De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Mattheijer op februari 11, 2017, 12:22:11 pm

Titel: nieuwe poging
Bericht door: Mattheijer op februari 11, 2017, 12:22:11 pm
op 15-1-17 een nieuwe 10 literfles mede aangemaakt.
ingredienten:
7 liter water
3132 gram honing
13 gram gistvoeding
2 gram tanine
6,1 gram wijnsteenzuur

SM voor toevoeging van gistvoeding:1102
zurgraad 4

fles stopt op 6-2-2017 met gisten.
vandaag (11-2-2017) overgeheveld en geproefd natuurlijk.
vind hem verre van zoet en smaakt mijn inziens niet naar mede??

Moet ik me zogen gaan maken dat ook deze batch mislukt of moet ik simpelweg geduld hebben en afwachten ?
graag jullie mening
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: m.kolsters op februari 11, 2017, 02:00:39 pm
Ik denk van wel, hoeveel gist zit er in of zelf gisting.
 En waarom tannine en wijnsteen zuur?
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: Mattheijer op februari 11, 2017, 03:18:18 pm
Ik heb het recept ui het boekje van bijkergilde gehaald.
daar spreken ze van deze ingredienten.
Maar het water en de honing heb ik tot 60 graden verwarm in een aluminium pan. zou het dat kunnen zijn ?
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: m.kolsters op februari 12, 2017, 10:12:36 am
Ik werk met RVS pan maar dat niet de oorzaak.
Je kan er nu nog honing in doen maar wel een uur koken als het niet mag gisten.
En als je snel mede wil maken een beetje hoger op warmen  80-90 gr.
En als je echte MEDE wil maken niet hoger dan 30 gr. en veel geduld.
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: Mattheijer op februari 12, 2017, 10:25:14 am
Ik werk met RVS pan maar dat niet de oorzaak.
Je kan er nu nog honing in doen maar wel een uur koken als het niet mag gisten.
En als je snel mede wil maken een beetje hoger op warmen  80-90 gr.
En als je echte MEDE wil maken niet hoger dan 30 gr. en veel geduld.

de honing dan laten afkoelen of heet aan de mede toevoegen ?
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: Yurg op februari 13, 2017, 08:49:03 pm
De vraag is wat verwacht je van mede? Verwacht je inderdaad een zoete drank, dan zal je dit niet zomaar verkrijgen zonder in te grijpen in het proces. Gist gaat namelijk door met het omzetten van suikers naar alcohol totdat de maximale acceptatie van alcohol is bereikt (is wat mij nog geen enkele keer gelukt is) het behandelen van de honing (wat boven mij al is gezegd) of het doden van de gistcellen. Ik ga zelf altijd voor het laatste. Ik verwarm meestal de mede,op het moment dat deze nog niet te droog is, tot boven de 40 en onder de 60 graden om zo de gistcellen te doden.
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: Bijker op februari 14, 2017, 07:23:23 pm
Marco, sneu werk als het niet wil lukken.
Maar m.i. geen zorgen maken.
Ten eerste lees ik niet hoeveel gist gebruikt is.
Het recept in het boekje is toch net iets anders.
geen 2 gram tanine maar slechts een enkele kop sterke thee.
Mede heeft een beetje nodig voor een goede afdronk.
In fruit zit het in de schil, pit of steeltjes en dat zit allemaal niet in honing, vandaar.
Sommigen vinden het niet nodig, maar dat moet je zelf maar eens uitproberen.
Wijnsteenzuur gebruik je maar 6,1 gram, in het recept is te lezen 25 gram.
Een "zuurtje" heeft mede ook nodig.
Dan het water... altijd gekookt water gebruiken.
Als het dan iets afgekoeld is, ca 60grC de honing erbij en roeren tot alles is opgelost.
Hiermee blijft smaak en bestanddelen goed zonder het doden van enzymen en overige goede stofjes.
Bij een temperatuur van tegen de 30grC de overige ingrediƫnten toevoegen.
Dan het gist erbij.
Doe ik er zo in zonder eerst op te lossen en dat werkt prima.

Mijn advies nu is om er alleen nu gist bij te voegen.
Je batche heeft voldoende restsuikers voor een herstart.

Verder geduld Marco!
Titel: Re: nieuwe poging
Bericht door: m.kolsters op februari 15, 2017, 06:00:48 pm
Nooit boven de 25 gr. bij voegen dan sterft de gist.

En Bijker waarom thee er bij, als er kersen of appels peren in gaan is het volgens jou geen mede maar wel met thee.
Ik vind thee een vieze smaak geven, zoals balsemien honing zal ik noot doen.
Maar dat ben ik, mede maker in Brabant.
Het is ook als kruitnagel overal in doen in het oosten van het land,
de worst is dan niet om te eten  vind ik.
Maar smaken zijn voor een ieder anders.