Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op augustus 16, 2017, 04:27:24 pm »
en een beetje tanine toegevoegd en nu wachten. .

Erik hier hoeft geen tanine in.
Dat zit in schil, pit en steeltjes.
Bij mede is dat wel aan te bevelen omdat het er niet in voorkomt.
En je wil toch wel een bite en bouquet van je te drinken mede beleven.
2
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op augustus 16, 2017, 04:24:24 pm »
Heb de emmers pruimen in de stoomwassmelter gedaan.
Dat gaat perfect!
Twee dikke emmers met pruimensapmost.
Daar zijn twee flessen van 25 liter van opgezet.
Na twee dagen waren de flessen te klein vanwege de heftige gisting  :-(((
( O,o,o, wat een extra werk!)
van beide flessen  2 tot 3 liter af/overgeheveld en i een 10 liter fles gedaan samen met een 5 liter mede.
Nou als dat niet goed gaat komen.
Als de pruimenwijn zover is ga ik wat blenden met mede.
Kunnen dan mooie kerstdagen worden  :-))
3
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op augustus 16, 2017, 04:16:51 pm »
Staat het mooi te pruttelen Davids?

Hier loopt het een beetje uit de hand.
Een imker collega had nog drie emmers honing over (onverkoopbaar van vorig jaar!)
Deze week verwerkt en er staan nu 6 cans van 20 liter als een gek te pruttelen.
4
Medesoorten en -smaken / Bananenmede met heidehoning
« Laatste bericht door erik Gepost op augustus 14, 2017, 05:25:54 pm »
Gister de bananenmede met heidehoning 10 liter overgeheveld en geproefd. lekker. Staat nu bijna 2 jaar. Nog effe wachten dan bottelen en niet vergeten te proeven.

Ook nog 26 liter bananen mede overgeheveld  met zomerhoning. Staat nu een jaar. Ook nog even geduld hebben. Deze zit nu tegen droog aan maar met een lekkere smaak. S.G.10.05
5
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door erik Gepost op augustus 14, 2017, 05:12:25 pm »
Ha eindelijk zover. Heb de batch met pruimen opgezet. 2 kilo pruimen met 4 liter gekookt water samen gevoegd en pecto enzymen. 48 uur laten staan daarna gefilterd door een kaasdoek. Uitgeknepen en daarna 3,5 kilo zomerhoning en gekookt water toegevoegd. Wijnsteenzuur,citroenzuur.gistzouten en een beetje tanine toegevoegd en nu wachten. S.G. 1120 genoeg voor 10 liter. vaatje staat nu 3/4 vol ivm het gisting proces.
6
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op augustus 01, 2017, 02:04:54 pm »
5 volle emmers met pruimen geplukt vandaag.
Moest wel, waren n.l. twee dikke takken door de regen en storm van afgelopen weekeinde afgebroken.
Ze waren nog niet allemaal rijp, maar de takken lagen hinderlijk in de weg.
En wat moet je dan?!?!
Maar eens gaan denken wat ik er mee moet.
Denk eraan om wijn maken, en een deel mede.
een recept hiervoor is:
schoon maken, neem de helft water van de hoeveelheid die je wilt maken en dat over de pruimenpulp.
Paar uur laten staan en dan de rest van het water erbij met pecto-enzymen voor meer sap onttrekking.
48 uur laten staan en dan zeven.
Breng het dan aan de kook en die er suiker bij in verhouding 2 pruim/1 suiker.
En voor mede dan natuurlijk honing.
Roeren tot het opgelost is en bij 22 grC gist erbij.
In fles of vat, afsluiten en waterslot erop.

Denk dat ik ga proberen om een emmer pruimen in de stoomsmelter te doen en dan zeven/pureren.
Moet het ook fijn zijn.
Ga natuurlijk niet al die pitten eruit halen.

Wordt vervolgd met plaatje (als het lukt!!  )
7
Zelf mede maken / Nieuwe batch
« Laatste bericht door Davids Gepost op augustus 01, 2017, 11:10:08 am »
Dit keer volgens het boekje gewerkt.
2,5 liter water gekookt en daarna de honing opgelost.
1350gr lindehoning
Na afkoelen tot 26 gr.C.
2,8gr Gistvoeding
4gr wijnsteenzuur
Snufje tanninepoeder
Kamertemperatuur 23 gr.C.
De SM die ik meet is 1130g/cm3
5gr Arsegan Wijngist Mede met 3 theelepels suiker in 50mL water (27 gr.C.) opgelost.
Nu afwachten.
Later vul ik aan tot 1 gallon (3,78L).
8
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juli 29, 2017, 02:59:51 pm »
Erik, maak je daar eerst sap van, of "gooi" je ze er zo in??
Met pit, zonder pit?
Blauwe of witte pruimen?
Zoete of "van de boom" pruimen?
Alleen pruimen(sap) of ook nog water erbij in?
Hoeveel % alcohol gewenst?
Droge, medium of zoete mede?

Kan wel meer vragen verzinnen!
Suiker gehalte maakt een boel uit van het uiteindelijke resultaat.
 Had vanmorgen een batche opgezet van ontvangen honing.
Formule klopte in deze niet!
Vochtgehalte bleek nl 23% te zijn en dan is het suikergehalte ook anders.
Moest er dus veel meer honing BIJ toevoegen.
Het is allemaal zo simpel maar je moet wel even opletten.

Resume: meten van je gewenste most is het belangrijkste in deze!

P.s. batche van 5 liter staat inmiddels wel al te "blub,blub, blubben" !
 
9
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op juli 29, 2017, 05:26:29 am »
Ik denk dat je dat zelf moet proberen, je kan er zo veel in doen als je wilt volgens mij.
Maar ik ben een leek.
Een paar kilo zou zo maar kunnen denk ik.
Maar als ik het mis heb dan hoor ik het graag.
Er staat hier vast ook wel een recept op het Forum.

Groet Peter
10
Recepten / pruimenmede
« Laatste bericht door erik Gepost op juli 28, 2017, 04:54:42 pm »
Wie weet hoeveel kilo pruimen ik nodig hebt om 10 liter pruimen mede te maken?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10