De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Vage plannen => Topic gestart door: De Baldadige Bij op februari 26, 2011, 09:50:02 pm

Titel: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: De Baldadige Bij op februari 26, 2011, 09:50:02 pm
Vorig jaar heb ik heerlijke echt serieus heeeeeeel erg goddelijke lekkere wijn gemaakt van paardebloemen, 'Tipsy Merrie'
zijn nog maar 2 flessen over! Dus dit jaar ga ik het nog een keer maken, maar dan wel heel veel meer hoop ik! En ook een fles proberen met honing ipv suiker erbij.

Dus wie heeft er dan zin om mee te komen helpen met plukken? 23 april is in Engeland daarvoor de traditionele dag. (ook ongeveer de tijd dat de paardebloemen goed en veelvuldig bloeien)

Mocht je niet mee willen helpen, kan ik je toch aanraden om het zelf te gaan maken. Ik plaats binnenkort het recept op de baldadige bij zoals ik het vorig jaar gemaakt heb. Het is ook te vinden in het boekje 'Zelf wijn maken' van C.J.J. Berry
(ik heb alleen de vieze rommel als looizuur in het recept niet gebruikt)
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: Draak op februari 27, 2011, 08:28:26 am
Ik ben van de partij! Het staat al in mijn agenda.
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: De Baldadige Bij op februari 27, 2011, 09:09:00 am
Jeeeey! en het recept is inmiddels hier te vinden voor de liefhebbers: http://www.debaldadigebij.nl/recepten-paardebloemenwijn.html (http://www.debaldadigebij.nl/recepten-paardebloemenwijn.html)
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: Bijker op februari 27, 2011, 11:50:10 am
“Sack”

Wanneer je dan toch Berry citeert staat er nog een mooie honingdrank in.
Shakespeare kenners zouden met dit recept bekend moeten zijn, want hij maakt er melding van in zijn toneelstukken.

3 of 4 venkelwortels
3 of 4 wijnruittakjes
1750 gram honing
2 theelepels citroenzuur
10 liter water
gist en voeding

Was de wortels en bladeren en kook ze 45 minuten in het water.
Kom niet in de verleiding om meer wortels te gebruiken, want dat geeft een te sterke smaak.
Giet de vloeistof door de zeef en voeg de honing toe.
Kook dit geheel twee uur lang en wanneer er schuim op komt, dit eraf scheppen.
Laat de vloeistof tot 21 graden afkoelen en voeg dan de gist toe en de voeding, en vergeet dit niet.
Zoals alle honingwijnen vraagt ook deze Sack om geduld.
Na 4 maanden kan het opklaren en kan worden overgeheveld. Is het nog niet helder dan gewoon wachten en geduld hebben zoals een echt medebrouwer dat in zich heeft!
Na een jaar kan het gedronken worden.
Staat er niet bij of het met een boek van Shakespeare erbij nog beter smaakt!
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: Bijker op februari 27, 2011, 11:55:03 am
Vorig jaar heb ik heerlijke echt serieus heeeeeeel erg goddelijke lekkere wijn gemaakt van paardebloemen, 'Tipsy Merrie'
zijn nog maar 2 flessen over!

Berry schrijft toch ook dat je tweemaal zoveel moet maken om dat dan te laten liggen :D
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: De Baldadige Bij op februari 27, 2011, 09:07:00 pm
ja klopt.... maar 2 keer zoveel als wat?
Maar ik was helemaal alleen aan het plukken vorig jaar, tamelijk ongezellig... en ik had een lekke fietsband die ik intussen ook nog moest plakken....
en waarom denk je dat ik nu hulptroepen inroep? Vele handen plukken meer bloemen :)

hmm gister met Draak en Big Daddy Bee nog een glaasje van deze heerlijke drank genuttigd....
hmmmmm

(nou waar blijven die hulptroepen?)
Titel: Re: st georges day 23 april, paardebloemen plukken voor paardebloemenwijn.
Bericht door: De Baldadige Bij op april 22, 2011, 03:26:41 pm
voor degenen die nog hadden willen langskomen... het gaat niet door :) ik ga gewoon in de zon liggen morgen
maar niet getreurd, ik heb wel een paar keer flink paardebloemen geplukt dus de wijn komt er wel
wie weet proeven jullie er over een aantal maanden iets van :)
En die laatste fles van vorig jaar... die gaat volgende week al proostend op beatrix opgedronken worden :)