De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Amthezia op november 21, 2010, 09:53:16 am

Titel: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 21, 2010, 09:53:16 am
Hee Allemaal,

Sinds een week ben ik bezig met mede maken op de manier van onze cursusleider :)
Eerst een giststarter gemaakt met daarin: 150 gram honing, 150 gram sinaasappelsap, 50 gram citroensap (beide gezeefd), 1 theelepel voedingszout en 1 zakje port gist.

Na 4 dagen was deze totaal dood, wit/melkachtig en nergens meer kleine bubbeltjes te bekennen *SNIF*
Dus, op donderdagavond mijn leraar gebeld, en die gaf aan dat ik waarschijnlijk te zure citroenen had, en slecht voedingszout.
Gelukkig had ik nieuw voedingszout gekregen op woensdagavond (cursusavond), dus ik heb besloten om de 1e giststarter gewoon weg te gooien, en een nieuwe te maken!

Nu met 150 gram honing, 150 gram sinaasappelsap, 15 gram citroensap (beide gezeefd), 1 theelepel voedingszout en 1 zakje port gist. Na drie dagen lijkt hij het nu wel beter te doen, maar het echte borrelen zie ik helaas nog niet.
Maar ik ga gewoon de gok wagen!

Zonet mijn most gemaakt! Daar zit in: 3,2 liter honing, 3,3 liter water, 10 gram voedingszout, 1 theelepel tannine voor witte wijn, 30ml melkzuur. Ik zit nu te wachten totdat hij is afgekoeld naar 25 graden..... Dan hevel ik hem over naar de fles, en gaat de giststarter erbij!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 21, 2010, 10:05:49 am
Foto's:

(http://farm5.static.flickr.com/4152/5194711044_aba111707b.jpg)
Nerys vind het superspannend :)

(http://farm5.static.flickr.com/4153/5194711190_13089644b7.jpg)
Ff temperatuur checken

(http://farm5.static.flickr.com/4151/5194711426_2059a125dd.jpg)
Nu staat hij lekker af te koelen  8)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Poppe op november 21, 2010, 10:19:53 am
Mijn ervaring met giststarters is ook niet optimaal. De gist doet het vrijwel altijd beter als het direct in de fles wordt gegooid.
Gewoon voedingszout erbij en klaar. Na 2 dagen heb je een hele actieve gisting.
Weg thee, weg citroen. Heb je helemaal niet nodig:)

Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 21, 2010, 10:37:58 am
Lol :) ok, dan weet ik dat voor de volgende keer! Nu volg ik nog heel braaf mijn leraar, ik ben niet zo'n held in experimenteren..... Ik vind het zo zonde als ik 6 kilo honing moet weggooien!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 21, 2010, 05:08:10 pm
(http://farm5.static.flickr.com/4131/5195741872_36a6531610.jpg)
:) klaaaaarrrr (nou ja, stap 1)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: De Baldadige Bij op november 21, 2010, 06:29:40 pm
Met een giststarter kan je wel heel goed nog te zoete uitgegiste wijn redden. Had ik bij druivenwijn gedaan waar we teveel suiker ingegooid hadden.
Maak een giststarter, met bijv water en suiker en gist, als ie goed gist dan doe je er net zoveel als je giststarter hebt van je " slapende" wijn bij. Tot dat weer goed gist, en zo steeds blijven verdubbelen en tadaaa: hij blubt weer en het teveel aan suiker word weer keurig door gistcelletjes opgesnoept. Na deze behandeling was de wijn wel weer lekker geworden. (en ook wel vrij sterk haha)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Karlo op november 21, 2010, 08:01:03 pm
kijk een honingwaterverhouding van 50/50. :D dat is het betere werk. Ik ben benieuwd. Ik heb zelf nog nooit met een giststarter gewerkt.... omdat ik lui ben. :P Wat is de reden van je leraar om met een giststarter te werken?
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 22, 2010, 05:21:21 pm
Er zit nu in totaal 7 liter in de fles, en er komt langzamerhand nog 2-3 liter water bij :) dus niet helemaal 50/50  ::)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Draak op november 23, 2010, 08:34:00 pm
Je most ziet er zo op de foto in ieder geval goed uit :-) Ben benieuwd wat hij gaat doen. Met een giststarter heb ik eigenlijk nog nooit gewerkt en voedingszout eigenlijk ook niet. Meestal gaat de boel vanzelf wel gisten. Mijn laatste brouwsel stond gewoon na 2 uur al te bloepen.
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Poppe op november 23, 2010, 09:21:08 pm
Ik gebruik altijd wel giststarter, maar het stinkt dan een beetje naar amoniak. Misschien omdat het ammoniumfosfaat heet:P
Echt smerig. Daarna duurt het ook een kleine 12 uur voordat er iets begint.
Misschien volgende keer geen zout! Onze kleine vriendjes redden zichzelf wel!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op november 24, 2010, 07:52:26 am
Even vraagje: Is het normaal dat mijn most eigenlijk niet borrelt (terwijl hij wel op 23c staat)? En er staat ook helemaal geen schuim op :(  Alleen als ik hem beweeg dat komen er wel kleine belletjes (en bloept mijn waterslot ook).
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Draak op november 24, 2010, 10:52:50 am
Er kunnen soms wel twee weken voorbij gaan voordat de boel echt hard begint te werken. En soms houdt de mede om de een of andere manier het gas vast, en komt het alleen vrij als je het schudt.  Zie hiervoor ook het topic over koolzuur (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,88.0.html).
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op december 02, 2010, 12:18:40 pm
Nou gisteren weer les gehad, jemig, ik wist niet dat er zoveel meetwerk bij kwam kijken! Wel gaaf hoor om de zuurgraad te bepalen met blauwloog en met zo'n mini-tuutje het alcohol percentage te bepalen.
Gelukkig! Mijn mede doet het behoorlijk goed (5,7 gram zuur per ltr, en 12% alcohol), gisting verloopt succesvol dus. Volgende week kan ik gaan overhevelen naar een schone fles.

Alleen het aparte is dus dat er totaal geen schuim opkomt bij mij :) maar leraar Theo had daar wel een theorie over dat het te maken had met de zware zomer voor de bijtjes, en de weersomstandigheden ;-) Nou ja, maakt me niet zoveel uit, zolang hij maar goed gist (en niet teveel) en mooie kleine belletjes laat zien.

Morgen weer even langs Slamat (kennen jullie die?) hier in Utrecht, om toch nog wat meer spullen te halen  8) ik wil zelf ook kunnen meten thuis! En meteen even een groter waterslot halen, want deze is toch echt te klein (dacht ik al....)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op december 03, 2010, 06:44:02 am
Paar foto's van woensdagavond:

(http://farm6.static.flickr.com/5250/5228564262_215eabb7d3.jpg)
Leuk leuk, iedereen zijn mostfles mee! Leuk om de verschillen te zien/proeven.

(http://farm6.static.flickr.com/5241/5227971575_f4f41f9de4.jpg)
Onze leraar, Theo! Hier is hij bezig om de zuurwaarde te bepalen van de mede (met blauwloog, en dan kijken wanneer het omslagpunt is).
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Poppe op december 03, 2010, 10:56:43 am
Ik heb serieus nog nooit gewerkt met zuurtewaarde. Ik dacht dat dat alleen voor wijn relevant was.
Maar ok. Zou je daar misschien iets over willen uitleggen?
Desnoods in een nieuw topic?
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Big Daddy Bee op december 04, 2010, 02:30:33 pm
In mijn ervaring is alcoholwaarde zelfs met "betere" meters compleet onbetrouwbaar (door veranderende verhoudingen water/alcohol/temperatuur/opgeloste gewicht aan suiker etc.) wordt daar op jullie cursus ook iets over gezegd daar ben ik wel benieuwd naar. Bijvoorbeeld bij wijn meet je het doorgaans niet, maar bereken je het percantage aan de hand van hoeveel suiker je er al in hebt zitten, wat je uiteraard netjes bijhoudt  ;)  Voor mede is het me nog nooit goed gelukt.

Aangezien hier vaak misverstanden over zijn heb ik een thread aangemaakt onder zelf mede maken:
Alcoholpercentage meten
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,103.0.html (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,103.0.html)

Bijdrages welkom!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Maarten op december 05, 2010, 06:01:04 pm
Intressante posts! Hou ons op de hoogte van jou experiment.

Ben ook erg benieuwd naar info en ervaringen over die metingen en zuurtwaarde
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Amthezia op december 06, 2010, 09:00:46 am
Over het alcoholpercentage heb ik net in het desbetreffende topic een reactie geplaatst.
Over de zuurgraad is mijn leraar erg streng, want als de zuurgraad niet correct is in de mede, wordt het een soort zoet watertje wat nergens naar smaakt. Dus die zuurgraad schijnt heel belangrijk te zijn voor de smaak.

Het hoe en wat weet ik nog niet precies, ik weet alleen dat we hem dus moeten meten :)
Als ik meer weet, dan post ik dat nog wel!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Poppe op december 06, 2010, 02:57:47 pm
Graag! ik ben benieuwd!
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Aegir op maart 10, 2011, 12:24:17 pm
Over het alcoholpercentage heb ik net in het desbetreffende topic een reactie geplaatst.
Over de zuurgraad is mijn leraar erg streng, want als de zuurgraad niet correct is in de mede, wordt het een soort zoet watertje wat nergens naar smaakt. Dus die zuurgraad schijnt heel belangrijk te zijn voor de smaak.

Het hoe en wat weet ik nog niet precies, ik weet alleen dat we hem dus moeten meten :)
Als ik meer weet, dan post ik dat nog wel!

Ik heb begrepen dat je zeker voorzichtig moet zijn met het toevoegen van zuren zoals uit citroenzuur (appelsien valt mee, daar zit ook nog wat smaak en zoetigheid aan verbonden). Omdat je al vrij gauw een citroenmede kan maken als je ermee overdrijft. 1 citroen per 3 à 6 liter mede volstaat in mijn ogen.

Het gebruik van (synthetisch?) citroenzuur in poedervorm, daar heb ik geen benul van. Ik vind het ook niet meer zo 'authentiek' zoals ik het zelf graag zou maken; maar ieder zijn voorkeur natuurlijk. Zonder veroordeling hé ;)

Maar als jij (of iemand anders) een andere theorie heeft, hoor ik ze ook graag :)
Titel: Re: 1e keer mede maken!
Bericht door: Big Daddy Bee op maart 11, 2011, 11:47:23 pm
1 citroen per 3 à 6 liter mede volstaat in mijn ogen.

Ja ongeveer dat hanteer ik ook, maar dan ongeveer per 4-5 liter, en dan citroentjes of limoentjes, van de biowinkel! Geen nepcrap  :o  Als je er meer fruitsap bij wilt is appel of peren prima, tenminste voor mede die "gewoon" smaakt, anders krijg je smaakjesmede.