Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Mattheijer

Pagina's: 1 [2]
16
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 24, 2016, 12:14:26 pm »
er lijkt iets te gaan gebeuren, hij borrelt nog niet :-)

17
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 24, 2016, 09:58:29 am »
Ik heb inmiddels de mede meegenomen naar Tinus Kolsters.
Hij heeft hem geproefd en hij is inderdaad HEEEL droog.

Nu is de vraag kan ik deze batch nog redden door hem aan te zoeten?
En zo ja hoe moet ik dat dan doen ?

18
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 03:29:00 pm »
aha, ik snap hem.
Je hebt dus geen verse gebruikt :-(

Nou ben benieuwd ik ga mee lezen :-)

19
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 23, 2016, 02:47:56 pm »
heb je een link naar dit recept ?

en waar heb je in deze tijd van het jaar kersen vandaan ?

20
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 23, 2016, 11:56:33 am »
Hallo allemaal,

Misschien ben ik helemaal gek geworden maar ga toch een poging wagen.
ik ga proberen mede te maken van stoopperen.

Ik heb bij Tinus een 1,5 literfles meegenomen en daar ga ik het volgende mee proberen.
De fles gesteriliseerd.

700 ml water
0,5 liter Honing
3 kleine stoofpeertjes (geschild) en in kleine stukjes gesneden.
0,45 gram tanine poeder
1,5 gram gistvoeding
0,45 gram gist.

Water naar 60 graden gebracht hier de halve liter honing toegevoegd samen met de tanine en gistvoeding.
Dit gaat nu afkoelen en als het weer op kamer temp is dan gaat het samen met de kleine stukjes peertjes in de fles.

Ben erg benieuwd.
vragen en en of opmerkingen zijn van harte welkom.

21
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 20, 2016, 11:37:24 am »
Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.

Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.

In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.

Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl
Ik heb als leek dit recept gebruikt.

22
Vragen en opmerkingen / Re: flessen
« Gepost op: oktober 19, 2016, 07:22:31 pm »
ja ik bedoel flessen om de mede in te bottelen.
ik had flessenland gevonden alleen die verzendkosten zijn erg hoog door het gewicht.

23
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 19, 2016, 07:20:55 pm »
Dank U

24
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 19, 2016, 07:20:24 pm »
Je kunt zomaar gelijk hebben,
Ik heb dit van een internet recept en ging er vanuit dat het goed was.
Er kwam argwaan toen hij al heel snel klaar was met gisten.
hij gist nu niet meer dus denk dat honing toevoegen nu geen zin meer heeft, of zou dat nog kunnen ?
Als mijn metingen kloppen zou ik nu op 12 % alcohol moeten zitten.

25
Vragen en opmerkingen / Re: flessen
« Gepost op: oktober 19, 2016, 03:51:47 pm »
Met hem heb ik contact gehad,

Hij vertelde mij dat ik bij een glasbak moest kijken en daar flessen moest mee nemen die schoonmaken en gebruiken.
Vond het een vreemd antwoord.

26
Vragen en opmerkingen / flessen
« Gepost op: oktober 19, 2016, 02:01:54 pm »
Waar kopen jullie je flessen.
Ik had wel een paar site gevonden maar de verzendkosten zijn soms duurder dan de flessen zelf.
Weet er iemand een adres in de omgeving van Den Haag waar ik iets kan kopen dan kan ik ze zelf ophalen :-)

27
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 19, 2016, 01:06:08 pm »
Begonnen met mijn eerste mede,

14 september 2016

een recept gevolgd van het www, 2,5 kilo honing de rest aangevuld met water tot een 9,5 liter.
Dit alles aan de kook gebracht en het schuim eraf geschept.
Dit door een gaasdoek in een emmer gegoten en 2 theelepels gsitvoeding en 2 theelepels citroenzuur en 2 gram tannine van kastanjehout toegevoegd.
Dit alles laten afkoelen en toen 2,5 gram bioferm killer (gistkorrel) toegevoegd.
dichtheid van 1090
Dit heeft een weekje in de emmer gezeten en iedere dag even omgeroerd.

21 september 2016
De most vanuit de gistton overgegoten in de gistfles en deze afgesloten met een waterslot.

01 oktober 2016
meting van dichtheid gedaan en die staat nu op 1000

05 oktober 2016
De mede heeft al 2 dagen geen bubbels gegeven in het waterslot.
Overgeheveld in een nieuwe schone fles om het gistdrap kwijt te raken.

19 okotber 2016
Mede is glashelder maar wel aan de lichte kant.
ik heb er nu een fles uitgehaald en ik vind de smaak niet super. nu is de vraag is er reden voor paniek of ga ik gewoon veels te snel?





28
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 18, 2016, 03:02:06 pm »
Die website was mij al bekend,
helaas heeft de curusus afdeling een lange wachtlijst en ben ik niet echt een studie bol maar meer zelf lerend en hecht ik meer waarde aan ervaren mensen die het vak verstaan.


29
Wie is wie? / Re: Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 18, 2016, 01:26:42 pm »
Hoi Bijker,

Ik ben een echte Hagenees,

Ik zal een draadje maken in het logboek, vind dit inderdaad wel makkelijk,
Ik heb honing bij een imker uit Klaaswaal (sta daar op de camping) en heb hier mede van gemaakt.

Door de mede en door de imker is mijn interesse in bijen ook zeker gewekt en ben aan het onderzoeken if dat bij ons in hartje den haag mogelijk is.

30
Wie is wie? / Even voorstellen,
« Gepost op: oktober 17, 2016, 07:47:29 pm »
Hallo Allemaal,

Mijn naam is Marco Mattheijer 41 jaar en woonachtig in den haag.
Een paar weken gelden mijn eerste mede batch gestart en het mede virus flink te pakken.

De eerste batch lijkt te gaan lukken maar heb wel een heleboel vragen en hoop hier wat antwoorden te kunnen gaan vinden

Pagina's: 1 [2]