Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Mattheijer

Pagina's: [1] 2
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: nieuwe poging
« Gepost op: februari 12, 2017, 10:25:14 am »
Ik werk met RVS pan maar dat niet de oorzaak.
Je kan er nu nog honing in doen maar wel een uur koken als het niet mag gisten.
En als je snel mede wil maken een beetje hoger op warmen  80-90 gr.
En als je echte MEDE wil maken niet hoger dan 30 gr. en veel geduld.

de honing dan laten afkoelen of heet aan de mede toevoegen ?

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: nieuwe poging
« Gepost op: februari 11, 2017, 03:18:18 pm »
Ik heb het recept ui het boekje van bijkergilde gehaald.
daar spreken ze van deze ingredienten.
Maar het water en de honing heb ik tot 60 graden verwarm in een aluminium pan. zou het dat kunnen zijn ?

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / nieuwe poging
« Gepost op: februari 11, 2017, 12:22:11 pm »
op 15-1-17 een nieuwe 10 literfles mede aangemaakt.
ingredienten:
7 liter water
3132 gram honing
13 gram gistvoeding
2 gram tanine
6,1 gram wijnsteenzuur

SM voor toevoeging van gistvoeding:1102
zurgraad 4

fles stopt op 6-2-2017 met gisten.
vandaag (11-2-2017) overgeheveld en geproefd natuurlijk.
vind hem verre van zoet en smaakt mijn inziens niet naar mede??

Moet ik me zogen gaan maken dat ook deze batch mislukt of moet ik simpelweg geduld hebben en afwachten ?
graag jullie mening

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: januari 12, 2017, 02:23:48 pm »
doen jullie dan het fruit wat in de honing heeft gelegen nog wel in de gistfles ?

5
Mede-delingen / Re: Weer actief!
« Gepost op: december 17, 2016, 07:29:59 pm »
Ik ben ook benieuwd

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede nieuwe poging HELP
« Gepost op: november 20, 2016, 02:32:11 pm »
Top dankjewel, dan ga ik het vandweek weer een flesje maken

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede nieuwe poging HELP
« Gepost op: november 20, 2016, 02:24:42 pm »
IS WEL GOED.
wat voor gist zou je mij dan aanraden ik gebruik nu Bioferm killer

8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: november 20, 2016, 12:42:39 pm »
Over wat voor hoeveelheden/verhoudingen en wat voor gist praat je dan ?

9
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede nieuwe poging HELP
« Gepost op: november 20, 2016, 11:56:32 am »
Dan denk ik aan water naar 70 graden brengen 3,5 kilo honing toevoegen gist en citroenzuur erbij en dan laten afkoelen,
gist er aan toevoegen en in de gistfles doen.

10
Vragen en opmerkingen / Re: Populair forum.
« Gepost op: november 20, 2016, 10:03:37 am »
Ja ik ben er ook bang voor hahahaha
heb het cursus boek binnen ben al een aardig eindje op weg met info verzamelen.
As dinsdag naar de verengingsavond ik heb er zin in.

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mede nieuwe poging HELP
« Gepost op: november 20, 2016, 09:59:45 am »
Het is stormachtig en zit lekker achter de warme laptop,
Nu maar weer eens kijken of ik een mede kan opstarten.
Mijn recept van de vorige keer was erg droog zo niet te drinken uitgevallen.
dit is in het kort de werkbeschrijving die ik heb gevolgd.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).


Nu wil ik graag weten welke gist kan ik het beste gebruiken,
En geloof dat ik het water niet boven de 50 graden mag laten komen ?
Wie kan mij op weg helpen ?

12
Vragen en opmerkingen / Re: Populair forum.
« Gepost op: november 20, 2016, 09:29:39 am »
Morgen Peter

Ik log altijd automatisch in ik ben via dit forum wel verslaafd geraakt aan het maken van mede,
Zelfs zo erg dat ik nu in feb ga beginnen aan een imker cursus en zelf bijen wil gaan houden.
Hahaha het kan dus ook de andere kant op :-)

13
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: november 20, 2016, 09:22:10 am »
Maar weer eens een berichtje hier plaatsen want deze fles kan ik denk ik wel dumpen :-(

De mede heeft in de eerste dagen wel een beetje geschuimd maar is niet op gang gekomen.
Later op advies zoals hierboven nog wat gist toegevoegd maar ook geen resultaat.

Kan ik de fles (inhoud) nu wegggooien of kan ik alsnog hem starten?

14
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: oktober 30, 2016, 01:25:12 pm »
Alleen honing gegist in water mag Mede heten.                       

Heb jij dan enig idee wat er in piratenbloed zit ?

15
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede van stoofperen
« Gepost op: oktober 25, 2016, 03:21:05 pm »
Wel wat weinig giststarter gebruikt.
Heb hier een medegist staan die aangeeft 3 gram per 5 liter.
Zou dus minimaal 0,9 gram moeten wezen.
Stoofpeertjes , daar zit ook al niet zo veel in.
Ook geen zuurtjes erin??
Giet er nog maar een half theelepeltje gist bij in zou ik zeggen.

Op mijn gist staat 3 gr per 10 liter, vandaar dat ik op dit getal uit gekomen ben.
Heb ik als ik nu meer gist toevoeg niet meer voedingszout nodig ?
Oja citroenzuur zit er ook bij

Pagina's: [1] 2