De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Agravain op oktober 12, 2014, 02:01:36 pm

Titel: Steentijd mede.
Bericht door: Agravain op oktober 12, 2014, 02:01:36 pm
De naam van deze mede heb ik gekozen omdat het een heel eenvoudige mede is: alleen honing, water, gist en gistvoeding.
Dat laatste is een beetje smokkelen omdat dit vroeger nog niet bekend was. Maar met de kennis van nu, toch maar toegevoegd.
Deze mede heb ik al een tijd geleden ingezet, maar nog niet hier op het forum geplaatst. Bij deze dus, met een korte historie van het proces.

2013-11-21:
Kook 3 liter water. Doe de honing in een pan. Spoel de potten om met 1 liter van het gekookte water en doe dit bij de honing in de pan.
Giet het honing / water mengsel in de gistingsfles. Spoel de pan na met 1 liter van het gekookte water.
Doe de gistvoeding in de fles en spoel de trechter schoon met de rest (700 ml) van het gekookte water.

Los de gist op in 100 ml gekookt water, hou 200 ml gekookt water apart.
Als de most voldoende is afgekoeld, doe dan de gist in de fles, spoel na met de 200 ml apart gehouden water.
Het soortelijk gewicht van de most is 1126.

2013-11-29:Honing opgelost in het water en in de fles gedaan. Deze is nu vol.

2014-02-09:
Eerste overheveling.


2014-10-12
Tweede overheveling.
Deze mede smaakt nog goed naar honing. De gisting lijkt voor het hevelen ook gestopt (waterslot staat naar binnen toe). Na het hevelen bubbelt het waterslot weer, maar of dit nu gisting of vrijkomen van het opgeloste koolzuur is weet ik niet.

2015-06-19
Gebotteld.
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: m.kolsters op oktober 16, 2014, 09:53:02 am
Zeg mede maker ik heb je het anders geleerd.
Mede uit de steentijd is zonder gist en voedigs zout.
Maar je moet wel 4/5 jaar wachten met op de fles doen ( gist tijd )
En ook geen water boven de 30 graden.
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: Agravain op november 09, 2014, 08:50:05 am
Ik weet het Tinus,
helaas heb ik (nog) geen zin om 4 tot 5 jaar te wachten. En om de gist een kans te geven toch maar gekookt water en een voedingsbodem.
Daarom meld ik ook dat er een beetje gesmokkeld is.  :).
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: m.kolsters op november 10, 2014, 09:29:18 am
Als je de honing opwarmt (75 gr. ) dan moet je drie maande wachten en proeven, en als het op is nieuw maken.
Maar denk wel dat je teveel maakt van elke smaak anders blijf je niet proeven.
Maar op de fles doen is wat anders blijft bezinken de eerste jaren.
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: Agravain op november 13, 2014, 06:15:06 pm
Hoi Tinus,
je bedoelt gewoon most maken en wachten op spontane gisting? Of toch gist toevoegen?
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: m.kolsters op november 15, 2014, 12:06:09 pm
Ja dat bedoel ik maar dan wel op 18 tot 20 gr. weg zetten.
Maar al doe je er een derde van de gist er bij en voedingszout kan geen kwaad.
Maar maak de honing niet warmer dan 40 gr.  en liever nog 30 gr.
Als deze dan ophoud met gisten kan je toch proeven de volgende 4 jaar, ook wel lekker.
Titel: Re: Steentijd mede.
Bericht door: Agravain op juni 19, 2015, 04:24:57 pm
Vandaag deze mede gebotteld.
Ik heb 1 fles van 2 liter en 3 flessen van 0,75 liter kunnen vullen.
Van het laatste beetje uit de gistingfles ben ik nu aan het genieten.
Deze is lekker zoet.
 ))J