Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op november 16, 2017, 10:28:57 am »
Hoeveel honing moet je hebben, en die flessen gebruiken ze bij bier brouwen dan kan je de gist cellen aftappen.
2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Laatste bericht door Agravain Gepost op oktober 28, 2017, 06:47:14 pm »
Vandaag heb ik twee flessen van 0.75l gebotteld van deze cider. Hierna de rest overgeheveld en de fles weer aangevuld met nieuwe appelsap.
Ik hoop dat de gisting weer aanslaat.

Het restje van het overhevelen ben ik nu aan het proeven. Het is een lekker licht acoholische cider geworden, omdat er geen extra suiker of honing is toegevoegd.
3
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op oktober 09, 2017, 08:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.
4
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op oktober 08, 2017, 03:45:48 pm »
Dus, eigenlijk lees ik hier, dat wanneer ik aan deze batch opnieuw honing zou toevoegen, het opnieuw zou kunnen gaan gisten?
Het suikergehalte was nu inderdaad onder 1. Maar het alcoholpercentage was ook hierbij rond 5%. (mede/water 50/50). Met een refractometer gemeten.

Wat doe ik met deze batch het beste?

5
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Davids Gepost op oktober 08, 2017, 03:41:20 pm »
Het heeft lekker staan borrelen. Na de heftigste gisting aangevuld tot 1 gallon.
Maar.... toen ik terug kwam van vakantie was de schroefdop gebarsten en was het waterslot eraf. Hel bijzonder...
Omdat er (maar) 1 fruitvliegje in zat, ben ik er van uit gegaan dat dit net was gebeurd. De vlieg eruit en opnieuw afgesloten.
Het gisten is inmiddels al een tijdje gestopt.
Met een refractometer heb ik bij een 50/50 mede/water oplossing  de hoeveelheid alcohol gemeten. Dat was, na terugrekenen, 5%. Zou niet goed moeten zijn....
De eerstvolgende stap is nu overhevelen naar een schone fles, want dat is nog niet gebeurd en het suikergehalte meten. Als er nog suiker in zit zal ik een nieuwe giststarter moeten toevoegen lijkt mij. Klopt dat?
Nog andere tips?
6
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op september 24, 2017, 08:56:05 am »
Deze is +/- 30l. Je hebt ze ook in 50l
Nu nog wat lokale honing zien te vinden... Ik had een dramatisch jaar met mijn bijen en de honing van vorig jaar is er nu toch echt door heen :)
7
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door Agravain Gepost op september 24, 2017, 07:19:20 am »
Met dit apparaat heb ik geen ervaring, maar het lijkt me wel een handige opstelling. Hoe groot is het fermentatievat, dat kon ik niet goed zien op de foto.
Ben benieuwd naar de resultaten en gebruikersgemak.
8
Zelf mede maken / Fast Fermenter
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op september 23, 2017, 06:18:51 pm »
Vandaag een 'fast fermenter' gekocht. Eigenlijk een plastic versie van wat ze bij de 'professionele' wijnhuizen gebruiken. Ze beweren dat je een rijkere smaak krijgt (lees 'minder muf') doordat je gist naar onder in een smalle tuit zinkt en daarmee minder contact tussen de mede en de gist is. Onderin heb je een kraan en een opvang bol voor de gist. Als de 1e gisting voorbij is, kan je de kraan dicht doen en de bol eraf schroeven. Het leek mij wel handig dat je het overhevelen kan overslaan terwijl je wel de gist uit de fles krijgt.

Ik ben benieuwd of dit inderdaad zo handig werkt als het verkoop praatje doet geloven en of het een andere smaak mede oplevert.

Zijn er meerdere mede collega's die hier ervaring mee hebben?
9
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op september 23, 2017, 05:44:30 pm »
Ziet er goed uit, al die kannetjes!

Davids, goed om te zien dat je het forum als een soort logboek gebruikt! Vooral door gaan :-)
10
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op september 23, 2017, 05:42:15 pm »
Wat ik nooit zo snap is waarom mensen de S.M. tussentijds meten. Voor zover ik begrijp meet je aan het begin, voor er gisting heeft opgetreden de S.M. zodat je kan bepalen of je genoeg suiker hebt om een bepaald alcohol % te halen. Later meten zegt iets hoeveel suiker er is omgezet maar alleen als je het met de 1e vergelijkt. Toevoegen van honing als het te droog is is altijd goed natuurlijk maar dat doe ikzelf meer op je smaak dan op de S.M. meter.
Mijn ervaring is ook dat de gist vaak genoeg weer verder gaat als je honing toevoegt, zelfs als de S.M. <1.0 is.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10