Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Hermy78

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Brothers mede
« Gepost op: mei 04, 2016, 05:12:44 am »
Hah, nou, dank je voor de waarschuwing Bijker, voordeel is dat ik maar partijtjes van 15 liter per keer aanmaak, dus dat is zeg 20 flesjes om een half jaar mee te doen.
Ik moet zeggen dat het mij ook nogal verbaasd dat het proces zo snel gaat. 3 tot 4 maandjes in de gistingsfles en dan laat ik het 3 maanden gebotteld rijpen.
Met die volle raat wil ik eerst wel ontzegelen hoor, en dat vochtgehalte? Mijn broer heeft, zoals iedere goede imker, een refractometer dus dat is moeiteloos te bepalen hoor. Suikergehalte maak ik me niet zo druk over, af en toe even sampelen (proeven), mocht hij niet zoet genoeg zijn voeg ik er wat honing aan toe (ben een echte zoetekauw).

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Brothers mede
« Gepost op: april 20, 2016, 04:45:49 am »
Poeh, laatste fles van mijn eerste partij staat in de koelkast. Vind mede gekoeld toch het lekkerst. Man eigenlijk moet ik door de week geen flesje aanslaan want hij gaat in 1 avond leeg terwijl mijn vrouw niet drinkt.
2de partij ligt momenteel te rijpen in de kelder, nog een maandje of 2 te gaan.
Heb wel gemerkt dat in ieder geval een deel imkerhoning een must is voor mede maken. Anders komt het hele proces niet op gang.
Het vreemde is dat ik hier veel lees dat de mede maanden tot wel anderhalf jaar in de gistingsfles zit. Bij mij zit het een maand of 2 in de gistingsfles, dan moet ik het overhevelen om te klaren en dan is het de maand, anderhalve maand daarna nog een paar keertjes klaren en dan kan ik bottelen.
Wil binnenkort een 5 liter flesje starten met de volledige raat en die dan in een een eiken vaatje laten rijpen. Heeft 1 van u misschien een indicatie hoe lang ik de mede in dat vaatje moet laten rijpen alvorens te bottelen?

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Brothers mede
« Gepost op: maart 03, 2016, 11:28:57 am »
Nou, inmiddels heft de mede 3 maanden gerijpt. Iets te vroeg gebotteld, zit nog wat droesem in de flessen. Heerlijke zoete mede, geen bittere nasmaak. Heb ook geen tannine toegepast. Voor herhaling vatbaar! (3de partijtje staat inmiddels al in open gisting)

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Brothers mede
« Gepost op: januari 07, 2016, 08:55:02 pm »
Hallo,
afgelopen augustus begonnen met mede maken. 10 liter opbasis van goedkope supermarkthoning.
tsja wat zal ik zeggen, het reageerde met de gist maar dat was het dan wel. Een maandje later had mijn broer (die imker is, en vandaar ook dat ik mn mede Brothers Sweet Mead noem) een partij honing met een te hoog vochtgehalte. Hiermee 15 liter mede gestart. Deze ging als een speer! Ik kwam er achter dat in industriehonning NIETS meer zit en in de (dure) imkerhoning essentiele enzymen. Om een lang verhaal kort te houden, deze eerste probeersels samengevoegd en afgelopen november gebotteld! afgelopen kerst een nieuwe partij gestart op 50/50 basis industriehoning en imkerhoning en die staat nu heerlijk te bluppen.
De reeds gebottelde mede ligt te rijpen al heb ik pas, ter controle, een fles soldaat gemaakt. Man man wat lekker! Wel  een iets bittere afdronk, niet hinderlijk maar als iemand van u tips hebt hoe ik dat kan voorkomen dan houd ik me aanbevolen!

5
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: november 17, 2015, 11:27:32 am »
Half augustus 2015 mijn eerste mede in gang gezet...
Smaakt al erg goed (mooi he hevelen met enkel een siliconenslangetje....)
De hoeveelheid koolzuur die ontstaat is al erg teruggelopen maar hij bubbelt nog steeds.
Een hele bezoeking voor zo'n ongeduldig iemand als ik...  ;)

Pagina's: [1]