
Wil je echt een zoete mede dan zal je het zuur gehalte ook moete verhogen.
Reken dan op 3gram per liter most voor een zoete mede.
Gistvoeding zou ook wel meer mogen.
Reken altijd 1,3 gram per liter most.

Hou je ons op de hoogte??

Ga deze week enkele mede's blenden.
Heb verschillenden staan nl 5 + 5 + 10 liter, en ga daar een smaakje van maken.
Wie wil komen helpen proeven???   :-))
10
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door erik Gepost op december 03, 2017, 09:45:56 am »
Hier ook weer een nieuwe batch 20 liter opgezet.
Had wat gistende koolzaad honing

ingredienten.

8,5 kilo koolzaadhoning
6 kilo pruimen
wijnsteenzuur 20 gr
citroenzuur 15 gr
10 kruidnagels
1 zakje vanilla suiker
en 15 gr gistvoeding
Mede gist

pruimen met wat honing in het vat gedaan, pecto enzymen toegevoegd en na 48 gefilterd.  Daarna vat afgevuld tot 3/4.
De sg was niet te meten.
Tinus kolster zegt altijd niet te zuinig met honing.

Pagina's: [1] 2 3 ... 10